Tesla Roadster vyletí do vesmíru 6. února na palubě Falcon Heavy

Neskutečný plán Elona Muska na vystřelení jeho elektromobilu Tesla Roadster do vesmíru se blíží realitě. Falcon Heavy má odstartovat už 6. února, případně o den později.

Elektromobil Tesla Roadster v nákladovém prostoru vesmírné rakety Falcon Heavy. Odstartovat do nekonečného vesmírnéhp prostoru by mohl už 6. února, záložním datem je 7. února. Nejde zatím o oficiálně potvrzené datum, ale dříve to jistě nebude.
foto: SpaceX

Falcon Heavy bude nejvýkonnějším vesmírným nosičem současnosti. Pokud se tedy jeho start vydaří. Ani samotný Elon Musk si není tak docela jistý. V každém případě to bude velkolepá show.

Testovacím nákladem prvního letu Falcon Heavy bude Muskův osobní elektromobil Tesla Roadster, jeden z prvních vyrobených kusů. Pokud se start vydaří, bude auto plout další miliony let vesmírem.

Falcon Heavy společnosti SpaceX při přípravě na statický zážeh

Falcon Heavy společnosti SpaceX při přípravě na statický zážeh
foto: SpaceX

SpaceX nicméně trochu komplikuje situaci odstavení díky problémům amerického rozpočtu. Nedávno už ale úspěšně proběhl statický zážeh rakety, viz. video.

SpaceX, Electrek.co, Elon Musk

30 Comments on “Tesla Roadster vyletí do vesmíru 6. února na palubě Falcon Heavy”

  1. Ve vesmíru, napišme do vzdálenosti pár světelných let ,
    Ve vesmíru, napišme do vzdálenosti pár světelných let , jezdí zatím všechna vozidla na elektřinu. Jen na Zemi se nám to nějak před více, než sto lety nějak zvrtlo. Tak ten Roadster by tam měl být také, proč ne!! Prostě tam patří! Mezi Lunochody ,Rovery, Opportunity a Spirity.Samozřejmě, že bude nejrychlejší a s největším dojezdem.

    1. Tohle je podle mě ještě víc neuvěřitelné, než vybrat
      Tohle je podle mě ještě víc neuvěřitelné, než vybrat půl milionu 1000$ záloh na TM3. Po elektromobilech obecně byla poptávka už před uvedením, ale kolik z těch 20 tisíc lidí, kteří si koupí předražený plamenomet, ho opravdu chtělo už předtím? Možná tak 10 lidí a to ještě přeháním. A prodat 20 tisíc kusů po $500 za týden?
      No je to borec, já bych neprodal ani 2 plamenomety po 500 korunách :-).

      1. Popravde by be zajimalo, jestli
        1/ Musk je natolik schopny

        Popravde by be zajimalo, jestli
        1/ Musk je natolik schopny obchodnik, ze proda i „suchou vodu“
        2/ uctivaci jsou tak vycviceni, ze koupi cokoliv, jen kdyz je to od Muska…

        Protoze tohle mi neprijde ani uzitecne ani zabavne – a ani jsem si nikdy nevsiml, ze by litani s plamenometem bylo hlavnim programem americkych party. A na vypalovani plevele v dlazbe to taky idealni nebude (zvlast za tu cenu).

          1. kdyz ze rozhodnete udelat vyberove rizeni na sluzbu ve vasi
            kdyz ze rozhodnete udelat vyberove rizeni na sluzbu ve vasi firme, ktery si bezne zabezpecujete sam, treba it-sluzby, nebo vozovy park, tak kdo snizil ty vase naklady? firmy, co to delaji levneji nez si to delate sam, nebo vy sam, ktery jste se rozhodl delat veci jinak? primarni je rozhodnuti nasa resit veci soutezi mezi firmama. ze to vyhrava spacex je dusledek toho rozhodnuti. ze jsou schopni vynaset do vesmiru kraviny je zase dukaz, ze rezervy porad jsou.

    1. Ona sice SpaceX rapidne srazila ceny vynaseni druzic na
      Ona sice SpaceX rapidne srazila ceny vynaseni druzic na obeznou drahu i materialu na mezinarodni vesmirnou stanici, ale danovy poplatnici podle vas trpi?
      Nemluve o tom, ze pokud se jim podari dopravovat do vesmiru i astronauty, prestane byt Americky vesmirny program zavisly na Rusku.

      1. ceny nesrazila rapdine spaceX ale rozhodnuti nasa lety do
        ceny nesrazila rapdine spaceX ale rozhodnuti nasa lety do vesmiru soutezit. kdyz ze rozhodnete udelat vyberove rizeni na produkt ve firme, ktery si delate bezne sam, treba it-sluzby, nebo vozovy park, tak kdo snizil ty firmy, co to delaji levneji nez si to delate sam, nebo vy sam, ktery jste se pro vec rozhodl?

        1. když už jdete s tím hledáním důvodů do minulosti, tak
          když už jdete s tím hledáním důvodů do minulosti, tak můžeme jít ještě dál. Co třeba: Ceny letů do vesmíru nesrazila spaceX, ani rozhodnutí nasa, ale ten, kdo rozhodnul „A budiž světlo!“. Bez něj by ani nasa ani spaceX nebyli 😀

        2. Stručný a jasný argument: Je fakt že SpaceX vznikla kvôli
          Stručný a jasný argument: Je fakt že SpaceX vznikla kvôli tomu že ani Rusi v 2002 neboli schopný predať staré vyradené balistické strely Muskovi lacnejšie ako by postavil za VLASTNÉ peniaze (~100 mil. USD) rovnako dobrú a lacnejšiu raketu s omnoho modernejšími technológiami.

          1. Ano stručný a jasný argument to je.
            Až na to že je to

            Ano stručný a jasný argument to je.

            Až na to že je to totální nesmysl.
            Vykonstruovaný „fake News“, přesně po vzoru našeho nejvyššího (Zeman na základě věty od Gotta kde není ani slovo o něm si ve své sobeckosti tam sebe doplní a pak to prohlásí za jedinou možnou pravdu i když mu to autor té věty hned dementuje.)

  2. na kolik atmosfér myslíte budou natlakovaný nešolichaný z
    na kolik atmosfér myslíte budou natlakovaný nešolichaný z nejlepších nízkoprofiláče pneumatiky Michelin?? ;))

    vtm.zive.cz/clanky/falcon-heavy-online/sc-870-a-191123/default.aspx

    1) nemůžou být moc páč ve vákuu by řáchly 😉
    2) musí být alespoň trochu aby s stím krámem mohli marťani jezdit :))

Napsat komentář