Europoslanci chtějí navýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na 35 %

Evropský parlament se shodl na tom, že cíl pro navýšení podílu obnovitelných zdrojů by měl být alespoň 35 % v roce 2030. Europoslanci tak dali jasný signál, který může EU pomoci stát se opět lídrem v moderní energetice.

Světové investiční trendy do čistých technologií ukazují na narůstající podíl solární energetiky ve světě a jejímu masovému využívání hlavně v Asijských státech. Evropa by měla znovu nastartovat nové investice do čistých zdrojů, kde je stále technologickým lídrem především ve větrné energetice.
foto: Oimheidi, licence CC0 Creative Commons

Experti z Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje spočítali, že opětovné nastartování instalací větrných turbín nebo solárních panelů a rozvoj dalších důležitých prvků moderní energetiky přinese úsporu až 20 miliard euro ročně.

Evropský parlament ve včerejším (17. 1. 2018) hlasování podpořil navýšení podílu obnovitelných zdrojů v Evropské unii do roku 2030 na 35 %. Europoslanci podpořili i posílení role občanů.

Ti se mají stát významnými a aktivními hráči na energetickém trhu a získat možnost elektřinu bez zbytečných překážek vyrábět, skladovat a spotřebovávat, včetně prodeje nevyužité energie zpět do sítě. Jednodušší má být i zřízení malého obnovitelného zdroje energie pro domácnosti jako například střešní solární instalace.

„Shoda europoslanců na vyšším cíli pro růst energie z obnovitelných zdrojů na 35 % je důležitým impulsem v diskusi o dalším směřování evropské energetické politiky pro příští dekádu. Evropské státy mohou být opět lídrem v moderní energetice a z příležitostí nových technologií budou těžit domácnosti i firmy, které dostanou příležitost pro aktivní roli ve výrobě nebo ukládání energie z obnovitelných zdrojů,“ komentuje hlasování Martin Sedlák, ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost.

„Původní návrh 27 % vychází ze zastaralých dat a není v souladu se závazky Pařížské klimatické dohody o ochraně klimatu,“ dodává Martin Sedlák. Shoda europoslanců na vyšším cíli pro obnovitelné zdroje je klíčovým impulsem pro další jednání s Evropskou komisí, která nově podporuje alespoň 30% cíl. Evropské instituce se na výsledné podobě nyní musí shodnout s členskými státy, které dlouhodobě zastávají spíše konzervativní pozici a podporují cíl 27 %.

Samovýroba a skladování čisté energie dostávají zelenou

Evropský parlament ve včerejším hlasování podpořil listopadový návrh výboru ITRE na podporu samovýroby a ukládání energie. Spotřebitelé by mohli spotřebovávat vlastní elektřinu ve svých prostorách či nainstalovat zařízení pro skladování vlastní elektřiny. Tato elektřina by přitom nebyla zatížena poplatky nebo daněmi.
 
„Symbolem příštího desetiletí bude především řešení energetické soběstačnosti a podpora vlastní výroby elektřiny pomocí obnovitelných zdrojů přímo u jejích spotřebitelů. Ti ji pak budou moci vyrábět, skladovat, spotřebovávat a prodávat bez zbytečných překážek. Evropská unie dá podporou samovýroby potřebný impuls k nové energetické revoluci, která podpoří vznik inovativních řešení spojujících obnovitelné zdroje a akumulaci energie,“ říká Veronika Hamáčková, ředitelka Solární asociace.

Evropský parlament také podpořil apel, aby se členské státy zabývaly existujícími překážkami v oblasti využívání spotřebiteli vyprodukované energie a samospotřebu energie podporovaly. Samospotřebitelé by se také měli moci spojovat do komunit vyrábějících energii z obnovitelných zdrojů, a to opět bez zbytečných bariér.

EU může ekonomicky efektivně zdvojnásobit svůj podíl obnovitelných zdrojů a ušetřit až 114 miliard eur do roku 2030

Dle nejnovější studie Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje (IRENA) [1] může Evropa zvýšit podíl obnovitelných zdrojů ze současných 18 % na 34 % v roce 2030.

„Technologický pokrok výrazně snížil ceny zejména solárních a větrných projektů. Díky rozvoji informačních a komunikačních technologií vznikly zcela nové možnosti, které vytváří novou podobu moderních energetických systémů. Opravdová energetická nezávislost Evropy spočívá v maximálním využití příležitostí obnovitelných zdrojů energie,“ říká Ondřej Šumavský, analytik Aliance pro energetickou soběstačnost.

Scénář nejvyššího využití potenciálu obnovitelných zdrojů může Evropě ročně uspořit až 20 miliard eur a do roku 2030 podpořit ekonomiku investicemi ve výši přesahující 354 miliard eur. Další rozvoj obnovitelných zdrojů navíc přinese významný nárůst počtu pracovních míst v moderní energetice ze současných 1,2 milionu.

Celkový ekonomický přínos zdvojnásobení kapacity obnovitelných zdrojů odhaduje studie na 45–114 miliard EUR do roku 2030. To vše před započtením externalit vyplývajících z důsledků spalování fosilních paliv, které mají největší finanční dopad na zdravotnictví a ochranu životního prostředí.

Ze studie IRENA také vyplývá, že původně navržený 27% cíl je konzervativní. Evropa má značně vyšší potenciál, který v případě přijetí dalších energeticky šetrných politik může přesahovat hranici 34 %, vrátit Evropu zpět na cestu k plnění závazků Pařížské klimatické dohody a znovu nastartovat investice do čistých zdrojů.

tisková zpráv

63 Comments on “Europoslanci chtějí navýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na 35 %”

  1. 35% je zoufale málo. To se do té doby nejspíš všichni
    35% je zoufale málo. To se do té doby nejspíš všichni utopíme. Mělo by se to zadotovat minimálně jako v Norsku ve všech státech EU. Zdroje by se jistě našly. Místo třeba stavění rozhleden. Na popírače klimatických změn by mělo být nahlíženo mnohem přísněji, zahrávají si s budoucností našich dětí.

    1. Došlápněte si první na Rusko, ten stát, přestože by mu
      Došlápněte si první na Rusko, ten stát, přestože by mu hydroelektrárny zajistily asi 200% spotřeby elektřiny, z nich vyrábí mizerných 20%, zbytek je z pálení a jádra. To je, dovolím si tvrdit, pitomost. S dalšími OZE a celkovou sítí by nemuseli spálit v podstatě žádné palivo. Došlápněte si na USA kde se dá postavit dalších asi 60GW hydroelektráren a na Kanadu, která raději exportuje ten mazlavý sajrajt místo toho aby postavila další hydroelektrárny a prodávala proud.

      Na světě je mnohem víc zemí s mnohem větším potenciálem pro nasazení OZE, než celá EU, které na to z vysoka kašlou a místo toho pálí o sto šest. Vezměte si třeba Egypt, mají Katarskou proláklinu, ideální místo na obrovskou PVE (mořská voda), 60 let je to na papíře, 20 let už skoro jsou docela obstojné větrníky, 10 let FVE, které v poslední době zlevňují jak divé, nekoplo se do země, nemají ani tolik FVE aby to výkonově kompenzovala Asuánské přehrady.

      Na OZE potřebujete akumulační kapacitu, ta není, nikdo ji nebuduje a PVE jsou na tom v Německu mizerně, protože musí platit ten poplatek o který je průmysl osvobozen, jejich ekonomika šla do háje. U nás se nic nedělá pro vybudování PVE mezi Lipnem a Dunajem. Nedělá se nic proto aby se v budoucnu vytěžené velkolomy přeměnily na jezera s PVE, kapacita pak dle plochy spádu atd. Nedělá se nic pro obnovu zaniklých jezer (zatopením lomů u Mostu vznikne náhrada Komořanského, to mělo před vysušením rozlohu asi 1,6km2, největší známá byla 56km2), například na Jižní Moravě chybí vodní plochy o rozloze asi více než 10km2(Kobylské a Čejčské). (využití pro PVE je zde sporné)
      V případě Mosteckých Jezer by to bylo kolem 34GWh a výkon asi 2,7GW po dobu 12h.

      V USA se stejně tak nic nedělá k tomu aby vznikla velká PVE mezi jezery kolem Niagarských vodopádů, tato by umožňovala snadno akumulovat energii na měsíc, nebo by mohla mít naopak celkem velký výkon. To by umožnilo integrovat tolik OZE že by rázem došlo ke změnám podmínek a jejich masivní výstavbě. Pokud by PVE měla 50GW, tak při změně hladiny Ontarijského jezera o +-0,5m měla kapacitu na 48h provozu

      Dochází k vysušování krajiny, melioracím, po celém světě, klesá objem vody, který se může zadržet v krajině, tato odtéká do větového oceánu a zvyšuje jeho hladinu, ČR přispívá k růstu hladiny moří asi 4 miliardami kubíků, takovou retenční schopnost ztratila naše krajina od 50. let. Pro zajímavost jezero vzniknuvší zatopením lomů u Mostu by mělo rozlohu asi 28-30km2, odhadem, při hloubce 60m by pojmulo zhruba 1,68 miliardy kubíků, snížilo průměrný průtok Bíliny asi o 1,6m3/s v nejteplejších měsících, jinak asi o 0,4-0,8m3/s. V USA na jihu se tak dlouho čerpala ropa a zemní plyn, stejně tak podzemní voda, až některým oblastem hrozí akutní zaplavení objevuje se fenomén sink holes… Ciudad de México se taky propadá kvůli čerpání vody…

      Pokud by se chtělo tak to jsou možnosti jak se ropní dinoši a uhlobaroni mohou udržet i v éře OZE, navíc by celkem bezbolestně. A hodně opatření má ekonomický smysl a dokonce by vedla k nemalému finančnímu zisku. Třeba když vrátíte do hor středního východu lesy, nádrže, jezera, tak se tam podstatně zpříjemní podmínky pro život a začne to cucat CO2 ze vzduchu.

      Nicméně je otázka co se děje ve skutečnosti to co se ve světě s počasím děje mi trochu začíná připomínat film den poté, dochází k nestabilitě jetstramu, v Rusku je větší zima než v Rusku, v USA je kalamita a -40°C bylo, kdoví co se stane. Filmaři přeháněli, ale kdoví jak se ochladí. Neznáme pořádně zpětnovazební systémy planety.

      1. Ono to není jednoduché. V USA, Kanadě i Rusku je prostě
        Ono to není jednoduché. V USA, Kanadě i Rusku je prostě problém natahat dráty. To totiž není jako dráty z jedné strany republiky na druhou u nás, to je jak třikrát dokola kolem republiky a možná ještě trochu navíc. Náklady na budování VVN infrastruktury pro velká vodní díla v Rusku jsou pro tamní ekonomiku utopií a nic by jim z investičního hlediska do budoucna nepřinášely, tohle know-how totiž nelze exportovat. A stejné problémy platí i v Kanadě, kde je levnější postavit plynovku u místa spotřeby, protože plyn se tam nějak dostane, než tahat dráty přes půl Kanady či USA do místa spotřeby. Přenosové sítě v USA to mají mnohem složitější než v EU.

        1. To samozřejmě vím, nicméně je to realizovatelné už
          To samozřejmě vím, nicméně je to realizovatelné už někdy v 70. se v SSSR testovalo 3x1MV a než se dostaneme na nějakou vlnovou délku tak máme pár tisíc km použitelných. Navíc celé Rusko je na jedné synchronní síti už teď, pokud po nějakém tom tisíci kilometrů dáte „oddělovací“ transformátor, tak asi nebude ani problém s vlnovou délkou. Ale i tak se v poledníkovém směru bavíme o jednotkách tisíc km, které stejně nejspíš po nějakých 500km přeruší nějaká rozvodna.

          Navíc v USA se třeba jedná o potenciál více méně rovnoměrně rozptýlený po východní části na zařízeních, která odstavili v 70. letech a pod, protože se jim nechtělo do nich investovat (skončila jim životnost), nebo si někdo vymyslel že to blokuje lodě atd., stejně žádné nejezdí. Problém bych viděl spíš tak v oblasti na západ od Wichity. Akorát se tam na všechno tak nějak dlabe, respektive se to jaksi zflikovalo a teď to tak je už drahně let. Ale to by lépe povyprávěl pan Veselý.

          Jen pro zajímavost, jaké know-how vůbec umí z Ruska exportovat? maximálně tak JE a zbraně, toť více méně vše. Na druhou stranu by mohli exportovat, stejně jako teď exportují plyn, elektřinu směrem do Číny. A když si vezmeme mapu, tak i v té Evropské části s poměrně dobrým zalidněním se najde pořád dost míst na stavbu nějakých, různě velkých, hydroelektráren. zajímavé je pak nasazení elektráren které pracují jenom s kinetickou energií proudící vody, ale to budou spíš drobné, nicméně je to pořád celkem slušný výkon, řekl bych. Na dunaji chybí myslím elektrárny o výkonu asi 200MW proti původnímu plánu. pokud by se pomocí proudových elektráren využila jenom 1/4 tak je to pořád 50MW.

          Nicméně když se podíváme na to číslo z Ruska, cca 25 %, tak jenom pokud by dorovnali inst. výkon FVE a VtE, tak by se mohli během pár let dostat na 50%, možná více, elektřiny z OZE. To by jim odblokovalo celkem dost surovin pro export a umožnilo výrazně snížit emise z elektroenergetiky. Navíc mají v současnosti rozjetý poměrně velký plán zvyšování výkonu hydroelektráren, takže se více přesouvají ke špičkovým zdrojům, to je také z pohledu rozvoje dalších OZE dobré.

          1. Rusko nemá peníze na investice do OZE, protože mu nikdo na
            Rusko nemá peníze na investice do OZE, protože mu nikdo na mezinárodním trhu nepůjčí, takže musí držet nastolenou linii.

            A co se týče MV vedení, tak tam dochází už k poměrně velkým ztrátám vlivem jiskření na vedení. Hraniční je z hlediska poměru výkonu k ceně už 400 kV vedení.

            1. Myslím že kdyby chtěli, tak jim na OZE půjčí, jenom by
              Myslím že kdyby chtěli, tak jim na OZE půjčí, jenom by se to muselo asi nějak chytře napsat. Navíc kdy je vůle, tam je i cesta. Nesmělo by to samozřejmě končit na Krymu.

              Na druhou stranu tu všem nabízí že u nich postaví JE, které jim bude ten stát splácet. 1MW VtE na souši by měla stát asi 1.2 milionu dolarů, na moři 1.7 milionu dolarů, tedy počítejme že na 1MW, 34 milionů korun, 1blok JE má stát asi 130mld korun, tedy za to co rozhazují za export svých JE by si mohli pořídit 5.6GW VtE. Navíc tyto způsoby financování používaly vlády evropských Impérií vůči koloniím a vazalským státům. Takže možná by místo toho aby si tu a Rusko hrálo na „pána velkomožného“, mohlo zainvestovat moderní technologie u sebe doma. On je to totiž, jak se zdá, pořád jenom kolos na hliněných nohách. (Na něco podobného se pomalu mění USA, ale to je teď vedlejší)

              Ovšem celá tady ta situace kolem Krymu je více ne trapná.

              Teď se to vedení provozuje se sníženým napětím pro malý odběr, nicméně běžně mají v provozu páteřní vedení na 750kV, jak to dělají nevím. jestli je to potažené nějakou izolací, nebo se jiskření brání jinak opravdu netuším.

              1. Vzhledem ke koeficientu využití 30 % u VtE a 90 % u JE, tak
                Vzhledem ke koeficientu využití 30 % u VtE a 90 % u JE, tak je to výnosově skoro srovnatelné s tím rozdílem, že u JE je to předpovídatelné, zatímco u VtE ne a byly by potřeba další vícenáklady na stavbu kapacitních staveb a přenosových kapacit. Rusové jsou schopni postavit jeden blok JE o výkonu 1,4 GW.

                1. Ano, výnosově je to srovnatelné, ale těžiště
                  Ano, výnosově je to srovnatelné, ale těžiště původního komentáře bylo mírně jinde, v tom že prý nemají peníze na změnu kurzu, přitom je nemají problém půjčovat jak starý Rothschild. Jaké u nás (krom poplatků za OZE, protože to ujelo) vznikly vícenáklady na integraci nestabilních OZE do naší sítě? Jaká nová vyrovnávací elektrárna vznikla? Tady se nebavíme o nás, nebo Německu, zemích s mizivým podílem hydroelektráren, chtělo by se dodat že velkých, ale o státu, který má v současnosti velmi malé kapacity OZE, mimo hydroelektráren, a který z vody získává 25 % elektrické energie. Tedy by je integrace nových OZE nemusela stát skoro nic. Pokud jsme my s 1GW Hydro a 1,1GW PVE (+-) zvládli zaintegrovat 1.8GW FVE a asi 0.4GW VtE, což zvedlo výrobu zhruba o stejný objem jako vyrábí hydroelektrárny, tak Rusku by nemělo činit problém se dostat o 15-25% nahoru bez větších zásahů. Navíc, jak jsem psal, na hydroelektrárnách úpravy provádí, takže připojitelný výkon by mohl být ještě vyšší.

                  Ovšem problém bude možná spíš jinde, v paranoii a fake news kterým sami podléhají, například se tam šíří po sociálních sítích že AIDS je způsobený léky na AIDS, že je to výmysl a podobně. A věří tomu i dost vlivných lidí. Velmi často trendy ze světa berou jako útok na ně, snahu o to je ovládnout zničit, nebo tak je to občas, něco, prezentováno a OZE by možná brali naprosto stejně, jako útok na průmysl, proto se možná nestaví.

                  Najděte si na youtube co tam vystupuje v parlamentu, co řeší. Za všechny třeba Žironovsky. Naši šašci jsou nic proti němu.

                  Dál asi bude lepší se vrátit k energetice, než ujedeme do politiky. Musel bych asi vypsat chyby všech mocností, jejich politik, a to se mi nechce.

                2. On je rozdíl mezi investicí do něčeho, co mi jenom vyrobí
                  On je rozdíl mezi investicí do něčeho, co mi jenom vyrobí elektřinu bez dalšího potenciálu (ekologii v Rusku vůbec neberou v potaz), nebo je někomu půjčím a vrátí se mi jich o polovinu víc. Hlavně tam rozhoduje v podstatě Putin a ten když řekne, že bude jádro, tak bude jádro a hotovo. Navíc, v Rusku nemají moc firem vyrábějících třeba VtE komponenty nebo celé celky. A proč budou nakupovat OZE ze zahraničí, když jádro si celé vyrobí doma? Kdyby ČR byla schopna dostavět další Temelínské reaktory z vlastních zdrojů (podnikatelských i surovinových), tak už se dávno staví, protože stát na jedné straně ty peníze vydá a na druhé straně se mu jich ještě ten rok půlka vrátí na daních, odvodech apod.

                3. O faktické moci a hlavně zájmu V. V. Putina rozhodovat o
                  O faktické moci a hlavně zájmu V. V. Putina rozhodovat o každé jednotlivosti chodu Ruska pochybuji.

                  Ano máte pravdu jak s tím že je to úvěr, tak s tím že kdyby u nás byla základna, tak se JE staví o sto šest. Ovšem ani existence základny, nebo její neexistence, nemusí nutně znamenat že se danému zdroji bude dařit. U nás máme také výrobce článků, dokonce s možností barvení materiálu, dělají se v Rožnově (Fill Factory, dříve oddělení Solartecu), přesto se tu nedaří výstavbě FVE, stejně jako Wikov dělal celé VtE, ale nebyly tu podmínky pro rozvoj, dneska se omezil jenom na převodovky. Zároveň ale budeme asi muset dovézt skoro všechno, i přes proklamace, na JE a přesto se tu na jejich výstavbu tlačí.

                  Pokud by se v Rusku rozhodli že hodlají jít cestou OZE, tak by byli schopní patrně dříve či později najet výrobu komponent a celých celků, ať už vlastní konstrukce, nebo v licenci, průmysl toho schopný nejspíš mají. Na druhou stranu jeh schopnosti cokoliv okopírovat, navrhnout a pak produkovat v dostatečné kvalitě jsou nejspíše silně omezené. (Viz neschopnost se naučit výrobu plynových turbín)

                  Z našeho pohledu je vhodné, nebo spíš nutné, se vyhnout tomu aby výstavby nových zdrojů vedly k zadlužení se vůči nějakému státu. Banky, klidně, fondy, třeba, ty mají jen peněžní zájem, státy, a zejména velmoce, mají zcela jiné a pro nás nemusí být zrovna výhodné.

          2. Z Ruska umějí vyexportovat akorát KGB know how – čili jak
            Z Ruska umějí vyexportovat akorát KGB know how – čili jak si vytvořit nové vazaly, jak v každém vidět nepřítele, jak dělat chaos v cizích státech a podporovat místní extremisty napravo nalevo, nebo třeba jak vést hybridní studenou válku, nebo jak někam vlézt a už vod tamtaď nikdy nevylézt. Nejradši jezděj tankama po hlavách. Taky jejich export ruský mafie, špionáže a fake news je vemi úspěšný a samozřejmě pouze vlastní zájmy + zbraně, zbraně, zbraně. Čína je s radostí následuje. Amerika to má skoro stejně, akorát má víc peněz.

            Prostí Rusové nemají co žrát, ale vyváží se válka a posílaj se ohromné peníze na udržení válečných tažení a obsazených území. Jenom se plundruje nerostné bohatsví a lidské zdroje, snaha o vlastní výrobu zboží dostává na frak. Například aut vyroběj míň než v ČR.

              1. Všechny velmoce rozhodně nejsou stejné to je zase
                Všechny velmoce rozhodně nejsou stejné to je zase přílišné zjednodušování, které mají rádi lidé co hledají jednoduchou pravdu a média, která je tím krmí.
                Staré mocnosti neměli eleganci prachžádnou, to jenom my si vše staré moc idealizujem. Naopak byly kruté, krvelačné, nehospodárné a nesmyslné a příváděli svoje říše na pokraj rozpadu. Kolik jen zničili národů… Jeden vládce vraždil, krad a dobýval, druhý dobře hospodařil, budoval a obchodoval a třetí to zase prošustroval.
                Římané, Britové, Španělé, Francouzi, Belgičané aj. všichni byli krutí a ješte donedávna. Na východě byla krutost denní chleba.
                Teď se krutost projevuje u velkých koncernů, kterým vyhovuje stabilita diktátorských režimů a proto se je snaží udržet, viz třeba francouzský Total v Barmě, kde těží plyn nebo tichá potpora Britů a Australanů Indonéské vládě při útlaku na východním Timoru apod., kde jsou zase naleziště ropy.

                http://www.independent.co.uk/news/world/asia/burmese-generals-pocket-5bn-from-total-oil-deal-1784497.html
                http://content.time.com/time/world/article/0,8599,2001962,00.html

                https://www.theguardian.com/world/1999/sep/09/indonesia
                Vegetariánovi nevadí, že dodává zbraně pro vraždění na Timoru
                https://youtu.be/osLsGG6kBEQ

                1. No tak EU zase není velmoc. Rozdíl může být v míře, ale
                  No tak EU zase není velmoc. Rozdíl může být v míře, ale všechny mají dneska v sobě více méně to stejné, rozdíl je v míře.

                  Velká část lidí je z nějakého důvodu krutá, nevím proč, takže se o přirozeně přenáší i na státy, primitivismus je všude, stačí se podívat na naši politiku, co stačí, máte tam všechno.

                  Nicméně se pořád snažili dodržet nějaké formality, na stát se nedalo jenom tak vletět jako dneska, musela se vyhlásit válka atd. Vím že si to zpětně nějak romantizujeme, atd., na druhou stranu to jistou eleganci mělo, tedy proti současné diplomacii plné výkřiků v televizi.

                  Diktátorské režimy stabilitou spíš vyhovují všem, zatím kdekoliv se je podařilo nějak eliminovat přišlo něco ještě horšího.

                2. Vo EU jsem neřekl ani ťuk ani jsem jí nebral v potaz!!! Ta
                  Vo EU jsem neřekl ani ťuk ani jsem jí nebral v potaz!!! Ta má do velmoci daleko.

                  Ano romantizujem si to maximálně, tak pracují naše mozky. Tudle jsem četl jeden zápis z parlamentu a bylo to klasicky nevybíravé a hašteřivé. No a pod tím bylo napsáno, že je to zápis hádky z Vídeňského parlamentu l.p. asi 1860 asi nejspíš z Národní politiky a že se tam hádají čestí agrárníci s už nevím s kým, taky z Čech. Až na pár nuancí jsem naprosto nepoznal rozdíl od současností. Jsme pořád stejní, jen si vždy myslíme že zrovna ta naše současnost je strááášne důležitá a celej svět na ní stojí a padá :)))

                3. ukrutnosť – možná v pomýlenom svete pochybnej ľudskosti
                  ukrutnosť – možná v pomýlenom svete pochybnej ľudskosti myslia, že je politicky nekorektné sa správať v intenciách darwinovho odkazu – neprispôsobivé nechať vyhynúť.
                  je neľudské nechať žiť v útrapách, v nulovej kvalite života, odmietať právo na odchod zo života, …

                  kto chce kritizovať, nech skúsi mesiac ležať bez pohnutia, bez optického, zvukového kontaktu a potom nech opíše pocity, myšlienky, …

    2. prisneji by melo byt pohlizeno i na populisty. staveni
      prisneji by melo byt pohlizeno i na populisty. staveni rozhleden z verejnych rozpoctu, hlavne kdyz jsou v minusu je pitomost, ale obhajovat pitomost jinou pitomosti je take pitomost. stanovit procento z obnovitelnych zdroju je cesta do zahuby ale dobre se to prezentuje.

  2. A co kdyby místo keců šli hošani a babiny z europarlamentu
    A co kdyby místo keců šli hošani a babiny z europarlamentu příkladem a přestali celý ten zbytečný cirkus stěhovat několikrát ročně z Brusele do Štrasburku a zpět? Co kdyby vyškrtali pro začátek polovinu legislativy a skartovali k tomu všechna lejstra? Ostatně v nich je většina té buzerace, kterou máme i na národní úrovni, když skoro polovina legislativy ze přejatá. A následně vyrazili polovinu ouřadů a podržtašků a tím zavřeli a přestali vytápět/chladit a osvětlovat polovinu kancelářské plochy? Co kdyby jim zakázali proplácet po EU letadla a museli elektrickým vlakem a MHD? Atd. atd. Čert je ukrytý v maličkostech. Zrníčko k zrníčku a lavina je tady. Nejlevnější energie je ta, která nemusela být vyrobena. Nemuseli by se hádat o procentech, dostavila by se sama.

        1. Tato energie není zadarmo, jelikož ji „vyrábí“ nějaké
          Tato energie není zadarmo, jelikož ji „vyrábí“ nějaké zařízení, které stálo počáteční investici a má provozní náklady.
          Je to stejné jako s ostatními komoditami, které přeměňujeme na elektřinu, akorát rozdílným procesem a s jinou cenou nákladů a co je možná pro vás hlavní, s jiným dopadem na životní prostředí.

        1. nemám sice Teslu, ale za pojištění se platí cca. litr.
          nemám sice Teslu, ale za pojištění se platí cca. litr. Prostě oproti rakovině ušetřeno tak nějak přibližně 2 litry. Mám za to, že co se týká objemu válců od které se odvíjí cena pojištění je na tom Tesla podobně.

  3. ja bych o tom takhle nadsene nepsal. uz dnes stoji ceskou
    ja bych o tom takhle nadsene nepsal. uz dnes stoji ceskou republiku obnovitelne zdroje 40 miliard. lidrem v moderni energetice mozna budeme, ale mozna taky budeme pro vysmech, jak jsme chteli byt hrozne moderni a kam jsme to s tema dotacema a regulacema dopracovali. kolik pro pana jana do toho chceme vrazit? a kdyz uz mame takovou snahu snizovat emise, co je snad i fajn, tak proc si proboha stanovujeme nejaka procenta? teoreticky co kdyz se nam podari usporit hromadu energie a proste ji nevyrobit. jak z obnovitelnych tak neobnovitelnych zdroju. vysledek muze byt, ze podil obnovitelnych zdroju zustane stejny, ale celkove vyprodukovane emise poklesnou. chapal bych vyssi zdaneni necistych zdroju energie. ale tyhle budovatelske plany me trosku desi.

    1. Zaprdění kverulanti z České kotliny nikdy v ničem lídrem
      Zaprdění kverulanti z České kotliny nikdy v ničem lídrem nebudou. To máte pravdu. Neštěstí tvoří v EU jen asi 2% populace.
      Bude potřeba něčím nahradit dožívající elektrárny postavené v 70. a 80. letech. Nic levnějšího už dnes není ne větrné a fotovoltaické zdroje a očekává se další pokles cen.
      Další obrovský kus práce se očekává od elektromobility, tepelných čerpadel, LED a zateplování.
      Jak pravili hoši z IRENA, EU by byla blbá, kdyby do toho nešla, OZE jsou místní, prakticky nevyčerpatelný zdroj energie, zatímco plyn a ropa v EU docházejí a nové uhelné doly jsou politicky neprůchozí.

      1. Možná úplně lídry nejsme, ale v některých oborech a
        Možná úplně lídry nejsme, ale v některých oborech a ohledech se nám myslím v porovnání se světem i celkem daří. Bohužel jsme omezení tím že se nám nedaří moc pronikat na zahraniční trhy, to ještě neumíme a ano i kverulantstvím. Celkem bych řekl že se nám tu daří v IT oblasti, například antiviry, Avast, AVG. Jenom je prostě problém že se s koncovkou cz blbě proniká do zahraničí kde si to rozdává google a pár dalších. Dovolím si tvrdit že kdyby mapy.cz měly alespoň tld .eu, nebo kdyby si zajistili nějaké známější tld pro anglickou mutaci, kterou mají, odkoupili .net, nebo si registrovali .eu, nebo třeba co.uk, tak by díky kvalitě mapových podkladů mohli minimálně v Evropě, nebo i ve světě mít dost velký úspěch. Ale neumíme to prodat prostě. Když se chce tak se tu umí udělat dobré věci.

        Jo a úplně jsme zapomenuli na lídrovství v pití piva. 🙂

        1. Hlubinná těžba uhlí už je v „zombie módu“. Jsou schopni
          Hlubinná těžba uhlí už je v „zombie módu“. Jsou schopni být jakž, takž rentabilní v případě již existujících dolů. Pokud opravdu důsledně drží výdaje nízko. Ale otevíraní nových hlubinných dolů je ekonomická sebevražda. Takže třeba OKD dotěží co půjde v současných dolech a během příštích 10-15 let je postupně jako vytěžené zavře.
          Jiná situace je ovšem u povrchové těžby, hlavně, když máte blízko elektrárnu, kde to uhlí rovnou vozíte pásovým dopravníkem. Tam právě začíná ona politická neprůchodnost. Lidi se bouří, když jim hrozí likvidace jejich domovů. Naši politici neměli koule ani na obětování Horního Jiřetína. A to jsou ještě v SZ Čechách takoví krotcí. Oproti tomu co se dělo a děje kvůli uhlí ve Frenštátě Trojanovicích to tam je úplná selanka.
          V celé EU je to +- stejné, už i Poláci se bouří proti těžbě uhlí, přímo v uhelném revíru.

          1. A proto by bylo dobré z vytěžených lomů, pokud to jde,
            A proto by bylo dobré z vytěžených lomů, pokud to jde, udělat právě PVE. Tím máme vyřešenu rekultivaci a i budoucí využití. Navíc to umožní zaintegrovat dostatek OZE pro skoro plné letní krytí produkce právě z OZE.

            V Rožnově se něco víc dělo? Že by hnali zástupce dolů kameny a klacky jsem neslyšel. 🙂

            Tak snad to i v tom Polsku klapne, otázka je co budou pálit v při jejich mentální fixaci na těžký průmysl doly a spol.

            Zajímavé bude jak se do toho zapojí moderní způsoby zplyňování uhlí přímo v podzemí.

            Rozhodně je ale třeba s fosilními palivy co nejdříve seknout, je třeba začít co nejdřív. A v současnosti nemá moc cenu už asi blokovat ani stavbu OZE ani v našem případě 2 či tří bloků JE, eventuálně do budoucna i 4. stejně jako nemá cenu blokovat stavbu OZE. Pokud všechno půjde dobře, tak by se mohlo podařit zbavit fosilních paliv celkem rychle.

            Otázka je jak ty akumulační projekty rozhýbat.

            1. Co by asi mohlo mít smysl je frakování uhelných ložisek a
              Co by asi mohlo mít smysl je frakování uhelných ložisek a odtěžení karbonského plynu. Hlavně u těch, co jsou tak hluboko, že se těžit stejně nikdy nebudou.
              Rozhýbat by OZE projekty mohla právě EU a jednotná pravidla pro OZE. Žádná česká domácí tvorba.

    2. Protože to co navrhujete vy (a já s tím souhlasím, lepší
      Protože to co navrhujete vy (a já s tím souhlasím, lepší je uspořit tím že nevyrobíme) se nedá tak hezky dávat do grafů a tabulek a nedá se o tom hlasovat.

      Já bych dokonce věděl kde ušetřit, hroozně moc energie, vrátit se k mechanickým návěstidlům a igráčkům na křižovatkách 🙂

      Nasazovat na současnou energetiku OZE (nemyslím jen výrobu elektřiny) je pitomina. První potřebujeme stanovit a provést jiná úsporná opatření. Super na to jsou energetické štítky, dobré je celkem zateplení, byť to umí zničit kvalitu budovy. Teď je třeba si poradit s předěláním systémů CZT na teplou/horkou vodu a na kogenerační systémy. Kupříkladu u nás ve městě by měla být jenom jedna kogenerační výtopna, dnes tak předimenzovaná a drahá že se soustava CZT brzy zhroutí pro neschopnost do ní napojit místní kotelny té samé společnosti a nedaří se jim ani získat další odběratele.

      Teď přišli o možnost napojit nemocnici (dost velký odběratel tepla), nejsou na ni napojeny školy kde ty trubky vedou jenom kousek vedle) Na to jak jsou hrr na kopání chodníků (jeden týden voda, pak optika, pak plyn, pak se podělá zase elektrika… no překopou při tom optiku tak zase optika… za dva měsíce je nový chodník křivý jak ten starý) tak toto je nenapadlo, 1,5km trasy, 3km trubek, tři roky dozadu se dělal plyn, mohli to udělat zároveň. Přitom je to tak strategicky umístěné že s trochou vůle tam nacpou klasickou PPE, původní komín vyvložkovat na plyn, opravit přivaděč vody a může se jet i kondenzačně. Kde mohla stát nádrž na horkou vodu, tak tam nacpali nepoužitelné věci (ale byly dotace), totálně zničili úžasné rozvojové území v centru.

    1. Souhlasím, aktuálně bychom byli schopní stavět ostrovní
      Souhlasím, aktuálně bychom byli schopní stavět ostrovní a hybridní FV elektrárny zájemcům i bez dotací, jen kdyby nám do toho pořád neházeli klacky ČEZ a EON (a trochu i PRE) s nesmyslnými omezeními, třeba max. 3,6kW na fázi. Proč je k čertu takové omezení, když si to všechno na té fázi spotřebuju a nic do sítě nedávám ?

      1. Já měl za to že ostrovní systém je legislativně
        Já měl za to že ostrovní systém je legislativně jednodušší? Z důvodů nemožnosti pouštění elektřiny do veřejné sítě. 3,6kW na fázi jsem taky nepochopil. Kuli tomuto omezení a tomu že chci přejít na jednu fázi jsem opustil plány na hybridní FVE a půjdu do ostrovu.

      2. Můžete více specifikovat, proč (a jak) do ostrovní FVE,
        Můžete více specifikovat, proč (a jak) do ostrovní FVE, která není připojena do distribuční sítě, kecá distributor?

        To už by mi mohli kecat do solárních lampiček na zahradě, které jsou defacto také ostrovními FVE…

        1. Mluvil jsem o ostrovních a hybridních elektrárnách.
          Mluvil jsem o ostrovních a hybridních elektrárnách. Distributor může kecat do ostrovních systémů, pokud si majitel ponechá přípojku jako zálohu (ale často se to obchází), do hybridních systémů (automaticky), i když nedodávají energii do sítě a v každopádně do každé dotované elektrárny, protože připojení a schválení distributorem je v podmínkách dotačních titulů.

              1. Tak znalích sousedů bych se nebál. Takové nemám. Mám na
                Tak znalích sousedů bych se nebál. Takové nemám. Mám na střeše 4ks fototermiky a sousedi jen coto je proc to je… Tak že když zbytek střechy doložil fotovoltaikou nepoznaj rozdil a budou si myslet že jsem rozšířil původní systém. Ale nevím kdyby se našel hajz.. a nahlásil to na stavební úřad. Zda by mě vyzval k doložení instalovaného výkonu nebo by se tím nezabývali…

      3. Hodlam postavit ostrovni FVE 15kW. Jake podminky plati pro
        Hodlam postavit ostrovni FVE 15kW. Jake podminky plati pro vystavbu bez dotaci, pouze z vlastnich zdroju? Mam sice volnou strechu, ale radeji bych to udelal na samostatnou konstrukci na travnatem pozemku. Nechci aby pojistovna pindala ze je vetsi riziko pozaru a zdrazi neumerne pojistku. Je vubec mozne postavit FVE na samostatnou konstrukci na travniku, nebo jsou zlomyslna omezeni? S CEZ nechci vubec jednat, proto cisty ostrov. Jsou to gangsteri. Dnes pri vetrech vypnuli minimalne 50x proud. Zatim nevim co zase odeslo tim off/on behem vteriny.

        1. že by se ozvali sousedi a stavební úřad ?hyzdění krajiny
          že by se ozvali sousedi a stavební úřad ?hyzdění krajiny FVE panely a ještě kovovou konstrukcí, když i na debilní dřevěnou pergolu v podstatě musí mít člověk stavební povolení, nebo jiný příklad někdo si postavil zděné zádveří soused ho nabonzoval na stavební úřad a dotyčný to zádveří musel zbourat, přitom to byly jen 2 boční 10cm tlusté zdi

          1. Pro ostrovní FVE (bez přípojky) nepotřebujete souhlas
            Pro ostrovní FVE (bez přípojky) nepotřebujete souhlas distributora ani licence ERÚ až do 20kWp. Nad touto hranicí teoreticky potřebujete licenci, ale prakticky se to pro ostrovy neřeší až dokud to není očividně více.
            Kdo do ostrovní FVE ale bude kecat, je jednoznačně stavební úřad. Je potřeba si to předem na místním úřadě projednat a příslušným úředníkům udělat velmi přátelskou formou školení, protože to pro ně bude zcela překvapující téma. Pro malé FVE na střeše povolení stavebního úřadu netřeba, ale jakmile jde o velikosti nad 5kWp, nebo zvláště na volném pozemku, stává se projednání nutností. Budou chtít i souhlasy sousedů, pokud bezprostředně sousedí se „stavbou“ a informace o ovlivnění a křížení sítí (voda, plyn, elektrická vedení).

      4. Ptáš se Palčo proč omezení 3,6kW. Je to jednoduché.
        Ptáš se Palčo proč omezení 3,6kW. Je to jednoduché. Distributoři potřebují kšeft. To znamená aby člověk nezjistil, že je (distributory) nepotřebuje, případně že může přípojku optimalizovat. Zjistili, že 3,6kWp na fázi člověkovi, který je zvyklý na komfort nepostačí, neboť jde o výkon kterým je jištěna obyčejná zásuvka a dnů kdy FVE tohoto výkonu opravdu dosáhne je několik v roce. No a protože mají v prdlamentě prostřednictvím MPO své jisté, tak si to nechali schválit. Do konce roku 2013 platilo (možná to bylo déle), že na jednu fázi jde připojit 4,6kWp (v pohodě to přenese běžný 25A jistič).
        Ale zpět k 16A – člověk se tedy rozhodne pořídit si 10,8kWp – vždyť přeci má 3 fáze. Ale následně zjistí, že ani to mu nestačí, protože má zásuvky rozfrcané a na fázi má pořád málo. Žádný rozdíl proti 3,6kWp. No nenasrali byste se jako zákazníci na celé FVE? A o to ČEZu jde. Tak proto Palčo. A přitom 6,5kWp pro dvoubytový rodinný dům se zálohou 1x25A z distribuční sítě plně stačí – odběr pak je pouze v nízkém tarifu D25 : forum.mypower.cz/download/file.php?id=7729&mode=view

    2. Pokud se z úrovně EU podaří sjednotit, zjednodušit,
      Pokud se z úrovně EU podaří sjednotit, zjednodušit, zpřehlednit a udělat férové podmínky připojení distribuovaných zdrojů, bude EU opět to civilizující síla zavádějící moderní, vyspělou společnost tady do toho Čechistánu, ČEZka. Zkušenost s důsledky harmonizace práva ČR s právem EU je veskrze pozitivní, byla to kolem roku 2000 fakt pozitivní změna po klausovské „divočině“.

Napsat komentář