Proč je elektromobil autem budoucnosti?

V čem spočívají výhody a úskalí aut poháněných elektřinou? Jaké modely už jsou na trhu a jak na pokrok a změny v automobilovém průmyslu reaguje česká Škodovka?

Auta do zásuvky – elektromobily a plug-in hybridy – jsou v nabídce automobilek už dnes a každý si je může koupit.
foto: vlastní

Výhody a nevýhody aut, kterým stačí dobít baterku

Další fáze automobilového průmyslu už začala. V současné době už můžeme jezdit v autech poháněných elektřinou. Hlavní nevýhodou je ale stále vysoká cena, která se v průměru pohybuje kolem milionu korun. To se během následujících let změní.

Auta na elektrický pohon jsou ekologická a mají dlouhý dojezd. Problémem je zatím nedostatečná infrastruktura dobíjecích stanic a již zmiňovaná vysoká pořizovací cena. Jak ale bude elektromobilů přibývat, jejich cena klesne a stanou se dostupnějšími.

Jak vysoké povinné ručení zaplatí majitelé aut na elektrický pohon?

Otázkou je také cena povinného ručení. Jak se vypočítává, když do hry nevstupuje žádný výkon ani objem motoru? ČSOB Pojišťovna nabízí pro elektromobily roční pojistné bez slev za 4 861 Kč. Jak se ovšem bude řešit povinné ručení například u automobilů bez řidiče, je zatím ve hvězdách.

Technologický pokrok jde neustále kupředu a je otázkou času, kdy se na silnici začnou potkávat nejenom auta na elektrický pohon, ale především auta, která se budou řídit sama. Velkou neznámou je totiž v tomto případě právě problematika legislativy a pojišťovnictví včetně povinného ručení.

Elektromobily, které si můžete pořídit právě teď

Ještě v roce 2016 byla hlavním hráčem na trhu Tesla. Velmi rychle jí ale vyrostla konkurence a tady jsou modely aut na elektrický pohon, ve kterých se můžete svézt.

  • Hyundai Ioniq: v nabídce zůstává verze hybrid nebo verze na čistě elektrický pohon. Na jedno nabití dojede tento model až 250 km. Jeho cena se pohybuje kolem 700 000 korun.
  • Toyota Prius Prime: hybrid se v USA a Japonsku umísťuje na předních příčkách prodeje. Cena začíná na 990 000 Kč
  • BMW i3: auto zvládne vzdálenost 200 km a když už je akumulátor téměř vybitý, zapne se prodlužovač dojezdu, který jízdu zvládne protáhnout až na 320 km. Počítejte s cenou kolem 800 000 Kč.
  • VW e-Golf: nový e-Golf vás zvládne dovézt až 300 km na jedno nabití. Cena začíná na 969 900 Kč.
  • Tesla Model S: auto má jednoznačně nejdelší dojezdovou vzdálenost a to celých 536 km. A cena? Ta se pohybuje kolem 2 500 000 Kč.

Mladoboleslavská Škoda a její investice do digitalizace

A jak jsme na tom my v Čechách? Tlak na vývoj technologií a posun kupředu si uvědomuje i mladoboleslavská Škoda. Právě proto vzniklo v automobilce speciální oddělení DigiLab, které má za úkol přinášet kreativní řešení, držet krok s vývojem a reagovat včas na změny, které automobilový průmysl očekává v následujících letech. Budoucnost Škodovky vidí její přední představitelé právě v digitalizaci. Z tohoto důvodu se zaměřili na tři základní okruhy:

  • podnikovou digitalizaci (propojení firemních procesů a výroby),
  • konektivitu (všechno, co se nachází ve voze a kolem něj),
  • oblast mobility (např. projekt Uniqway tedy sdílení aut).

Škoda Vision E – křišťál připojený k internetu

První koncept elektrického auta z automobilky Škoda „Škoda Vision E“ je designově skutečně úchvatné auto budoucnosti. Je to vidět na první pohled. Nemá například ani kliku u dveří. Stačí jen lehce přejet prsty zepředu dozadu, aby se sepnula dotyková čidla.

Auto pozná majitele podle telefonu, který bude přes digitální kód sloužit i jako klíček. Škoda Vision E by měla být určitým předobrazem toho, jak budou vypadat auta na elektrický pohon právě od mladoboleslavské automobilky co do designu, tak do technologie.

První elektrická škodovka by měla být na trhu v roce 2020 a na jedno nabití ujede až 550 km. Do roku 2025 by Škodovka chtěla představit celkem 5 elektromobilů.

placená reklama

293 Comments on “Proč je elektromobil autem budoucnosti?”

  1. Předvídat co bude za dvacet let je dnes těžší než
    Předvídat co bude za dvacet let je dnes těžší než budoucnost za dvěstě let. To bude uhlí a ropa tak vzácný prvek, že se ho nevyplatí spalovat. Jedinou energii co dostává Země za poslední miliony let je sluneční a fotovoltaika je velmi efektivní způsob jak tuto energii jímat. Energie z jádra je v současnosti drahá a nebezpečná protože vytváří hodně silně radioaktivních nuklidů. V budoucnu ale možná budou pracovat jaderné elektrárny na jiném principu než současné. Na jadernou syntézu moc nevěřím stejně jako na vodíkové hospodářství. Pokud se do té doby zeměkoule nezbaví cizopasníků- lidí, tak budoucnost je ve fotovoltaice už jen proto, že neničí půdu která je potřebná k výrobě jídla.

    1. Trochu opravím: Energie z jádra je v současnosti dráha,
      Trochu opravím: Energie z jádra je v současnosti dráha, protože je extrémně bezpečná, s drtivou převahou nejbezpečnější zdroj energie. S 20 let starými bezpečnostními normami by vycházela nejvýhodněji, ale teď už to zdaleka ne vždy platí.

  2. Nemám elektromobil, zatím je to příliš nákladné, ale
    Nemám elektromobil, zatím je to příliš nákladné, ale věřím, že to je technologie budoucnosti a to ze dvou jednoduchých, ale naprosto zásadních důvodů:

    1. Efektivita – pro některé, kteří mají potřebu se tady navzájem urážet a neřešit podstatu věci, poměr mezi dodanou a využitou energií

    2. Fakt, že si elektřinu, na rozdíl od benzínu či nafty můžeme jednoduše vyrobit doma

    Zbytek jsou už jen další detaily těchto dvou základních faktů, alespoň podle mne.

    Podotýkám, že respektuji další názory a nikomu nenutím ten svůj 🙂

  3. Takže to shrňme:
    Proč je elektromobil autem

    Takže to shrňme:
    Proč je elektromobil autem budoucnosti?
    Protože je čímdáltímvíc lidí, kteří na základě zcela zkreslených a přibarvených informací věří, že elektromobil je na provoz levnější a že je ekologičtější než konvenční spalovací auto.

    1. To je super správa.
      Znamená to, že je čímdál tým menej

      To je super správa.
      Znamená to, že je čímdál tým menej ludí, ktorí na základe skreslených informácií veria, že klasické spalovacie auto je ekologickejšie a lacnejšie na prevádzku ako elektromobil.
      Zakrátko zostaneš sám a budeš sklamaný.
      Už sis robil garážový test so svojim ekologickým sračkometíkom ? :-))

      1. Tomiq pry nema rad smog, tak pri jizde ma zavedenou hadici od
        Tomiq pry nema rad smog, tak pri jizde ma zavedenou hadici od vyfuku do kabiny. Jeho motor neznecistuje ovzdusi, ba naopak vzduch zbavuje skodlivin tim, ze je spaluje. Od te doby se citi mnohem lepe, zadny smog ho netrapi a pry ma prostatu jako panic.

      1. To je zajímavá myšlenka. Hummer i Tesla mají stejný
        To je zajímavá myšlenka. Hummer i Tesla mají stejný účel použití. Auta s vysokými provozními náklady, negativním vlivem na přírodu sloužící k jedinému účelu. Aby jedinec, který snadno přišel k penězům (ve zlomku případů poctivě a morálně)ukázal sockám okolo, že je něco víc.

      1. Co není v hlavě musí se nahradit křičením…
        Proč sem

        Co není v hlavě musí se nahradit křičením…

        Proč sem sereš politické věci? Chápu, že máš problémy které musíš řešit, ale fakt musíš otravovat svoje okolí stím, že jsi mentálně retardovanej?
        Co jít na idnes a tam najdeš pochopení, na technickem webu tvoje politické mentální problémy nikdo není zvědavej, zde většinu zajímá elkeromobil apod. technologie… Politiku si strč doprdele kokote

    2. Tomíku, proč si myslíte, že elektromobily nejsou
      Tomíku, proč si myslíte, že elektromobily nejsou ekologičtější? Docela nerad se zapojuji do podobných diskusí, protože obvykle nemívají vítěze, ale když mluvíte o zkreslených informacích, tak bych rád reagoval.

      Elektromobilem jezdím, ale zároveň si uvědomuji jeho limity a nepovažuji ho za náboženství, jako někteří kolegové. Proto mám také i druhé auto na naftu, které používám na případy kdy Leaf nestačí (naštěstí jich moc není). Elektromobil je pro mě skvělé auto, ale věřím, že je spousta lidí, kterým nevyhoví, proto se ani nebojím, že by elektromobily někdy zcela nahradily spalovací auta, ale pro mých 95% denních jízd vyhoví zcela bez problému a opravdu má velmi levný provoz. Koupil jsem ho z druhé ruky za 360000, což je vzhledem k velmi slušné výbavě a komfortu docela dobrá cena. Za stejně starý a vybavený spalovák bych dal možná o něco méně, ale na provozu by se to za pár let vrátilo (předpokládejme, že by na elektromobilu ani na spalováku neodešlo nic zásadního – obojí by se samozřejmě mohlo stát – i elektromobil se může snadno rozbít).

      Nicméně to jsem trochu odbočil od té ekologie. Často se setkávám s názorem, kdy EV „hejtři“ neopomenou u elektromobilu zmínit, že baterie obsahuje kobalt z Konga, elektřina se vyrábí z uhlí, jeho těžbu atd., ale u spalovacího auta začínají výpočty až na benzínové pumpě. Přitom třeba jen pro rafinaci paliva z ropy se spotřebuje 2 – 3 kWh eletřiny na 1l paliva? (nevím, jestli to říkám správně, někdo více znalý mě možná opraví). A ta elektřina kupodivu pochází ze stejného zdroje, tedy u nás z velké části z uhlí, a já na ní ujedu +- to samé co normální auto na litr paliva. Ropa se dále také někde těží a přepravuje tankery a ropovody přes půl světa. Dále po rafinaci se zase přepravuje cisternami na benzínku. Zkrátka to také není celé příliš ekologické. Nejsem v tomto oboru žádný expert a žádná čísla určitě nemám podložena, jen si myslím, že prát se do krve za jeden či druhý názor není moc moudré. Já mám zkrátka pocit, že elektrická auta ekologičtější skutečně jsou, ikdyž svojí ekologickou zátěž zcela určitě také mají (viz. např ten kobalt v baterii), jako ale asi všechno co lidé vyrábějí, takže babo raď…

      Neberte toto prosím jako útok na Vás, je to pouze k zamyšlení…

      1. Děkuji za kultivovaný a věcný příspěvek, kterých tady
        Děkuji za kultivovaný a věcný příspěvek, kterých tady opravdu bývá jako šafránu.
        Souhlasím, že některé debaty nemají výtěze.
        Každá strana si vstupní data zkresluje. Nedávno tu byl článek, kde autor vypočítal, že elektromobil má pouze na provoz asi o 20% emise CO2 Samozřejmě pokud netopí atd…
        Nejsem odpůrcem elektromobilů a myslím, že už dnes by v mnoha odvětvích našly uplatnění.
        Jenže ten směr, a nejen křiky některých zdejších štamgastů, směřuje jinam nž by měl.
        Je pár lidí, kteří si myslí, že všechna spalovací auta (rakoviny, sračkoprdy….) nahradí elektromobily.
        EV si najdou místo v oborech, kam se hodí. Například u pošty a přepravních společností, kde je současná koncepce postavená na palici.
        Elektromobil, který si táhne sebou tunovou baterii a který se dobíjí velkým výkonem na superchargerech ten správný směr není.
        Každopádně mi přijde nesmyslné celé to šílenství.
        A hlavně mě neskutečně irituje to zkreslené PR.
        Zero Emission. Elektromobil nemá nulové emise.
        Spotřeba u PHEV, kde se vůbec nezapočítává dodaná elektřina.
        A pak samozřejmě veškeré dotace a úlevy, které naší zemi naštěstí celkem minuly.
        Já jako hlavní problém, co se týče ničení životního prostředí, nevidím vypouštění CO, CO2, NOx … ale neustálé vyrábění a prodávání nových aut. Automotive průmysl je především hladová zeď.

        1. ZERO EMISSION skutecne plati v provozu, protoze v miste kudy
          ZERO EMISSION skutecne plati v provozu, protoze v miste kudy se auto pohybuje zadne emise nevypousti a to je gro tohoto sloganu. Neni mysleno tak, ze to auto je kompletne bezemisni.

          To neni konec koncu zadny vyrobek. Ale cestovat na elektrinu se skutecne da velmi ekologicky, pokud bude elektrina kterou auto dobijite napr. ze solaru nebo vetru ci vody. A takove pripady jsou i u nas. Znamy ma Leafa a dobijiho elektrinou vyrobenou ze spadove elektrarny. Necerpa elektrinu z bezne site.
          Navic elektrarny se daji prekopat. Ceska republika vyslovene nepotrebuje uhelne elektrarny. Daji se nahradit postupem casu.
          Prikladem bud napr. Norsko kde je vyrobeno 99% el. energie cistou cestou.

          Bohuzel spousta lidi kteri zbroji proti EV srovnavaji budoucnost s pritomnosti a propletaji ji do sebe. Tim myslim priklady. Prodluzovacky na sidlistich z oken, ze se bude palit vic uhli nebo ze budou kolabovat rozvodne site a podobne. To jsou ale demagogicke predstavy ve smyslu, ze se spolu s EV nebudou menit i ostatni veci. Zkratka nesmyslne michani budoucnosti s pritomnosti.

          Musim souhlasit s kolegou co vam reagoval prvne. Skutecne vyroba a nasledna distribuce a nasledne spalovani benzinu ci nafty je energeticky daleko narocnejsi a emisne daleko spinavejsi nez li provoz EV.

          EV si najdou hlavne sve misto v huste obydlenych oblastech mest a primestskych aglomeraci. BESIP delal pruzkum kolik km denne ujedou ridici. 85% uvedlo ze denne ujedou do 100Km a z teto skupiny vic jak 60% dokonce jen do 50Km. To jsou presne ti uzivatele kteri mohou elektromobil plne vyuzivat a prispet tak k cistemu vzduchu ve meste i v okoli. A nebojte se dokonce nedavno se objevil rozhovor s nekym z CEZu ktery tvrdi, ze milion a pul EV neni problem pro soucasnou sit. 😉

          Odpurci EV casto papouskuji co nekde zaslechli aniz by si oni sami udelali vlastni obrazek o dopadu.
          EV jsou budoucnosti a my bychom meli byt radi, ze ta doba nastala. Ani vy ani ja ani nase deti nebudou a nechteji zit v prostredi ktere je plne prachu a smogu. A pokud ta moznost je zmenit to, tak ji velmi rad privitam. Netvrdim, ze je to svaty gral. Ale elektromobilita byla dlouhe roky opomijena a neinvestovalo se do vyzkumu. Coz se zaplat buh meni a to co se dnes kritizuje na EV muze byt za par let uplne jinak a neduhy EV se odstrani technologickym pokrokem.

        1. Valmez je vůbec zvláštní místo. My elektromobilisté ho
          Valmez je vůbec zvláštní místo. My elektromobilisté ho bereme s Brnem jako letitou Mekku českého moderního sériového elektromobilismu a rychlonabíjení. Současně místní starosta neváhá při nákupu elektrického Ioniqu na podrzim 2017 říct médiím, že chtěli ukázat svým občanům moderní trendy čisté dopravy. Takže občanstvo musí být zmateno na kvadrát.

  4. Cena ropy bude letos atakovat hranici 80 USD/barrel. To se
    Cena ropy bude letos atakovat hranici 80 USD/barrel. To se rakoviny zase trochu prohnou. Elektrina zustane +/- na stejne urovni. Tak hodne zdaru, chlapci s benzinem/dieslem. Muj Leaf si necham jeste nejakou dobu a pak presedlam na TM3. Ropaci jsou pro mne davna minulost.

      1. Zdroj už asi nedohledám, ale když byla ropa na minimech,
        Zdroj už asi nedohledám, ale když byla ropa na minimech, tak zatímco Arabové byli furt vysmátí, jelikož náklady na barel mají pod $10, tak o ropě z břidlic se říkalo, že je prodělečná při ceně pod $40/barel, takže podle mě se jen tak pod $60 nedostane. Ale to je jen můj tip a ve skutečnosti to může být za rok asi cokoli od $30 do $150.

        1. Co já vím, tak se náklady díky konsolidaci a srážení
          Co já vím, tak se náklady díky konsolidaci a srážení nákladů vlivem nízkých cen ropy dostaly i u břidlic hrubě pod 30 dolarů na barel. A jelikož teď už si výrobci z břidlic dají pozor a budou se snažit nezahltit trh, tak cenu udrží tak na těch 60 dolarech.

  5. Je tu někde porovnání auta na elektřinu a například CNG
    Je tu někde porovnání auta na elektřinu a například CNG Octavie?
    Všude vidím benzin, ale CNG a LPG porovnání jsem nikde nenašel.

    Proč budu jezdit s Teslou za 1,15 Kč/km, když s Octavii v plné palbě jezdím za 0,9 Kč/km (beru jenom palivo). A za cenu Tesly si ty Octávky koupím 4 a ještě mám na zadních sedadlech víc místa na nohy.

      1. Protože nemají síť CNG stanic a ty jejich „RAMy“ žerou ne
        Protože nemají síť CNG stanic a ty jejich „RAMy“ žerou ne 15, ale 30l / 100 ? A protože ona federální dotace a Superchargery ji stavějí do role normálního spalováku.
        Stát tu v EU Tesla 1,5 mil Kč, tak ji taky koupím. Už jenom pro to, jak vydrží, i přes to, že bydlím v paneláku a nejbližší Supercharger je ve Vystrkově. Ale za 2,5 mega? Sorry, pořád převažuje rozum.

        Má otázka ovšem zněla úplně jinak.

    1. Kupte trabanta, těch máte místo oktávky 10. Je to velmi
      Kupte trabanta, těch máte místo oktávky 10. Je to velmi lehký vůz i když bude na benzín km určitě vyjde levněji než u cng oktávky.
      Cena elektřiny pro noční nabíjení 1,85kč. Spotřeba tesly cca 20 kWh/100km, takže 1 km vychází na 37 haléřů. Anebo cesta po evropě po superchyrgerech 0 kč/km.

      1. Přirovnání trabanta je trapné. Zrovna od tak zarytého
        Přirovnání trabanta je trapné. Zrovna od tak zarytého elektromobilisty. Jde mi náklady.

        Nepsal jsem náhodou, že nemám možnost nabíjení jako panelový člověk? Tzn noční proudy mě bohužel minou. Mohu nabíjet pouze na veřejných stanicích.

        A včil raďte.

            1. Jel jste někdy v tesle na zadních sedadlech? Já v oktávce
              Jel jste někdy v tesle na zadních sedadlech? Já v oktávce ano, bohužel skoro 20 minut. Mám tedy představu kolik je v těchto vozech místa. Taky jsem v tesle pravidelně vozil stovky kilo zboží, které by se do oktávky nevešli ani omylem. Mě napoprvé na městě taky řekli, že jsem si to měl rozmyslet dřív, než jsem si koupil takové auto. Tak jsem si udělal 50m kabel, který došáhne na třetinu všech míst na parkovišti. Garáž jsem si kupoval až jako ochranu laku před klíči přejících sousedů.

                1. Pravidelně každý den přes dva chodníky a travnatou
                  Pravidelně každý den přes dva chodníky a travnatou plochu?

                  Těch 50 metrů by mi stačilo možná tak na nejbližší místo na parkovišti. Už vidím, jak mi ta prodlužka tam vydrží 😀

                2. Psal jsem vám výše, že vám to nenutím. Dělejte si co
                  Psal jsem vám výše, že vám to nenutím. Dělejte si co chcete.

                3. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody :-).
                  Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody :-).

              1. A tak to má bejt, kdo se bojí sere v síni. Palec hore. Já
                A tak to má bejt, kdo se bojí sere v síni. Palec hore. Já bych taky musel tahat šnůru kolem baráku a stejně by přes ní jezdili auta a chodili chodci a to bych ještě mluvil o štěstí, že jsem vůbec zaparkoval v dosahu šnůry natož v blízkosti baráku. Když přijedu z práce po půlnoci tak už jsem beznadějně poslední kdo si může vybírat. Ale i tak bych do toho šel, na to že poutám pozornost s tím co dělám jsem zvyklej už vod totáče 😀
                Bohužel tu v nocí brousí až přiliš bezdomovců a feťaků, který by to zbytečně zajímalo.

            2. Pokud byste chtěl opravdu radu, tak se ptáte na porovnání
              Pokud byste chtěl opravdu radu, tak se ptáte na porovnání s novým Leafem. Pokud chcete porovnávat 386 kW motor (v základu) s 81 kW 1.4 TSI a rozhodovat se podle spotřeby, tak vám jde jenom o provokaci a není na místě nic jiného než výsměch.
              Mimochodem máte na své Octavii 21″ kola? To jen k porovnání jak moc jiná třída aut to je – asi jako již zmíněný Trabant vs. Octavia.

              1. V Leafu není ani polovina místa, co v Octavii. Porovnávám
                V Leafu není ani polovina místa, co v Octavii. Porovnávám užitečnost vozidel a jejich provozní náklady.
                Nejde o provokaci. Ať počítám jak počítám, stále mi například CNG Octavia nebo Passat za 700 vč DPH v CNG vychází lépe i než ten Leaf.

                Není to výsměch, je to debata, kdybych se chtěl vysmívat, napíšu to jinak.

                Samozřejmě pokud porovnáváte výkon, což mi v dnešní době připadá jako porovnávání si velikosti přirození, pak ano, pak máte pravdu. Ale já se chci ve 4 lidech dostat co nejekonomičtěji a nejrychleji z místa A do místa B. Případně odvézt zásilku co nejrychleji z místa A do místa B a zpět. Opakuji, nejekonomičtěji. Na dálnici při 130-140km rychlosti je mi „386kW motor“ k ničemu, když u Leafu musím po 300 km odstavit minimálně na hodinu a dobýt. Ano, Tesla by to zvládla, ale za jakou cenu?

                PS: Dojedete za stejný čas Brno – Praha – Brno s Leafen a CNG Octavií? To jenom pro pořádek, o čem tu mluvím. Na dojíždění do práce nepotřebuji zase kufr, tam postačí Citigo CNG (porovnám třeba s elektrickou Verzí VW Up ? Jenom pořizovací cena a náklady. Skoro 300 tis rozdílu jenom v pořizovací ceně. Kolik by člověk musel najet s oběma vozy KM, aby se to vyrovnalo?

                Jsem nadšenec nových technologií, ale je třeba se dívat i na druhou stranu. A pokud chceme lidi přesvědčit, že má elektromobilita význam, je třeba to taky podložit něčím jiným než 386kW ty, které dneska zajímá možná tak puberťáky, co se potřebují předvést nebo si něco vykompenzovat. (neberte to ani jako výsměch, ani jako urážku, je to obyčejný argument a můj osobní názor).
                Počítali jsme pořizovací cenu TeslaS a Superba Style. Pro Taxislužbu. Po započtení všech servisních prohlídek a podobně
                jsme se dopočítali 1.2 mil kilometrů, které by Tesla musela najet pouze na SuperChargery (tedy tankování zdarma), aby se to vyrovnalo Superbu. Promiňte, kdo mi řekne, že takhle dlouho má cenu živit auto, jakékoliv, to u mě nemá v hlavě v pořádku.

                1. A on tu někdo tvrdí, že se EV nutně vyplatí vždy? Pokud
                  A on tu někdo tvrdí, že se EV nutně vyplatí vždy? Pokud bydlíte v paneláku, nemáte možnost nabíjení a potřebujete výhradně přemisťovadlo z bodu A do bodu B s průměrným komfortem a nejste technologický nadšenec, tak holt máte smůlu, kupte si CNG a EV ignorujte. Nikdo vám je nenutí. Já mám dvojgaráž, jistič 3x32A, elektromobilní sazbu, vyhovuje mi plynulost jízdy elektřinou a to tak, že už se ke spalováku nechci vracet. Srovnání jízdy v i3 a v S-maxu 2,2 TDCi 129 kW je jako nebe a dudy. Srovnat to nejde. Takže holt S-max časem půjde pryč a přijde zřejmě ojetá Tesla Model S nebo Model 3.

                2. Do práce stačí Fiat 500e, který se dá pořídit asi od
                  Do práce stačí Fiat 500e, který se dá pořídit asi od 300k. A EKO TAXI v Olomouci přechází jen na samé EV. To je, co vím.

                3. No tak jestli se chcete dostat co nejekonomičtěji z místa A
                  No tak jestli se chcete dostat co nejekonomičtěji z místa A do místa B, tak proč jste si kupoval Oktávku. Proč jste si nekoupil Logana? Ten stojí polovinu, je absolutně nejekonomičtější, protože je nejlěvnější, uveze toho taky hodně, místa tam je taky dost, Takže proč jste si koupil CNG Oktávku, když jste místo ní mohl mít 2 Logany?

                  Je to stejně hloupá logika, jako ta Vaše o tom, že za cenu Tesly si můžete koupit 3 Oktávky.

                  Porovnání všech těchto aut je naprosto irelevantní.
                  A taky vymýšlení nejekonomičtěšího auta, pro vás, protože , kdyby vám šlo opravdu o nelevnější auto, tak nemáte Oktávku. To je zrovna auto z té dražší kategorie a né každý na něho má.

                  Takže nevím o co vám vlastně jde.

                  Jestli chcete elektromobil, tak si ho kupte a nehledejte na něm proč si ho nemůžete koupit, ale hledejte proč si ho koupit hccete. Každé auto má spoustu nevýhod, a spoustu výhod.
                  Eletromobil má pro spoutu lidí výhody, kvůli kterým si ho pořídí a zaplatí za něj i vyšší cenu, protože pro ně to má smysl, stejně jako pro vás mělo smysl si koupit Oktávku místo Logana i když je Logan 2x levnější. Pro jiného to smysl nemá, tak si holt koupí jiné, které zase pro něj dává větší smysl. Pro vás je to CNG, pro jiného elektro.

                  Váš komentář o porovnání Tesly s Oktávkou totiž o ničem jiném není než o provokaci. Možná jste to chtěl napsat jinak, ale ve skutečnosti to nic jiného není.

                4. Zkusim Vam to vysvetlit jinak.
                  Chcete jezdit dlouhe trasy v

                  Zkusim Vam to vysvetlit jinak.
                  Chcete jezdit dlouhe trasy v dobe kdy je EV na znovuvzestupu. Kapacita baterii u levnejsich modelu neni dost velka na to aby jste to objel na jeden zatah nebo nabijel treba jen jednou.
                  U EV se v prvni rade myslelo na mesto a primestsky provoz. Ostatne to Nissan, BMW, Hyundai, VW, Fiat a dalsi avizovali a avizuji v podstate i dnes, kdyz se divate na informace z jejich stranek.

                  Nikdo z tech vyrobcu nerika a nedeklaruje, ze jsou to auta na dlouha cestovani. Lze to s nimi odjet, ale samozrejme diky omezenejsimu dojezdu se musi zastavit a dobit.

                  Aktualni zamereni koncernovych vyrobcu je jasne. MESTO – PRIMESTSKE distance. Podle pruzkumu co delal BESIP 85% vsech ridicu jezdi trasy do 100Km denne. Z tech 85% dalsich 60% jezdi denne dokonce jen do 50Km. Na tohle jezdeni zkratka EV bohate staci. A o to vyrobcum aktualne jde. Cilej na mesto a primestske destinace. Chteji mit citejsi vzduch ve mestech s vyssi koncentraci pohybu a hustou zastavbou.

                  Chce to zkratka nejprve pochopit tu filosofii kterou nyni jedou. Kdyby chteli udelat auto s dojezdem 500-700Km nebo vic, tak to udelaji. Tesla z fleku vypustila auto s dojezdem skoro 400Km. Koncerny to klidne mohou udelat taky, ale to neni jejich aktualni cil. ( i kdyz uz postupne davkuji a zvedaji ) a nenechte se obalamutit tim, ze technologie to nedovoluje. Dovoluje to uz davno, ale pro obchod je lepsi to poustet postupne nez vytahnout nejvyssi trumf hned na zacatku.

                  Takze pokud chcete auto, ktere je na dlouhe distance musite pockat az to automobilky zacnou vyrabet. A pokud nechcete a chcete jezdit na plyn tak jezdete. Naklady s tim spojene jsou samozrejme pro cloveka jezdiciho dle filosofie do 100Km denne vyrazne levnejsi nez li u fosilnich paliv. Na to cloveku staci zakladni skola aby si to spocital. A tvrdit, ze to nemam kde nabit je blbost. Ve mestech jsou nabijecky a tak nabiju jeste pred tim nez to postavim na to sidliste o pulnoci. Pojedu z prace, zastavim se na DC nabijecce zustanu tam 25min dam si caj, kafe, dojdu si na zachod a jedu domu. Mam nabito na dalsich cca 250Km a nemusim resit nabijeni pres noc pokud bydlim na sidlisti.

                  U RD to je samozrejme jeste jednodussi kdyz si muzu nabit az doma. ( tim reaguji na vase predchozi komentare ).

                  EV ma hodne vyhod a nevyhody jsou spis o uhlu pohledu.

                5. proboha lidi,už ho nechte na pokoji
                  má svoje cng a je sním

                  proboha lidi,už ho nechte na pokoji
                  má svoje cng a je sním spokojenej,tak mu nenuťte elektřinu
                  akorát nechápu,proč s tím otravuje tady,má si jít na autoforum

                6. Tady je naopak správně, v záhlaví jsou „Auta na plyn“ a
                  Tady je naopak správně, v záhlaví jsou „Auta na plyn“ a „CNG“.

                7. me vubec neotravuje. naopak me to docela zajima, zatim tedy
                  me vubec neotravuje. naopak me to docela zajima, zatim tedy vitezi cng. vsichni elektro nadsenci znervozneli, nekteri se vysmivaji, jini to berou jako provokaci, ale prepocet cng oktavky vuci tesle, pripadne nisanu leaf, jsem tady opravdu nevidel.

                8. A v čem jako zvítězilo CNG? V tom, že pán prý koupil
                  A v čem jako zvítězilo CNG? V tom, že pán prý koupil Oktávku v kombíku za 500 s DPH ve výbavě běžné Tesly (tedy třeba s automatem a autopilotem, o parkování a folow me nemluvě) a má servis včetně všech náhradních dílů na 160 tis. km zdarma a po 5 letech ji prodá za čtvrtinovou cenu? Proto počítá jen cenu paliva 4 kg/100 km za 25,- Kč. Trošku moc předpokladů ne?
                  Jsem koupil Kia Soul za 500, záruka 7 let, servis to nepotřebuje, nabíjím jen doma, ale noční sazba mi zlevnila natolik fakturaci za celý dům, že platím totéž, jako když jsem elektroauto neměl (což je třeba v našem případě doma pravda), takže jezdím za nulu.
                  A včíl srovnávejte.

                9. Záleží na tom, na co se ptáte. Vlak, autobus, auto, kolo?
                  Záleží na tom, na co se ptáte. Vlak, autobus, auto, kolo? U auta to zjistíte v podpisu.

                  P.S. Pozor, nenechte se mýlit, to nahoře je akademický příklad.

                10. jo. ptal jsem se na ten akademicky priklad. tak nic.
                  jo. ptal jsem se na ten akademicky priklad. tak nic.

                11. V jednu dobu jsem měl 11 aut na cng. Octavie,passaty,caddy. V
                  V jednu dobu jsem měl 11 aut na cng. Octavie,passaty,caddy. V určité době to pro mě byly ekologické vozy. A teď postupně přecházím na elektrické. A víte proč? Jelikož podnikání je o zisku a EV mají nižší naklady když víte jak na to a umíte počítat. Počkejte za rok.

                12. -6 ks CNG a + 6 ks EV. Každý ročně 100 tis km
                  -6 ks CNG a + 6 ks EV. Každý ročně 100 tis km

                13. pokud jste schopny ev vuz vytezit tak, ze rocne najede
                  pokud jste schopny ev vuz vytezit tak, ze rocne najede 100tisic, tak jste borec.

                1. Kdo chce, hledá způsoby,
                  kdo nechce, hledá důvody.
                  Pokud

                  Kdo chce, hledá způsoby,
                  kdo nechce, hledá důvody.

                  Pokud chci EV, ale stávající situace mi jeho vlastnictví nedovoluje, tak tu situaci změním.

                  Nebo se myšlenky na BEV vzdám a koupím si to, co mi ve stávající situaci vyhovuje.

                2. Nebo jdu prudit na hybrid.cz :-)))
                  Nebo jdu prudit na hybrid.cz :-)))

        1. Ale není. Sedí to.
          Navíc my známe i trabant v elektrice,

          Ale není. Sedí to.

          Navíc my známe i trabant v elektrice, dodnes nám tu jezdí.

          A protože jste člověk panelový, tak nabíjíte při nákupech nebo na veřejných nabíječkách stejně, jako to dělají naši kolegové, co třeba bydlí v deskáči se 3 vchody po 45 bytech. Jen si koupili BEV, co nepotřebuje rychlonabíječku, ale má silnou palubní. Například Smart ED (11-22 kW), Renault Zoe (22-43 kW), Mercedes B (11 kW), Teslu (11, 16, 22 Kw). Stačí jim i pomalé nabíječky ČEZu s Mennekesem (22 kW) a různé červené pětikolíky s 11-22 kW výkonu. A u toho ČEZu mají neomezeně paliva za pouhých 7 tisíc ročně, donedávna za třetinu.

          Řešení už dávno jsou.

        2. Mám sklad(firmu) kousek od centra, kousek od sídliště,
          Mám sklad(firmu) kousek od centra, kousek od sídliště, volnou přístupnou parkovací plochu, pracovní dobu od 7:00-15:30, tarif C45d. Pokud by se našel někdo v okolí z paneláku kdo by měl zájem, pak už je to jen o dohodě. Elektřina funguje non-stop a já ji od 16hodiny téměř nevyužívám. Pokud se nebude jednat o kontrakt na pár dní, investici do podružného elektroměru jsem ochoten zaplatit. Ona cena elektroměru není nějak závratná. Nabíjecí kabel rovněž není žádná velká investice. Spínání zásuvky pomocí SMS brány není složité. Já nabíjím přes den pár hodin, druhý může nabíjet celou noc. Řešení se vždy najde.
          Jediná vada na tomhle konceptu je, že Vy bydlíte na jiném sídlišti-městě, než mám já sklad (K.Vary). Berte to jako inspiraci. Na každém sídlišti najdete nějaký podnik, firmu, hospodu….. která by do toho šla. Pro někoho vybudovaní nabíjecí stanice může znamenat další nové zákazníky. Není-li poptávka, není ani nabídka.

    2. Az vam ta Octavka odejde, nezbude vam z ni vubec nic. Mozna
      Az vam ta Octavka odejde, nezbude vam z ni vubec nic. Mozna ustrizek od dopravniho inspektoratu. Z meho EV mi zbyde baterie s velkou hodnotou. Tu dam do sklepa a budu ukladat elektrinu z FVE dalsich 15 let. Dnes mam jistic od CEZu 3*25A a platim kolem 380 Kc jen za pripojku, bez spotreby. Az budu mit baterku ve sklepe, staci mi 3*10A za par Kc. Usetrim za elektrinu a nemale penize za stalou platbu. Ve finale budu s mym EV jezdit mnohem levneji nez vy s Octavkou, mnohem pohodlneji, bezemisne (FVE) a hlavne bez rakovinotvorneho svinstva. No reknete, neni to lepsi?

      1. Opět. K čemu mi je baterka, když bydlím v baráku s 40 ti
        Opět. K čemu mi je baterka, když bydlím v baráku s 40 ti byty. Pokud bychom chtěli udělat něco jak píšete Vy, museli bychom na to vytendrovat firmu a to bude dražší, než celý projekt (dělali jsme kalkulaci před 3 mi lety při rekonstrukci střechy). Pokud máte rodiný dům a FVE, pak to má cenu a pokud bych v něm bydlel, asi bych nad tím taky přemýšlel (možná bych dle lokace přidal ještě malou větrnou).
        Až mi ta Octávka odejde, což bude během 5 ti let, kdy půjde z domu, prodám ji za 4 ti novou cenu a koupím novou. V tomto případě v rámci pořizovačky jsem sotva na milionu, za 5 let.
        TeslaS za 2,5 milionu nebo X za 3 ? I pitomý Leaf za ten milion? S tím rozdílem, že ten Leaf bude mít 5 let a já budu mít nové auto.

        Nemáte náhodou přesnější rozpočet než jenom: „Ve finále budu jezdit levněji než Vy?“ Data, návratnost, investice? Bavme se konkrétně.

        1. Kdyz nemate RD, muzete baterku prodat. No nebudu rozvadet
          Kdyz nemate RD, muzete baterku prodat. No nebudu rozvadet nejake kalkulace. Jen pro predstavu: Spotreba Octavky 6 l/100km. Behem 100.000 km 6000 litru * 30 kc/l = 180.000 Kc. Plus servis, olej, filtry, svicky, mozna vyfuk atd. Emise 1000 kc/2 roky. Moje EV potrebuje tu a tam kabinovy filtr :-). A ta pohoda je k nezaplaceni.
          Ono nema smysl vse pocitat na koruny. Pro me je RD k nezaplaceni, ale mozna stoji vic nez byt. Ja to neresim, proste bydlet v byte si nedovedu ani predstavit. A pomalu si uz nedovedu predstavit jezdit spalovakem. Dovolena na Machaci je mozna take levnejsi nez nekde v cizine…
          A verejne koupaliste je take levnejsi, nez vlastni bazen. A vlastni zena je take drazsi, nez… no radeji dal nebudu pokracovat.

          1. Už základní výpočet je špatně.
            Bavíme se zde o CNG,

            Už základní výpočet je špatně.
            Bavíme se zde o CNG, nikoliv o benzinu (už zase).S CNG mám dlouhodobou spotřebu 4kg/100km* 160000 * 25 = 160.000 Kč. Servis po dobu 160 ti tis km mám v ceně vozidla, takže kromě pneumatik a CNG mě naprosto nic nebolí.

            Psal jste, že budete jezdit levněji než já a teď píšete, že to neřešíte. To je trapná debata. Takže buď to budete mít levnější a rád bych věděl jak, abych se poučil nebo jsou to elektro-keci, jako od všech tady a akorát jste uváděl mylné informace.

            Pokud má být elektromobil konkurenceschopný, musí být minimálně na stejné úrovni se spalovacím motorem minimálně v 200 tis km. Tudíž jediné, co v tuto chvíli elektromobil ekonomicky dává je … ? Dobrý pocit, že mi nesmrdí výfuk, ale uhelná elektrárna (viz odkazy výš, kde jsem se dočetl, že vlastně Tesla produkuje více CO2 nebo CNG Octavka a to jenom proto, že nemáme obnovitelné zdroje. Takže ani o tomto nemůže být řeč.

            Chci, aby mě někdo ekonomicky přesvědčil, že to má cenu, abych ho pořídil. Zatím se to nikomu nedaří.

            1. Bezte se s tim CNG treba vycpat. Nekdy vam to mozna bouchne
              Bezte se s tim CNG treba vycpat. Nekdy vam to mozna bouchne pod zadkem. A ty zvasty o Tesle jsou hoax. Zajem ropneho a automobiloveho prumyslu na poskozeni elektromobility je obrovsky a lzi jsou na dennim poradku. Ty lzi jsou popreny odbornymi studiemi, ale ty se na bulvar nedostanou. Pro hlupaky je lepsi takova zprava, ktera je simra pod bradou.

              1. Už agresivita. Dobrá tedy.
                Dejte mi argumenty, co je na tom

                Už agresivita. Dobrá tedy.

                Dejte mi argumenty, co je na tom špatně. Jsou tu od elektromobilistu články, které to potvrzují, dokonce myslím i od pana Kubiše, který se tím zabývá (snad jsem to jméno nezvoral). Pochybuji, že by to byl hoax. A ta paranoia o ropném průmyslu je taky už trapná.

                Dejte čísla, dejte rozbor, ukažte mi, že Váš názor je pravdivý. Napište mi reálná čísla, kolik Vás přesně stálo co a na kolik to potom vychází a co z toho všechno živíte. Do té doby je to z Vaší strany obyčejné čechrání peří. Ukažte mi, že to umíte levněji, nemachrujte tady bez argumentů a čísel.
                A jestli chcete odpovědět, že se nebude zpovídat nebo je vám to jedno nebo to neřešíte, raději neodpovídejte, ztrapňujete se.

                PS: Na CNG jezdím už 4 roky, sousedi mají další tři a kromě jedné zprávy z ČR, kdy bouchl pod prdelí dodělávaný systém bez homologace, není jediná zpráva o tom, že by něco bouchlo 😀 Takže … už se těším.

                1. Originalni VW Touran CNG:
                  Originalni VW Touran CNG: youtube.com/watch?v=4pAWJlC88xc
                  Samozrejme hori i EV, videl jsem.

                2. Ak ste spokojný s CNG octavii, tak je to myslím uplne v
                  Ak ste spokojný s CNG octavii, tak je to myslím uplne v poriadku. Neviem prečo by vám mal niekto dokazovať, v čom a či je elektromobil výhodnejší.
                  Pán Kubiš nikdy nepísal o tom, že by tesla produkovala CO2. Takéto vyhlásenia sú úbohý pokus o diskreditáciu elektromobility.
                  Neviem ako ste prišli na záruku 160 000km, ked škodovka poskytuje predĺženú záruku na 5 rokov a 100 000km, máte nejakú protekciu?
                  Vaše auto produkuje okrem CO2 (o 30% menej ako benzín) aj oxidy dusíka a CO, síce menej ako ostatné spalováky, ale produkuje. Našťastie neprodukuje pevné častice a ostatné svinstvá, ktoré zo sračkometov lezú.
                  Nezabudnite si po 15 000km vymeniť sviečky, filtre, oleje… a po 26000km aj pneumatiky, pretože vám ich vaše auto opotrebováva viac ako na iných octávkach.
                  Inak vás ale chválim, že ste si vybrali CNG a nie nejaký omnoho horší diezel. Ak by som potreboval ďalšie auto v kombíku, tak by som tiež išiel do CNG octavie, ale zatiaľ mi stačí tesla a vôbec ma nezaujíma kedy a či sa mi vráti vyššia cena oproti spalováku. Mám radost z každého km, ktorý na nej môžem najazdiť a ten pocit, za tie peniaze navyše, stojí za to.

                  prajem veľa šťastných km.

                3. Ano, ten pocit při jízdě v EV nelze zaplatit. Myslím
                  Ano, ten pocit při jízdě v EV nelze zaplatit. Myslím jakékoli i to nejlevnější EV. A teď v zimě je hodně výhodné mít k dispozici plusový i minusový záběr naprosto plynule regulovatelný pouze akcelerátorem – například na sněhu nebo ledu. A také se stačí v zimě projít po parkovišti u sjezdovky nebo ve městě a hned je jasné, že tento stav nám budou naše děti jednou hodně zazlívat. To se fakt nedá, ty studené motory (i teplé) čuchat. Navíc si třeba jen na místě dlouhodobě topí!, kdy EV točí pouze kompresorem TČ (tepelného čerpadla), které hned topí.

                4. Ano, jen potvrzuji. Mam ojetého Prius PHV (první generace).
                  Ano, jen potvrzuji. Mam ojetého Prius PHV (první generace). Stál mne po přepočtu asi 260 000 Kč. Najeto 64 000 km. Podle toho co jsem našel na netu je baterie v pohodě. V létě max 23km v zimě po městě asi 17km ale mimo město i 20. Jezdím klidně ale provoz nebrzdím. Ta dojezdová vzdálenost se zdá trapně malá (a zdála se i mně dokud jsem nezjistil že se to auto dá koupit fakt levně a hlavně občas prostě potřebuju jet daleko, několik set km a nechci rychlodobíjet, nebo jedu někam kde ani rychlodobíječky nejsou a Tesla je fakt jako drahá) ale pokud nejste líní dobíjet tak přes tejden spalovák nenaskočí. Málokdy se stane že by naskočil po sešlápnutí plynu k podlaze, to jen spíš při nějaký krizový situaci. Ale mile mě překvapilo jak i tak malá baterka srazí spotřebu při delším výletu. Třeba včera 83 km. Nabití doma, cesta 41 km, nabití zdarma před nákupním centrem, cesta zpět. Spotřeba 1,9l na 100 km. Nejdřív jsem si říkal že to počítač ukazuje lepší než to je tak teď sleduju skutečnou spotřebu při tankování a kilometry a první výpočet to dokazuje. Vyšlo mi 2,1 l na 100 km. A jak píší zdejší fandové, ten pocit EV jízdy za to stojí. Jednou jsem takhle v horách narekuperoval sjezdama z kopců asi 15km, na který pak auto jede. Čili další snížení spotřeby. No za tu ceny si to nemůžu vynachválit. Omlouvám se EV hardlinerům že ještě také chrlím rakovinu ale Prius má myslím emise relativně nízké a je to atmosféra. A ve městě většinou jedu na elektriku. Po nájezdu to přepnu na hybridní pohon a v cílovém městě zase na baterky. Samozřejme ten novej Prime by byl už uplně v pohodě jenže i ojetina stojí zatim 3x tolik co ten můj, kufr není rovnej (bez ůpravy se tam nevyspíte) a jen ty 4 místa nějak nemůžu překousnout. Ale auto je to super. Tady se teď začínaj rozlejzat že zachvíli bude problém pžed supermarketama dobít. Snad zas postaví další stojany. Jo a mile mě překvapilo že nejlevnější novej Leaf tu stojí něco málo přes 3 miliony jenů. Asi 3,2 myslím. A to ještě na to jsou nějaký dotace. Takže očekávám i množení nového Leafu. Asi jste už pochopili že žiju v Japonsku.

                5. Oprava: Po nájezdu na dálnici….
                  Oprava: Po nájezdu na dálnici….

                6. Oni si majitelé LPG a CNG hodně často myslí, a politici s
                  Oni si majitelé LPG a CNG hodně často myslí, a politici s novináři je v tom utvrzují, že jsou nějak eko. Houby jsou. Kamkoliv dojedou, dovezou smrad, kravál, jedy a vibrace stejně, jako každý jiný spalovák. Jen méně. Kromě garážového testu na to máme jednoduché srovnání – vylezte si na střechu rodinného domku, který topí plynem, obejměte komín a zhluboka dýchejte. To je to Vaše čisté CNG v praxi.

                7. Špatný příklad. Kotle topící plynem mají zpravidla
                  Špatný příklad. Kotle topící plynem mají zpravidla mnohem nižší emise, protože nespalují za tak vysokých teplot a navíc spalují s velmi vysokou účinností, třeba kondenzační kotle, takže z nich leze čisté CO2, dusík a trochu vzácných plynů. To z CNG a LPG aut leze i NOx (a někdy i docela dost) a než se pod oknem zahřejí, tak z nich lítají i saze, aromatické a další chutné uhlovodíky a další sajrajty protože jedou na benzín a nefunguje jim katalyzátor.

                8. V kotli na zemní plyn se také spalovací prostor nepotírá
                  V kotli na zemní plyn se také spalovací prostor nepotírá teňoučkou vrstvičkou motorového oleje (který se v motoru samozřejmě také spaluje).

                9. To já samozřejmě dobře vím pánové, že z auta je to
                  To já samozřejmě dobře vím pánové, že z auta je to ještě mnohem horší. Nicméně zatím nikdo, komu jsme to navrhnul, se k tomu komínu plynového kotle labužnicky nepřivinul, když je to prý takové EKO. A to asi hovoří za vše.

                10. Ja som to raz skúsil… Určite je to lepšie ako z výfuku,
                  Ja som to raz skúsil… Určite je to lepšie ako z výfuku, ale fialky to nie sú 🙂 A to mám kondenzačný kotol.

                11. U nás na vesnicích máme běžně udělané komíny z
                  U nás na vesnicích máme běžně udělané komíny z plynových kotlu cca 1 metr nad zemí přes fasádu rovnou do ulice a pěkně pod okny těch domů. Chtěl jsem tím jen říci, že někde není třeba lézt na střechu. Stačí se v zimě projít po této ulici. Lahoda to je. Doporučuji takovou procházku po ulici všem co obhajují CNG jako „lepší“ alternativu pohonu.
                  Není to zvláštní? To co se dnes ve stavebnictví nedoporučuje, protože jsou mnohonásobně překročeny hygienické limity pro spaliny, tj. především pro oxidy dusíku a uhlíku, což jsou látky nejenom dráždivé, ale i vysoce toxické, se v automobilovém průmyslu bere jako ekologické??

                  A mimochodem v Polsku v Krakově je zakázáno spalovat už i dřevo.

                  polskieradio.pl/42/273/Artykul/1673330,Zakaz-palenia-weglem-w-Krakowie-od-2019-r-utrzymany-WSA-oddalil-skargi-na-uchwale-antysmogowa

                12. Práveže naopak. Kotle spalujúce plyn majú preto nízke
                  Práveže naopak. Kotle spalujúce plyn majú preto nízke emisie, že v nich prebieha dokonalé spalovanie pri vysokých teplotách a všetky zložky plynu majú dosť času na to aby zhoreli. V motori s vnútorným spalovaním sa to dosiahnuť, samozrejme nedá.
                  Dá sa to dosiahnuť iba v motoroch s vonkajším spalovaním, stirlingov motor alebo parná turbína.
                  Práve aj pre toto je elektromobil ekologickejší ako spalovací motor aj keby sa všetka elekr. energia na jeho nabitie vyrábala z fosílneho paliva…

                13. Nevim jak jsou na tom CNG auta, ale LPG na me pusobi dost
                  Nevim jak jsou na tom CNG auta, ale LPG na me pusobi dost spatne. Kdyz jedu za LPG, tak me slzi oci. Nikdo mi to neveri, ale hned kdyz to poznam, koukam zda ma auto prede mnou nejaky LPG uzaver a pokazde ho najdu. Takze neni to jen psychoza, ale je to realna vec. Ja je detekuji a to je neprijemne.

                14. Tak pekne šetri korunky a ked si budeš kupovať ďalšie EV,
                  Tak pekne šetri korunky a ked si budeš kupovať ďalšie EV, tak si dobre premysli koho podporíš. Či to budú automobilky, ktoré majú 99% zisku z predaja rakovinometov, alebo automobilka, ktorá si povedala dost a vyrába iba poriadne EV.
                  Ja som sa rozhodol pre druhú možnosť a podporil som tých, čo si to zaslúžia.
                  Vedlajší efekt je ten, že zo smradom a dojazdom nemám problém 🙂

                15. Jako kazdy z nas tady mam take namireno na TM3. Predpokladam
                  Jako kazdy z nas tady mam take namireno na TM3. Predpokladam 2. pololeti 2019. Jeste musi prijit evropska cena a pak padne rozhodnuti. Normalne to auto asi nevyuziju, najezdim dost malo km. Ale clovek si musi udelat nejakou radost. Mam jeste Porsche Cabrio v garazi, ale to me uz nejak nelaka. Asi prodam na jare.

                16. Presne o tu radost ide. Žijeme len raz 🙂
                  Nikto z nás, čo

                  Presne o tu radost ide. Žijeme len raz 🙂
                  Nikto z nás, čo jazdíme na elektrony, túto upadajúcu spoločnosť nezachráni ale aspon sa mozeme za seba obzrieť a povedať, že sme pre dobro urobili čo sa dalo.

                17. chvalim uprimnou zpoved, rozdil mezi chlapcem a chlapem je v
                  chvalim uprimnou zpoved, rozdil mezi chlapcem a chlapem je v cene hracek, nic ve zlem, at vam to jezdi, jen drobna otazka: proc se pneumatiky na cng oktavce meni casteji nez na normalni?

                18. Od ostatních verzí octavie se plynová liší výrazně
                  Od ostatních verzí octavie se plynová liší výrazně odlišným rozložením hmotnosti. Bomby jsou umístěny za zadní nápravou a těžiště vozu je posunuto více vzad. Při běžné jízdě se příliš neprojevuje vyšší hmotnost, která proti klasické verzi 1.4 TSI narostla o 139 kg na 1416 kg, ani odlišné rozdělení hmotnosti. Do zatáček se G-Tec stáčí lehce a určitá topornost, kterou vnímáte u podobně těžkých čtyřkolek, se zde nedostavuje.

                  Při plynulé jízdě leží limity vysoko a případné zárodky smyku krotí citlivě naladěná stabilizace. V ostřejším stylu už však řidič pocítí, že těžší záď má při odlehčení plynu výraznější tendence utíkat pryč z jízdní stopy. Na suchu to intuitivně koriguje menším natočením volantu, za zhoršených podmínek krotí vybočující záď elektronika.

                19. Tak zkusim maly propocet…
                  Mel jsem Range Rover, 4,4l,

                  Tak zkusim maly propocet…
                  Mel jsem Range Rover, 4,4l, spotreba 12l/100km nafty. Drahy servis, dily, vsechno. Porizovaci hodnota 2,9 mio bez DPH. O auto jsem se staral, takze kazdych 10tis km vymena oleje.
                  Nyni Tesla model X, realne naklady 0,1 Kc (cena km je 0,07 Kc s ohledem, ze nabijim vice na cez nabijeckach a superchargerech, nez doma, ale pricitam neco za mensi efektivitu, zpusobenou stylem jizdy). Servis stejne drahy, jen toho delaji asi ctvrtinu oproti rangi. Cena 3,1 bez DPH. Dalsi vyhody zdarma (napr. parkovani).
                  Nejak jsem to jednou pocital a pri najezdu 500.000km mam zaplacene cele auto.
                  Mne se tedy EV mozna vyplati, ale je treba upozornit, ze srovnavam srovnatelny. Nesrovnavam to s jetou octavii za 100tis.
                  Kazdopadne upozornuji, ze jsem si ho koupil hlavne z toho duvodu, ze jsem chtel zmenit styl zivota a snazim se uz nesmrdet s dieslem.
                  Pro uplnost bych rad dodal, ze vse se pocita jako uspora. Nedavno jsem potkal na nabijecce chlapika s ev dodavkou. Rikal, ze kdyz zapocita naklady na pokuty za parkovani v praze, ev auto se mu vyplati.
                  Tim jsem dospel k zaveru, ze je, stejne jako u spalovacich aut, stejne individualni, kolik kdo muze usetrit a rozhodne to nejde pausalizovat.

                20. tak to uz asi stoji za uvahu. sice pocitate s navratnosti vozu
                  tak to uz asi stoji za uvahu. sice pocitate s navratnosti vozu za 8-10 let, co si myslim, ze nikdo nevi, kde budou vozy za tu dobu,ale budiz. kazdopadne prumerny najezd v cr je kolem poloviny. a tam o navratnosti nemuze byt ani reci.

                21. Pocitate spatne. Moje propocty jsou takove, ze jen naftou a
                  Pocitate spatne. Moje propocty jsou takove, ze jen naftou a spotrebnim zbozim se auto zaplati za cca 8,5 roku.
                  A ten vypocet je jen otazkou uhlu pohledu. Pokud na to budu koukat jako Vy, tak jsem na 8-10 letech.
                  Ale ted jinak. Range rover – cena 3mio + naklady za 8,5 roku 2,5-3 mio – zustatkova cena nesmyslne nizka.
                  Tesla – cena 3mio + naklady za 8,5 roku cca 200tis (z toho cca 50tis elektrina a zbytek nechavam na brzdy a spol). Zustatkova cena neznama… myslim, ze bude vyssi jak range rover
                  Kazdopadne se mi auto vyplati uz mnohem driv.

                22. +1 Správný přístup. Nesmrdět s dieslem a nedělat hluk.
                  +1 Správný přístup. Nesmrdět s dieslem a nedělat hluk. Není nic blbějšího, než si v garáži smrdět. Nebo před domem při škrábání okna dýchat ty emise z auta.
                  Jen dotaz. Plánujete se někdy vrátit k auta na naftu nebo na benzín?

            2. Promiňte Menellicare, ale Vám se 100 tisíc Kč za CNG
              Promiňte Menellicare, ale Vám se 100 tisíc Kč za CNG místo 180 tisíc Kč u 100 tis. km za benzín zdá jako zanedbatelná suma? Oproti BEV, které tankuji buď zcela zdarma nebo za paušál 7 tisíc ročně bez ohledu na nájezd a spotřebu nebo přinejhorším noční nižší sazbou 2,50 kč/1 kWh, tedy při spotřebě dejme tomu 15 kWh/100 km to je na 100 tis. km pouhých 37,5 tis. Kč? A to je přitom vlastně skoro ta nejdražší varianta? Už mohu jen nabíjet za plnou sazbu 5,- Kč nebo jezdit na nejdražší rychlonabíječku s 10,- Kč. Ale to Vy asi taky nevyhledáváte pumpy, kde je CNG za 50 a ne za 25, že?

              1. k tomuhle prepoctu uz jsem vyprovokoval nekolik inteligentich
                k tomuhle prepoctu uz jsem vyprovokoval nekolik inteligentich lidi tady. porovnani ceny paliva je jenom mensi cast problematiky. dokonce jsem s nekym bral do uvahy i to, ze zmenou tarifu klesnou ceny energie i pro jine spotrebice, pripadne to, ze zlevnenim provozu automobilu stoupne jeho najezd. vyyzuva se zkratka vic. a i fice faktoru hralo roli. strucne receno vysledky jsou, ze leaf se vyplati pri najezdu kolem 30tis km rocne, tesla s pri najezdu 70tis km za rok. oboji tak do 7mi let, coz je i hranice rozumne zivotnosti vozu. vzhledem k najezdu, zustatkove cene, atd. pokud najezdite vice, super, kupte, pokud mate nizsi najezdy na navratnost zapomente. zatim se mi ale nikoho nepodarilo vyprovokovat k porovnani s cng. tohle co tady pisete je dobry zaklad. pokracujte a poucite me. budu rad. zatim mam jenom porovnani s dieslem. odhadem bych ty najezdy nasobil 1,5, kdyz prihlednu k rozdilu v cene paliva i k tomu, ze palivo je maximalne polovina celkovych nakladu pri takovychhle najezdech, kazdopadne tim se uz dostavate na hranu. na takovehle najezdy s elektromobilem musite mit docela presne jasne, jake trasy chcete jezdit. jinymi slovy na to, aby se vam ev vuci cng vyplatilo je potreba hodne specifikce podminky. a ty splnuje malokdo.

                1. Vůči CNG se to nevyplatí nikdy, pokud nezapočítáte
                  Vůči CNG se to nevyplatí nikdy, pokud nezapočítáte osobní preference a volby. Já se třeba nejsem ochoten vzdát pohodlí EV i přesto, že se mi finančně nikdy nevrátí a občas mi působí nepohodlí v podobě malého dojezdu. Ono je to dané i tím, že pořizovací cena auta byla srovnatelná s pořizovací cenou ekvivalentního auta v benzínu. BMW to holt má tak nastaveno. A navíc jsem dostal technologicky špičkový vůz se zrychlením srovnatelným nebo lepší než s šestiválcovým motorem, vůz s minimálními provozními náklady a vůz, který dovede na první dobrou řídit kdokoliv, kdo zvládl řídit autíčka na pouti. Za mě dobrý. Ano, kdybych chtěl EV konkurující Octavii Combi CNG, měl bych smůlu, protože takové zatím neexistuje.

                2. On Menellicar operuje se servisem po dobu 160ti tis km v ceně
                  On Menellicar operuje se servisem po dobu 160ti tis km v ceně vozidla, takže kromě pneumatik a CNG ho naprosto nic nebolí. Nevím sice, zda v tom servisu je práce i náhradní díly, ale i kdyby byly, tak on pořád operuje s tím, že to auto po 160 tis. km prodá a koupí nové. Jenže to vydal 500+160 za palivo=660, dostane zpět jak říká po 5 letech čtvrtinovou cenu, tedy 125 tisíc, dodá dalších 375 a koupí si nové. Pořád ale k tomu, aby měl auto, potřebuje 500+160-125+375=910 tisíc v 5.roce a to ho při servisu zdarma čeká opět dalších 160 tisíc za palivo. A jsme na 1.070 tisících a předpokladu, že ojetinu za 125 prodá. Nebavili jsme se ovšem ani o úrovni výbavy (bude ta oktáfka s automatem?), ani o pohodlí, ani o nutných emisích a STK po 4 letech atd.. Prostě je to takové školní počítání ve stylu dejte mi ve vesmíru pevný bod a pohnu zeměkoulí.

                3. porizovaci cena ev byla stejna jako porizovaci cena spalovaku?
                  porizovaci cena ev byla stejna jako porizovaci cena spalovaku?

                4. V podstatě ano. Porovnatelné auto ve je BMW 130i s automatem
                  V podstatě ano. Porovnatelné auto ve je BMW 130i s automatem a dobré výbavě. Cena přes milion, v podstatě stejně jako BMW i3.

                5. no, nebudu dale argumentovat. jestli porovnavate porovnatelne
                  no, nebudu dale argumentovat. jestli porovnavate porovnatelne necham na vas, ja si spis myslim, ze ne. kazdopadne bmw i3 je vuz, ktery opravdu neni pro kazdeho, takze se dostavame do akademicke debaty a minoritnich skupin uzivatelu.

          1. Ale to nesplnuje to, ze auto odeslo, ne? 🙂 I ty spalovaky se
            Ale to nesplnuje to, ze auto odeslo, ne? 🙂 I ty spalovaky se prece daji opravit dily, ktere jsou vyrazne levnejsi nez vymenit cele auto. A jede se taky dal…

            Navic, spalovak, ktery nema zadnou cenu bude tak 20-25 let (pamatujme, ze prumer u nas je cca 15 let, u EV to bude pravdepodobne vic diky vyssi porizovaci cene). V jakem stavu (zustatkove hodnote) bude dvacetileta trakcni lion baterka je taky zatim otevrena otazka, pravdepodobne takova dnes neexistuje. Lionky degraduji nejen poctem cyklu ale i vekem.

            1. Uvidíme, tohle nejde jen tak říct. Pokud bychom mluvili
              Uvidíme, tohle nejde jen tak říct. Pokud bychom mluvili třeba o LiTiO baterkách, tak bych věřil, že i po 20 letech budou skoro jako nové. Ta chemie je skoro nezničitelná. U aut se používají jiné chemie, ale i tak to bude v pohodě.

                1. Možná bude mrtvá v autě, ale bude dál sloužit jako
                  Možná bude mrtvá v autě, ale bude dál sloužit jako domácí úložiště. Ono je to komplikované. Ukazuje se, že větší baterie stárnou mnohem, mnohem pomaleji.

                2. opravdu planujete po 15ti letech cokoliv ze stareho vozu
                  opravdu planujete po 15ti letech cokoliv ze stareho vozu vyuzit? me to prijde jako naprosto blahova predstava. po 15 letech to spis rad odevzdate za mirny recyklacni poplatek.

                3. Proč bych vyhazoval baterku z auta, když ji můžu dát do
                  Proč bych vyhazoval baterku z auta, když ji můžu dát do sklepa a šetřit dál peníze?

                4. mate to vyzkouseno, nebo jenom teoretizujete?
                  mate to vyzkouseno, nebo jenom teoretizujete?

                5. Ano, mám nakoupeny články ze zbořeného Leafu. Fungují
                  Ano, mám nakoupeny články ze zbořeného Leafu. Fungují zcela standardně, kapacita asi 95 %.

                6. Nojo, jenze (skoro nova) bouracka a patnactileta jezdenka
                  Nojo, jenze (skoro nova) bouracka a patnactileta jezdenka nemusi byt nutne to same. Uvidime za deset let. Osobne myslim, ze v tomhle jsou vlastnici EV trochu nezdrave optimisticti (ostatne stejne jako kazdy doufa, ze za ten plnolety spalovak alespon neco dostane).

                7. Jasně, ty baterky budou mít třeba kapacitu tou dobou jenom
                  Jasně, ty baterky budou mít třeba kapacitu tou dobou jenom 50 %. To pořád na použití v baráku stačí.

                8. Jasne, budou 50% baterky. Prvni otazka je, jestli to budou ty
                  Jasne, budou 50% baterky. Prvni otazka je, jestli to budou ty patnactilete, druha je, jestli budou mit nejakou smysluplnou zustatkovou hodnotu. A to ze dvou duvodu. Jednak pro vetsinu lidi je to bezcenny dil (sami si ho nevymeni ani nepripoji a ten, kdo s tim bude podnikat bude chtit taky vydelat). No a druhak pravdepodobne nove uloziste se zarukou bude za tech 15 let stat zlomek toho, co si tu lide nejspis predstavuji jako „zbyde mi velmi hodnotny dil“ (o cene prace a dilu pro premenu baterky na uloziste nemluve).

                9. Jenom tak ze zvedavosti, pro strycka prihodu, na hrani, nebo
                  Jenom tak ze zvedavosti, pro strycka prihodu, na hrani, nebo jsou nejak prakticky vyuzite?

                10. Prakticky využité, mám i hybridní měnič a menší FVE. V
                  Prakticky využité, mám i hybridní měnič a menší FVE. V noci v NT je nabiju, přes den napájí domácnost dle potřeby. Ale chtělo by to aspoň 20 kWh, abych měl rezervy a nemusel využívat VT vůbec.

                11. Je nesmyslná. Respektive pokud bych to kupoval všechno
                  Je nesmyslná. Respektive pokud bych to kupoval všechno nové, nevrátilo by se to nikdy. Při koupi z druhé ruky a když se naskytlo se to vrátí asi tak na hranici životnosti komponent.

                12. to je uprimne. v tom pripade fandim, at to vydrzi co nejdele.
                  to je uprimne. v tom pripade fandim, at to vydrzi co nejdele.

                13. Já jsem fanda 🙂 Ono to má i další výhody, které
                  Já jsem fanda 🙂 Ono to má i další výhody, které penězi nelze úplně vyčíslit, například odolnost vůči krátkodobým výpadkům, vyhlazování přepětí či podpětí v síti a v synergii s elektromobilem a domácností převážně na elektřinu se to skoro i vrátí. Je to styl života, člověk to prostě musí mít rád a dělat si to sám, jinak je to nesmysl.

                14. ja jsem fanda v jinych vecech, ktere na hybrid nepatri, proto
                  ja jsem fanda v jinych vecech, ktere na hybrid nepatri, proto to chapu a beru. a fandim taky a drzim palce.

            2. Jo, to jsem si taky říkal a už 4. měsíc inzeruju 16leté
              Jo, to jsem si taky říkal a už 4. měsíc inzeruju 16leté auto za méně než 5 % jeho pořizovací ceny a neštěkne po něm ani pes (kromě překupníků, kteří nabízejí ani ne 2 % jeho původní ceny), tak s ním jezdím dál a bohužel jsem to proto já, kdo přispívá ke smogu a rakovině. U 16letého EV alespoň nehrozí, že půjde na vrakoviště díky tomu, že neprojde na emisích :).

              1. Také mám Feldu 1,6 Kombi (tažné) již několik týdnů na
                Také mám Feldu 1,6 Kombi (tažné) již několik týdnů na bazaru s novými zimními pneu a TP do 9/2018 a nic. Dobře posloužila a děkuji jí, ale už jsem se rozhodl, že prostě NE! I kdybych třeba zrovna neměl čím jezdit! A když se mě lidi ptají, kolik vydrží v EV baterie, říkám, že její životnost začíná někde na půl milionu až milion km, že buď to auto už budou mít spíš vyměněné nebo baterii na úložišti. Jinak se to běžnému člověku vysvětlit nedá, aby to pochopil.

                1. Takze lez (teda pardon, ne uplna pravda) je zpusob, jak
                  Takze lez (teda pardon, ne uplna pravda) je zpusob, jak vysvetlit vyhody beznemu (nechtel jsem uplne napsat prostemu, ale vpodstate jo; rekneme radsi technicky nezdatnemu) cloveku?

                  EDIT: Proc pisu „ne uplne pravda“? Protoze neopravnena generalizace. Ano, existuji jednotky EV, ktere se toto najezdu dozily (a ano, nejspis jich casem bude vic), ale stejne tak existuji spalovaky, ktere se dozily milionu kilometru. Ale nic to nevypovida o tom, ze je to obecna vlastnost. Pardon, ale takovahle obhajoba dela jakekoliv technologii medvedi sluzbu – v okamziku, kdy si ten clovek precte „automobilka xyz svolava auta, protoze baterka v horku za tri roky pojde“, zaradi do kategorie „pohadky“ vsechna dalsi tvrzeni toho cloveka (i kdyz treba pravdiva).

                2. Víte, pokud si EV půjčíte a máte ho několik dní nebo
                  Víte, pokud si EV půjčíte a máte ho několik dní nebo dokonce týdnů a navíc máte jich možnost vyzkoušet více druhů, nazpátek se vám prostě už nechce. Těch výhod je opravdu hodně. Pokud budu hledat nejlevnější EV, na které bych třeba dosáhl i půjčkou, je to Fiat 500e. Ano, je to malé, ale dojezd 160 až 200 km a dá se za něj i tažné atd. Neříkám, že bych nešel do něčeho většího, ale to prostě finančně nedám. A na Fiatu jsem přes ČR najezdil také nějakou tu tisícovku km, takže vím výhody i nevýhody. Těžko se to předává dále, to se fakt musí vyzkoušet.

                3. Ja ho pujcene mel (dokonce nekolik a doufam, ze letos uz
                  Ja ho pujcene mel (dokonce nekolik a doufam, ze letos uz konecne dojde na koupi), uznavam vyhody a ty jsem i rikal lidem, ktere jsem vozil. Ale proc bych si za kazdou cenu vymyslel dalsi argumenty, ktere (prinejmensim) nemam podlozene? Navic, mym cilem nebylo to EV nekomu za kazdou cenu prodat/vnutit, spis, aby si o me mysleli, ze jsem mensi magor, ne uplny magor :):):)

                4. Ale těch minimálně půl milionu km je pravda, vždyť se
                  Ale těch minimálně půl milionu km je pravda, vždyť se neustále s EV potkávám a vyměňujeme si zkušenosti. Já snad ani nebudu říkat, jak mě s EV km naskakují. Samozřejmě vím, co s baterkou hlavně nedělat, aby těch min. půl mil. vydržela. A to, že jsem magor, že jezdím EV si myslí více lidí kolem mě a dokonce i tady na Hybridu, …

                5. Ale prd, že si myslí že jsi magor, protože jezdíš v EV,
                  Ale prd, že si myslí že jsi magor, protože jezdíš v EV, mají tě za magora, protože otravuješ, že si ho musí koupit všichni, protože ho potřebujíá i když pro ně za současnbých parametrů je nepoužitelnej.
                  Základ je přiznat, že když vysíráš nábožensky „EV je nový bůh“, pak se nediv, že jsi za magora, protože magor fakt jsi…

                6. Já zkušenosti z e-golfem mám, v práci s ním jezdím, ale
                  Já zkušenosti z e-golfem mám, v práci s ním jezdím, ale super byl zážitek jízdy za jihlavu, který skončil, tak, že se tam musel nechat přes noc nabíjet a přijelo se pro něj. Faktem je, že firma se tím chlubí=vlastnictvím, jízda super tichá, ale jaksi když pominu pocity tichosti, zrychlení a použiju mozek vs potřeby jako rodiného vozu tak fakt nemam vase pocity.

                  A rady pujcit si na auto? Proboha proc bych mel platit uroky, kdyz mam CNG a naklady na km za palivo mam stejne jako u EV, tedy jedinej rozdil je v udrzbe, ale zatím se „nesere“, takze nic co by me presvedcilo koupit jine auto o 400-500k dráž…

                  Co se zamyslet, a uvědomit, siu že lidi se chovaj ekonomicky a když na něco nemají tak to nekoupí jenom protože je to moderní a cooool?

                  Takže co dalšího bych měl zažít, abyxch měl ty vaše pocity, když selskej rozum na základě používaní EV 1-2x týdně posledního půl roku mi nedává ten konečný pocit, že musím prodat spalovák a brát půjčku?

                7. Proto bych šel do e-Fiatu, protože je to levné a muziky to
                  Proto bych šel do e-Fiatu, protože je to levné a muziky to nadělá víc než dost. Je to můj názor a určitě toto uvažování není pro každého. Také ještě nejsem rozhodnut.

                8. ale skutečný EVfanda sebou vozí karimatku a spacák aby
                  ale skutečný EVfanda sebou vozí karimatku a spacák aby mohl případně přenocovat u té nabíječky :-)))

                9. To by měla být samozřejmost i pro spalovák – nikdy
                  To by měla být samozřejmost i pro spalovák – nikdy nevíte, kde budete z jakýchkoli důvodů muset třeba přenocovat. U EV stačí mít možnost připojení klidně jen na zásuvku 230V a je celou noc pěkně teplíčko a ještě se pomalu nabíjí. O kolik se méně topí, o tolik se rychleji nabíjí, ale když spím, je rychlost nabíjení „skoro“ jedno a po nějaké době stačí jen temperovat a nabíjím pak rychleji.

                10. Ja se uz tesim na dobu, kdy nejaky automobilista stare gardy
                  Ja se uz tesim na dobu, kdy nejaky automobilista stare gardy prijede na nejakou benzinku s prazdnou nadrzi a na benzince bude napis:Z dovodu maleho zajmu trvale zavreno. Dalsi benzinka 100 km 🙂

                11. Na to existuje cca 50-70 let, takový „revoluční“
                  Na to existuje cca 50-70 let, takový „revoluční“ vynález-rezervní kanystr(y) v kufru. Když už bych jel teda takovej extrém 700-1000km a víc v neznámém terénu na jednu nádrž. Ale pochybuju, že se toho někdo z nás v nejbližší době 50 let dočká. Spalovací motor tu bude ještě hoodně dlouho. Už jen pro hustotu uskladněné energie baterie vs nádrž. Otázka co bude pálit? Plyn, bioplyn, syntetické palivo z přebytků OZE??

                12. mozek vs potřeby jako rodiného vozu
                  čo je to „rodinné

                  mozek vs potřeby jako rodiného vozu
                  čo je to „rodinné auto“? autobus? nákladiak? … koľko ľudíje treba odviezť naraz? koľko nákladu? na akú vzdialenosť? a keď také auto nájdete, vezmete si ho, ako využijete v dennej prevádzke jeho ÚŽITNÉ vlastnosti?
                  nie je to tak dávno, čo prebehli súvahy o vlastníctve auta vo veľkom meste. s výsledkom, že taxi je lacnejšie.
                  ja začínam premýšľať na vlakom na vzdialenosť nad sto kilometrov (mám ho zadarmo, akurát stanica je ďaleko a s platením parkovania).
                  a na „zdieľanie“ nie som psychicky pripravený.
                  mali sme viacero automobilov, od maličkých po automobil, ktorý stál 20násobok vysokého platu plus ministerský poukaz.
                  a treba si uvedomiť, že to je minulosť, budúcnosť je iná.

                13. Proc pisu „ne uplne pravda“? Protoze neopravnena
                  Proc pisu „ne uplne pravda“? Protoze neopravnena generalizace.
                  „automobilka xyz svolava auta, protoze baterka v horku za tri roky pojde“,ň“ – a vedľa nich iný typ auta batérie nemá degradované – xyz totiž nedomyslela podnebie, kde je vzduch na 40°C a sálanie od povrchu parkoviska ***. oproti tomu fiaty majú batérie s kvapalinovým „obehom“ a privážajú sa sem …
                  ps – tie spaľováky vďaka PÔOLITIKE, ktorú sem ťahať nemáme, ale ktorá káže vyraďovať autá z prevádzky, hoci škodia menej ako tie s údajnými (klamlivými) eko kvalitami.
                  každý text je nutné čítať S POROZUMENÍM a vždy sa to, čo sa pokaziť môže aj pokazí. príkladom je oprava batérie, ale aj oprava nápravy na spaľováku, ktorá presahuje okamžitú hodnotu.

                1. Tak to je síla. To už by se mi nevyplatilo ani za projetí
                  Tak to je síla. To už by se mi nevyplatilo ani za projetí benzínu do autobazaru :).
                  Každopádně se tedy shodneme, že ne 20-25leté, ale už 15leté auto nemá prakticky žádnou hodnotu a jako náklad se tak při porovnání EV i spalováku musí počítat celá kupní cena vozidla.

                2. Když kupuješ auto tak se vždycky podívej do inzerátů za
                  Když kupuješ auto tak se vždycky podívej do inzerátů za kolik se bude prodávat až ho vojezdíš, ať se pak nedivíš.

                3. Nejde o žádný horentní sumy, já ho kupoval jako 12letý
                  Nejde o žádný horentní sumy, já ho kupoval jako 12letý za 35000 Kč a bláhově si myslel, že ho teď po 3,5 letech prodám za půlku. No holt to vypadá že ještě budu rád za 10 tisíc :). A inzeráty jsou jedna věc a reálný prodej věc druhá. Co se týče aut s technickou, klimatizací, vyrobené po roce 2002, tak je na sauto.cz teď 7. nejlevnější z 54 365 inzerátů a přesto ho nikdo nechce :).

                1. Montáže kurvítek do BEV se s rozmachem výroby dají
                  Montáže kurvítek do BEV se s rozmachem výroby dají očekávat. Zvláště od spalovacích automobilek. Přece si kapři nevypustí rybník. To by bylo, aby ty BEV nepotřebovaly servis dlouhé roky. Tůdle!

      1. Nikdo ti přece nesahá na tvou rakovinu, ani na peníze
        Nikdo ti přece nesahá na tvou rakovinu, ani na peníze který platíš prostřednictvím ropy do zemí kde jimi financují terorismus. A souhlasím s tebou, že spalováky mají před sebou ještě asi 20let, ale automobilky, které nezachytí nástup nivých technologií si nezaslouží přežít. A věřim, že Škoda bude jedna z prvních. Technologie od VW totiž dostává až jako poslední a na vývoj svých potřebuje souhlas od velkého bratra.

        1. Zdravim. Jsem majitelem elektromobilu, ale asi nebudu
          Zdravim. Jsem majitelem elektromobilu, ale asi nebudu souhlasit s tvrzenim, ze prostrednictvim ropy nepodporuji kohokoli kdo ji doluje ze zeme. Ono vyrobit jakykoli automobil asi bez te ropy nejde a mazat kola a jine soucastky vcetne vyroby kabelu, hadic atd. taky zatim nejde, nebo jde ale je to o jinejch penezich…. Produkty ropy zasahuji do nasich zivotu vyznamneji nez si nekteri predstavuji a jen tak lehce se jich nezbavime. Potrva to jeste hodne dlouho, ale jsem rad ze teto zavislosti bude min a min.

          1. v takých novákoch sa v medzivojnovom (a následne vojnovom)
            v takých novákoch sa v medzivojnovom (a následne vojnovom) období z miestneho hnedého uhlia vyrábali VO VEĽKOM benzín. pretože uhľovodík ako uhľovodík. až za socíka uhlie začali spaľovať. oleje sa dajú vyrobiť plne syntetické, … a ropy na výrou ďalších produktov máme doma pod zemiu. a výrobky z ropy sa dajú vcelku znova a znova recyklovať.

      2. Stejně jako je spousta lidí, co rádi jezdí na koních,
        Stejně jako je spousta lidí, co rádi jezdí na koních, plaví se na plachetnicích nebo pádlují po řekách nebo provozují historické parní lokomotivy.
        Ať si svoje hobby užívají, na to mají svaté právo, ale ne na úkor zbytku populace, který by třeba preferoval v ulicích i krajině méně hluku a zplodin a více kyslíku.

  6. „První koncept elektrického auta z automobilky Škoda
    „První koncept elektrického auta z automobilky Škoda „Škoda Vision E“ je designově skutečně úchvatné auto budoucnosti. Je to vidět na první pohled. Nemá například ani kliku u dveří. Stačí jen lehce přejet prsty zepředu dozadu, aby se sepnula dotyková čidla.“

    Tak ked sa toto náhodou objaví vo výrobe, tak už budú autá dávno lietať :-))

  7. Ahoj,
    rád bych se zeptal proč se o elektromobilech říká

    Ahoj,
    rád bych se zeptal proč se o elektromobilech říká že jsou ekologické. Na výrobu dnes bežně používaných baterií je potřeba kobalt, lithium,….. Na elektromotor neodym, a to jsou všechno težké kovy, pro jejichž výrobu je potřeba kyselin a dalších nezdravých látek. V budoucnu se snad vývoj posune dále, ale dnes?
    Díky
    Honza

          1. Díky sopkám, hlavně podmořským jsem tu i my. Díky jejich
            Díky sopkám, hlavně podmořským jsem tu i my. Díky jejich produkci skleníkových plynů se planeta na povrchu ohřála a vytvořili se podmínky pro život. Děkujeme sopky! 😀
            Jak vidíte nic není černobílé.
            Paraziti nám nejspíš „pomáhají“ nemít alergie.

    1. Což se neliší od dnešních rakovin, kde také je
      Což se neliší od dnešních rakovin, kde také je akumulátor. Ten je nutno po pěti letech vyměnit. Obsahuje jedovaté olovo a kyselinu sírovou.
      Dnešní aku v elektromobilech po šesti letech ježdění má 85% dyzajnované kapacity a jezdí dál. Aku přežije elektromobil a bude dále používána v domácím úložišti, kde odvede svou práci na dalším snižování emisí CO2 neboť co zužitkuji ze své FVE, to neodeberu z distribuční sítě a tedy huhelných elektráren.

    2. Kobalt, lithium ani neodym NEJSOU těžké
      Kobalt, lithium ani neodym NEJSOU těžké kovy.
      https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C4%9B%C5%BEk%C3%A9_kovy

      Milý Honzo, raději se podívej pod své auto jestli ti tam nekape olej. Pak nastartuj a zhluboka dýchej to, co ti vychází z výfuku (samozřejmě otáčky motoru alespoň na 33%). Na volnoběh by to byla slabá káva.

      P.S. Opravdu zde každý měsíc musí přijít další chytrák s tímto hloupým názorem?

      1. Ahoj,
        díky za odkaz, bohužel jsem z toho odkazu pochopil že

        Ahoj,

        díky za odkaz, bohužel jsem z toho odkazu pochopil že jako těžký kov se počítá ten co je hrozbou pro životní prostředí. Což si myslím že tyto tři jsou.

        Netvrdím, že vyfukové zplodiny jsou zdravé. Myslím si že momentální elektomibily nejsou až tak ekologické jak se prezentují. Ale je v této oblasti velký potenciál. (Použití lepších baterií, efektivnější zdroj energie, např jaderná fůze, snižování hmotnosti vozu- použití vícesložkových plastů např., atd.)

        Jsem na tomto webu po druhé a to po dlouhé době. Nepřečetl jsem si všechny články. Pokusím s tuto chybu alespon castečně napravit, abych tu nespamoval.

        S pozdravem
        Honza

        1. Jenom poznámka k té hmotnosti. Elektrické vozy brzdí
          Jenom poznámka k té hmotnosti. Elektrické vozy brzdí většinou rekuperací. Tudíž vyšší hmotnost má na spotřebu sice vliv, ale asi jenom z 10% oproti klasickým vozům. Mnohem důležitější parametr je zde aerodynamický odpor vzduchu. pokud do elektromobilu naložím 500kg zboží, nebo tam dám o 500kg těžší baterku stoupne spotřeba jen nepatrně. Daleko horší by bylo, kdybych jel s otevřenýma okénkama.

                1. Na tesle ne, ale zas u bmw jsou idealni.
                  Na tesle ne, ale zas u bmw jsou idealni.

                2. Jenže se blbě shání.
                  Teď už nikde nemají zimní.

                  Jenže se blbě shání.
                  Teď už nikde nemají zimní.

                3. Nazor majitela i3: Do mesta tie uzke pneu i3 postacuju, no na
                  Nazor majitela i3: Do mesta tie uzke pneu i3 postacuju, no na dialnicu v dazdi je i3 auto pre samovraha.

                4. Tak se trochu zamyslete. Nenapadlo vás, že ta užší
                  Tak se trochu zamyslete. Nenapadlo vás, že ta užší pneumatika má větší tlak na centimetr čtvereční a tím pádem je při aquaplaningu lepší než jakákoli širší? V příčných zrychleních na tom bude hůř, ale u vozu s baterií v podlaze a tím pádem nižším těžištěm na ni nejsou vyvíjeny takové síly a proto dostačuje. Uděláme brzo nějaký videotest. BMW i3 vs Octavia, co se dřív utrhne na vyznačené kruhové ploše s postupně narůstající rychlostí.

    3. Elektromobily nemají žádné výfukové emise (tailpipe
      Elektromobily nemají žádné výfukové emise (tailpipe emissions) a tudíž se nemusí podrobovat měření emisí na STK.
      Automobily se spalovacími motory mají výfukové emise ze spalin a tudíž se musí pravidelně podrobovat měření emisí na STK.
      Elektromobily tudíž nejsou při svém provozu zdrojem výfukových emisí a to je považováno za ekologické.

      Dle Wikipedie se mezi těžké kovy řadí chrom, kobalt, nikl, měď, zinek, arsen, selen, stříbro, antimon, rtuť, thalium a olovo. Lithium tedy zřejmě není považováno za těžký kov.
      https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C4%9B%C5%BEk%C3%A9_kovy

      Pokud budete slučovat a pak posuzovat rozdílné druhy emisí z různých zdrojů dostanete dosti roztodivné výsledky. Aby jste získal relevantní výsledky je správné posuzovat zvlášť provozní emise a zvlášť výrobní či jiné emise. Teprve potom je sečíst a opět posuzovat celkové. Jinak jsou to hrušky s jabkama.

      Víceméně vše co se vyrábí není 100 % ekologické. Vždy se jedná o určitou formu kompromisu.

    4. Spalovací automobil vám jednou ročně vyprodukuje 5–10
      Spalovací automobil vám jednou ročně vyprodukuje 5–10 litrů vyjetého oleje, to je moc fajn záležitost, k tomu pár kilo nebezpečného odpadu (filtry apod.) a že by neobsahoval nebezpečné kovy, to se taky říct, nedá. Lithiové baterie se aspoň dají recyklovat.

    5. Milý Honzo,
      jak už tady množství mých předřečníků

      Milý Honzo,
      jak už tady množství mých předřečníků napsalo, unavuje je furt kolem dokola vysvětlovat, jak to je.

      Takže pokud jenom ‚netrolíš‘, mrkni SEM

      Zejména doporučuji poslední ODKAZ, kde je to spočítáno pintlich všechno.

      Pokud ti nestačí stručné shrnutí u jednotlivých bodů, musíš jít do jednotlivých zdrojů, strávíš s tím sice dost času, ale budeš v tom mít jasno.

      No a rozhodně si projdi diskuzi, jsou tam taky zajímavé informace.

      Tak hodně zdaru, PaRi

                1. Oh, ale ochutnal, já na něj dokonce jeden čas jezdil, tedy
                  Oh, ale ochutnal, já na něj dokonce jeden čas jezdil, tedy ne na přepálený, ale na nový, čistý. Jezdil jsem jenom na MEŘO z přepáleného. Z výfuku šel stejný smrad jako z kuchyně McDonaldu.

            1. napriek tomu, čo nám politici tvrdia že diverzifikujú, je
              napriek tomu, čo nám politici tvrdia že diverzifikujú, je tu stále iba jeden jediný kohútik. viď spomínaná zima – diverzifikácia by vadržala mesiac, pri drasticky obmedzenom vykurovaní dva. politici eľmi rýchlo prestali búchať po stole a sklapli podpätky, len aby sa kohútik otvoril.
              ps – niektorí by si mohli pamätať ako bol v lete benzín na prídel – 20litrov oproti razítku vo veľkom technickom.

  8. Uklidnete se pane Krucipes. Kdyby Skodovku neprodali Wagenu
    Uklidnete se pane Krucipes. Kdyby Skodovku neprodali Wagenu tak dneska zadna Shade nebyla. Na Dizlblejt ma podil taky EU se svejma nesmyslne prisnejma kvotama a prosazovani dyzlu kvuli CO2. A o VW se fakt nestrachujte. Ty az se v EV segmentu rozjedou tak bude mit Tesla co delat. A to mam Teslu radsi asi jako vy. Ale hledme na to realisticky.

  9. Ono v naší republice se EV s dlouhým dojezdem lidem
    Ono v naší republice se EV s dlouhým dojezdem lidem málokdy vrátí, ale třeba v USA se Tesla mnohým lidem vyplatí. Tam se totiž dojíždí často třeba i 100 mil denně do zaměstnání (jedna cesta). A s Teslou se jim to zaplatí za pár let.

  10. Nějak jsem tu slátaninu článku nepochopil. Skáče to
    Nějak jsem tu slátaninu článku nepochopil. Skáče to páté přes deváté aby to skončilo u marketingových škoda slov. Možná autor zapomněl, co dal do nadpisu, možná to měla být kampaň na levné pojištění a dost možná nepovedená tisková zpráva Škody. Čer aby se v tom vyznal.

      1. Tak to by měl někdo ze soudruhů ředitelů sebrat
        Tak to by měl někdo ze soudruhů ředitelů sebrat soudruhovi vedoucímu z marketingu minimálně prémie a ten pak vyrazit toho soudruha, který to v jeho oddělení spáchal. Takové vyhazování peněz. Má to jediné pozitivium. Ty peníze nedostali ropáci, ale hybrid. Všechno zlé je k něčemu dobré 🙂

  11. U ceny EV se musi zapocitat zbytkova cena baterky po
    U ceny EV se musi zapocitat zbytkova cena baterky po sesrotovani auta. Ta baterka ma jeste porad znacnou hodnotu a da se vyuzit na domaci uloziste energie z FVE. Samozrejme je nutne tu vyssi cenu na zacatku uhradit, ale pak se vam to vrati. pro nektere lidi to je neresitelny ukon. Jsou lide, kteri koupi radeji 10 malych baleni praciho prasku, protoze je v momente kdy se kupuje levnejsi. Ale v souctu spotrebovanych baleni za urcity cas jsou mala baleni drazsi, nez nekolik malo velkych baleni. Bohuzel nekdo ma urcita kognitivni omezeni a tak je argumentace marna. Takovy lide nejsou cilova skupina ktera elektromobilitu oceni.

      1. Vidíte to moc růžově. Každý nemá rodiný domek a i ten
        Vidíte to moc růžově. Každý nemá rodiný domek a i ten kdo ho má, tak nemusí mít solární panely nebo větrník. Takže pro člověka bydlícího v bytě na sídlišti, nebo v domě bez vlastního zdroje energie, je úložiště energie dosti zbytečné. To časem na trhu povede k tomu že bude více starých baterií jak poptávka po nich a tím razantně padne cena staré baterie. Mluvím samozřejmě o době kdy již budou elektromobily majoritou na silnicích. Pokud vůbec budou.

        1. Pěkná blbost, uložišté má smysl pro naakumulování a
          Pěkná blbost, uložišté má smysl pro naakumulování a využití levnější noční energie a pro odlehčení sítě. Na to větrníky ani panely nepotřebujete a můžete to mít i v bytě. Speciálně s příchodem elektromobility to začíná mít ještě větší smysl. Naopak by to při špičkách ještě mohlo síť zásobit a pokud bude blackout tak to ani nepoznáš. Sundej si klapky z očí ;D

          Navíc jižní stěny a plochý střechy paneláků se daj FV panelama obložit. Volnýho místa je habaděj.

          1. Ano, souhlas, za určitých okolností má cenu baterie
            Ano, souhlas, za určitých okolností má cenu baterie nabíjet z NT a pak vybíjet v době VT, jenže to vyžaduje spoustu dalších bebechů, nejen ty baterie z auta. Ti, co se v té oblasti pohybují, vědí, co např. stojí hybridní měniče, zvlášť, když to chce někdo „na klíč“. A ani pro technicky zdatné to není výhra, prostě je to další „lednička“ (co do prostoru) v bytě s velmi dlouhou až spornou návratností.

        2. Mate mysleni nejakeho zastydleho planovace z 80-tych let. Tu
          Mate mysleni nejakeho zastydleho planovace z 80-tych let. Tu baterku vam mile rad kdekdo odkoupi. At to bude soukroma osoba s RD a FVE, nebo komercni provozovatel energeticke banky. Vetsina vyrobcu EV uz maji svoje second life uloziste. Bude to vyhodny business.

        1. Treti moznost – uvazoval jsem baterii, ktera prestane stacit
          Treti moznost – uvazoval jsem baterii, ktera prestane stacit pouziti v aute a bude vymenena za novou, ne vyrazeni auta z provozu. Je fakt, ze na konci zivota auta by ta baterka zbyt mela.

          V pripade sesrotovani je otazka, jak to bude, az se to bude realne ve vetsim resit (dodnes tech EV srotovanych z jineho duvodu nez bouracka asi moc nebude). Uz dneska (pry, zatim jsem zadne auto nesrotoval) nechteji vzit na „ekologickou likvidaci“ vrak, ze ktereho jsou vyndane dily, ktere maji nejakou cenu (daji se prodat).

          1. Něco na tom bude. V současný době na 100% mi nedají
            Něco na tom bude. V současný době na 100% mi nedají protokol o ekologické likvidaci auta, když v něm nebude trakční baterka.
            Bavím se o likvidaci zdarma. Když likvidaci zaplatím, tak může být i bez baterky,ale něco ta likvidace bude stát.
            Asi na to bude muset být nějaká vyhláška, protože když si lidi nebudou moci baterku nechat, tak se budou starý EV záhadně ztrácet…

            Osobně si myslím že pokud baterka neodejde nějak předčasně, tak do 10-15 let starýho auta nikdo baterku za současných cen novou dávat nebude, protože se to nevyplatí, to auto nebude mít takovou tržní cenu co stojí ta baterka.

            Takový auto si asi klidně někdo koupí jako druhý,nebo třetí do rodiny,nebo půjde ještě poměrně zachovalý na vrakáč.

        2. Nejenom při sešrotování, ale také nevím proč bych měl
          Nejenom při sešrotování, ale také nevím proč bych měl starou baterii někomu dávat, když si za své peníze kupuji novou, a starou baterii jsem si zaplatil při koupi vozu.
          Ale chápu hlupáky, kteří nečtou smlouvy o servisních opravách a v klidu si podepíšou dovětek „Zákazník nepožaduje vrácení vadných dílů.“ Což je u aut. servisů určitá samozřejmost :).

  12. No já nevím, ale co já očekávám od auta je, aby mě
    No já nevím, ale co já očekávám od auta je, aby mě převezlo z bodu A do bodu B snadno a spolehlivě. Nepotřebuji být v autě online, nepotřebuji mít v autě digitální displeje. Nastavit teplotu si chci i poslepu pomocí otočného přepínače – ne listovat menu na displeji..

    Nepotřebuji miliony asistentů, hlídačů apod.. Pokud chci jezdit autem, tak se to potřebuji naučit..

    Možná jsem ze staré školy, ale já chci autem jezdit a ne si s ním hrát…

    Jirka

  13. Nadpis je trochu zavádějící, důvody proč v článku
    Nadpis je trochu zavádějící, důvody proč v článku rozepsané nejsou.
    Pojištění autonomních vozidel nebude problém. Například Waymo pojištění má:
    axios.com/waymo-taps-insurance-startup-trov-to-cover-its-passengers-1515110699-1869a9cb-e3bd-4db7-92fe-7e16c9813e47.html
    Automobilky v současné době nemusejí s elektromobily pospíchat. Zatím se elektromobil ekonomicky nevyplatí. Je jen pro nadšence. Rozdíl v ceně servisu a palivu zatím vychází lépe pro spalováky.
    Až se zlevní baterie, tak se situace obrátí a spalováky postupně skončí. Počítače a solární panely byly také dříve drahé. Lidé je začali kupovat a postupně klesala cena. Stejné to bude s elektromobily. Otázkou je kdo nyní ty drahá auta koupí a tím vývoj zaplatí. Automobilky by měli být připravené přijít na trh s elektromobily až baterie zlevní. Do té doby je logické, že jich tolik neprodávají. Hlavně aby se nerozdávali dotace z rozpočtu. Ať si vývoj zaplatí jiné země, které mají více peněz.

        1. 400k km najazdia všetci tí, ktorí žiadajú auto s dojazdom
          400k km najazdia všetci tí, ktorí žiadajú auto s dojazdom 500km – kalkulačka 400k km/5 rokov/365 dní = 200km (denne)! ak jazdia 500km denne, tak to vychádza na dvesto dní v roku.
          skrátka malina!
          ps – niekto môže spočítať náklady ICE/BEV.

            1. lenže ONI to tak prezentujú – nechcú dvakrát denne
              lenže ONI to tak prezentujú – nechcú dvakrát denne nabíjať. a nie málo je tých, ktorí jazdia štttreky tisíc km.
              ako som kúpil, tak predávam. tieto vzdialenosti sa vyskytujú
              najmä pri námietke o nočnom nabíjaní, prípade nabíjaní v prestávkach. a že je to blízko reálnych nájazdov, vravia nehody na cestách – za každú cenu predbiehať, byť rýchle v cieli.
              ps – pred vianocami v trenčíne pri cintoríne bol veľkoplošný plagát o náhlaní …

              1. Pokud se mohu skrome pocitat do „ONI“, tak to tak
                Pokud se mohu skrome pocitat do „ONI“, tak to tak neprezentuji, naopak je mi elektromobilisty predkladano, ze to prece nejezdim denne, tak je naprosto v pohode se zdrzet hodinku cestou tam, hodinku cestou zpet, vzdyt co mi to udela, kdyz misto v 6 vyrazim v 5 a misto ve 21 se vratim ve 22. Ja jako jeden z „ONI“ to mam proste tak, ze jezdim dlouhe cesty, ale jezdim relativne malo (tech 400k rozhodne nedam pod 20 let). Proste nejezdim do pekarny rano pro rohlik, do trafiky pro cigara a pracovnu mam doma.

                1. pod oni som napísal stovky km denne, nie Vás, ktorý si pre
                  pod oni som napísal stovky km denne, nie Vás, ktorý si pre rohlíky zabehnete pešo a pracujete doma. na tomto fóre je niejeden prispievateľ, ktorý jazdí od ašu po starý hrozenkov a občas Brest – Moskva (E50).
                  a k Vášmu príkladu – na západe svk je už výhodnejšie presadnúť do vlaku (úsek ba-za je na 160, reálne rýchlik 12), cesta za lyžovačkou tak obíde zápchy aj priamo v tatrách. skrátka je na mieste zmeniť postoje, myslenie, najmä s chladnou hlavou. hoci vídam ľudí, ktorí prídu s autom pred trafiku a potom o kúsok ďalej vystúpia pre päť rohlíkov 🙂 a doma iba sedia, nepracujú. to auto s dojazdom 500km je im naprd, aj smart predvoch je im zbytočný – to je o iných počtoch (pravidelný servis, poistky, parkovné …)

        2. jako jak nebude?, kolik najedete za rok? A to auto nemate na
          jako jak nebude?, kolik najedete za rok? A to auto nemate na rok ale na minimalne 10 let.
          Prominte, fakt chcete tvrdit ze ta Tesla se nevyplati… v jakem ohledu, videl ste ji z blizka? Shade je proti tomu smrt, nechapu koupi Fabie za predrazeny peniz s Malym prostorem, a s malou nadrzi, spatnem rizeni a dalo by se vice popisovat…
          Bohuzel je fakt ze typishe Cechise ridic radeji vymeni 10 shade + vselijaky opravy, a bude se bit do prsou jak to auto zere 5 litru na sto a co vsechno neodvozil…
          Pokud si auto nabiju na 400 km , tak mi je pak shumak jestli ujedu za den 100 nebo 400 KM, ale tak co budeme trollit do kud to pude

          1. Jako řidič který za 25 let za volantem najezdil
            Jako řidič který za 25 let za volantem najezdil přibližně 1,5 milionu kilometrů v několika autech si opravdu nemyslím, že mít jedno auto 10 let, je něco ideálního. Mechanická část u každého auta a Teslu nevyjímaje, se po nájezdu 200 až 300 tisíc kilometrů začíná sypat. Technicky je podvozek Tesel od Mercedesu a servisní náklady kupříkladu na podvozek Tesly řekněme ne zrovna malé. Proč myslíte že se lidé Tesel nad 200 tisíc kilometrů zbavují a pořizují novou?

            Kupříkladu na prodaný počet kusů Tesel S za těch 5 let, je jich v bazarovém prodeji více %, než kolik je za stejné prodejní období na ročník kupříkladu právě Mercedesů třídy E. Tedy vaše teorie že si lidi budou auto držet 10 let, u Tesly mírně nefunguje a Tesly se točí mezi zákazníky dle statistik rychleji.

                1. Krome kapacity baterie? Letmym pohledem asi toto:
                  1)New

                  Krome kapacity baterie? Letmym pohledem asi toto:

                  1)New Options
                  Air filters – dual activated carbon
                  All-wheel drive
                  Enhanced autopilot
                  Fog lights (improved)
                  Full-self driving capability
                  Glass roof
                  HEPA Cabin Filtering
                  High Amperage Charger upgrade (to 72 amps)
                  Longer range and higher performance with the 90D and P100D
                  Parking assist
                  Performance options for Insane and Ludicrous modes
                  Premium seats have adjustable front headrests
                  Quick connection phone dock
                  Sub-zero weather package with heated rear seats, heating steering wheel, wiper blade defrosters, washer nozzle heaters
                  Three position dynamic turning lights

                  2)General Changes
                  Automatic emergency braking
                  Autopilot hardware with 8 cameras, radar and 12 long range sonar sensors
                  Battery (12v) moved for easier replacement
                  Brake hold
                  Center console with options for additional cup holders
                  Charge port door auto-closes
                  Charge port lock/unlock quieter
                  Charger current boosted from 40 amps to 48 amps
                  Collision avoidance
                  DRL LEDs are now wider and are very evenly illuminated
                  FOB now has rubber surround with key chain ring
                  FOB operation changes – roll-down windows function removed, open charge port door added
                  Front bumper style changed, eliminated nose cone.
                  Front carpets are held in place with Velcro tabs
                  Front cup holders no longer have cup grippers
                  Front defroster area now a screen (like original 2012-2013 cars, but ~2014-2015 cars had plastic vents that poked through the screen that didn’t look quite as nice)
                  Front door sills have a metal “Model S” insert instead of just black plastic
                  Frunk hatch is a single hook rather than two separate hooks
                  Frunk no longer has seal in hood with insulating membrane (just different, not better/worse)
                  Frunk smaller (to make room for AWD and HEPA filters)
                  Glove box a little smaller, no longer has a cavity for J1772
                  Headliner and side pillars in Alcantara rather than a fabric, choice of black or white
                  Improved sound insulation
                  Instrument Cluster display has higher resolution (ok, very hard to tell visually)
                  LED Headlights
                  Left side stalks changed places (turn signal now upper stalk)
                  Lower outside panels are now body colored
                  LTE cellular (can be retrofitted to non-LTE cars)
                  No kangaroo pockets in front seats
                  Now shows tire pressures for each tire
                  Outside bottom rear facia no longer has a chrome strip
                  Placement of stitching on armrests moved from top to sides (should show less dirt over time)
                  Power folding side mirrors
                  Reading lights are now warm-white 2700K rather than the very blue-white 6000K in older cars
                  Rear doors open wider
                  Rear hatch’s rear chrome strip with “TESLA” now has a much stronger embossing
                  Rear license plate illumination is now LEDs
                  Rear electric brakes now do dual duty – braking and as the parking brake
                  Rear seats have “ISO FIX” buttons to indicate hidden child seat latches (all cars have the latches)
                  Rear seat higher headrests (for reduced whiplash risk)
                  Rear trunk well lid is stronger and better designed
                  Rear USB charge ports and rear cup holders in center console
                  Rearview mirror is narrower (which doesn’t matter much)
                  Right Drive stalk no longer illuminated at night
                  Shape of the trunk well is slightly different and perhaps slightly larger
                  Side parking lights are now LEDs (unconfirmed, but fairly sure)
                  Slipstream wheels
                  Supercharger free for life changed to free 400 kW per year (on cars ordered after 2016)
                  Supercharger locations greatly expanded from original 6
                  Titanium battery shield
                  The 3-camera housing behind the rearview mirror is thinner than the single camera AP1 housing, and only slightly wider than the original rain sensor housing
                  Tire types changed several times over the years
                  UMC button has no cut-lines
                  Visors are taller
                  Windshield surrounding black paint no longer has the round dots transition from black to clear

                  3)Exterior Color Changes
                  Signature Red option only on Signature cars in 2012
                  Solid White discontinued
                  Metallic brown, grey, deep green and dark blue discontinued
                  Metallic midnight silver, Obsidian black, deep blue are new

                  4)Interior Seat Color Changes
                  Grey leather discontinued
                  Ultra-white new

                  5)Interior Décor Changes
                  Lacewood, piano black, obeche matte, obeche gloss discontinued
                  Dark ash and figured ash are new

                2. Tak chápu že pro člověka, který autům nerozumí, to
                  Tak chápu že pro člověka, který autům nerozumí, to může být asi působivý seznam, ale když si to přečtete a porovnáte s jinými auty, tak tohle nedá ani na facelift.

                3. Však taky Tesla je stále v první generaci po faceliftu.
                  Však taky Tesla je stále v první generaci po faceliftu.

                4. Já vím. Právě proto jsem se ohradil proti tvrzení „se za
                  Já vím. Právě proto jsem se ohradil proti tvrzení „se za tech 5 let uplne zmenila a je to temer jine auto“.

                  Ten seznam nahoře odpovídá modelové péči běžného auta během dvou let.

                5. Uz se neztrapnuj, dik. Pokud jen trolujes, napis to predem,
                  Uz se neztrapnuj, dik. Pokud jen trolujes, napis to predem, dik. Resp. napsal bych posli mi odkaz na to tvoje auto ktere behem 2 let dostalo stejne upgrady, ale pochopitelne posles leda tak hovno.

                6. No schválně jsem našel článek k faceliftu Superbu. No nic
                  No schválně jsem našel článek k faceliftu Superbu. No nic moc teda:
                  Do­čka­la se i vy­lep­še­né vý­ba­vy, na ně­kte­ré prv­ky včet­ně adap­tiv­ní­ho tem­po­ma­tu se však ne­do­sta­lo.
                  Se­znam změn ne­ní dlou­hý, což jsme ale cel­kem oče­ká­va­li.
                  upra­ve­ných kon­cích ka­ro­se­rie s no­vý­mi ná­raz­ní­ky a sví­til­na­mi
                  vý­raz­ně se změ­ni­lo vze­zře­ní zad­ní stě­ny lift­bac­ku
                  Příď do­sta­la roz­měr­něj­ší a vý­raz­něj­ší mas­ku chla­di­če a upra­ve­né blat­ní­ky a ka­po­tu
                  vy­lep­še­ný sa­mo­čin­ný par­ko­va­cí asi­s­tent schop­ný par­ko­vat nejen do po­dél­ných, ale ta­ké příč­ných míst
                  stan­dar­dem jsou pro všech­ny re­ku­per­a­ce brz­d­né ener­gie a start/stop sys­tém

                  A to je vše. Toto jsou všechny změny za 3-4 roky.

            1. Co by se mělo na Tesle (když odmyslíme pohonou elektrickou
              Co by se mělo na Tesle (když odmyslíme pohonou elektrickou část) kromě pneumatik a čepů opotřebovat? Brzdy ne, výfuk to nemá, válce a písty a další pohyblivé části to nemá. Napadá mě jedině proreznutí nějakých kovových částí, ale Tesly bývají většinou garážované kvůli dobíjení. Teoreticky v aztě za 20 let shnije nějaká elektronika, ale to samé mají i rakovinomety. Jediný důvod může být, že skončí nějaká záruka.

              1. Veškeré čepy, spojovací tyče, ložiska apod., mají
                Veškeré čepy, spojovací tyče, ložiska apod., mají stejné opotřebení jako u ostatních aut. Vzduchové tlumiče odejdou mezi 150-250 tis. km a oprava bude kolem 80-90 tis. Kč (to je u Mercedesu standard). Tesla bude ušetřena veškerých problémů kolem aut. převodovky, motoru apod., což bývá standardní problém většiny aut. Hodně věcí, které majitelům vadí, tak veřejně neprezentují a vyzvihují pouze výhody. Jsem zvědav, až někdo pravdivě popíše skutečné náklady na auto Tesla staré 6 let s nájezdem 300-400 tis. km.

              2. Opravdu předpokládáš že brzdy vydrží 10 let a 400
                Opravdu předpokládáš že brzdy vydrží 10 let a 400 tisíc kilometrů? Na naší Tesle S se měnili jak kotouče tak desky při nájezdu 160 tisíc kilometrů. Servis v Tesla Norinberg kde se dělala běžná údržba, oprava závad a výměna brzd vyšla na necelých 9 tisíc eur. Autu v době servisu byli necelé 3 roky. Na záruku se měnilo cosi na podvozku pod přední nápravou a opravila levá zadní parkovací brzda která nefungovala a byla zřejmě narezlá v mechanizmu. U předchozích aut jsem brzdy měnil různě, od 40 do 80 tisíc kilometrů, kotouče většinou vydrželi déle než desky. Mezi 200 až 250 tisíci kilometry je pak u Tesly S doporučená repase pneumatických tlumičů podvozku. Cena je přibližně 1400 eur za kus.

                Dodnes naše Tesla S P85D byla v servisu 3x, celková cena za servis pak činí necelých 12 tisíc eur.

      1. Problém je vstupní investice. Většina lidí snáž
        Problém je vstupní investice. Většina lidí snáž postupně našetří na 2 Fabie, se kterou ujedou s každou 200 tisíc km a průběžně je živit než koupit naráz Teslu S a pak šetřit na provozu.
        I když to šetření je také diskutabilní, jen havarijko na novou Teslu za milony je asi neakceptovatelné pro hodně lidí oproti Fabii za statisíce.
        A otázkou také je, kolik lidí najede 400 tisíc km. Celorepublikový průměr je pod 10 tisíc km, tam se elektrická Tesla oproti klasickým spalovákům na 200% nevyplatí…

          1. To je fakt, ale právě jsem se rozhodl, že svoji Felicii
            To je fakt, ale právě jsem se rozhodl, že svoji Felicii prodám a uvažuji o Fiat 500e kolem 300k. Je to „nebezpečné“ auto, protože tím EV jsem již mnoho lidí naštval – třeba Oktávky (klidně RS) nebo spalovací BMW. Fakt je to o hlavě, jestli se udržíte nebo dáte spalováku „lekci“. V tom je to nebezpečné – je to střela.

      2. To je blbina, když si koupíš 3 Octávie za sebou za 500
        To je blbina, když si koupíš 3 Octávie za sebou za 500 tis., tak je servis nula, máš každé 3 roky nové auto bez nákladů na servis a neplatíš elektřinu 1 kč (v případě Tesla X až 1,50 Kč) ale palivo 1,50 Kč na 1 kilometr. Dnešní nové Tesly budou nabíjet NA SC za 5 Kč/kWh. Právě z tohoto důvodu, jakmile dorazí někdy za 1,5 roku Tesla 3 do ČR, nastane průser, protože všechny tyhle Tesly budou raději nabíjet na ABB nabíječkách za paušál, než by nabíjely na SC za „draho“. Už nyní obsazují Tesly S bez free charging stojany ČEZ.

        1. No porovnávat Oktávku s Teslou je trochu mimo mísu. Z
          No porovnávat Oktávku s Teslou je trochu mimo mísu. Z hlediska velikosti, výbavy, výkonů………. .
          Jinak ona Oktávka opravdu dokáže jezdit za průměr 5 L na 100 km při 30 korunách za litr? Když píšete palivo 1,5 Kč/1 km? Když se podívám na spritmonitor.de a Oktávku v benzínu a manuální převodovce, tak prvních 5 stránek (po 15 kusech) seznamu aut sice udává něco kolem 5 L, ale dále už je to skoro 6 L, na třicáté je to už skoro 7 L, od osmdesáté skoro 8 L, od stodvacáté atakujeme 9 L na sto, tedy skoro dvojnásobek 3,- Kč/1 km. Dále jsem už v seznamu nešel (spalovací nuda), ale dole je průměr u 2.197 ks aut, nejnižší spotřeba 3,59 L, průměr 7,62 L, nejvyšší 14,77 L/100 km. Takže i kdyby benzín stál opravdu jen 30,- Kč za litr, což je chiméra, tak jsme na 2,29 Kč/1 km jen za palivo a musíme samozřejmě připočítat výměny olejů a filtrů, protože tohle rozhodně Oktávka nemá v těch 3 letech v prodejní ceně.
          Spotřeba Tesly, když vezmeme stejný zdroj, tak je tam 58 kusů Modelu S, nejnižší 10,67 kWh, průměr 20,61 kWh a maximum 32,10 kWh/100 km. Takže při občanských 5,- Kč/1 kWh se bavíme opravdu o 1,03 Kč/1 km, při nízkém tarifu, který elektromobilisté běžně využívají o 0,52 Kč/1 km a to úplně pomíjím různé paušály a nabíjení zdarma, to spalovák nedostane nikde. Vyměňovat u Tesly v těch 3 letech není co a garančka nepovinná.
          O zárukách Tesly si Oktávka taky může nechat jen zdát.
          To jen abychom se bavili o realitě.

          1. Co se týká spotřeby, znám osobně lidi, co jezdí kolem
            Co se týká spotřeby, znám osobně lidi, co jezdí kolem 5l/100km s Octávkou, ano, bude záležet na geografickém místě a způsobu jízdy. Za 500 tisíc Kč se dá koupit Octávka, která má předplacené servisní náklady v ceně na 5 let/100 tis. km.

            Hodnotit ježdění v Octávce a Tesle se dá z několika úhlů pohledu, zrychlení Tesly může někoho ohromovat, jiného ne. Trochu zapomínáte hodnotit celkové náklady na provoz těch 3 Octávií, protože pokud budete prodávat Octávku po 3 letech s nájezdem kolem 100 tis., dostanete velmi slušné peníze zpátky, když to vynásobíme třemi, zjistíme, že na ty tři auta po jejich prodeji za 9 let dostaneme stále krásné peníze. Kolik dostaneme za oježděnou Teslu po záruce za 9 let s 300 tis. kilometrů?

            Jak správně říkáte, Tesláci budou „otravovat“ život ostatním řidičům na nabíječkách ABB, aby ušetřili, místo aby nabíjeli na placených SC. To se netýká těch šťastlivců, kteří si pořídili Teslu ještě minulý rok.

            1. I mezi elektromobilisty takové máme, co to prostě umí
              I mezi elektromobilisty takové máme, co to prostě umí shůry. O předplacení servisu jsem netušil, nicméně berte to tak, že by jste ji měl jinak levněji, ten servis prostě něco stojí, práce, náplně i díly. Elektromobil je nepotřebuje.

              Opravdu nehodlám přistoupit na srovnávání Tesly a Oktáfky. Kolik stojí nejlevnější Oktáfka v automatu s takovou výbavou a takovým výkonem motoru, jaký má ta nejlevnější Tesla? Zrychlení je jedna tisícina toho všeho.

              Určitě nějaké peníze za tu ojetinu se 100 tis. km po 3 letech dostanete. Ale ta ojetina za 3 roky, s pořizovačkou 500 tisíc Kč a servisem v ceně, mezitím prožere v průměru 7,62 L/100 km za palivo 229 tisíc Kč. Tesla, pokud bude nabíjena jen doma, při denní sazbě elektřiny 103, při noční 52 tisíc Kč. To je dost rozdíl.

              Ceny ojetin jsou vždycky loterie, našel jsem třeba rok 2014 s mírnou výbavou 1,2 motor 77 kW (105 koní), manuál, klima, tempomat 126 tis. km najeto, za 295 tisíc Kč, takže po zkušenostech s několika bazary za ni dostal majitel tak 230 max.. Může přidat 270 a jít si koupit za 500 další auto na další 3 roky a 100 tis. km. Nebo předváděcí Kia Soul EV v plné výbavě. Jak chce.

              U ojetých Tesel se nedozvíme cenu po 9 letech, vyrábějí se teprve 5. Ceny v bazarech jsou většinou za ty nejdražší, například rok 2014 1.749 tisíc za P85+ PERFORMANCE s 83 tisíc km nebo 1.999 za tu samou s 91 tis. km. Pořizovačka tak byla počítám kolem 2,-3 mil. Kč.

              Nikde nepíšu, že Tesláci budou otravovat na jiných nabíječkách, když nemají SC neomezeně v ceně. To jste si vybájil Vy. Jsou to zákazníci jako každý jiný a pokud mohou nabíjet za paušál a mají velkou baterku, tak tam holt budou déle. Taky mohu s Ionem nadávat Leafovi, že tam tvrdne za stejný paušál s 24 kWh baterkou dlouho, když já jsem s 16 kWh hotov hned. To je ale irelevantní.

              1. Nechci ty dvě auta nějak zásadně porovnávat. Octávka
                Nechci ty dvě auta nějak zásadně porovnávat. Octávka nákup 500k prodej 250k, tedy 3 x 250k je 750k investice za 9 let. Tesla nákup 2.5 mil., prodej za 9 let s nájezdem 300 tis. km odhadnu 800k? Tedy investice za 9 let 1.7 mil. Takhle to bude počítat člověk i s poměrně dobrým příjmem.

                Myslím, že Tesla je výborné auto a ten kdo si jí může koupit nemusí počítat náklady. Že by si ji koupil běžný řidič třeba na 5 letý bezúročný úvěr na splátky 45 tis. měsíčně s pojištěním – nezní to jako pitomost? Ano zní i pro člověka s hrubou mzdou 80 tis. měsíčně.

                1. Zajímavé je že je porovnávat nechcete, ale přitom je
                  Zajímavé je že je porovnávat nechcete, ale přitom je porovnáváte.
                  Pochopte, už že ten kdo si bude chtít koupit Teslu tak nebude o nějaké Oktávce ani omylem uvažovat.
                  Když už chcete porovnávat tak Teslu srovnejte s např. Nějakým Mercedesem se stejným zrychlením, výkonem, velikosti a výbavou. A dostanete se na hodně podobnou cenu, ale provozní náklady budou minimálně poloviční.

                2. Já to chápu, ale nemyslím si, že se lidé snaží Teslou S
                  Já to chápu, ale nemyslím si, že se lidé snaží Teslou S nahradit Mercedesy AMG. Myslím, že většina lidí si kupuje Teslu S kvůli dojezdu 400+ kilometrů a jakmile bude dostatek takových aut v cenách do 1,5 mil., tak si Teslu S(X) budou kupovat nadšenci, kteří si zrychlením na silnicích hladí své ego, nebo „stříkají“ do kalhot. Za 5 let to podle mě bude pěkně vidět, jaký poměr prodejů bude Tesla S versus ostatní auta. Mimochodem dobře to ví i sám Elon Musk, proto je ve výrobě Tesla 3 a chystá se Tesla Y.

                3. Do jisté míry s tím souhlasím.
                  Protože dnes prakticky

                  Do jisté míry s tím souhlasím.
                  Protože dnes prakticky jiné auto s tak velkým dojezdem není, kromě Bolta.
                  Nicméně pořád je to auto pro lidi co nemají problém za auto utratit jako za celý barák. A tam platí to že tihle lidi ani neuvažují o nějaké Oktávce.
                  Budou se vždy rozhodovat o autě v podobné cenové relaci Mercedes, nebo něco takového.

                  Ano určitě i klesne trochu prodeje až budu auta do 1,5 mil. dostupnější. Podle trochu ubude pračka po těch levnějších verzích Modelu S a X, Ale pořád člověk co si kupuje auto za 3 miliony si koupí radši Teslu S/X než M3, nebo Bolta.
                  A nebo když nebude chtít elektriku tak si koupí ten Mercedes.

    1. To ale není pravda, že se elektromobil ekonomický
      To ale není pravda, že se elektromobil ekonomický nevyplatí. Rozhodně jak komu jak kde. A jaké auto srovnáte.

      Pokud jde o třídu jako je Tesla, tak tam je cena naprosto srovnatelná!

      U nižší střední třídy jako je Oktávie za 600 tisíc tam je to na hraně hodně záleží na výbavě.

      Ale co naprosto chybí je auto v nižší třídě jako Fabie. To prostě nikdo ani nevyrábí.
      Ani pořádný kombík taky nikdo nevyrábí.

      Ano auta v cenové hladině do 500 tisíc.

    2. No nevyplatí je také trochu zavádějící. Pokud beru auto
      No nevyplatí je také trochu zavádějící. Pokud beru auto jako přepravní prostředek z bodu A do bodu B a mám relativně dost peněz, nebo pravidelné příjmy, tak si můžu koupit například Škodu Superba, Hyundai Ioniq, nebo E-Golfa Cena pořízení bude podobná, ale provozní náklady budou u EV mnohem lepší a to již od prvního měsíce ježdění. V součtu za pět až deset let to může pro EV dělat rozdíl řekněme i třetinu pořizovací ceny. Argumenty, že je Superb větší neberu, protože se pohybuju více ve městech a parkuje se líp s menším autem. 🙂 A to ticho je k nezaplacení. 🙂

          1. Pokud dobre vidim, tak v prispevku, na ktery reaguju, zadna
            Pokud dobre vidim, tak v prispevku, na ktery reaguju, zadna Dacia neni. Ale dva (podobne velke) EV a o tridu vetsi (a diky tomu do mesta nevhodny) spalovak, vybrany jen proto, ze „podobne stoji“…

            a ano, nove LPG Sandero by bylo libovolnym novym EV v nakladech (kdyz uz teda porovnavame naklady) dohaneno hoooooooooodne dlouho, at se nam to libi nebo ne.

            1. Těžko říci s čím srovnat Sandero v elektrice, je to 4
              Těžko říci s čím srovnat Sandero v elektrice, je to 4 metrové auto. Renault Kangoo Z.E, Citroen Berlingo electric? Ty jsou ale, co se vnitřku týče, oba větší, ostatně i délku mají +-440 cm. Cenu netuším, někdy inzerují +-600 bez DPH. Ale to je suma docela dost mimo a ještě navíc u 3místné verze Furgon. Najde někdo něco?

                1. Myslím Sandero, bral jsem rozměry z webu Dacie.
                  Myslím Sandero, bral jsem rozměry z webu Dacie.

      1. Pokud jde o peníze a provozní náklady, tak se EV u
        Pokud jde o peníze a provozní náklady, tak se EV u srovnatených vozů při obvyklých nájezdech cca do konce záruky na baterii tedy max 200 tis. Km , opravdu nevyplatí.

        EV vychází levněji když akceptuji a nevadí mi auto o 2 třídy níže a mám ho kolem komína a po městě, tam se občas může EV vyplatit už jen jeho nákupem.

        Příklad IONIQ cena milión, Octavia G-tec v automatu a plný výbavě za 650 tis. Nebo libovolný hybrid v této cenové relaci.

        Nejde přeci srovnávat nejúspornější EV na trhu s takovým žravým tankem jako je Superb

        Rodíl na ujetý kilometr bude max 70 haléřů. Pojistka na octavii bude levnější někde o5-6 tisíc (což dá bohatě na dražší servis o olej) a nemusím navíc řešit druhé auto na delší cesty.

        1. Milý Uďo 🙂
          Koupil jsem Nového 30Kwh Leafa v plné Tekna

          Milý Uďo 🙂
          Koupil jsem Nového 30Kwh Leafa v plné Tekna výbavě za 705tis, zákonou pojistku mám za 2600 kč na celý rok a havarijní s 5% účastí za 11 tis ročně. Za garančku při 30tis km jsem zaplatil 670kč. Co chceš ještě počítat ?!

          1. Skoro jsem Vám na to skočil, ale nový Leaf má baterku 40
            Skoro jsem Vám na to skočil, ale nový Leaf má baterku 40 kWh

            Takže máte starého , to že jste ho koupil o 200 tis míň než ceník je určitě pro Vás plus a tím pádem se Vám to vyplatí. Nicméně každý auto se dá koupit levněji a proto porovnáváme ceníkové ceny.

            Jen jste mi potvrdil teorii, že pojiska na havárii je u EV dražší a souvisí s cenou vozu.

            Garančky má Nissan u leafu na 5 let zdarma, to je dobrý,ale mě se to povedlo jednou u Hyundae měli akci a dostal jsem k autu 5 let servisu do 100 tis. Km neplatil jsem ani korunu využil jsem to 3x pak jsem auto prodal.

            Na tu 30 kWh baterku máte záruku 8let ,ale max 160 tis. Km a
            tak když budeme srovnávat návratnost do konce záruky tak je to na hraně oproti třeba KIA NIRO se dá sehnat za 550 tis. Kč a to se vůbec nebavím o generačním rozdílu těchto vozů

            1. Kolik dáte u Kia Niro Hybrid za pohonné hmoty do konce
              Kolik dáte u Kia Niro Hybrid za pohonné hmoty do konce 100tis km garance? Generační rozdíl myslíte design nebo technologii ? :)Pokud nebudeme v generačním rozdílu porovnávat jen elektromobil, je zbytečné přisuzovat spalovacímu automobilu nějaké generační přednosti..
              PS: Ceníková cena mého Leafa byla 968tis 🙂 „Nový Leaf“ se ještě v česku koupit nedá..

              1. Mimochodem , už i cena kterou jsem za auto zaplatil není
                Mimochodem , už i cena kterou jsem za auto zaplatil není malá a za ceníkovou bych ho ani nekoupil. (Je to strašně moc) Vy dáte za Kiu 550tis a pak napořád pohoné hmoty, Já 700 a pak jen drobky za elektřinu. Za 12 měsíců co ho mám , jsem najel 50tis km. Většinou poznávačky po Evropě atd.Celkem mne to stálo na poplatcích za elektřinu 11 tis kč. Když to stejné najedete s Nirem, kolik za to dáte? Ale abych jen nechválil…musel jsem začít jezdit jiným způsobem, trochu plánovat a zpomalit. Také delší čas za volantem a nabíjením na cestách není pokaždé ideální.

                1. Souhlas , každý máme svoji pravdu, nicméně co se vyplatí
                  Souhlas , každý máme svoji pravdu, nicméně co se vyplatí se ukáže časem protože pokles ceny jakéhokoliv auta je ohromný a palivo je v ceně a provozu toho auta je to nejmenší.

                  Pokud najedete 50 tis. Km na poznávačkách za rok, tak Vám zavidím, protože já bych na to neměl čas , protože musím pracovat a samozřejmě se to Vám vyplatí.

                  Hybrid Vám jezdí tak za 4-4,5 l když pojedete stylem EV, a spíše rychleji, takže 1,20-1,40 Kč/Km.

                  Cenu EV asi víte na 1 Km od zadarmo přes domácí dobíjení nočním proudem 0,30 Kč , dobíjení běžným proudem 0,6 Kč až po 1,50 rychlodobíjení za cenu 10 Kč/ Kwh. V zimě si k tomu dejte raději +30%. Takže v zime na delší cestě kde musíte použít drahou nabíječku může být hybrid i levnější .

                  Jinak s tím omezením při provozu EV máte pravdu, proto já osobně EV používám jen kolem komína z 80% mě stačí nabíjet jen v noci. V 10% připadů strčím auto do zásuvky i práci a další 10% připadů si s manželkou prohodím auto .Ročně dělám cca 20 tis. EV kilometrů,ale je to podle mě spíše zábava jestli to auto bude jezdit bez poruchy 10 let, tak se to i vyplatí.

        2. Můžeme porovnávat porovnatelné. Třeba Audi A6 s výkonem
          Můžeme porovnávat porovnatelné. Třeba Audi A6 s výkonem přes 300kW a Teslu. Které auto bude levnější, které bude mít levnější servisní náklady, které bude mít levnější pojistku a které bude mít levnější náklady na 1 km? A kde najdu mapu sítě benzínek, na kterých můžou zákazníci audi bezplatně tankovat?

          1. Myslím že jsem srovnával výkonově srovnatelné vozy,
            Myslím že jsem srovnával výkonově srovnatelné vozy, naopak Octalia G-tec vyšší výkon, maximálku nesrovnatelně a zrychlení podobné.

            Třeba ta AUDI A6 nevyšší výkon je 240 KW 4×4 zrychlení 0-100 je 4,9s maximálka 250 Km.

            Výhoda tesly je určitě lepší krátkobobé zrchlení.

            Cena A6 s tím motorem je 1.455 tis bez DPH

            Jak je na tom tesla 4×4 nevím ,ale myslím že minimálně o 500 tisíc více a za to ujedu v Audi 250 tis. Km

            Vyšší cena pojistky je určitě u tesly má vyšší cenu a servis taky nevím jestli nám to někdo prozradí budu rád.

            Osobně kdyby sem si mohl mezi těmito vozy vybrat , tak si beru NIRO EV 🙂 i když by se asi opet nevyplatilo , ale o tom to je.

    1. Uklidnete se pane Krucipes. Kdyby Skodovku neprodali Wagenu
      Uklidnete se pane Krucipes. Kdyby Skodovku neprodali Wagenu tak dneska zadna Shade nebyla. Na Dizlblejt ma podil taky EU se svejma nesmyslne prisnejma kvotama a prosazovani dyzlu kvuli CO2. A o VW se fakt nestrachujte. Ty az se v EV segmentu rozjedou tak bude mit Tesla co delat. A to mam Teslu radsi asi jako vy. Ale hledme na to realisticky.

          1. Tak je odebere někdo jinej. Nemůžeš čekat, že ti budou
            Tak je odebere někdo jinej. Nemůžeš čekat, že ti budou lítat knedlíky do huby. Obchodní vztahy se budují, ty nejsou daný. Viz třeba Katar po saudský blokádě, místo živoření je to pro ně vzpruha a začali s vlastní produkcí potravin a tudíž větší soběstačnosti. Dovezli statisíce krav a potraviny začali brát z Turecka a Iránu a smějou se saudům do ksichtu. Až daj embargo na svůj plyn tak budou naopak požkozený ty co si začali.
            https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/blokada-kataru-nefunguje-tezi-z-ni-ale-nepratele-zapadu/r~780c625e6bc011e7bc2d0025900fea04/?redirected=1515835758
            http://eurodenik.cz/zpravy/katarska-krize-vzdusny-most-ma-do-zeme-dopravit-4000-krav-kvuli-zasobam-mleka

Napsat komentář