Autosalon Ženeva 2018: Škoda Vision X je CNG hybrid, kombinuje elektřinu a zemní plyn!

Na Mezinárodním autosalonu v Ženevě 2018 představí Škoda mimo jiné světovou premiéru studie Škoda Vision X. Ta nabídne pohled na budoucí vývoj modelové palety značky Škoda.

Studií Škoda Vision X představí česká automobilka nejen svou vizi moderního crossoveru, ale i třetího modelu úspěšné rodiny vozů SUV.
foto: Škoda

Společnost Škoda Auto se pilně připravuje na budoucnost. To plně potvrzuje i prezentace české automobilky na letošním Mezinárodním autosalonu v Ženevě 2018 (8.–18. března 2018).

Základem stánku značky Škoda je tunel inovací, kde návštěvníci pomocí interaktivních obrazovek získají podrobné informace o studii Vision X. Na pravé straně tunelu zájemci uvidí chytrá řešení, která bude vůz poskytovat.

Prostřednictvím příběhu se bude možné seznámit s praktickým použitím aplikací Škoda Auto DigiLab, longboardem a dalšími novinkami studie. Na opačné straně tunelu se budou představovat povrchy interiéru vozu i vysoká kvalita použitých komponentů.

V tunelu inovací se mohou návštěvníci seznámit s materiály použitými na exteriéru vozu. Kromě toho zde Škoda představí své aktuální služby spojené s konektivitou a mobilitou.

Na konci tunelu inovací pak mohou návštěvníci interaktivně prostřednictvím obrazovek a tabletů získat podrobné informace o studii Škoda Vision X.

Emocionálně laděná studie klade důraz na trvale udržitelný rozvoj v automobilovém průmyslu a agilnost. Studií Škoda Vision X představuje česká automobilka nejen svou vizi moderního crossoveru, ale i třetího modelu úspěšné rodiny vozů SUV.

Studie přináší designový jazyk modelů SUV, typický pro značku Škoda, do dalšího automobilového segmentu. Studie Vision X také disponuje krystalickými designovými prvky, které odkazují na tradici českých sklářů.

Novinkou je velký dotykový displej, který nabízí nový systém ovládání v oblasti infotainmentu a konektivity.

Obzvlášť inovativní je koncepce hybridního pohonu, která kombinuje čtyřválcový přeplňovaný motor poháněný CNG (stlačený zemní plyn) s elektrickým pohonem, což zaručuje velmi nízkou spotřebu a nízké hodnoty emisí.

tisková zpráva

34 Comments on “Autosalon Ženeva 2018: Škoda Vision X je CNG hybrid, kombinuje elektřinu a zemní plyn!”

  1. Pomerne výživná diskusia. Osobne považujem spojenie EE a
    Pomerne výživná diskusia. Osobne považujem spojenie EE a CNG za veľmi dobrý nápad. CNG je v porovnaní s benzínom podstatne ekologickejšie. A napr. väčšina fanatických podporovateľov áut na vodik nevie, že možno až 80% H2 je produkované z NG.

    1. Je to možná lepší než benzín + elektřina nebo nafta +
      Je to možná lepší než benzín + elektřina nebo nafta + elektřina, ale je to pořád spalování, kravál, smrad a vibrace. A těch jedů je tam také dost, jen je neměříme.
      Pouze musím upozornit na to, že nejde o CNG+elektřinu, ale jak jsme u prolhaných dinosaurů zvyklí, jde o benzín+CNG+elektřinu. Vlastně 3 pohony v jednom voze. Tím asi nepotěším nadšence pro CNG.
      A co je vůbec nejhorší, pro fanatické podporovatele vodíku, vodík je tam jen místo akumulátoru a vyrábí elektřinu pro vodíkový elektromobil! Některým to raději neříkejte, zhroutil by se jim H2 svět. Oni by raději vodík spalovali.

      1. Vďaka za rozumný názor. EV je fakt skvelá vec. Na jednom
        Vďaka za rozumný názor. EV je fakt skvelá vec. Na jednom autosalóne som do takého ako máte aj vy posadil manželku a prvýkrát v živote som videl ako jej žiarili očičká počas šoférovania. Vývoj ale neprebieha skokom, a ani prechod na EV. Zatiaľ sú najväčšie prekážky baterky a relatívne vysoká cena. S rastúcim podielom EV bude pravdepodobne klesať aj cena ropy (v skutočnosti je jej podstatne viac ako nás strašia), čo zníži konkurenčnú výhodu EV. Takže klasické spalováky tak skoro neskončia. 1-2 roky som na hybridy tiež pozeral s pohŕdaním, ale na druhej strane plug-in hybridy (dojazd na EE do 100 km) sú solídny kompromis pre menej solventných. Denné jazdenie do práce temer výhradne na EE, a na dlhšie štreky idem tým istým autom. V priemere na 100 000 najazdených km bude cca 80-90 000 na EE – priemerné emisie celkom akceptovateľné. A za dostupnú cenu za auto.

  2. Stačila jediná věta – Základem stánku značky Škoda je
    Stačila jediná věta – Základem stánku značky Škoda je tunel inovací – což v Čezku chápeme zcela jasně a slovíčko tunel už si osvojují i v cizině. Možná časem bude tak časté, jako robot. Ale i tak jsem to dočetl. A zeptal se: Proč?

  3. Spalovací motor čistě na CNG jde normálně vyrobit a
    Spalovací motor čistě na CNG jde normálně vyrobit a provozovat, takže jako hybrid s elektřinou to nezní špatně, na dlouhé trasy rozumné.
    Doteď jsou všechny CNG ve spojení s benzínem, ale pouze kvůli obavám z hustoty plnící sítě CNG. Motor pouze na CNG by šel vyladit ještě lépe než jako bivalentní s benzínem.
    Ale zase zástavba baterií a nádrží na CNG, to není úplně jednoduché jako baterie a elektronika.
    Už tu byly horší nápady. Třeba Peugeot a jeho diesel elektro hybrid. Na papíře dobrá spotřeba dieselu na přední nápravě a elektro s motorem na zadní. Ovšem po pár letech nesmysl z hlediska emisí i servisu.
    Kdo ví, co bude z dnešních nápadů out za pár let.

    1. CNG hybrid sčítá nevýhody obou dvou pohonů. CNG pohon je
      CNG hybrid sčítá nevýhody obou dvou pohonů. CNG pohon je dražší, nádrže jsou objemné jako baterky, jejich tlakování netrvá o mnoho kratší dobu než rychlodobíjení baterek, dojezd není o mnoho větší než u nově uváděných elektromobilů. Zkrátka kromě marketingového benefitu – že se o tom na autosalonu bude mluvit, nedává to technicky ani ekonomicky příliš smysl.

      1. Tak hybrid cng elektřina je třeba srovnávat zase s
        Tak hybrid cng elektřina je třeba srovnávat zase s hybridem, ne s čistým ev.
        Rozhodně není motor na cng dražší než klasický benzínový.
        Tankování cng na dojezd 400km jsou 3 minuty, nabíjení baterie na stejný dojezd při dnešní nejlepší technologii minimálně 30 minut.
        Zástavba obou pohonů do auta komplikovaná je, to ano.
        Ale je to jedna z možností jak udělat čistější mobilitu dostupnou pro vice lidí.
        Čisté ev taky není pro každého.

  4. Off topic:
    Včera jsme si v NISSAN J.P.N. Cars Brno Slatina

    Off topic:
    Včera jsme si v NISSAN J.P.N. Cars Brno Slatina vyzkoušeli nový Leaf 2 40kWh. Super!!! Ve skutečnosti je auto ještě mnohem hezčí než na fotkách. 🙂

    Pěkně sedí v zatáčkách, viditelně míň náchylný na boční vítr.
    E-pedal super, zvykl bych si na to. Velké plus pro mě je, že zachovali „joystick“ na řazení, nechtěl bych klasickou řadící páku, jakou mají automaty. Mínus, aspoň pro mě – od digitálního tachometru se bohužel vrátili k analogovému, ale to už se vědělo předem. Kufr je viditelně větší než u předchozí verze. Na nějaké detailnější zkoumání nebyl čas.

    Celkové hodnocení 1* a opravdu velice dobrý dojem z jízdy. 🙂

    Akorát jsem zvědavý, kam chtějí příští rok nacpat baterku 60kWh. Že by články s větší energet.hustotou?

    1. „Complicated stupid“ tenhle PR článek dokonale vystihuje.
      „Complicated stupid“ tenhle PR článek dokonale vystihuje. Krom turba bych přidal třeba proměnlivé časování rozvodů, vyspělou automatickou převodovečku a pár dalších ropáckých fičůr, ať je co servisovat a má z čeho po 250t km kýpat olej. Jednoduchosti a spolehlivosti elektromotoru se tu někdo bojí jak čert kříže!

  5. Přirovnal bych to ke klobáse kterou svět ještě neviděl a
    Přirovnal bych to ke klobáse kterou svět ještě neviděl a poupravil bych nadpis: Škoda Vision X bude (možná) CNG hybrid, kombinuje elektřinu a zemní plyn! aneb další oblbovátka na papír na výstavku a do šuplíku 🙂

  6. Kdyby tam byla poměrně tichá mikroturbína na mobilní
    Kdyby tam byla poměrně tichá mikroturbína na mobilní výrobu elektřiny, to by teprve bylo skutečně zajímavé.
    Takhle to vypadá jen jako krkolomné nepříjemné řešení vnucené velkým arabským akcionářem VW státem Katar.

      1. Nemá, tak dobrej není ve vymýšlení přiléhavých
        Nemá, tak dobrej není ve vymýšlení přiléhavých názvů. Myslím, že duchovním otcem je předseda APEL Jaromír Vegr. Já to jenom slyšel a líbí se mi to. Jak sračkomety, tak plynoprdy 🙂 Je to takové miloučké a přitom přesné a výstižné.

        1. Hrdě se hlasím k odkazu Radovana ať už to vzal kdekoliv.
          Hrdě se hlasím k odkazu Radovana ať už to vzal kdekoliv. Opičit se budu a rád a před Radovanou elektrickou aktivitou a aktivismem se skláním. Sice je místy trochu militantní, ale stále s nadhledem 🙂
          Rakovinemet a spalovací popelnice jsou také velmi výstižné a navíc pravdivé výrazy.

Napsat komentář