Začala stavba největší přímořské větrné farmy u pobřeží Británie

Už na konci roku 2014 schválila Velká Británie výstavbu velkokapacitní příbřežní větrné elektrárny Hornsea Project One o výkonu 1,2 GW. Její stavba právě začala.

Skotsko už svou poslední uhelnou elektrárnu vypnulo, zbytek Spojeného království se na to už chystá. Do roku 2025 tam nemá být v běhu už žádná.
foto: Ørsted

Dánská společnost Ørsted (původně DONG Energy) začala instalovat první ze 174 pylonů větrné farmy Hornsea Project 1, která se nachází 120 km od pobřeží hrabství Yorkshire.

Celkem se bude větrná farma rozkládat na 630 km2. Výsledný výkon bude 1,2 GW rozdělený do dvou menších zón po 600 MW. Instalaci prvních pylonů zajišťují lodě Innovation společnosti GeoSea a Sea Installer společnosti A2SEA.

Ta najednou uveze 4 pylony, které jsou 65 metrů dlouhé a každý váží 800 tun. Průměr každého je 8,1 metru. Plánování celého projektu trvalo dlouhá léta a nyní se konečně dostává do fáze výstavby.

Instalován budou větrné turbíny SWT-7.0-154 o výkonu 7 MW společnosti Siemens. Listy turbín jsou 75 metrů dlouhé. Roční výroba Project Hornsea 1 má dosáhnotu 4,1 TWh.

Kromě Project Hornsea 1 už se ve fázi plánování připravuje také Project Hornsea 2. Její výkon by měl dosáhnout dokonce 1,8 GW. Dále se uvažuje i o Hornsea 3 a 4 a celkový výkon projektu Hornsea by tak mohl dosáhnout až 6 GW.

tisková zpráva

62 Comments on “Začala stavba největší přímořské větrné farmy u pobřeží Británie”

  1. trosku s dovolenim zchladim tyhle nadsene clanky o ciste
    trosku s dovolenim zchladim tyhle nadsene clanky o ciste energii:
    Poptávka po uhlí klesá i poroste a kratky citat:“…Německo však můžeme bez uzardění označit za pokrytce – navenek hlásá Energiewende obrat k obnovitelným zdrojům, chlubí se každým novým větrníkem, přitom tiše staví nové uhelné elektrárny a více než 40 % své elektřiny vyrábí z uhlí. Věděli jste, že Německo je v těžbě hnědého uhlí první na světě?…“ s britannii a jeji vetrnikama to bude dost podobne s tim, ze se bude tvarit strasne ekologicky a namisto uhli tam bude topit dovezenyma stromama. ehm pardon. biomasou.

    1. K tomu článku mám několik připomínek.
      – Je založený na

      K tomu článku mám několik připomínek.
      – Je založený na předpovědi IEA, což je ověřitelně mizerná předpověď. Dělají jí každý rok a vůbec jim to nevychází.
      – V Německu se opravdu postavilo mezi lety 2005 – 2017 několik uhelných elektráren. K tomu je třeba dodat, že je postavily velké energetické společnosti fakticky v rozporu se státní energetickou politikou („my jsme energetici, mi to víme nejlíp“). Prodělaly na nich kalhoty. Loni se dostavila poslední, aktuálně se nestaví nic. Instalovaný výkon uhelných elektráren klesl v roce 2017 o 2.5 GW a dalších cca 5-6 GW má zažádáno o odstavení.
      – V roce 2017 tvořilo uhlí 37% vyrobené elektřiny v Německu. Od roku 2003 (tehdy 50%), kdy začal Atomaustieg, ztrácí uhlí v Německu v průměru 1% podílu ročně. Česko mělo v roce 2003 stejný podíl uhelné elektřiny jako loni.
      – Rychlejšímu odstavování (hnědo)uhelných elektráren chybí v Německu „jen“ politická vůle. SPD nechce přijít v uhelných revírech o prachy.
      K vám mám taky jednu:
      – Podíl uhlí na výrobě elektřiny klesl v Británii za posledních několik let z ~40% na 7%, výroba elektřiny z biomasy je nyní ~4%. O zbytek se podělily obnovitelné zdroje, zemní plyn a import.

      1. je to overitelne mizerna predpoved, kazdopadne vy jste lepsi
        je to overitelne mizerna predpoved, kazdopadne vy jste lepsi nedal. a nezpochybnil jste jediny fakt z tyhle predpovedi. ta vase politicka vule znamena neco uplne jineho. vuli vuli rvat do vetrniku dalsi penize. co se tyka ty britanie tak stoupa podil vyroby energie ze zemniho plynu. z jinych zdroju nez z hybridu by jste se docetl, ze zrovna britanie ma zajem i o jaderne elektrarny. kazdopadne obda dva staty, britanie i nemecko nam co ze tyka vetrne energie nemuzou byt vzorem ani nahodou. britanie ma prostor na to aby vystavela vrtule po celem mori a uspokojila svoji potrebu i s hromadou elonovych baterek. otazka jenom jestli jsou ochotni do toho ty prachy dat. kazdopadne to neni nas pripad. ani vetsiny statu evropy. predstava, ze lidstvo jednotne zavrtulkuje oceany, pokryje solarnima panelama saharu a vykyvy vykryje baterkama je naprosto blahova.

        1. Co je ověřitelně mizerná předpověď IEA? Třeba tohle.
          Co je ověřitelně mizerná předpověď IEA? Třeba tohle. Globální spotřeba uhlí už tři roky po sobě klesla. Výstavba uhelných elektráren nemá ekonomické opodstatnění v Severní ani Jižní Americe, v EU, v Indii, v Austrálii, atd. Tam už se jen zavírají a zavírat budou. V Číně už začíná být uhelná energetika stále více utlačována.
          A to není vše na světě je stále více oblastí, kde už je levnější postavit novou větrnou či solární elektrárnu než platit jen za uhlí do elektrárny. Fakt máte pocit, že uhlí čekají světlé zítřky? Chcete slyšet mnohem realističtější, ale pořád opatrnou, konzervativní předpověď budoucnosti energetiky? Tady je.
          Ale zpět k Británii. Loni uzavřela Británie kontrakt na druhou fázi zmíněné větrné farmy Hornsdale, za míň než poloviční cenu (57 GBP/MWh na 20 let) než má slíbena JE Hinkley Point C (92 GB/MWh v roce 2012, na 35 let, indexováno o inflaci). A bez toho, aby museli Britové lézt do zadku Číňanům a Francouzům. Prostě uzavřeli kontrakt, uvolnili bezcenný korunní pozemek daleko v moři pro výstavbu a počkají si až bude hotovo. V příštím kole aukcí se očekává, že se vysoutěží nižší cena než v současnosti stojí silová elektřina v Británii. Jediným jejich omezením bude jen to, kolik se větrné elektřiny podaří integrovat do sítě. Horní limit zatím není znám.

            1. To byste se musel zeptat autorů World Energy Outlooku. Já
              To byste se musel zeptat autorů World Energy Outlooku. Já osobně vidím několik možností:
              1) „My vždycky dáváme Dolsin“ – někdo kdysi dávno dal dohromady nějaký postup a ten se jen každý rok pitomě opakuje, co na tom, že nefunguje.
              2) Dělají to neschopní nýmandi, kteří nic lepšího než předpovědi podle pravítka neumí.
              3) Jsou to všeho schopní hajzli, kteří jsou v žoldu … lobby a dělají jim předpovědi na míru.

                1. Jo, klidně to tak může být.
                  Jo, klidně to tak může být.

                2. Tie predikcie ku grafu sú také, ako keby ich robil rs.
                  Ale

                  Tie predikcie ku grafu sú také, ako keby ich robil rs.
                  Ale zaujíma ma, čo sa dialo v roku 2012? Vtedy im predpoveď skoro vyšla.

                1. Podle mě je pitomost adorovat elektrárny z konstantní
                  Podle mě je pitomost adorovat elektrárny z konstantní výrobou, když spotřeba se v denním cyklu dost divoce mění, i po padesáti letech snahy o stimulaci noční spotřeby.
                  Je třeba si uvědomit, že trvalá výroba je jen ekonomicky nejefektivnější způsob provozu tepelných elektráren. Proto tak byly a jsou provozovány velké tepelné elektrárny, když tvoří „páteř“ produkce. Typicky jsou to tepelné elektrárny na levné palivo a drahé na výstavbu, tj. jaderné a hnědouhelné (pálí se skoro nehořlavý hnus navíc s vysokou vlhkostí). Díky cykličnosti spotřeby je pro ně typické, že v noci vyrábějí moc a ve dne málo. Proto jsou a vždy byly doplňovány zdroji s pružnou produkcí a akumulací.
                  Pokud mají „páteř“ produkce tvořit VtE a FVE, na situaci to nic nemění, zase je je třeba doplňovat pružnou výrobou a akumulací.

                2. Podle me je pitomost adorovat nestabilni zdroje, jejichz
                  Podle me je pitomost adorovat nestabilni zdroje, jejichz vyroba je z velke casti neodhadnutelne a neovlivnitelna. Tedy klidne dodavaji v dobe minimalni spotreby maximalni vykon a naopak. Problem techto zdroju je, ze je musite mit z podstatne casti zalohovane v bateriich nebo jinem velmi rychlem zdroji a mit vedle nich postavene konvencni elektrarny pripravene k nabehu behem relativne kratke doby.
                  Pruzne vyroby a akumulace k doplneni jadernych elektraren potrebujete mnohem mene nez k doplneni VtE a FVE.

                3. … výroba je neodhadnutelná … – ale je, existují
                  … výroba je neodhadnutelná … – ale je, existují předpovědi počasí, ví se jak slunce svítí, ví se, že slunce svítí ve dne. Pravdou je, že 1-3 dny dopředu je umí výroba z OZE odhadnout s minimální chybou.
                  … musí být zálohované bateriich nebo jinem velmi rychlem zdroji … – Nemusí, potřebuje „jen“ dostatek levných studených záloh, nepotřebuje mít přifázovanou drahou horkou zálohu jako velké uhelné elektrárny pro případy, kdy tyto zdroje bez varování kleknou. Tisíc turbín se bez varování najednou nepokazí.
                  … Pruzne vyroby a akumulace k doplneni jadernych elektraren potrebujete mnohem mene … Ne potřebujete jich stejně, a dražších horkých záloh. Musíte počítat s možností ála ČR 2016, kdy se vám zkombinujou plánované a neplánované odstávky s poruchami.
                  Pro informaci cca 80% české elektriky vyrobí 4 GW JE + 4 GW uhelných elektráren. Na zbytek je potřeba cca 12 GW pružné výroby. Špička spotřeby v ČR je okolo 10 GW.

                4. Možná myslí akumulaci na celodenní letní provoz na OZE,
                  Možná myslí akumulaci na celodenní letní provoz na OZE, tam jsou to pak ty desítky GWh. Myslím že lidé dost často nechápou u „nestability“ OZE že systém není napojený jenom do vedlejší vesnice, ale desítky kilometrů daleko, že máme předpovědní modely, které jsou celkem přesné, že se prostě jinak chová systém když je zapojený jenom u nich ve vesnici a zcela jinak když je roztažený třeba jenom po jednom kraji.

                5. Predpoved pocasi je nespolehliva zalezitost, kazdy vetsi mrak
                  Predpoved pocasi je nespolehliva zalezitost, kazdy vetsi mrak vam s vyrobou dost pohne, vetsi poryvy vetru mohou znamenat nutnost docasneho odstaveni VtE, toto je potreba mit kompenzovano a i kdybych pripustil, ze jste schopen podobne stavy predem predvidat, tak je otazkou, zda kvuli tomu zhavit relativne pomale zdroje.
                  Klasicke zdroje napriklad prochazeji pravidelnou udrzbou, pokud nejaky klekne neplanovane, tak ostatnim treba udrzbu o neco odlozite, spousta veci je resitelnych, „jen“ je to spojeno s urcitymi naklady a tim se vracim ke sve puvodni otazce, muzu jen tak rict, ze elektrina z VtE stoji 60 a elektrina z JE 100 a tato cisla bez ostatniho porovnat?

                6. Tak jeden větší mrak asi těžko neplánovaně odstaví
                  Tak jeden větší mrak asi těžko neplánovaně odstaví větší výkon FVE. Navíc vzhledem k průměrnému výkonu FVE v síti udělá větší nepořádek rozjezd střídavé lokomotivy, která ji zatíží třeba 6MW do jedné fáze v předem nedefinovaný okamžik. Stejně tak silnější poryv, jeden nenastane všude naráz, VtE i kdyby měla 10MW a na lokalitě jich bylo 10 bude pořád jenom 100MW, tedy asi 1,6 % letního odběrového maxima a asi jenom 2,5 % letního odběrového minima.

                7. Problem je, ze nikdy nemuzete vyloucit soubeh ve vice
                  Problem je, ze nikdy nemuzete vyloucit soubeh ve vice lokalitach nebo vice podobnych jevu, takze poryv neni problem, lokomotiva neni problem a mrak neni problem, ale co kdyz prijde mracek, fouknuti a rozjezd lokomotivy zaroven? Stale to neni problem? Podobne zdroje bez rozumnych stabilizacnich prvku jsou dle meho nazoru pomerne riskantni a tedy bych cekal, ze se stabilizacni prvky budou muset vyuzivat ve vetsi mire nez dnes a pokud se chceme dostat k nejakemu cenovemu srovnani, tak je to dle meho nazoru treba zapocitat.

                8. Pořád to budou desetiny promile, navíc v soustavě máme
                  Pořád to budou desetiny promile, navíc v soustavě máme stabilizační prvky s kapacitou 1,7GW v podobě hydroelektráren, 1GW PVE, 0,7GW klasické akumulace, další stovky MW PVE lze bezbolestně přidat, lze si s tím co máme hrát. Reakční doba hydroelektrárny je menší než dvě minuty, u těch nejlepších kolem 50s. Kdyby na každou MWp připadala 1MWh akumulace v pomocné baterii, tak by nám tu vyrostlo 10GWh baterií, to jsem dost přehnal. Asi i kdyby to bylo dělané koeficientem 1/10 a nainstalovalo se to v rozvodnách, tak to bude pořád kolem 1GWh baterií a třeba 1,5GW na měničích.

                  Jo a proč dráhám někdo pořád toleruje ta zvěrstva co dělají to opravdu nevím, tam to chce od základu překopat.

                9. Nocni proud je doopravdy jen stimulace, zbavit se nepotrebne
                  Nocni proud je doopravdy jen stimulace, zbavit se nepotrebne energie z JE. Napriklad mame doma tepelne cerpadlo TČ a poustime ho 1x denne na ca. 5 h. Cely zbytek dne je setrvacna enrgie akumulovana v podlaze. Radeji bych poustel pres den, ale tam jsou prestavky a o vikendu a svatcich jsou odlysne a nechce se mi neco programovat a hlidat zda je vsedni den nebo svatek, tak to poustim vecer, kdyz je nizky tarif nonstop. Kdyby bylo vic FVE, tak je nizky tarif prave pres den a tudiz by byla spotreba meho TČ nasmerovana na poledne. Nocni spotreba by byla hodne nizka a tak by stacilo minimum akumulace. FVE by vic odpovidaly prirozene spotrebe energie.

                10. Je otazka, nakolik je prirozena spotreba na topeni v zime v
                  Je otazka, nakolik je prirozena spotreba na topeni v zime v dobe kdy mate energii z FVE, v domacnostech vetsina lidi travi denni cas v praci nebo na ceste do/z prace. Odberove zimni spicky byvaji klidne kolem 15 – 16. hodiny, kdy uz se stmiva nbeo je tma a to jen obtizne svedeme na stimulaci nocnim tarifem.

                11. To je ale normální odběrová špička tam kde byla i před
                  To je ale normální odběrová špička tam kde byla i před sto lety, prostě se svítí. O odběru na topení bude rozhodovat to jak je otopná soustava navržená, jakou má akumulaci a pod. a mimo jiné právě to jak se dálkově ovládá. Tam už je pak jedno jestli se nahřívá ve dne či v noci.

                12. Souhlasim, ze je to normalni spicka, jen naznacuji, ze proste
                  Souhlasim, ze je to normalni spicka, jen naznacuji, ze proste neprichazi v dobe, ktera by vyhovovala FVE. Obecne se trendy spotreby nemaji s FVE (kdyz uz jsme k ni od puvodni VtE utekli) rady, FVE maji mnohem mensi vykony v zime, kdy je naopak vetsi spotreba a velkou cast roku v nasich koncinach jiz prestavaji dodavat velky vykon v dobe, kdy prichazeji celkem prirozene odberove spicky. A to si radeji nepredstavuji budoucnost, kdy si kazdy elektromobilista pres noc z FVE dobiji baterky 😉

                13. Ovšem posunout špičku o pár hodin, umíme snadno, navíc
                  Ovšem posunout špičku o pár hodin, umíme snadno, navíc zima není období kdy by FVE byly dominantním zdrojem energie, ale mohou pomoci s úsporou paliva, nebo může být právě tato energie uložena na tuto pozdější špičku. Psal jsem to tu někomu jinému, kdyby pro letní provoz bylo třeba 10GW, tak to v zimě udělá ve špičce asi 1GW, což už je buď na akumulaci, nebo na omezení něčího výkonu a úsporu paliva, nebo tam sepnete nějaký tepelně-akumulační odběr.

                  S elektromobily je problém nevíme jak se bude většina populace chovat a kolik se musí dobít a o kolik to dnes v noci zvedá noční proud, takže je taky dost možné že se to nějak všechno zprůměruje a navzájem vyruší, zůstane nám pak jenom ta shodná noční spotřeba jako je nyní.

                14. Špičku tedy opravdu posunout neumíme. Jak si to
                  Špičku tedy opravdu posunout neumíme. Jak si to představujete?

                15. Blbě jsem se vyjádřil, uznávám, myslel jsem tu energii ze
                  Blbě jsem se vyjádřil, uznávám, myslel jsem tu energii ze špičky pomocí například PVE.

                  Ale teď mne tak napadá… Znáte „elektrickou horu“ v Británii? To je PVE s 3GW výkonu zhruba a asi jediná elektrárna kde mají povinně puštěné televize, podle reklam v hlavních blocích totiž kolísá odběr, Briti si vaří čaj, takže to posunout umíme, posuneme o kousek reklamu v televizním pořadu.

                16. Jasně, takové drobné změny možné jsou. Ale celkový
                  Jasně, takové drobné změny možné jsou. Ale celkový trend nezměníte, lidé nezmění své chování, pokud to nebude mít výrazný dopad na jejich peněženky a to je politicky neprůchodné.

                17. Abyste se nedivil, lidi jsou skrblíci, když jim dáte na
                  Abyste se nedivil, lidi jsou skrblíci, když jim dáte na poledne proud za nulu, tak si tam narvou všechno žravé a budou si klidně v +40 simulovat Vánoce v Murmansku 🙂

                18. Uvidíme. Máte pravdu, že já jsem taky skrblík, už
                  Uvidíme. Máte pravdu, že já jsem taky skrblík, už objednávám dvě použité 16 kWh baterky z bořených Voltů, jedna za 700 USD plus poštovné. K tomu mám doma elektromobilní sazbu a pár FVE panelů, tak uvidíme, kam to povede.

                19. Hustý. Jak jste je koupil? Až to bude v provozu, tak by to
                  Hustý. Jak jste je koupil? Až to bude v provozu, tak by to chtělo článek na hybrid.cz a asi bych chtěl, až příště pojedu přes HK, na čumendu.

                20. Překvapivě ze šroťáku v USA 😉
                  Překvapivě ze šroťáku v USA 😉

                21. A postovne? Hadam dalsich 700. Dik
                  A postovne? Hadam dalsich 700. Dik

                22. Poštovné dělá zhruba 1000. I tak se to vyplatí.
                  Poštovné dělá zhruba 1000. I tak se to vyplatí.

                23. Nemohl by jste mi prozradit kde z jakého „šroťáku“ to
                  Nemohl by jste mi prozradit kde z jakého „šroťáku“ to máte? O tomhle uvažuju stašně dlouho, ale nikdy jsem nenašel kde je sehnat protože člověk neví co mu přijde.

                  A jak tu psal pan Veselý také bych bral článek, případně hrozně by mě zajímalo to vidět na živo. Myslíte že by to bylo možné? Když tak mi můžete odpovědět na můj mail skr.bek@centrum.cz
                  Děkuji. Radek

                24. Až to sestavím, rád vás pozvu, zatím je to všechno ve
                  Až to sestavím, rád vás pozvu, zatím je to všechno ve fázi zrodu, uvidím, jestli ještě nebudu měnit provozní napětí a kvůli tomu i měnič a jestli se nakonec nevydám třífázovou cestou (měnič 100 kkč). Uvidíme. Článek pak klidně vydám, ale prozatím můžete čerpat informace na webu mypower.cz, tam najdete poměrně hodně informací.

                25. Víte ale co znamená výroba když není třeba, že?
                  Víte ale co znamená výroba když není třeba, že? Plýtvání palivem a to někdo musí zaplatit.

                  Otázka je co myslíte tím „když je třeba“ jestli zimní období třeba, nebo deformovaný odběrový diagram, kdy je už od dob první republiky uměle navyšován odběr v noci.

                  V případě zimy je to relativně snadná, jednak je tu odběr tepla, tedy kogenerace, ale to bude s pokračující efektivitou a rozpadem CZT, nasazením TČ klesat, ale je to relativně dobře ohraničené období kdy může být poptávka po energii tak vysoká že se vyplatí mít elektrárny na těchto pár měsíců, vlastně k tomu směřuje i díky nařízení, které upravuje, má upravovat, množství emisí vypuštěných z elektráren, které umožní i provoz starších zdrojů, ale jen po nějaké určité časové kvantum tak aby byly dosaženy limity škodlivin. Navíc v zimě dost foukává, takže se nabízí třeba i možnost dovozu proudu.

                  Co se týče potřeby v létě kvůli deformovanému odběrovému diagramu, tak tam je třeba postupně opustit toto umělé noční zvyšování, které vyhovuje parním elektrárnám, ale nevyhovuje OZE, kde třeba u FVE je nejrozumnější noční odběry minimalizovat a tím mít menší nutnou kapacitu akumulace. Nyní, pro pokrytí zvýšeného odběrového diagramu je třeba mít v létě 4-5GW a cca 60GWh, o kolik by to bylo níže po tom co se nebudou odběry uměle zvyšovat? 3GW a 36GWh? Nebo to klesne až ke 2GW? Netuším. Ale bylo by to zajímavé zjistit jak moc střídavé parní elektrárny ovlivnily chod společnosti a její organizaci.

                  Když se začínalo s elektrifikací, tak se systémy stejnosměrných rozvodů navrhovaly tak že se v elektrárně postavil k dynamům ještě akumulátor, elektrárna se večer/v noci odstavila a spustila se zase až ráno třeba v 7. Minimum odběru pak bylo 12x menší než jeho maximum, elektřinou se tehdy sice hlavně svítilo, ale nějaká nápověda by to být mohla. To jak je to provozováno v současnosti totiž až podezřele připomíná to že se celá síť točí kolem dvou jaderných elektráren a dělá se všechno proto aby nemusely snižovat výkon. Docela by bylo zajímavé jestli nepřetržité provozy také nejsou ovlivněny tím že elektrárny v noci proud dodávaly se slevou.

                26. Ano, nekdo to zaplatit musi, stejne jako zalohu nestabilnich
                  Ano, nekdo to zaplatit musi, stejne jako zalohu nestabilnich zdroju.
                  Kdyz je treba myslim samozrejme aktualni potrebu, ktera ma sve spicky a obecne je vyssi treba v zime. Odber v noci je umele navysen, ale to neznamena, ze se se zavedenim FVE jednoduse presune na den. Domacnosti budou mit budou mit celkem prirozene sve odbery na maximu rano, nez se lide rozprchnou do prace a vecer, kdyz se z ni opet vrati.
                  To je vize, ktera se sice z nejakeho duvodu hrozne libi ekologum, ale mne jde skutecne proti srsti. V zimnim obdobi, kdy jsou obvykle nejhorsi rozptylove podminky nasazovat docasne nejspinavejsi zdroje.
                  Leto je teoreticky celkem fajn obdobi pro FVE, ale stale plati, ze muze prijit par skaredych dni a FVE je treba i v tomto obdobi necim nahradit.
                  Kdyz se zacinalo, tak energetika, potreby domacnosti i potreby firem byly dost jine od dneska.

                27. Ano, potřeby firem byly jiné, proudem se jenom svítilo,
                  Ano, potřeby firem byly jiné, proudem se jenom svítilo, bohatí živnostníci měli nějaký ten motor, nicméně pořád to naznačuje že minimálně část dnešního odběrového diagramu je stimulována aby se parním elektrárnám pracovalo lépe. Na den se dají velmi snadno přesunout odběry všemožných tepelných spotřebičů, pokud se nejedná o sepnutí aby udržely teplotu vody, ale to neovlivní ani současný systém.

                  Pořád by mohlo být levnější z celého měsíce zapnout uhelnou elektrárnu na třeba tři dny, než to co se dělá v současnosti. Zrovna nedávno jsem narazil na údaj z USA kde se stavěla nová PPE, na celý její provoz bude třeba jen 34 lidí. I kdybyste jich tam měl 50, tak s dost velkou pravděpodobností zastavená elektrárna bude levnější než zvyšování odběrů, protože na elektrárnách je nejdražší palivo. Akumulace je dneska v podstatě bezobslužná záležitost.

                28. S tou zastavenou PPE a nizkymi naklady na ni se v podstate
                  S tou zastavenou PPE a nizkymi naklady na ni se v podstate opet vracime na zacatek. I k doplneni jaderne elektrarny potrebujete dalsi zdroje, ale je to ve srovnatelnem mnozstvi jako k nestabilnim zdrojum?

                29. Vzhledem k tomu jaké situace již ve světě nastaly tak v
                  Vzhledem k tomu jaké situace již ve světě nastaly tak v podstatě ano. U nás, pokud vím, v jeden moment vypadlo kolem 3GW JE, možná dokonce 3,5GW, přesně si tím nejsem jistý. Ve Francii museli nuceně odstavit tolik GW JE že sít byla dotlačena na hranici provozních možností a stačila by nějaká větší porucha a celá se položí. A to ani jedna ze zemí neměla mechanismus odstavení všech JE jako mají třeba v Japonsku, tam musíte zálohovat na 100% bezpodmínečně.

                30. Mě by zajímalo, jak je to vlastně s propočtem výhodnosti.
                  Mě by zajímalo, jak je to vlastně s propočtem výhodnosti. Respektive ano, můžeme stavět OZE a pak mít nastavěné nouzové PPE (bez toho se neobejdeme v dohledné době). Ale opravdu vyjde tohle řešení levněji než výroba v konvenční jaderné elektrárně? A nelikvidují se OZE samy podlézáním vlastních profitabilních cen? Co když se skutečně dohrabeme do stavu, kdy budeme mít řekněme 80 % pokryto OZE k tomu jednu JE a hromadu stojících PPE. Opravdu bude tato kombinace levnější? Nevěřím.

                31. Tak záloha na 100 % sítě v PPE nás stavebně vyjde na
                  Tak záloha na 100 % sítě v PPE nás stavebně vyjde na 140mld korun, teď bude dále záležet na asi tak bambilionu parametrů kde je nejdůležitější „koeficient prodražení“ jak bude vypadat mix etc. Střízlivý odhad JE je asi tak 140Kč/W, u FVE je to cca 20Kč/W. Násobeno 8 což je přepočet koeficientů využití, je to 160Kč/W ekvivalentu, ale už u onshore větru je to 34Kč/W, ale po přepočtu přes koeficienty je to 136Kč/W ekvivalentu, do toho vleze neznámý koeficient prodražení € (1;3). Takže budete pořád +- stejně.

                  Přesně by se to muselo odsimulovat, ale z toho co jsem kdysi dělal, tak si pamatuji že ten systém byť jednu jedinou JE dost nesnášel a dělala tam problémy, buď JE požírala využití OZE, nebo OZE požíraly využití JE a v obou případech to bylo až moc na to aby se to dalo snést. To by se ta JE musela odstavovat na poměrně dost dlouhou dobu a jenom v létě, pak by to mohlo být s menšími problémy.

                32. Problém je, že dnes není problém postavit JE s
                  Problém je, že dnes není problém postavit JE s životností na 60 let s možností prodloužení. Rusové takto staví. Jak vám do toho zapadne třeba stoletá životnost? 🙂

                33. No staví nějak a možná zjistíme že místo reaktoru máme
                  No staví nějak a možná zjistíme že místo reaktoru máme obří konzervu na ikru… to mu se zatím nedá moc věřit, jak říkám, je tam hromada parametrů dalších. V Japonsku by měla být jedna demonstrační FVE stará asi 40let kde panely ztratily asi do 5 % výkonu, o jsou neodhadnutelné náklady, ale zase můžeme hádat z ceny proudu. Ta by měla podle world nuclear asociation 99$/MWh (9,9c/kWh), většina elektráren je už zaplacených, takže to vypadá na dlouhodobou cenu kolem 100$, tedy 76€. Za kolik se nabízí dneska vítr a fve v aukcích? 40-60€/MWh. Nejdražší proud z PPE dle WNA byl 70 USD, 53€/MWh… To není zase tak růžové pro JE.

                34. Problém je, že dnes není problém postavit JE s
                  Problém je, že dnes není problém postavit JE s životností na 60 let s možností prodloužení. Rusové takto staví. Jak vám do toho zapadne třeba stoletá životnost? 🙂

        2. Zájem Británie o JE může být jednak protože potřebuje
          Zájem Británie o JE může být jednak protože potřebuje udržet jaderné know how pro armádu a jednak ze setrvačnosti. A vzhledem k tomu jakými cenami se vyhrožuje, tak budou nejspíš rádi když se jim podaří alespoň nahradit to co v současnosti v JE mají, nějaký růst bych za pravděpodobný neviděl

          Nezapomínejte také na to že Británie má rozplánované poměrně velké množství přílivových lagun, které by měly dát dost vysoký výkon. Navíc pokud máte dost plynu, tak integrace dalších OZE bude relativně snadnější záležitostí než když v systému sedí elektrárny které najíždí pomalu a které nemají zrovna největší regulační rozsah. Taky bude roli hrát jaké podmínky se nastaví pro akumulaci, ty třeba v Německu nejsou nejlepší.

          Ano, Německo a Británie nemohou být vzorem pro některé státy v Evropě, ale mohou být pro Nizozemsko, Irsko, Norsko, Belgii a další s přístupem k větrnému moři. V dalších zemích pak zase může výrazně pomoci fotovoltaika, která je snad ještě stabilnější a předvídatelnější než VtE, což by měo situaci zjednodušit. Takže u nás možná z VtE budeme mít ně víc než 500MW, ale velkou část by u nás mohla potenciálně řešit právě fotovoltaika a akumulace.

          A i co s týče nějaké energetické závislosti na někom, tak pokud je dostatečný podíl OZE, tak i tato může být výrazně omezena.

          1. v podstate souhlasim. jen protestuji proti tem nadsenym
            v podstate souhlasim. jen protestuji proti tem nadsenym clankum a komentarim. fotovoltaika a oze v evrope celkove bude mit podil tak kolem 20 procent v zavislosti od toho, ktera krajina do toho kolik bude schopna a ochotna investovat. je to proste doplnkovy zdroj energie, ne spasa, jak nam tady predkladaji. plyn a jadro dlouho zustane realna volba, uhli klesa, ale porad tady je. a do dob nez prijde nevycerpatelna termojaderna fuze s tim moc nenadelame.

            1. 20% je podle mne celkem málo, spíš to bude 2x-3x více, u
              20% je podle mne celkem málo, spíš to bude 2x-3x více, u OZE totiž velmi záleží na tom jaké máte akumulační a přenosové schopnosti, to je teď asi to největší omezení, tedy i s tom že nikdo v Evropě reálně neruší uhlí a nenahrazuje je plynem, Německo by také mohlo rychle uzavřít uhelné elektrárny pokud by akceptovalo dražší plyn a jeho dovoz. Máme tu navíc jednu hodně velkou neznámou a tím je co dělají aktuálně Alpské země, o rozšiřování kapacit PVE v Alpách se nikdy moc nešíří, vlastně o tom co kdo dělá na velkých hydroelektrárnách se nikdo moc nešíří dokud není hotovo, takže bůh ví kolik nových GW tam během krátké doby může přibýt. Problém je prozatím jak tam ten proud dostat. I u nás by se daly třeba rozhýbat některé projekty, na jejichž konci by mohl jít výkon PVE rapidně nahoru a to bez větších zásahů do krajiny.

              Navíc od určitého bodu, množství výkonu OZE, se začnou objevovat i v obdobích kdy by je nikdo nečekal, řekněme že pro letní provoz ČR je třeba akumulace asi 4GW a zhruba 10GW FVE, dneska je v zimě z FVE třeba kolem 200MW max, ale při FVE o kapacitě na letní provoz už se nám objeví v zimě 1GW, to je asi 10% zátěže sítě. A takto se to bude propisovat všude po výrobě v roce a dále osekávat nutnou produkci z jiných zdrojů.

            2. 29.6% elektřiny v EU vyrobily v roce 2016 OZE (zdroj). Vodní
              29.6% elektřiny v EU vyrobily v roce 2016 OZE (zdroj). Vodní elektrárny z toho tvoří cca třetinu. Více než 20% mělo 16 z 28 členů EU, další 2 měly přes 19%. Tolik hovoří tvrdá data. Do pár měsíců asi bude venku i rok 2017, počítám, že to poskočilo zase o kus nahoru.
              Až si příště budete dělat „ten jediný správný“ názor, doporučuju začít studiem reálných dat. Člověk tak předejde tomu, aby z něj byl salónní teoretik s vývody naprosto mimo realitu.

              1. dekuji za doporuceni. zatim mimo realitu nejsou, omlouvam se
                dekuji za doporuceni. zatim mimo realitu nejsou, omlouvam se za preklep, chtel jsem rict fotovoltaika a vetrne elektrarny(ne oze), ale jednak je to patrne z toho, co jsem psal vyse, a jednak i tak mam zatim pravdu. co dokladate statistikama. samozrejme kdyz se rozhodneme zavrtulkovat si planehu a obalit ji solarama a tunama baterek, realizovatelne to je. jen je to technologicka onanie. ne racionalni uvaha.

                1. Já nevím pánové, proč pořád řešíte problém
                  Já nevím pánové, proč pořád řešíte problém nějakých velkých energetik. Jak to bude a proč atd.. Nejsme v šokialismu, každý subjekt se chová podle svých preferencí a výhodnosti pro sebe sama. Energií si získává stejným způsobem. Zda u toho přemýšlí nebo ne, je jeho věc. Zda to dopočítá a zda do výpočtů zahrnuje vše dokola, je taky jeho problém.
                  Většina rodin, firem a institucí už by mohla minimálně 5 let jet na fotovoltaice, orientované na sladění výroby se spotřebou. Když jsme se díky zlodějům politikům a úředníkům spálili s tou podporovanou zaměřenou na maximalizaci výroby. Dnes by ji jen doplnili akumulačními prvky, přičemž akumulace do vody už taky mohla být těch 5 let všude. Jak ze solární termiky, tak z FVE. I ta maximalizační by se dala dnes lehce doplnit akumulací a tím omezit přetoky a nutnosti regulace v přenosových sítích. Chce to jen přestat vymýšlet nové jaderky a soustředit se na místa spotřeby. Tam osazovat výrobu a akumulaci. Soustředit se na domácí zdroje a ty využívat. Ovšem se všemi náklady, takže třeba spalování uhlí opravdu musí zaplatit všechny externality, končící navrácením krajiny po těžbě lidem a přírodě.
                  Takový jednoduchý příklad, kde všude se funguje většinou jen přes den, když svítí slunce – všechny školy, úřady, instituce. Drtivá většina firem. Kde se nejede o víkendu či svátcích, postačí zvýšit kapacitu akumulace a hned jsme bez přetoků.
                  Jenže s tím je spousta práce a přemýšlení. A to se nenosí. Tak se frkne jedna atomka navíc a pak se řeší posílení přenosové sítě, ukládání odpadu z ní, zajištění správného paliva pro ni a co je paradoxní – hlavně zajištění odběru a ceny za něj, aby se celá ta legraci vůbec zaplatila.

                2. neměl bych vám to říkat ale my nepotřebujeme samovýrobce
                  neměl bych vám to říkat ale my nepotřebujeme samovýrobce elektřiny z OZE, z těch nám nic nekápne, potřebujeme pár velkých výroben a prodat veškerou produkci za maximální cenu a čezské ovce se můžou třeba stavět na hlavu, dokud nám nepřijde nějaký befehl z EU zabetonujeme se na svých pozizích a udržíme je za každou cenu, peníze a páky na to máme (momentálně už používáme placené provokatéry proti OZE na čezském internetu a výsledky jsou skvělé)

                3. souhlasim v tom, ze znecistovatele by meli mit nauctovany
                  souhlasim v tom, ze znecistovatele by meli mit nauctovany vsechny dusledky sveho jednani. nesouhlasim se snahou vyrabet a spotrebovavat na jednom miste za kazdou cenu. nic neni levnejsi na dopravu nez elektrina. mozna jeste informace. teoreticky. jedna atomka i s nadprodukci muze byt efektivnejsi nez fotovoltaika, vrtule a k ni nevyhnutna akumulace. ta akumulace je navic potrebna nejenom obdobi den/noc, ale leto/zima. a to uz je masochysmus. samozrejme cesta nejsou zadne extremy ale rozumne kompromisy. kdyz je misto na fotovoltaiku a lokalni vyrobu proc ho nevyuzit.

                4. Za každou cenu určitě ne, ovšem máme už dostatek
                  Za každou cenu určitě ne, ovšem máme už dostatek dlouhodobých dat na to, jak to lze a co to dává. Moje FVE ideálně na jih pod dobrým sklonem 3,6 kWp udělá v létě v průměru max. 24 kWh denně, v zimě 2,5 kWh. A to mám pokrytu jen 1/6 střechy a ještě nesladěnu dobu výroby/spotřeby a bez akumulace, takže využiju jen +-50% vyrobené elektřiny. Dnes, 2.2.2018, poledne, jasno s vysokou oblačností, aktuální výkon 0,5 kW, vyrobeno od rána 1,6 kWh. Cesty a příklady dobré praxe tedy jsou – doplnit FV panely na východ a západ (možná dám i sever na rozptýlené světlo), hybridní měnič, baterie, bojler 500 L a řízené zásuvky pro nabíjení obou současných elektromobilů á 16 kWh baterie, které se budou připojovat ihned po příjezdu, nebudou čekat na noční proud.

                5. ale ja vam fandim. jen rikam, ze je to krasny doplnek, ale ne
                  ale ja vam fandim. jen rikam, ze je to krasny doplnek, ale ne cesta pro vsechny. vy vyrobite za cele dopoledne 1.6kWh. mate pokrytou strechu z 1/6 a tvrdite, ze to vyuzijete kuli chybejici akumulaci na 50 procent. to je pri vynasobeni dvema a potom sesti tak na vyprani spodniho pradla a upeceni kurete na obed. a to jste si pokryl barak komplen panelama a sklep zaplnil baterkama. o vytapeni, ohrevu teple vody a jinych potrebach se vubec nebavime. o navratnosti uz take neni ani reci. lide take bydli v bytovkach, ze ano, ale to cele nechme stranou.je fajn, kdyz nekoho hreje dobry pocit z ciste energie a kdyz je kus strechy a soupnou se tam solarni panely, proc ne.

                6. Ta polovina se týká celoroční výroby, zimní výrobu
                  Ta polovina se týká celoroční výroby, zimní výrobu spotřebuji z 90 a více procent. 2,5 kWh je tak na pračku+myčku, musí jet hned po sobě a kolem poledne, tak od 10 do 14 hodin, nejlépe. Vzhledem k možnosti programování odloženého startu to není problém, děláme to už 9 let. Pečeme jen o víkendech, což také není problém dělat přes den při nejvyšší výrobě. Pokud v zimě sněží, je škaredě a výroba mizerná, klidně několik dní po sobě, zapínáme vše na noční proud 22-06 hodin, obvykle od 03 do 06, to jde pak před odjezdem do práce/školy ještě vytáhnout myčku nebo pověsit prádlo (sušičku jsme po přechodu z paneláku do baráku zavrhli).
                  Dalšími panely bychom se chtěli dostat na zimních +-10 kWh, to by asi pokrylo celodenní provoz domu. O baterkách asi nemáte dost informací, 7,5 kWh je taková běžná kuchyňská nástěnná skříňka. Nic velkého. Velký je bojler, holt litr vody je pořád 1 dm3.
                  Tu vodu ohříváme dnes solární termikou, dnes jela v +5°C na +-24°C a předehřívala vodu z naší studny ve 250 L bojleru, na +45°C ji dohříval plynový kotel. Prudké slunce i v -5°C dokáže zahřát bojler na +30°C. Ohřev přímo z FVE, který plánujeme, má tu výhodu, že slunce nepotřebuje, jen rozednění.
                  Návratnosti počítám, ano, bez dotací by byly dlouhé. Ale jen proto, že ceny energií nezahrnují všechny náklady a jsou tudíž nízké. I tak se solární ohřev s dotací Zelená úsporám vrátil do 5 let.
                  Lidé bydlící v bytovkách jsou na tom ještě lépe než já, mohou si lépe rozložit spotřebu teplé vody i elektřiny, obvykle tam bydlí mix rodin s malými i velkými dětmi, důchodců, novomanželů, každý s jinou křivkou spotřeby. Navzájem se doplňují. Bojlery v posledním patře, fotovoltaika nebo solární ohřev na střechu, velká baterie, fotovoltaika na zábradlí balkonů nebo svislé prázdné stěny východ, jih, západ, pohoda. Viz třeba http://obnovitelnedesetileti.cz/cena-ctenaru-deniku-slunecni-teplo-pro-bytovy-dum-v-hloubetine.
                  V Ostravě-Porubě máme panelák s fotovoltaikou na střeše, zasklenými pavlačemi na jižní straně s efektem Trombeho stěny a vytápění i ohřeve teplé vody řešený tepelnými čerpadly na severní straně na střeše nad zadním vchodem.
                  Jak píšu, příklady dobré praxi jsou.

                7. uf. no, co na to rict. its your way.
                  tvrzeni, ze ceny energii

                  uf. no, co na to rict. its your way.

                  tvrzeni, ze ceny energii jsou nizke proto, ze v nich nejsou zahrnuty vsechny naklady je mozna pravdive. a pokud ma byt nejaka cesta k ekologii tak je to vycisleni vyrobci vsech externalit. kazdopadne vzhledem k pobidkam ruzneho druhu pro oze, od dotaci po ulevy vyrobcum az po danovou politiku je bohuzel pravda, ze vsechny naklady nejsou ani v oze. na skodu veci. kazdopadne, at se dari.

Napsat komentář