Chcete ovládat auto přímo silou mysli? Díky Nissanu už brzy dostanete možnost!

Japonský Nissan si na letošní veletrh CES v Las Vegas připravil opravdovou sci-fi chuťovku. Představí systém, který umožňuje řídit auto přímo mozkovými signály.

Speciální headset Nissanu určený pro ovládání auta s pomocí síly myšlenky
foto: Nissan

Nissan nazývá svou novou technologii „Brain-to-Vehicle“ neboli B2V. Jde o specializované rozhraní, které dokáže detekovat signály z lidského mozku a předávat je řídícímu počítači v autě.

Jde o součást projektu Nissan Intelligent Mobility. Cílem rozhraní B2V je zlepšit manuální řízení a zpříjemnit autonomní jízdu.

Snímání signálů z mozku řidiče umožní detektovat v předstihu například známky únavy nebo jakýkoliv jiný diskomfort. Zároveň dokáže systém s předstihem zachytit, že řidič chce například otočit volantem nebo šlápnout na brzdu.

Dále by mělo být s pomocí mozkových signálů „interní prostředí vozidla“. Kupříkladu bude možné využít rozšířenou realitu k úpravě toho, co řidič vidí, a vytvořit tak pro něj příjemnější prostředí.

Snímání mozkových vln a jejich interpretaci má nastarost umělá inteligence. Díky tomu je údajně možné zrychlit reakce na řidičovy pokyny o 0,2 až 0,5 sekundy.

Nissan chce praktickou ukázku své revoluční technologie Brain-to-Vehicle představit už letos na CES 2018 (9.1.-12.1.2018). Považuje ji za jednu z klíčových pro všechna svá budoucí vozidla.

„Potenciál aplikací téhle technologie je neuvěřitelný,“ myslí si Dr. Lucian Gheorghe z výzkumného centra Nissan Research Center v Japonsku.

Tohle není Apríl.

tisková zpráva

10 Comments on “Chcete ovládat auto přímo silou mysli? Díky Nissanu už brzy dostanete možnost!”

  1. Nic novýho. Amíci prý zkoušeli myšlenkový ovládání
    Nic novýho. Amíci prý zkoušeli myšlenkový ovládání stíhačky F-16 už někdy v 70. letech. Sice to bylo asi jen na 2 povely, ale bylo.
    V 70. už uměli vopice mozkem ovládat funkci robotický ruky.
    Kolik let je teda Nissan za vopicema? 50? :))))))
    https://en.wikipedia.org/wiki/Brain%E2%80%93computer_interface#/media/File:Monkey_using_a_robotic_arm.jpg

  2. To by asi ocenila moje zena. Kdyz jedeme a pociti potrebu, tak
    To by asi ocenila moje zena. Kdyz jedeme a pociti potrebu, tak se pokousim zastavit na nejakem prihodnem miste. Urcite to kazdy zna. Jedu a vzdy nejake vhodne misto zpozoruji az kdyz je pozde. Tak jedeme dal a rikam ji, ze u pristi moznosti zastavim. Safra, zase jsme to minuli…
    Ted budu porad myslet na tu lidskou potrebu a auticko zastavi u prvni prilezitosti 🙂

Napsat komentář