Opel Ampera: dvouleté zkušenosti s elektroautem

Do roku 2016 se prodalo něco málo přes 134 tisíc vozů Chevrolet Volt/Opel Ampera. Z toho v Evropě, díky vysoké ceně a absenci podpory, jen asi 10 000. Přinášíme zkušenosti jednoho z majitelů.

Unikátní černobílý interiér Opel Ampera, r.v. 2013
foto: archiv autora

autor: Radek Topinka

Opel Ampera není typický plug-in hybrid (PHV) jako např. Volkswagen Golf GTE, ale spíše elektromobil s prodlužovačem dojezdu podobný BMW i3 REX. Po vybití hlavní baterie o kapacitě 16 kWh (10 kWh operační rozsah, zbývajících 6 kWh je velkorysá záložní kapacita zajišťující dlouhou životnost baterie) se do práce zapojí benzínový atmosférický motor dodávaným Opelem.

Motor vyrábí elektřinu a s dálniční rychlostí se připojuje napřímo k pohonu kol. Ampera a její systém Voltec neustále pracuje s co nejvyšší účinností a propojuje systémem převodovek dva elektromotory s benzínovým motorem dle zvoleného režimu.

Narozdíl od zmíněné BMW i3 zaručí dostatečný dojezd i s prázdnou baterií, navíc se spotřebou běžného benzínového auta ve své třídě. Podle evropské normy NEDC je to 1,7 l/100 km, americká EPA udává 3,9 l/100 km v kombinovaném režimu.

Vlastním auto přes dva roky a tak mohu s klidem tvrdit, že pravdu mají obě normy, zejména pro těch prvních 100 km do vybití baterie. Záleží hodně na stylu jízdy, zvolené trase a okolní teplotě.

Jelikož jezdím dvě třetiny v Praze a blízkém okolí a zbytek delší cesty včetně dálnice, je moje průměrná spotřeba za posledních 36 000 km pouhých 1,9 l/100 km při pravidelném dobíjení.

Koncem roku 2015 jsem před pořízením Ampery měl možnost vždy na několik dní vyzkoušet auta jako Toyota Prius plug-in, Nissan Leaf, BMW i3 nebo Tesla Model S. Vzhledem k tomu, že bydlím v Praze, potřeboval jsem jediné auto, které by zvládlo městský provoz a občasné cestování na delší vzdálenosti a zároveň nestálo více jak 700 000 Kč.

Jak funguje pohon Opel Ampera/Chevrolet Volt.
foto: archiv autora

V té době byl k dispozici v rámci mého rozpočtu zánovní Prius plug-in třetí generace s dojezdem až 25 km na elektřinu nebo právě Ampera s dojezdem až 80 km za velmi podobnou cenu. Ampera byla dražší o 50 000 Kč, čímž rozhodnuto. Nabíjet auto kvůli pár km s baterkou vecpanou prakticky do celého kufru se mi nechtělo.

Našel jsem v Německu u autorizovaného dealera. Nabízel Amperu vyrobenou koncem roku 2013 s nájezdem několika málo tisíc km, zkrátka předváděcí auto. Mělo maximální výbavu a ojedinělou barevnou kombinaci s bílým středovým panelem s dotykovým ovládáním.

Někteří auto kritizují za množství tlačítek. Těch je podobně jako v předchozí generaci Astry, ale jakmile se v nich zorientujete, nebudete mít v době dotykových telefonů s ovládáním potíže.

Ampera nemá páté zadní sedadlo kvůli trakční baterii ve středovém tunelu, takže je s tím nutné počítat, stejně jako s kufrem o velikosti 310 litrů. Pokud hledáte velké rodinné auto, doporučuji volit mezi kombíky, tady vás to neuspokojí.

Setkal jsem se i s názorem, že Ampera má některé tvrdé plasty jako v levném autě. Mě to díky barevné kombinaci černá/bílá rozhodně s koženými sedačkami nepřipadá, záleží tedy poměrně na výbavě.

Auto má celou řadu pokročilých asistentů a zvukový systém Bose, nic z toho v levných autech nenajdete. Co by mohlo být překvapením na začátku je výhled z auta, který je díky masivním A sloupkům o něco horší, než z běžného koncernového auta.

Přeci jen, poměrně těžká baterie sice poskytuje nízké težiště a poměrně velkou stabilitu auta s pohotovostní hmotností 1732 kg, ale díky tomu musela být zvýšena tuhost celé karoserie, včetně zvětšení oněch A sloupků.

A jak to jezdí? Ampera má volič automatické převodovky, který znáte z běžných automobilů. Jen s tou vyjímkou, že máte k dispozici kromě známého režimu D také volbu L. Ta v sobě skrývá účinnější rekuperaci jako v BMW i3 nebo nadcházející generaci Nissanu Leaf s funkcí e-pedal.

V provozu si tak po většinu situací vystačíte s plynovým pedálem a brzdu používáte jedině při intenzivním brzdění. Je to hodně návykové a přesné. Ampera má 4 provozní režimy, které můžete zvolit dle potřeby.

Po zapnutí auta se automaticky nastaví plně elektrický režim, tedy až na vyjímku vybité baterie. Pokud pojedete delší cestu, je vhodnější nechat elektřinu do města a zvolit si režim HOLD, kdy se auto chová jako běžný hybrid.

Další volbou je sportovní režim zvyšující účinek plynového pedálu při kterém se výkon 111 kW a točivý moment 370 Nm už v 1 ot./min. přenáší na přední kola tak návykově, že se vám zpět do běžného auta chtít nebude.

Poslední možností je režim HORY, kterým můžete s předstihem za cenu většího odběru benzínu dobít trakční baterii spalovacím motorem až do 30 % její kapacity pro plánované stoupání bez omezení výkonu auta.

Osobně jsem neměl potřebu tento režim využít, protože na delší vzdálenost si vždy nechávám určitou kapacitu baterie, ale může se hodit při neplánované cestě. Jakmile se totiž akumulátor vybije, tak vás Ampera omezuje ve využití plného výkonu jako je rychlé předjetí.

Spotřeba podrobněji

Většina novinářů měla auto půjčené jen na několik málo dní, a tak málokdy přinesli detailnější informace ohledně spotřeby Ampery. Navíc byly testy často realizovány v zimních měsících, kdy se snižuje dojezd až o 1/3 kvůli kombinaci topení s nižší účinností baterie v nízkých teplotách.

Většinou tak přicházejí s jedním číslem spotřeby a nájezdu x stovek kilometrů v kombinovaném provozu s převažujícím dálničním provozem.

Ampera využívá k prodloužení dojezdu atmosférický čtyřválec 1.4 EcoTec, která do cca 110 km/hod. pouze vyrábí elektřinu a nad tuto rychlost pohání napřímo i kola. Tím se tak dostáváme k jednomu negativu tohoto řešení, kterým je spotřeba motoru v nízkých rychlostech po městě při kterých vyrábí pouze elektřinu.

Proto je auto primárně určené pro příměstský a městský provoz s nájezdem 40-60 km na jedno nabití v zimě a 60-80 km v létě dle stylu vaší jízdy, dopravní situaci a profilu terénu.

Nad tuto vzdálenost si v malých rychlostech v zimním období vezme 7-8 l/100 km, v létě až o 1 l/100 km méně. Při dálniční rychlosti nad 110 km/hod. si díky menší ztrátě benzínového motoru přímým pohonem kol odebere 6-7 l/100 km, přičemž v létě opět o něco méně.

Amperu je třeba používat tak, abyste u dálničních rychlostí využívali benzínový motor přepnutím do režimu HOLD a nechali si nabitý akumulátor do města.

V letním období není těžké dosáhnout průměrné spotřeby i pod oněch udávaných 1,7 l/100 km pro prvních 100 km díky 10,5 kWh energie z baterie. Jak jsem psal výše, moje spotřeba benzínu za posledních 34 421 km během 2 let od nákupu auta je 1,9 l/100 km, a to zejména díky kilometrového nájezdu ze dvou třetin čistě na elektřinu.

Průměrná spotřeba Opel Ampera za poslední 2 roky km a nájezdu více než 36 000 km

Průměrná spotřeba Opel Ampera za poslední 2 roky km a nájezdu více než 36 000 km
foto: archiv autora

Cena elektřiny pak s tarifem nočního proudu pro elektromobily s možností jeho aktivace dle požadovaného rozvrhu nastavitelného v systému Ampery je cca 1,7 Kč/1 kWh, takže jedno nabití vás vyjde i se započtením ztráty na 20 Kč. Amperu je možné s dodávanou 10A nabíječkou dobít během 5 hodin, s externí 16A nabíječkou za necelé 3hodiny.

Budete-li využívat nočního levného proudu pro elektromobily, tak si s ním odnášíte dobrý pocit, že nezatěžujete energetickou soustavu. Ta právě v noci trpí přebytkem proudu, neboť většinu elektráren nelze na noc odstavit a vyrábí energii neustále.

Do jisté míry tak padá argument většiny odpůrců elektropohonu, tedy že elektromobil má svůj výfuk jinde. Nicméně i kdybyste občasně nabíjeli i ve dne, tak nebudete přispívat lokálními emisemi ve vašem městě, které vytvářejí především majitelé dieselových motorů EURO 5 a nižších.

Závěrem přidávám několik fotek průměrné spotřeby na jedno nabití. Všimněte si tabulky na pravé straně se spotřebovanou elektřinou – vždy na jedno nabití kolem 10 kWh. Pokud je tam 11 kWh, přidala se k tomu na dlouhé cestě i rekuperovaná elektřina.

Leden 2018 Praha a okolí

Leden 2018 Praha a okolí
foto: archiv autora

Říjen 2017 v Praze a okolí

Říjen 2017 v Praze a okolí
foto: archiv autora

Květen 2017 v Praze

Květen 2017 v Praze
foto: archiv autora

Březen 2017 do Rakouska na lyže a zpět s jedním nabitím

Březen 2017 do Rakouska na lyže a zpět s jedním nabitím

foto: archiv autora
vlastní

38 Comments on “Opel Ampera: dvouleté zkušenosti s elektroautem”

  1. Ja mam Prius PHV 2012. Ted po 7-mi letech a 90000 km mam
    Ja mam Prius PHV 2012. Ted po 7-mi letech a 90000 km mam prumernej dojezd asi 18km. V zime tak 16km, v lete 21km. Zalezi taky na profilu trasy a stylu jizdy. Jinak dlouhodobou spotrebu mam 2l/100km s tim ze celkova najeta vzdalenost v ciste EV modu versus hybridnim modu je presne 50-50 procent. Ampera se mi hodne libi proto ze ma daleko delsi dojezd na elektrinu. Na druhou stranu nejak nejsem ochotnej prekousnout jen ty 4 mista k sezeni. V drtive vetsine pripadu je nevyuziju ale nekdy se to pate misto hodi. Ted jsem jel trasu z Nagoji do Ciby a zpet (842km) s tim ze jsem na EV mod jel jen prvnivh 21km. Pak uz jen hybridni mod. Po dalnici vetsinou tak 100km/h (krome par testovacich useku maximalka v Japonsku na dalnicich) a spotreba byla 3.7l/100km. Schvalne jsem jednou meril primo nalitej benzin do auta a opravdu to odpovida. Tak malou bych nikdy necekal. Nutno dodat ze proti CR tu malokdy mrzne a v zime na kratky vzdalenosti nezapinam topeni.

  2. Zdravím diskutující a jsem rád že se tady občas objeví
    Zdravím diskutující a jsem rád že se tady občas objeví nějaký nový článek nějaký postřeh Opel Ampera.
    Jak jsem se již několikrát tady přidal do diskuse, napsal bych tentokrát něco o provozu v zimě. Budu rád když mě někdo opraví v mých názorech třeba něco dělám špatně a tak si rád o tom něco přečtu. Naši černou amperu chovám jako poklad v garáži kde je i v zimě okolo 13 až 17 stupňů. Možná že i díky této teplé garáži akumulátory nemrznou a tak mám dojezdy i teď okolo 65 km. Téměř výhradně nabíjím auto v garáži ze zásuvky 220V a podle potřeby mohu měnit nabíjecí proud z šesti ampér do 16 amper. Doba dobíjení s tím přirozeně mění. Anténa je pro mé potřeby s nájezdem denně cca do 70km naprosto úžasné úsporný vůz. A jak většina tady asi ví, tak pokud jedu dál volím si kombinaci se spalovacím motorem.
    A teď k tomu provozu v zimě. Tady jsou v konfliktu dvě věci a to dojezd a Komfort v autě. Když se střídá jízdní režim benzín a elektrika tak to ještě ujde protože spalovací motor produkuje teplo. Když ale jedete jenom na elektriku Tak se musíte dobře obléknout. Řešením může být ale jenom částečně skutečnost že si pořídíte do kufru větší 12V baterii o rozumné kapacitě a tak jako já jsem si to udělal. Ve voze mezi sedačkami vzadu kde Mimochodem nikdo skoro nikdy nesedí mám 12 voltové ohřívače které zlepšují klima v kabině. Ale říkám nic to moc nespasí.
    A v mrazech které zasáhly poslední dobou naši republiku je to ještě horší. Ampera podle mne není auto do zimy, tady prostě chybí ten přebytek tepla spalovacího motoru.
    Jistě, dá se jezdit i v mrazu mínus 5 mínus 10 stupňů ale vůz jakmile diagnostikuje nízkou teplotu -5 st. zapíná si benzínový motor sám s hlášením motorový pohon zapnut kvůli nízké teplotě.
    Ve slunečných mrazivých dnech mi černá barva velice vyhovuje protože jak všichni víme černá se rychle ohřívá. Zase má nevýhody v létě.
    Závěrem bych tě jenom dodat že auto je prostě úžasný a tyto věci o kterých jsem psal jsou prostě takové. Bydlím ve Středních Čechách skoro v Polabí tudíž klimatických v podmínkách mírných. Bydlet na horách tak bych si asi Amperu ne pořizoval.
    S přáním v brzké jaro, teplo a dojezdy zase okolo 80 km se s vámi loučí Petr šebek. email: sebkovi@seznam.cz

    1. Nejsem sice autor článku, ale ze zkušeností – Ampera nemá
      Nejsem sice autor článku, ale ze zkušeností – Ampera nemá tepelné čerpadlo, topí „spirálou“ do chladícího okruhu ICE, mimochodem okruhy jsou celkem tři – jeden pro ICE a topení, druhý pro elektroniku a třetí pro baterii, max výkon topení je asi 5-6kw (to se dá vysledovat když je zařazen neutrál a topení naplno). Je možný předehřev kdy při teplotách nad 2-3 stupně vytápí interiér baterií a zároveň spotřebovanou el. dobíjí pokud je auto připojené. Když je teplota nižší tak naskočí ICE, stejně se to chová za jízdy, tj. při okolní teplotě 3st a méně občas nastartuje ICE a na displeji se objeví hláška Motor běží kvůli teplotě. Zajímavé je, že se chová stejně i když je topení vypnuté – podle mě v tu dobu vyhřívá baterii.

  3. Mám už pátým rokem Prius plug-in. Kupoval jsem
    Mám už pátým rokem Prius plug-in. Kupoval jsem předváděčku s nájezdem 15000 km. Nyní mám najeto něco přes 100000 km. Průměrná spotřeba 2,7l/100km. Baterie zdegradovala asi o 10 procent. Když byl nový dalo se po městě ujet bez problémů v létě 25 až 28 km, teď je to v ideálním případě 20 km, běžně spíš 16 km. V létě jsem na dovolené najel asi 3000 km po dálnicích v Evropě. Průměrná spotřeba asi 5l/100km.

  4. Zajímalo by mě, co znamená údaj Životnos pod údajem
    Zajímalo by mě, co znamená údaj Životnos pod údajem spotřeby (dlouhodobý průměr??).

    Co se týká samotného auta, je to zajímavé řešení, osobně bych dal ale přednost baterii 20-30 kWh, pak by to bylo daleko zajímavější. Co se týká úbytku kapacity baterie, bude ji mít Ampera stejnou jako u jiných baterií v elektroautech, pouze to vyřešili šalamounsky, tedy 40% kapacity je rezerva, která vyrovnává pokles té využitelné kapacity 10,5 kWh.

    1. Když jsem auto koupil v Německu s nájezdem 4.000km, byl tam
      Když jsem auto koupil v Německu s nájezdem 4.000km, byl tam údaj kolem 5L/100km. Je to průměrná spotřeba od uvedení auta do provozu. Číslo se tedy neustále snižuje. Stojím si z podstaty věci za tím, že degradace baterie v Ampeře bude nižší oproti baterii u které využíváte mnohem větší provozní rozsah nežli 10,5 kW z 16,5k.

      1. Ak to chápem správne, tak pri skutočných 80% auto píše
        Ak to chápem správne, tak pri skutočných 80% auto píše 100% a pri vybití na 0% v skutočnosti zostane v baterke ešte 20%, ktoré sa nedajú minúť?
        Toto isté sa dá dosiahnuť aj v čistom EV, ale musí mať dostatočnú kapacitu ako Tesla S. V autách s pidibaterkami by sa to dalo praktizovať dosť ťažko.
        Inak ampera je dobre vymyslená a tento nápad s baterkou je super. Možno by nebolo odveci, ak by sa táto nevyužívaná kapacita dala v prípade núdze odomknúť. Raz za čas ísť na 100% tej baterke určite neublíži.

        1. Pokud umím správně počítat, tak 6 kW tj. 40% rezervy tomu
          Pokud umím správně počítat, tak 6 kW tj. 40% rezervy tomu odpovídá, ale podíl té spodní a horní hranice je výrobní tajemství GM. Pokud je mi známo, tak žádný jiný elektromobil včetně Tesly nemá 40% baterie nevyužitelných pro degradaci. Naopak u čistých elektromobil si můžete zvolit nabíjet až ke 100%, tady to nelze. Je to jedno z prvních PHV, takže GM volila konzerrvativní přístup a já jsem za celou dobu nezaznamenal snížení průměrnmého dojezdu jako píše výše pan majitel Toyoty plug-in. Jedinou vyjímkou je pár km navíc při vyjetí benzínu, ale to jsem nezkoušel. Neexistuje oficiální nebo neoficiální update systému VOLTEC jak si vzít eletřinu navíc právě pro zachování životnosti baterie.

          1. Pri Tesle sa dá nastaviť horná hranica nabitia od 50% do
            Pri Tesle sa dá nastaviť horná hranica nabitia od 50% do 100% a vybitie ide na 0%, aj keď v skutočnosti to je niečo okolo 7 až 10% zvyškovej kapacity. Tesla dovolí ísť aj pod 0% ale musí byť zvolený ciel k nejakému nabíjaciemu bodu, ktorý pozná. Koľko km to je, presne neviem, ešte som to neskúšal a dúfam, že ani nebudem musieť 🙂
            Mne pri 20% už ukazuje rezervu, čo je asi 70-80km, neviem presne.

          2. Ta rezerva řekněme pod 20% a nad 80% je podle mě taky z
            Ta rezerva řekněme pod 20% a nad 80% je podle mě taky z toho důvodu, že Voltec není klasický (plugin) hybrid a kromě dálničních rychlostí neumí připojit ICE na osy kol (protože prostě nemá žádné CVT atd.) a musí umět fungovat jak s vybitou baterií tak s plně nabitou. To znamená, že když např. na kopci nabiju na 100% a budu pak sjíždět dolů na Lko, bude se právě rekuperovat jakoby nad 100% užitečné kapacity a stejně tak, když pojedu do hor s vybitou baterkou, tak nebudu vyloženě limitován nízkým výkonem ICE (kde je potřeba započítat i ztráty systému výroby el.), ale část energie se bude do jisté doby brát z rezervy. Mimochodem Ampera/Volt modelových ročníků má 16kWh baterii s využitelnou kapacitou 10.4kWh, od ročníku 2013 se změnila chemie a je to 16.5kWh / 10.9kWh, dojezd se zvýšil asi o 5km. Jak jsem psal v příspěvku níže, mně Ampera naprosto vyhovuje, protože manželka se synem dojíždějí každý den cca 50km. Chtěl bych na závěr vyzvat pisatele toho příspěvku, který psal něco o elektromobilu s dojezdem 200km a že nemusí čuchat benzín, měnit olej atd. ať mi laskavě na trhu ukáže ojetý elekromobil s dojezdem 200km za stejnou cenu co dnes stojí ojeté Ampery, tj kolem 300tis Kč. Já mám spočítáno, že na nízkém tarifu s Amerou s tímto provozem šetřím cca 30-35tis za rok (započteno i prakticky nulové opotřebení brzd a delší výměny oleje než u srovnatelného spalováku, protože se prostě na benzín jezdí jen jedna pětina km) a podle recenzí jde o nadprůměrně spolehlivé (+vybavené) auto.

            1. Tak je možné, že Jiří nepotřebuje řešit cenu cca
              Tak je možné, že Jiří nepotřebuje řešit cenu cca 1mil.Kč za elektromobil s minimálním reálným dojezdem 200km, snadno tolik utratíte za auto střední třídy. Na druhou stranu koupit 6-7 starou Amperu kolem 300.000Kc s nájezdem téměř 200.000km bez jasné historie je již trochu riziko i z Německa, ale třeba se dá s trochou štěstí usmlouvat majitele o nějaké EUR dolů. Mě se to moc u předváděcího auta v roce 2015 a nájezdu 4000km nepodařilo, dostal jsem slevu 500 EUR a nikde to nebylo o moc více.

          3. Super auto gratuluji , je
            vidět že ho používáte k tomu

            Super auto gratuluji , je
            vidět že ho používáte k tomu jak bylo navrženo.

            Moc se mi libí, že to má silný elektromotor předpokládám, že se benzíňák při předjíždění ani nepustí jako u jiných plug in hybridů co mají el. motor o polovičním výkonu. Ostatně by to stejně v nízké rychlosti ani nepomohlo.

            Co je škoda, předpokládám že to nemůže mít tažné? Je to vlastně elektromobil s jedním převodem. Systém je podobný jako oulander PHEV?

            Už to tu zaznělo umí to topit ne elektřinu, třeba i rozmrazit okna a když je kabelu dá se vytopit, nebo klimatizovat?

            děkuji

      2. Rozmumím, ale jaký je rozdíl mezi baterií 16,5 kWh, s
        Rozmumím, ale jaký je rozdíl mezi baterií 16,5 kWh, s využitelnou kapacitou 15 kWh, která za 10 let degraduje na 10,5 kWh (30% degradace) a nebo baterií, která má využitelnou kapacitu 10,5 kWh i po 10 letech, protože ta degradace není vidět? To že mám standardně nabíjet baterii na 80% a vybíjet na 20% ví většina majitelů EV a krátkodobé nabití na 100% nevadí. Takhle by měla Ampera o 50% větši dojezd, když by to bylo třeba. Je to podle mě úplně jedno, jde jen o nastavení v elektronice.

        1. Co jsem zjištoval, tak Ampera je první PHV elektromobil od
          Co jsem zjištoval, tak Ampera je první PHV elektromobil od GM. Vývoj se datuje cca od roku 2008, kdy testovali baterie a nakonec zvolil LG Chem s tím, že baterie nejde pod 30% a nad 80% celkové kapacity. Z tohoto důvodu je zřejmé, že žádný jiný EV nebo PHV nemá tak obrovskou rezervní kapacitu pro degradaci baterie a proto se logicky domnívám, že životnost bude vyšší nežli u KIA apod.

            1. Není to s tím využitím akumulátoru na 40-50% nějaká
              Není to s tím využitím akumulátoru na 40-50% nějaká „městská legenda“ , máte k tomu nějaký důvod se takhle okrádat
              o dojezd ?

              Třeba nějaký graf použitých akumulátorů v soulu?

              Mám obyčejný levný MIEV od Mitsubishi a tak udávají životnost článků 5500 cyklů nabití , vybtí při 100% DOD

              Jen že to je někde 550 tis. Km u tohoto auta apak mají mít články stálepoužitelnou 80% kapacitu což pokryje vnitřní rezerva BMS, tak jen aby nám se ty auta dávno někde nerozpadly, nezrezly, odešel motor, měnič a já nevím co ostatní …. a baterka OK.

              zdroj:

              //pushevs.com/2015/11/04/gs-yuasas-improved-cells-lev50-vs-lev50n/

              1. Já se o dojezd moc neokrádám. Denní nájezd mám v
                Já se o dojezd moc neokrádám. Denní nájezd mám v průměru 70 km, tedy ráno když vyjíždím mi stačí i dojezd 40 km, přes den dobiju zpravidla na 50 kW nabíječčce. Nabíjím na 83%, pak to auto automaticky odpojí. Tedy prakticky pravidelně nabíjím mezi 25%-83%. Vyjímečně to nechám krátkodobě klesnout pod 15%. Při pomalém dobíjení na 22kW nabíječkách nabíjím tak 4x za měsíc a většinou na 100% a pak do 30 minut odjíždím (ideální pro návštevy obch. center apod.). Doma nabíjím do 80% (nastaveno v autě), to začnu nabíjet už kolem kapacity 30%. Z toho je vidět že ten průměr 40-50% nevyužívané kapacity celkem souhlasí. 10 x za rok jedu vzdálenost kolem 200 km, tedy pak využiju kapacitu na 90%.

                Auto má zatím najeto 22 tis. km, je 2 roky (1,5 roku jezdilo málo) staré a baterie je ve skvělé kondici s kapacitou 28 kWh, tedy žádná degradace bateri, naopak je 4% nad definovanou využitelnou kapacitou výrobcem. Největší rozdíl napětí na článcích jsou 2mV.

                Graf degradace jednoho z uživatelů Soulu.

                Jiný uživatel má po 30 měsících a 80 tis. km najeto pořád 100% kapacitu baterií, jiný má po 30 tis. km kapacitu 98,2%., další po 67 tis. km má 96,2%, další po 45 tis. km má 102% atd. Je to tedy velmi individuální a zkušenosti říkají, že se nemá využívat plná kapacita baterie, ale pouze asi 60%, tedy nabíjet v rozsahu 20-80%.

                Jak píšeš, auta se dříve rozpadnou, než baterie dosáhne byť 70% kapacity, tolik pro „nedůvěřivé Tomáše“, kteří si myslí, že je EV auto za 4 roky odježděné.

                1. Ti mají svoji mantru – každé 3 roky výměna baterek za
                  Ti mají svoji mantru – každé 3 roky výměna baterek za 150-300 tisíc Kč. Takže já i žena už máme podle nich v Ionech oba novou baterku, akorát to tajíme. Já budu měnit druhou už za 2 roky :-). Holt s některýma lidma je to těžké…..

              2. To s životností baterií je na delší povídaní, ale
                To s životností baterií je na delší povídaní, ale žádná raketová věda to také není. Důležité je si uvědomit že není baterie jako baterie. Dnes máte na výběr použití/výrobu článků technologií HE (s vysokou energetickou hustotou) a nebo HP (s vysokým měrným výkonem). Technologie HP článků umožňuje s dnešními materiály v podstatě již „nekonečnou“ životnost i při 100% DoD, lze je trvale rychlonabíjet ale za toto platíte až 3x nižší energetickou hustotou. Tyto články máte v iMIEV.

                Naproti tomu články vyrobené technologií HE jsou velmi citlivé na okolní vlivy i míru zatěžování, ale zas máte k dispozici 3x vyšší energetickou hustotu. Důležité je poznání, že když tuto vyšší energetickou hustotu bezezbytku využijete (dáte do vozu maximální možnou kapacitu) tak jste schopni se v reálném provozu dostat na podobnou „nekonečnou“ životnost jako u HP článků. Díky tomu že váš průměrný nájezd (cyklus nabití/vybití) bude hluboko pod 50% DoD.

                Ještě poznámka, ten pokles na 80% (dnes se používá hodně i 70%) kapacity se používá jako ukazatel, že baterie je zralá na vyřazení z vozu. Zde totiž ani tak nejde o vlastní pokles kapacity, ale především o s tím spojený rapidní nárůst vnitřního odporu baterie, kdy baterie už není schopna dostát výrobcem garantovaným výkonovým požadavkům vozidla.

          1. Prius PHV 2012 ma asi 24%-81%. Ted po 7-mi letech a 90000 km
            Prius PHV 2012 ma asi 24%-81%. Ted po 7-mi letech a 90000 km mam prumernej dojezd asi 18km. V zime tak 16km, v lete 21km. Zalezi taky na profilu trasy a stylu jizdy. Jinak dlouhodobou spotrebu mam 2l/100km s tim ze celkova najeta vzdalenost v ciste EV modu versus hybridnim modu je presne 50-50 procent. Ampera se mi hodne libi proto ze ma daleko delsi dojezd na elektrinu. Na druhou stranu nejak nejsem ochotnej prekousnout jen ty 4 mista k sezeni. V drtive vetsine pripadu je nevyuziju ale nekdy se to pate misto hodi. Ted jsem jel trasu z Nagoji do Ciby a zpet (842km) s tim ze jsem na EV mod jel jen prvnivh 21km. Pak uz jen hybridni mod. Po dalnici vetsinou tak 100km/h (krome par testovacich useku maximalka v Japonsku na dalnicich) a spotreba byla 3.7l/100km. Schvalne jsem jednou meril primo nalitej benzin do auta a opravdu to odpovida. Tak malou bych nikdy necekal. Nutno dodat ze proti CR tu malokdy mrzne a v zime na kratky vzdalenosti nezapinam topeni.

  5. Do Rakouska na lyže a zpět za 5,68l/100km a dlouhodobá
    Do Rakouska na lyže a zpět za 5,68l/100km a dlouhodobá 1,9l/100km. To je slušný. Škoda, že to Škoda nedokáže. V Praze míň smradu, nabíjení doma. V době kdy není jednotná a dostatečná infrastruktura tomu autu rozumím. Chtělo by to srovnávací dlouhodobý test i s jiným plug in hybridem.

  6. Kdo chce mít klid od problémů se spalovákem a stačí mu
    Kdo chce mít klid od problémů se spalovákem a stačí mu dojezd 200km zvolí elektromobil. Komu vadí,že nemůže vdechovat exhalace z výfuku,že nemůže měnit pravidelně olej,rozvody,svíčky výfuk atd a nemá čas se zastavit na nabíječce,zvolí cokoli jiného. Neposuzoval bych nájezd 600tisíc km s hybridem, že je srovnatelný s nájezdem selektromobilem v porovnání baterií.Každému co preferuje.

  7. Amperu stejného modelového ročníku vlastním asi 4
    Amperu stejného modelového ročníku vlastním asi 4 měsíce, najeto už 8000km, jsem z ní nadšený a zkušenosti mám podobné jako autor. Dlouhodobá spotřeba 1l/100km (nabíjíme někdy i 2x za den). Jediná věc co mě trochu mrzí je malý kufr, nevím proč amíci ten prostor takhle uměle omezili, pod autem je místa dost, kufr mohl být výrazně hlubší. Jinak na netu sleduju statistiky ohledně degradace baterií a vypadá to velice dobře, spolehlivost je vysoká, nevím o případu, že by některý z majitelů Volt/Ampera musel po záruce akupack měnit nebo repasovat a to už jsou i dokumentované případy s nájezdem přes 600tis km s původní baterií bez výrazného úbytku kapacity. O tom se může plným elektromobilům jen zdát. Opravdu dobře navržený systém pohonu a battery management, klobouk dolů.

    1. „600tis km s původní baterií bez výrazného úbytku
      „600tis km s původní baterií bez výrazného úbytku kapacity. O tom se může plným elektromobilům jen zdát.“ -> tymto vyrokom by som si nebol az tak isty.

      Tento pan mal pol roka dozadu cca 500 000km bez problemov:
      https://cleantechnica.com/2017/09/05/10492-tesla-model-s-maintenance-charging-costs-300000-miles/

      Stary clanok o degradacii Tesla bateriek s grafmi:
      https://electrek.co/2016/11/01/tesla-battery-degradation/

Napsat komentář