Čína vytvoří největší světový trh s emisními povolenkami

Čína a USA vytvoří téměř polovinu světového znečištění ovzduší. Zatímco vláda Donalda Trumpa se rozhodla od Pařížské klimatické dohody ustoupit, Čína se zaměřila na praktické řešení problému.

Čínský ekonomický úspěch katapultuje zemi směrem k čisté budoucnosti. Čína se stala lídrem nejen v elektromobilitě, ale také v oblasti obnovitelných zdrojů energie.
foto: JOSEPH, licence CC0 Creative Commons

Během následujících pěti let bude Čína investovat $361 mld. do obnovitelných zdrojů energie. Vytvoří tím asi 13 milionů nových pracovních míst. Navzdory tomu, že budou zastaveny práce na 103 nových uhelných elektrárnách.

Místo nich vznikne 1000 nových velkých solárních elektráren. Zároveň v Číně vznikne největší světový trh s emisními povolenkami. Firmy tak budou muset možnost znečišťovat ovzduší zaplatit.

V první fázi bude trh s povolenkami zaměřen pouze na sektor výroby elektřiny. Ten sám o sobě ale vytváří polovinu čínského znečištění ovzduší a je plně v rukou státu.

Čína tímto rozhodnutím rázně pochoduje vstříc budoucnosti, ve které fosilní paliva postupně přestanou hrát dominantní roli. Mezitím kráčí Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa opřesně opačným směrem.

Prozatím se nicméně čínský trh s povolenkami nebude týkat ostatních sektorů průmyslu, které však tvoří taktéž velkou část znečištění. Náběh celého systému bude postupný, krok po kroku.

Čína samozřejmě nekoná jen z nezištných důvodů. Naopak, stoupající hladina moří a oceánů přímo ohrožuje její hustě osídlené východní pobřeží, jádro čínského ekonomického úspěchu.

Společně s masivními investicemi do obnovitelných zdrojů je dnes Čína také největším elektromobilním trhem. Jen letos se tam prodá přes 500 000 aut do zásuvky. Tolik se pravděpodobně neprodá ani v USA a Evropě dohromady. Elektrifikují se tam už dokonce nákladní lodě.

Ve vztahu k čínskému povolenkovému systému nicméně panují obavy, aby se z něj nestal podobně problematický nástroj, jako v Evropě. Tedy aby vláda na počátku nevydala tak velké množství povolenek, že firmy nebudou mít důvod si nové povolenky kupovat, nebo snižovat emisní zatížení a povolenky prodávat.

V Česku je díky prodeji emisních povolenek Japonsku dlouhodobě financován stavební dotační program Zelená úsporám a Nová zelená úsporám. Každý, kdo staví nový dům nebo rekonstruuje starý díky němu může získat dotaci na zateplení, zdroj tepla a další opatření snižující energetickou náročnost domu.

Estonsko využilo emisní povolenky na nákup elektromobilů Mitsubishi iMiEV. Zároveň vybudovalo celonárodní síť nabíječek.

9 Comments on “Čína vytvoří největší světový trh s emisními povolenkami”

  1. Čína má úplně jiné podmínky než ČR. Svítí tam více
    Čína má úplně jiné podmínky než ČR. Svítí tam více slunce. Většina území Číny leží v pásmu jako mezi Istambulem a dolní hranicí Egypta. Soláry se tam jednoduše finančně vyplatí bez ohledu na ekologické hledisko. Uhlí musí dovážet, ropu taky. Co vidím na Číně problematické je těžba kryptoměn na západu země. Na těžbu využívá energii, pokud by netěžili kryptoměny, mohli by vypnut mnoho elektráren na uhlí.

    1. Čína ná mnoho pásem, a v pásmu jak je Česko naopak
      Čína ná mnoho pásem, a v pásmu jak je Česko naopak plánují brzo jaderné teplárny.
      Kryptoměnu těží přednostně v oblastech, kde vystavěli předčasně hafo větrníků, pro které nemají přepravní kapacitu k užitečnějším věcem.

  2. Satelit prokázal výrazné snížení znečištění
    Satelit prokázal výrazné snížení znečištění ovzduší v USA 2014 :))

    hybrid.cz/satelit-prokazal-vyrazne-snizeni-znecisteni-ovzdusi-v-usa

    Mapa nejhorších míst na Zemi:

    ceskatelevize.cz/ct24/veda/1946754-dve-miliardy-deti-jsou-ohrozene-znecistenim-vzduchu-mapa-nejhorsich-mist-na-zemi

    …. 2 milijardy rejžáku a 2 miliardy bubáků soudruzi 😉 €jropa má jen 0,5, rusko 0,25 a usa 0,25 😉

      1. a Za ten smrad táhnoucí se z Polska do východních čech a
        a Za ten smrad táhnoucí se z Polska do východních čech a severní moravy ty hnědouhelný sráče vyloučímu z €U a federace bude !!!

        zpravy.idnes.cz/polsko-evropska-komise-poruseni-vlady-prava-frans-timmermans-pbo-/zahranicni.aspx?c=A171220_132120_zahranicni_kha

        zpravy.idnes.cz/martin-schulz-federalizace-evropska-unie-f1v-/zahranicni.aspx?c=A171207_124428_zahranicni_ert

Napsat komentář