Siemens a AES chtějí konkurovat Tesle, postaví obří 400MWh baterii

Americký energetický gigant AES a evropský průmyslový koncern Siemens spojují síly. Založily start-up Fluence Energy, který se chystá budovat obří bateriová úložiště.

Obří bateriová úložiště už dnes výrazně zvyšují potenciál obnovitelných zdrojů energie
foto: Fluence Energy

Bateriová úložiště, ať už pro energetiku, průmysl nebo domácnosti, se stávají novým klíčovým průmyslovým odvětvím. Tesla má v tomto ohledu obrovský náskok, ale ani ostatní nechtějí zůstat mimo hru.

AES a Siemens proto do nového roku 2018 založily start-up Fluence Energy. A firma se hned pustila do klíčového projektu: 100MW/400MWh baterie Alamitos v Long Beach v Kalifornii. Ta by se po dokončení 100MW/129MWh baterie Tesla v Jižní Austrálii měla stát (prozatím) největší na světě.

Nový „start-up“ (ve skutečnosti spojení zkušených divizí obou společností) umožní obsluhovat zákazníky z oblasti průmyslu a energetiky ve 160 zemích světa. Zároveň čerpá z 10 let zkušeností obou firem a více než 500 MW instalované kapacity.

Mezi další projekty, na kterých se Fluence podílí, patří třeba šest úložišť v Německu nebo energetická mikrosíť pro italskou společnost Enel na středomořském ostrůvku Ventotene. Podle Bloomberg New Energy Finance má globální trh s ukládáním energie dosáhnout do roku 2030 hodnoty $100 mld.

tisková zpráva

20 Comments on “Siemens a AES chtějí konkurovat Tesle, postaví obří 400MWh baterii”

  1. Pánové, já bych potřeboval „energetické poleno“. Malý
    Pánové, já bych potřeboval „energetické poleno“. Malý jaderný reaktor velikosti polena do kamen, které by dokázalo hřát nejlépe 10 let. Efekt plamenu bych simuloval průhledným displejem. Jestli má někdo nápad, pojďte, založíme start-up.

    1. Jak zminil pan Horcik, kilopower reactor je pro vas idealni.
      Jak zminil pan Horcik, kilopower reactor je pro vas idealni. Jediny hacek je, ze abyste si ho nalezite v blizke dobe uzil, tak se budete muset prestehovat nekam kde ho bude NASA dodavat – tedy obezna draha Zeme ci Mars, ale to uz vidim jako drobnost 🙂

      1. Prutokove nejsou spatne, maji fakt dlouho zivotnost…
        Ale

        Prutokove nejsou spatne, maji fakt dlouho zivotnost…
        Ale videl jste nekdy ty rozmery??? V Cine se stavi 400MWh prutokova baterie a je to budova jako krava, ktera se bude jeste dokoncovat nekolik let. V li-ion to same je „male“ parkoviste hotove za pul roku 🙂

        1. To bol iba taký nástrel. Išlo mi o to, že litiové baterie
          To bol iba taký nástrel. Išlo mi o to, že litiové baterie dávať prednostne tam, kde sa využije ich hustota energie, takže v automobiloch. Nech tu máme čo najskôr viac elektromobilov ako spalovákov 😀
          Použiť by sa dalo napr. aj toto: oenergetice.cz/elektrina/sodikove-baterie-konstrukce-princip-cinnosti-a-aplikace/
          A určite sú aj iné technologie. A, že to je velké ako krava ?! Všade okolo máme rôzne haly, ktoré sa na nič normálne nevyužívajú a nikoho to netrápi. Toto je aspoň užitočné.

    1. no jo. takhle je krasne videt, jak jsou nektere dotace
      no jo. takhle je krasne videt, jak jsou nektere dotace kontraproduktivni. podporujeme zelenou vyrobu energii, tim padem skodime zelene doprave. a tak je potreba zadotovat zelenou dopravu, aby se to vyrovnalo. a pak se uvidi, cemu prospesnemu jsme tim uskodili abychom zase meli cemu pomahat.

    1. zrovna na něco podobného jsem nedávno koukal u známého,
      zrovna na něco podobného jsem nedávno koukal u známého, měl to postavený na automatických kamnech na peletky s kterými si vytápí dílnu, byl v tom integrovaný ventilátor, postavil to na rozpálený kamna a ventilátor se začal točit a lépe (rovnoměrněji) mu tak vyhřívá dílnu, cena říkal cca 80EUR

Napsat komentář