SpaceX začíná budovat vesmírný internet Starlink, vyšle první dva testovací satelity

Po odloženém startu by už zítra měla vyletět do vesmíru raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Kromě observatoře Paz ponese také doplňkový náklad: dva testovací satelity Microsat-2a a 2b.

Start vesmírné rakety Falcon 9 společnosti SpaceX
foto: SpaceX

Zítra asi v 15:16 by měla z odpalovací rampy SLC-4E na letecké základně Vandenberg Air Force Base v Kalifornii odstartovat raketa Falcon 9. Půjde o už jednou použitý stupeň, který v sprnu 2017 vynesl na oběžnou dráhu satelit FORMOSAT-5.

Salit Paz je radarová observatoř patřící španělské vládě. SpaceX se nebude znovu snažit o záchranu prvního stupně (SpaceX neudala důvod). To nejzajímavější se ale ukrývá v doplňkovém nákladu. Tím budou dva testovací satelity Microsat-2a a Microsat-2b.

Jde o první zárodky plánovaného „vesmírného internetu“, který Elon Musk naznačil pod názvem Starlink. Ten má být založen na více než 12 000 mikrosatelitech.

Z nich 4425 jich bude obíhat planetu ve výšce asi 1120 km, dalších 7518 by pak obletovat zemi ve výšce asi 320 km. Cílem je nabídnout celoplanetární pokrytí rychlým internetem s minimální latencí.

Elon Musk počítá s tím, že toto připojení pak využijí kromě jiného i elektromobily značky Tesla. SpaceX si podle všeho od nové služby mnohé slibuje.

Novinám Wall Street Journal se údajně podařilo získat dokumenty, ze kterých vyplývá, že do roku 2025 chce mít SpaceX pro Starlink až 40 milionů uživatelů, kteří ročně firmě přinesou až $30 mld.

K takovému výsledku ale vede ještě dlouhá cesta. Začíná právě tímto krokem, kterým je vypuštění prvních testovacích satelitů. A vybudováním pozemních přijímacích stanic – ty budou jak mobilní, tak stacionární.

SpaceX

43 Comments on “SpaceX začíná budovat vesmírný internet Starlink, vyšle první dva testovací satelity”

  1. Jak jsem říkal, na tomto se dá trhnout majlant. Pak už
    Jak jsem říkal, na tomto se dá trhnout majlant. Pak už jen, aby Elon přesunul sídlo firmy mimo Zemi na oběžnou dráhu, aby nemusel platit daně a nemohly ho ovlivňovat vlády. A skutečně svobodný a dostupný internet bude na světě.

    1. Elon plánuje/doufá, že mu výnosy ze Starlinku pomůžou
      Elon plánuje/doufá, že mu výnosy ze Starlinku pomůžou zafinancovat Marsovskou dopravní architekturu BFR/BFS.
      Nebude to mít ale vůbec lehké, protože například ještě nedostal povolení na využívání vysílacích frekvencí od telekomunikačního úřadu FCC a taky bude o komerční úspěch bojovat se dvěma konkurenčními projekty OneWeb a Telesat.

            1. Je to všechno o interferencích mezi frekvenčními pásmy
              Je to všechno o interferencích mezi frekvenčními pásmy konkurenčních projektů, přičemž ti konkurenti už ty frekvence přidělené mají. A taky o schopnosti prokázat, že držitel licence bude dodržovat stanovené podmínky FCC. Asi to nakonec dostanou, podpořil to i předseda FCC, ale zatím ten papír v ruce nemají.
              Přece jen, jde o přidělení vysílacích frekvencí s globálním pokrytím a na mnoho let dopředu – to už vyžaduje trochu rozvahy.

                1. Schvalovací komise FCC zasedá 1x/měsíc. Takže
                  Schvalovací komise FCC zasedá 1x/měsíc. Takže příležitostí jim to odklepnout bude dost. Nejbližší termín je 22.2.

                2. Tak to ještě jeden odklad startu, a možná budou mít
                  Tak to ještě jeden odklad startu, a možná budou mít dřív povolení FCV jak satelity na oběžné dráze. 😀

    1. k severnej kórei – je to HLÚPY prímer, pretože o tej
      k severnej kórei – je to HLÚPY prímer, pretože o tej krajine sa všetci akorát DOMNIEVAJÚ, v skutočnosti sa málokto vie dopátrať čo, kto, kde, ako a najmä S KÝM.
      realita ako prežiť bez ropy bola ukázaná (aj v ich oficiálnych médiách) nám dala pred desiatkou rokov kuba – nasadili VOLSKÉ záprahy.
      ďalší hlúpy prímer je o motyke – to bolo pred cca 40 rokmi popisované v našich novinách, keď MY sme v afrike budovali vysoké pece a ČÍŇANIA im dodávali ručné náradie, aby si obrábali pôdu.
      a k rope – asi si zabudol, nevidel, nevšimol si, ale rus iba otočí kohútik s plynom a celá európa (nie iba únia) sa pose*e a rýchle počíta koľko dní, hodín vydržia zásobníky.

      a k profesii – mám mnohoročné životné skúsenosti s životom BEZ vonkajšieho ELEKTRICKÉHO osvetlenia. všetkým, ktorí horujú za obmedzenie svetelného smogu rád ukážem cestu, ktorou som chodieval. síce tam nebo neuvidia, pretože ho zakrývajú koruny stromov, alke na ceste je dostatok jám na vyvrtnutie členkov, pádov, …

      1. Pan kolega výše je astronom, proto s tím má problém. Lidi
        Pan kolega výše je astronom, proto s tím má problém. Lidi co dělají do dieselů a benzínů mají problém s nástupem EV. Lidi co nemají žádný problém si stěžují na větrníky co jim mají postavit na kopci. Ale ani atom nechtějí, ale čumět na bednu to jo. Všechny co mají s něčím problém bych poslal na Mars. Ať tam začnou od nuly. Tuším, že kolem Marsu toho harampádí moc zatím nepoletuje. A atomovky ani větrníky tam zatím také nejsou. Tak honem honem než tam nějaký postaví.

          1. optimizmus je diagnóza – ľudský mozog nie je schopný
            optimizmus je diagnóza – ľudský mozog nie je schopný vnímať nepríjemné situácie, hoci sú veľmi pravdepodobné, je to akýsi obmedzovač, ktorý nám okolité podnety neumožní vnímať v ich úplnej nahote a tak si život okolo nás nechtiac prikrášľujeme. ľudia trpiaci depresiou tento obmedzovač nemajú.ich mozog korektne vyhodnocuje podnety zvonku..

                1. maly raketovy motor ne nutne na chemicke palivo.
                  maly raketovy motor ne nutne na chemicke palivo.

                2. Je to tak. Mnoho států se během tohoto století zavázalo,
                  Je to tak. Mnoho států se během tohoto století zavázalo, že budou vypouštět nové satelity, které se na konci životnosti dokážou samy „uklidit“. Na nižších drahách budou brzdit, aby sklesly a shořely v atmosféře, ty na geostacionární dráze (36 000 km) naopak vystoupají ještě na vzdálenější „smetištní“ orbit, aby uvolnili pozici na přeplněné GEO dráze.

                1. Pepo prosimte aspon pouzij google jo 🙂 je to 400 km.Kdyby to
                  Pepo prosimte aspon pouzij google jo 🙂 je to 400 km.Kdyby to bylo 250 uz by spadla ;D . Aktualne to je presne 410 a od 27.2 uz bude videt prelet nad nasim uzemim tak si zapni stelarium nebo x programu na android a bez se pak podivat :D.

          1. No o procenta nejde jde o prostor nad nama.A pri srazce se
            No o procenta nejde jde o prostor nad nama.A pri srazce se vytvori tisice ulomku viz iridium vs rusky satelit na sibiri kdyz se srazily. Jinak zeme uz ma umely prstenec ze srotu jako saturn :o(.
            Ulomky se monitoruji jsou jich tam statisice..

            1. Satelity mají mít takové manévrovací schopnosti že se
              Satelity mají mít takové manévrovací schopnosti že se budou vyhýbat srážce. Po ukončení životnost cca 7 let budou posláni na takovou dráhu aby max do jednoho roku shořely v atmosféře. A ty na nízké dráze by bez pravidelných korekcí drah shořely do pár týdnů.

              http://www.elonx.cz/spacex-bude-poskytovat-internet-v-roce-2019-zacne-vynaset-satelity-pro-svou-obri-konstelaci/

Napsat komentář