Tesla si chce zajistit dodávky lithia z Chile

Výroba baterií v gigatovárně Tesla i elektromobilu Tesla Model 3 by se letos měla rapidně zvyšovat. Automobilka bude proto potřebovat dostatečný přísun surovin.

Hlavním místem těžby lithia v Chile je poušť Atacama, nejsušší poušť na zemi
foto: Selvaggia, licence CC0 Creative Commons

Podle Financial Times aktuálně probíhají rozhovory mezi Teslou a chilskou těžařskou společností SQM, největší v oboru, o zajištění dodávek lithia. Údajně je dokonce ve hře vybudování zpracovatelského závodu Tesla přímo v Chile pro čištění lithia na nejvyšší možnou kvalitu.

Samotný Elon Musk navštívil Chile už na konci minulého roku. Chile je největším producentem lithia na světě, následuje Austrálie a Argentina (tam už byli zástupci Tesly také na byznysové návštěvě).

Tesla už ale má zajištěny dodávky lithia přímo z USA, a to díky předběžné smlouvě se společností Pure Energy Minerals. Ta chce prvek těžit pouhé čtyři hodiny jízdy od Gigatovárny 1. Zatím je ale vše pouze v přípravných fázích.

22 Comments on “Tesla si chce zajistit dodávky lithia z Chile”

      1. nejbezpečnější na světě jen za 10.000 CZK +
        nejbezpečnější na světě jen za 10.000 CZK + clo
        limitovaná edice pouze 20.000 ks
        prodáno už nejméně 10.000 ks
        Za 600 CZK +clo si k plamenometu můžete rovnou přikoupit hasicí přístroj ;)))

        instagram.com/p/BeeYW0NA1HU/?utm_source=ig_embed

          1. hmm, sobotka podepsal pár dnů před odchodem memorandum, že
            hmm, sobotka podepsal pár dnů před odchodem memorandum, že nám lithium můžou vykrást zdarma, Drahoušek (co měl podporu Kalouska i Trautengerga, Teličky apod.) šel k Sobotkovi na radu, jak na volby prezidenta …. měl bys přestat hulit, abys věděl, kdo má s kým jaký vztahy …. Drahoušek je plně pod kontrolou, naprosto stejná retorika jak Sobotka, Kalousek atd. , stejní lidi za nimi

            nauč se pozorovat, ať nejsi členem tupého stáda 🙁

            1. jo to vižejo jenja, ty seš na to exper přímo dělanej 🙂
              jo to vižejo jenja, ty seš na to exper přímo dělanej 🙂 jsou to jen politický čachry skrytý hry s germánem o odsunutí elektromobilů a to víže ti to neřeknou na titulku, ale budou lhát, ostatně jako obvykle :))) musíš umět číst mezi řádky ! a hlavně to co tam není napsaný !!

              blesk.cz/clanek/zpravy-politika/521443/lithium-meli-za-zlodejinu-a-volicum-lhali-zuri-chovanec-babis-kritizuje-ministra.html

          1. hmmm… proč? To už raději neřekneš, že 🙂
            Sobotka a

            hmmm… proč? To už raději neřekneš, že 🙂
            Sobotka a jeho spoluvlastizrádci velmi rádn podepsal to memorandum, jak lithium vykrást z čr za zisk 0,3 % pro čr
            takže ty chceš taky, aby nás vykradli, protože Zeman je proti? :-O

    1. že jo? v čezku před volbama babišovci utloukly socany tou
      že jo? v čezku před volbama babišovci utloukly socany tou smlouvou s autralanama a ted nedávno po volbách ji s australanama sami znovu podepsali a potvrdili to jsou věci že 🙂 A přitom realitu že je to schopný těžit jen australan věděli všichni dávno :))

      1. Tak za prvé v té „australské“ firmě mají minimálně
        Tak za prvé v té „australské“ firmě mají minimálně třetinu různí čeští šíbři sedící ve stínu, a za druhé u nás se to lithium musí kvůli zdejšímu složení horniny těžit úplně novou metodou, která se ještě nikde komerčně neprovozuje, takže žádné klíčové australské či západní know-how bez kterého se při té těžbě u nás neobejdeme neexistuje.

Napsat komentář