Hyundai vyvíjí automobil, který se sám domluví s vaším domem nebo kanceláří

Hyundai a Cisco představili podrobný plán vývoje nové generace technologického zabezpečení datových sítí ve vozidlech. Komerční využití v tzv. „hyper-propojených“ automobilech má začít již v roce 2019.

Hyundai a Cisco zahájily spolupráci v roce 2016 a společně představili svou vizi propojené mobility na veletrhu CES 2017.
foto: Hyundai

Unikátní spolupráce v oblasti automobilového průmyslu a informačních technologií se zaměřuje na řešení stále rostoucích požadavků v souvislosti s rozvojem technologií autonomních vozů a zvyšujících se nároků na datové přenosy uvnitř automobilů.

Hyundai a Cisco se nyní soustřeďují na přechod od tzv. CAN (Controller Area Network) systémů k Ethernet komunikaci, která umožňuje zpracovávat a přenášet data rychlostí až 1 G/s. Software založený na technologii Ethernet také podporuje integrované řízení dat, které umožňuje manipulaci s velkým množstvím informací přicházejícím z různých komponentů ve vozidle současně.

Součástí spolupráce je vytvoření nové platformy, která poskytuje vysoce zabezpečený přístup ke všem datům ve vozidle. Využívá první generaci 1 G/s architektury a Automotive Ethernet s QoS, což umožňuje využít maximální šířku pásma a zvyšuje kapacitu. Je vysoce konfigurovatelná, bezpečná a nabízí flexibilitu při navrhování a vytváření nových služeb a inovací.

„Spolupráce Hyundai Motor Group se špičkovými technologickými společnostmi je důkazem našeho otevřeného přístupu k inovacím. Pomáhá nám udržet se na špičce v automobilovém průmyslu, který nyní prochází bouřlivým vývojem,“ uvedl Seung Ho Hwang, viceprezident Hyundai Motor.

„Naše partnerství se společností Cisco je toho vynikajícím příkladem. V roce 2019 předvedeme první vozidlo vybavené těmito převratnými technologiemi propojení automobilů.“

Platforma SDV (Software Defined Vehicle) je datová síť uvnitř vozidla, která umožňuje fungování adaptivních technologií. Nabízí integrované a vylepšené zabezpečení – a funkčnost plnohodnotné sítě.

Zavedením služeb IP a Ethernet budou starší sběrnice a zařízení schopny spolupracovat s novými zařízeními a službami připojenými k síti. Spoluprací s firmou Cisco si Hyundai zajistí, že se síťová infrastruktura vozů bude přizpůsobovat inovacím v oblasti komunikace vozidel.

To například umožní mnohem bezpečnější autonomní jízdu, propojení vozu s dalšími místy jako například s domy, kancelářemi, městskou infrastrukturou prostřednictvím inteligentních sítí, internetu a technologií internetového protokolu.

„Jsme rádi, že se podílíme na vytváření systému, který v automobilovém průmyslu pomůže urychlit inovace a zvýší tak hodnotu pro spotřebitele. Vytvořením flexibilní, škálovatelné a bezpečné platformy umožňujeme automobilovým společnostem vyrábět rychleji lepší automobily,“ řekla Ruba Borno, viceprezidentka společnosti Cisco.

tisková zpráva

8 Comments on “Hyundai vyvíjí automobil, který se sám domluví s vaším domem nebo kanceláří”

  1. Pre začiatok by postačovalo, keby som sa mohol z domu
    Pre začiatok by postačovalo, keby som sa mohol z domu pripojiť na Ioniq a vzdialene menežovať nabíjanie (aj keď teraz mi už s tým “pomáha” SMART zásuvka.

    Inak povedané, aby sprístupnili v US pre Ioniq fungujúci Hyundai BlueLink aj pre Európu…

        1. Aneb spustit to, co má čínský BYD 6 už pár let v
          Aneb spustit to, co má čínský BYD 6 už pár let v palubním menu. Včetně volby chovej se jako pohon elektrotechniky, kdy do nabíjecí zásuvky borec připojí adaptér, spustí volbu v menu a elektrická vrtačka se mu rozjede uprostřed země nikoho.

    1. Internet vecí nie je sieť, ale určitá funkčnost vecí
      Internet vecí nie je sieť, ale určitá funkčnost vecí využívajúca internetové prepojenie s inými vecami či systémami napr. :
      – chladnička objedná pe vás chýbajúce potraviny z predvoleného obchodu
      – “dom” začne topiť na viac stupňov, keď sa približujete späť k nemu (z práce či školy)
      – autá si oznámia kam a ako rýchlo idú, aby predišli kolíziám či zvýšili prejazdnosť križovatiek/ulíc
      – robotický vysávač povysáva na vzdialený pokyn, lebo práve bola ešte na dnes dohodnutá návšteva

      = totálna strata súkromia pred “mocnými”

      1. myslím, že je to inak – „internet vecí“ je sieť mimo tento
        myslím, že je to inak – „internet vecí“ je sieť mimo tento internet, je to niečo ako tv s pomalým rozkladom na „dlhých vlnách“, nedokáže prenosy informácií v reálnom čase, je „časozberná“.
        strata súkromia už je tuná dlho. mám reálne skúsenosti, treba si vypracovať, natrénovať spôsoby, ako nevyjadrovať myšlienky, ktoré majú ostať skryté a vedieť ako prenášať želania. v roku 1970+ to bolo počuť škrtnutie v sluchátku tlf, resp. povedať niečo pred správnou osobou. a vytvárať šum, vtedy tečúca voda, mgf nahrávka nezávadného rozhovoru, dnes vysielanie šumu jednotiek a núl
        🙂 🙂

      2. Absolutní souhlas. ZTRÁTA SOUKROMÍ. Všude o nás vědí a
        Absolutní souhlas. ZTRÁTA SOUKROMÍ. Všude o nás vědí a to je běs. Můj telefon hlásí volajícímu, že právě řídím – hlasem operátorky T mobilu a ten mi tvrdí, že o tom nic neví a že s tím neumí nic udělat. Apple shop si s tím taky neví rady. Jak tohle dopadne ?!?!
        Internet věcí nám přátelé dá pékně na prdel !!!!

Napsat komentář