Google je 100% poháněn obnovitelnými zdroji

Od roku 2010 začal Google masivně investovat do obnovitelných zdrojů. Nejnovější nákup výkonu 535 MW větrných elektráren znamená, že Google je 100% poháněn sluncem a větrem.

Synchronní generátor je právě instalován na stožár větrné turbíny
foto: Google

Celkem dnes Google po celém světě využívá v obnovitelných zdrojích výkon 3 GW. Dostatek na to, aby mohla být celá firma celoročně zásobena právě jen z těchto zdrojů.

Hlavním důvodem k tomuto kroku je pokles ceny solárních a větrných elektráren, resp. energie v nich vyrobené, o 60 % až 80 % za posledních 6 let. Google se tak stal společností, která globálně využívá nominálně nejvíce energie z OZE.

Druhý je americký Amazon (1,5 GW) a třetí americké ministerstvo obrany (550 MW). Na dalších místech žebříčku se umístili Microsoft (450 MW), Facebook (450 MW) a Wal-Mart (400 MW).

ZAJÍMAVOST: Google provozuje 14 datových center na čtyřech kontinentech a kanceláře ve 150 městech po celém světě.

„Dramatický pokles ceny solárních a větrných elektráren podporuje výrazný růst zaměstnanosti; přechod k čisté energii představuje bezprecedentní ekonomickou příležitost, která postupuje rychleji, než kdy kdo předpokládal,“ řekl Gary Demasi, šéf globální infrastruktury Google.

Podle Google je ale 100% zásobování firmy obnovitelnými zdroji teprve začátek. Konečným cílem je „vytvořit svět, ve kterém každý – nejen Google – bude mít přístup k čisté energii“.

Google, Twitter

121 Comments on “Google je 100% poháněn obnovitelnými zdroji”

  1. pane horiku, casto se dopoustite zavadejicich clanku a hlavne
    pane horiku, casto se dopoustite zavadejicich clanku a hlavne nadpisu ale mam pocit, ze situace se zhorsuje. tenhle clanek je uz vyslovena lez. delate ze seriozni problematiky bulvar. je fajn, ze vas zrejme cte hodne lidi anebo ze se o to pokousite, neprijemne je to, ze to neni ctive pro lidi, kteri se opravdu chcteji neco seriozniho docist. google samozrejme neni 100 procenty pohanen obnovitelnou energii ale to vime vsichni. ze investoval hodne penez do oze je hezke, ale to je asi tak cela pointa. vsechno ostatni jsou omacky, pripadne rovnou lzi.

      1. Blábolíš ty Anonyme, v článku bylo jasně řečeno, že
        Blábolíš ty Anonyme, v článku bylo jasně řečeno, že 40 halířů za kWh je cena, za kterou ty nové elektrárny v Mexiku dostanou za svou elektriku. Že odběratelé platí více je jasné, jako všude musí platit za přenos, distribuci, regulaci, jiné zdroje, když Slunce nesvítí dost, daně, povinné odvody, …

        1. no já nevím kdo tu víc blábolí :-))
          ale já to beru,

          no já nevím kdo tu víc blábolí :-))
          ale já to beru, každý nemůže mít dobrou paměť, tak pro osvěžení

          Rekordně levnou elektřinu mají v Mexiku: je ze slunce a stojí 0,4 Kč/kWh
          Mexiko má dnes k dispozici něco málo přes 300 MW solárních elektráren. Svítá ale na lepší časy. A levnější – elektřina ze slunce tam stojí v přepočtu 0,4 Kč/kWh.

          PS: jasně to bylo řečeno až v komentech pod článkem :-)), kde na to upozorňovalo několik lidí včetně mně, že v názvu článku je blábol

          1. Neumíte tedy číst pořádně text, protože ten nadpis
            Neumíte tedy číst pořádně text, protože ten nadpis říká: Elektřina v Mexiku ze slunce stojí… Syntax je trochu zvláštní, ale věta je validní a říká přesně to že sluneční elektřina v Mexiku stojí 0.4Kč/kWh. Ta dvojtečka tu slouží víc jako čárka, než jako tečka.

            Chcete to snad napsat v lambda kalkulu?

            1. Carlosi :-)) nezastávej se kámoše Honzy, příspěvky od
              Carlosi :-)) nezastávej se kámoše Honzy, příspěvky od obou jsou vždy super,
              ale 99% lidí pokud uvidí v nadpisu
              Rekordně levnou elektřinu mají v Mexiku: je ze slunce a stojí 0,4 Kč/kWh
              tak to určitě nebudou chápat tak, že Enel dostane z jedné jediné konkrétní FVE elektrárny za 1 vyrobenou kWh 40halířů

              PS: jak lidi budou chápat tuto větu?
              rekordně levný chleba mají v Mexiku: je ze pšenice a stojí 1Kč/bochník
              já osobně to chápu tak že v Mexiku si koupím 1 bochník chleba za 1Kč,
              ale možná že ty s Honzou to chápete úplně jinak?

          2. V článku je to možná lehce zavádějící, ale fakticky
            V článku je to možná lehce zavádějící, ale fakticky naprosto správně. To, že to někdo pochopil blbě a následně mu vztek vydrží ještě týden je jen jeho osobní problém.
            BTW, v tom článku byla jedna zásadní chyba, které si nikdo nevšiml. ENEL tu cenu totiž nabídl za elektřinu z větrných elektráren. Pan Horčík použil převzatou agenturní zprávu, kde už to bylo špatně. Přišel na to až o pár dnů později jeden hnidopich z GTM. Nejnižší vysoutěžená cena za FV elektřinu nebyla 17.7 USD/MWh, ale 18.93 USD/MWh, tj. cca 42 halířů za kWh. To je ještě lepší zpráva. Fosilní klasiku likvidují dvě technologie, ne jen jedna.
            P.S.: Ve slušné společnosti se člověk neschovává jako Anonym. Je slušné si stát za svými názory veřejně.
            P.P.S.: V tom článku se tam čílil jen nějaký Anonym. Nevím jestli byl sám nebo se tam anonymně vztekalo více lidí.

            1. 1***,
              ano je to jen můj osobní problém, ale že bych byl

              1***,
              ano je to jen můj osobní problém, ale že bych byl kvůli nějakému blábolu v názvu článku od 21.11 rudý vzteky? to ani omylem ve snu
              můj původní comment pod článkem
              (to že někdo vysoutěžil aukci s touto cenou vůbec neznamená že takto nízkou cenu platí Mexikánci!!! takže absolutně špatný název článku:-)) cenu 0,4Kč dostane Enel za vyrobenou 1kWh)

              prostě já osobně mluvím jasně a srozumitelně a když někomu řeknu že v Kauflandu mají banány za 15Kč tak mu tím sděluji, že za těch 15Kč si ty banány i koupí

              P.S. problém je, že jednak nejsme ani ve slušné společnosti a člověk nikdy neví kdo se dívá, kdo mi zajistí že čez nebo někdo jiný nemá dlouhé prsty?(pár let před rokem 1989 si pamatuji), navíc moje příspěvky nejsou ani z 10% tak odborně fundované jako Carlosovi nebo pana Veselého, které velmi rád čtu , takže bych to uzavřel s omluvou, za to že pan Veselý musí kvůli nějakému anonynomi zpětně dohledávat ve článcích a místo toho v ten čas mohl vzniknout jiný skvělý post, který bude věcně argumentovat místním rýpalům RS, E-ryc a dalším :-))
              stejně mě s Carlosem argumentama neutlučete a Carlos s validním souvětím už vůbec ne :-))) , pro mě ten název článku je nepřesný blábol, protože v Mexiku si 1kWh za 40halířů nekoupím, osobně mě totiž výkupní cena za elektřinu živí desítky let, takže tyto pojmy mi rozhodně nejsou cizí, a pokud pro novináře je výkupní cena = prodejní cena je to jen problém novinářů co pak píší bláboly

    1. Používáte zbytečně silná slova. Google platí za
      Používáte zbytečně silná slova. Google platí za elektřinu nějakému dodavateli a tento dodavatel se zavázal, že veškerá zaplacená elektřina bude pocházet z obnovitelných zdrojů. To samozřejmě neznamená, že Google pojede jenom když bude svítit, foukat nebo téct voda, ale čistě to, že platí za její odběr a výrobu dodanou do mixu. Že samozřejmě spotřebovává to, co se okamžitě vyrobí, to je věc jiná, s tím nesouvisející, protože všichni víme, že energetika takto funguje.

              1. Fakticky nebo střelba od pasu? Já to neprobíral, protože
                Fakticky nebo střelba od pasu? Já to neprobíral, protože je tam těch druhů ceníků fakt hodně.
                Ale pochybuji, že by uvědomělý ekolog platil za elektřinu dvojnásobek. Tedy při běžné ceně 5,- Kč / 1 kWh a 2,50 noční proud, tak to mám já v D27d Elektormobilita, hnedle 10,- Kč a 5,- Kč.

                1. tak se podivejte. vy jste poslal odkaz.
                  tak se podivejte. vy jste poslal odkaz.

                1. nevidím důvod proč bych ti to rs měl číst :-))) CTRL+C a
                  nevidím důvod proč bych ti to rs měl číst :-))) CTRL+C a CTRL+V používat umíš ne?,když už jsi vyčetl ten řádek s 10Kč/kWh tak ho sem nakopíruj ať se ostatní můžou taky zasmát :-))

                  P.S. já stejně vím, že z tvé strany je to jen další provokace a číst v tom pdfku moc dobře umíš :-)), že tě pořád ty provokace baví? na hybridu se scházejí možná trošku EV fanatici, ale nemyslím si že by to byli zlí lidi, a všichni dobří lidi by měli táhnout za jeden provaz ne? a i když máš ve spoustě věcí pravdu a uvádíš věci na pravou míru, pořád je to jen slovíčkaření a ti EV fanatici nezamořují ostatním lidem vzduch zplodinami

                2. sam bych to lepe nenapsal 😉 ev fanatici, to budu pouzivat.
                  sam bych to lepe nenapsal 😉 ev fanatici, to budu pouzivat. jak ale vidite, neschazeji se zde jenom ev fanatici. ja porad ziji v predstavach, ze se tady schazeji i lidi se sirsim zajmem o ekologii a dopravu. a tam patri treba vodik, cng, umele vyrabena paliva pripadne jine zpusoby. treba i ten hyperloop. nejenom ev fanatici. kdyby tomu tak nebylo, nejmenoval by se tenhle server hybrid, ze ano…. ctrl c, ctrl v? ukazte mi to mila babicko, jak se to dela a vyctete z toho pdf-ka cenu za kWh vy prosim prosim. ja tam fakt videl 10kWh.

                3. 1***
                  mě by v prvním kroku stačil syntetický benzín do

                  1***
                  mě by v prvním kroku stačil syntetický benzín do benzíňaku
                  EV pro mě osobně ještě dlouho nepoužitelné

                  blbě se to kopíruje sem do komentu, to PDF je fakt přehlednější, (i když neznám více nepřehlednější ceník než co je na elektřinu v čezku, zlatý komunisti)

                  v závorkách je cena s DPH
                  Distribuční
                  sazba
                  D01d D02d D25d D26d D27d D35d* D45d* D57d D56d* D61d

                  Souhrnná cena elektřiny
                  Cena za
                  1 MWh – VT
                  3 615,86
                  (4 375,19)
                  3 060,42
                  (3 703,11)
                  3 321,10
                  (4 018,53)
                  2 122,88
                  (2 568,68)
                  3 211,10
                  (3 885,43)
                  2 091,59
                  (2 530,82)
                  1 991,59
                  (2 409,82)
                  1 869,83
                  (2 262,49)
                  1 991,59
                  (2 409,82)
                  4 471,12
                  (5 410,06)
                  Cena za
                  1 MWh – NT
                  1 283,62
                  (1 553,18)
                  1 283,62
                  (1 553,18)
                  1 283,62
                  (1 553,18)
                  1 383,62
                  (1 674,18)
                  1 383,62
                  (1 674,18)
                  1 439,90
                  (1 742,28)
                  1 383,62
                  (1 674,18)
                  1 454,68
                  (1 760,16)

                4. A nejhorší jsou ty zachránci Afriky :)))
                  A nejhorší jsou ty zachránci Afriky :)))

  2. Off
    Off topic:
    cleantechnica.com/2017/12/01/adults-claim-something-climate-look-mess-leave-young-people/

    Jak současné vládnoucí generace dále prožírají budoucnost a tváří se jak ji zachraňují. Nojo, peníze až na prvním místě. Jo kdyby se tolik nestrachovali o haléře, tak jsme už dnes mohli mít hezkou flotilu nových elektráren. Ale oni ne.

    (Ale že ekologizace může být ekonomicky výhodná to už asi nevidí. No minimálně ne naši drážní dopravci, když u brejlovce vyměníte motor, tak spotřeba jde prý dolů o 100-200l nafty za hodinu)

    Mno mohl bych to zkusit čtvrtníčkovsky.

    Mohli jsme pro vás něco opravdu udělat, připravit pro vás krásnou čistou budoucnost nahradit elektrárny, vyměnit motory, ale my jsme řekli ne. Budeme se jenom tvářit a vám necháme bordel.

  3. Tedy nepotřebuje vůbec záložní zdroje pro případ
    Tedy nepotřebuje vůbec záložní zdroje pro případ výpadku těhc „obnovitelných“, jinak řečeno, žádná plynová, uhelná nebo jaderná není nikdy využita?

    Osobně bych hádal, že je to lež a zase si PR honí triko a přitom bez klasiky by byli pěkně vpre…

    Právě proto nesnáším fanatiky jedni nedaj dopustit na spalovák a nadruou stranu pak musím číst od ekologických fašistů tyto lži, že prej fungujou jenom na obnovitelné… Hov.. bez klasiky by v noci a v bezvětří jenom svítili petrolejkou…

          1. Jakpakto že né ? Ta Octavia jezdí na palivo k jehož
            Jakpakto že né ? Ta Octavia jezdí na palivo k jehož rafinaci je třeba elektřiny, spousta. A za eletřinu platíme u nás povinně výrobcům OZE. Takže v každém litru svého životabudiče už ji má. Další peníze jim pošle ve spotřební dani z nafty, ta jde výrobcům OZE jako dotace té snížené dotace, která se snaží tvářit, že je nižší, než je ve skutečnosti, aby se lid a průmysl nebouřil.
            Vidíte, jak je ta šaškárna celá absurdní ?

    1. hov klasika jede taky na OZE, bohužel doba obnovení je
      hov klasika jede taky na OZE, bohužel doba obnovení je extrémně dlouhá, a každý člověk s IQ větším než tykve si tu klasiku začne šetřit, když to může nahradit jiným OZE co se obnovuje v podstatně kratším intervalu, ale ti s menším IQ nejdřív vydrancují tu klasickou OZE (uhlí,ropa,plyn) však další generace ať se postarají, a klidně vykácíme všechny lesy, další generace se aspoň nebudou nudit ve virtuální realitě

        1. já nic nedrancuju, jsem si ty doly koupil za poctivě
          já nic nedrancuju, jsem si ty doly koupil za poctivě vydělané peníze, mám z toho křečové žíly a revma jak jsem pořád postával před Tuzexem a měnil bony, a čezu uhlí pod cenou neprodávám, a vidlákům co mají kotle na pevná paliva už vůbec ne, a jestli čez pak tu elektřinu za pakatel vyveze za to já nemůžu,ale tady v čezku se kšefty dělají dobře,stačí jen pustit malý tringelt a dají se výhodně koupit celé doly, pořád lepší než aby to rozkradli zaměstnanci nebo neschopní státní úředníci

          1. Tak bacha, aby Vám je nevzali. Znáte to, už to tady bylo. A
            Tak bacha, aby Vám je nevzali. Znáte to, už to tady bylo. A taky si páni mysleli, že důl se vzít nedá, že je to jen díra v zemi. A jak to dopadlo. Sebrali, vydrancovali a zavřeli. Důl i uhlobarona. Tedy v opačném pořadí. 🙁

    2. Máte v té úvaze problém, protože směšujete
      Máte v té úvaze problém, protože směšujete technologickou stránku věci, tedy aktuální podíly v síti, ty jsou nějaké, a zakoupenou elektřinu, která znamená že peníze daného člověka nedostanou třeba jaderky, nebo uhelky, ale konkrétní OZE. A pokud tyto mají nadvýrobu a člověk neodebírá, tak si ten proud odebere někdo jiný. Nicméně pořád platí že někdo má glejt že veškerý jím odebraný proud byl zaplacen provozovatelům OZE.

        1. Mě na faktuře zajímá co zaplatím a jakou elektřinu si
          Mě na faktuře zajímá co zaplatím a jakou elektřinu si zaplatím. Ne co reálně elektřina stála a odkud je, to už je záležitost dodavatele, aby to nějak zpytlikoval. Chápete ten rozdíl? Odběratele zajímá to, co platí. Ne to, co mu teče do drátů. Proto lze napsat, že Google je 100% poháněn OZE, protože oni to tak cítí, jelikož to tak platí. Že to technologicky pravda být nemůže, to je druhá věc. Nicméně ani vy ani nikdo jiný nedokáže rozlišit elektrony, které mu do zásuvky tečou.

            1. Tak jistě by bylo hezčí, kdyby ke každému, kdo chce
              Tak jistě by bylo hezčí, kdyby ke každému, kdo chce zelenou elektřinu, vedly od větrníků/FVE/vodní/geotermální aj. elektrárny dráty rovnou až domů, ale je to trošku zaplácávání krajiny drátama, nemyslíte? To je jako by jste chtěl bio potraviny od bio farmáře vozit jen polními cestami od něj k Vám domů, aby se náhodou ta přepravka jablek cestou nepotkala s těmi nebio. Chápu, srovnání kulhá, ale jak by jste to lépe vysvětlil?

              1. srovnani je je genialni. zaplatite bio jabka, cestou se vam
                srovnani je je genialni. zaplatite bio jabka, cestou se vam zamichaji s nebio jabkama pac se vozi po stejnych silnicich a nejde je oodelit od sebe, ale vy mate papir, ze jste si koupil bio jabka. kazdopadne tohle neni pointa clanku. clanek tvrdi: google vyrobi strasnou hromadu biojablek, takze vsechna jabka, ktera spotrebuje jsou bio. co z toho samozrejme vyplyva jenom v pripade, ze spotrebovava jenom to, co vyrobi. ale tohle neplati. i dalsi vety jsou logicke nesmysly, ktere jenom zamlzuji jak to vlastne s tim vyuzivanim biojablek vlastne ve skutecnosti je.

                1. Přepravky s jablky píšu, ne jablka samotná. Jak jsem psal,
                  Přepravky s jablky píšu, ne jablka samotná. Jak jsem psal, srovnání kulhá, protože zatímco třeba voda z ledovce a ze studny je různé kvality a puštěním do jedné trubky se promíchají a nebudu je moci nijak oddělit, tak elektřina „chutná“ stále stejně, ať je z jádra, vody, slunce či uhlí. Pokud ji nakupuji od firmy, co kupuje jen z OZE, pak mám jen tu z OZE. Protože pokud bych teoreticky vypnul ostatní zdroje a nechal téct dráty jen tu svou, doteče ta z OZE.

                2. ale vzdyd jo ja vam to neberu. jen se chytate toho, co neni
                  ale vzdyd jo ja vam to neberu. jen se chytate toho, co neni pointa.

              1. než pole zaplavená řepkou tak už raději solary, a nejlepe
                než pole zaplavená řepkou tak už raději solary, a nejlepe s trackery, víš jak si ta půda pod tím trackerem odpočine? kolik hmyzu tam žije? tam totiž nemusí valit tolik pesticidů jako u té řepky, solar má ale oproti Temelínu výhodu že ho můžeš dát i na střechu nebo na zeď a může si ho postavit každý venkovský pepík, ale ty jsi asi zlý člověk když to nechceš těm venkovským pepíkům povolit?

                1. No když si představím kolik zdrojů muselo byt
                  No když si představím kolik zdrojů muselo byt spotrebováno na výrobu zbytečných FVE (kteríé bez aku jsou uplne naho..)
                  Tak bych preferoval, radej mit na poli trávu či obilí co skrmý dobytek, který pak dá mrvu co vylepší půdu co je vybraková ekologickýma požadavka na obnovitelné zdroje…

                  Ale to by nesmeli radit pepíkům na venkove lidi co vypestovali maximálně kdytku v květináči…
                  Pepíci hoooodně potřebují radit od lidí co v životě na polu nedělali, ale 100procentně v městě u piva vymysleli způsob jak ekoliogikcy hospodařit 😀

                  Já se poseru, že nejvíc radí zemědělcům hlavně měštáci co o tom ví prd 😀
                  Když připočtu, že svazáci a angažovaní umělci radí, že musí jezdit blbům mimo prahu vysvětlovat co je pro ně dobré stejně jako v padesátkách, tak si říkám, že ten komunista měl recht o tom plotu okolo prahy, ono je jedno které století je, v praze vždy ví co venkovani mimo ni musí dělat, ale už neřekne, že je to proto, aby se pražák měl dobře 😀

                2. pěknej post, se vším souhlasím až na ty zbytečný FVE,
                  pěknej post, se vším souhlasím až na ty zbytečný FVE, proč by měla být zbytečná když dokáže 20 let vyrábět velmi levně ze slunce elektřinu? a už jen to že to minimálně bude 20 let v provozu je super, sice to není jako vodní turbína která klidně vyrábí elektřinu i po 100 letech, nebo jako že ty suroviny na FVE panel se dají lépe použít na výrobu např nějaké sračkoidní elektroniky co ten proud hlavně žere? a po záruce 2 let je to neopravitelné jak z důvodu chybějících náhradních dílů tak z důvodu ceny samotné opravy? ale pro někoho je asi PLAYSTATION přínosnější technologie než FVE panel :-))), pro mně je to ten FVE panel, ale chápu že to není dobré pro čez, každý FVE v provozu mu snižuje ukrajuje z miliardových zisků, a není v zájmu čezu aby si pepíci na venkově FVE panelama snižovali spotřebu elektřiny, navíc každý FVE panel extrémně ohrožuje stabilitu sítě, hrozí blackout atd, proto je potřeba každý nezákonně zapojený FVE panel zlikvidovat, hlídat neoprávněnou dodávku elektřiny a tvrdě to postihovat, ne nebo rovnou z toho udělat trestný čin jako u domácí výroby alkoholu, vyrábět elektřinu má mít právo jen stát a několik velkých firem, kteří mají dostatečně kvalifikované lidi, položení FVE panelu s mikroinvetorem na zem kam svítí slunce je totiž vysoce sofistikovaná záležitost stejně jako zastrčení zástrčky z mikroinvertoru do zásuvky!!!

                3. Když pánovi se uhelka s dolama a čmoudíkama líbí více,
                  Když pánovi se uhelka s dolama a čmoudíkama líbí více, no….

                4. Máme přebytky v zemědělství, zemědělci bez dotací
                  Máme přebytky v zemědělství, zemědělci bez dotací nefungujou, musej mít dotovanou i naftu, nikdo vod nich nechce vykoupit jejich výdobytky, pak ve svejch dotovanejch traktorech stávkujou za svoje dotace, vylejvaj mlíko zpátky do pole, atd. atd. Ale zabedněný fňukači „odborníci na zeměděství“ furt budou nadávat na každou fotovoltaiku, kterou uviděj protože by tam nutně potřebovali pěstovat plodiny, který od nich nikdo nevykoupí. :)))

                  Už nemáme co žrát, proboha pokácejte ty soláry ať si můžem vypěstovat pár zrn na chelba!

                  Zemědělci mají problém prodat úrodu obilí. Výkupní ceny snižuje i přebytek na trhu
                  https://www.irozhlas.cz/ekonomika/zemedelci-maji-problem-prodat-urodu-obili-vykupni-ceny-snizuje-i-prebytek-na-trhu_201609061043_krohackova

                5. Zěmědělci radši pěstujou biomasu k pálení protože
                  Zěmědělci radši pěstujou biomasu k pálení protože nikdo nechce kupovat jejich obilí. No to je pecka furt něco pálit jak idiot.

                  Někteří zemědělci v Moravskoslezském kraji zkoušejí pěstovat místo obilí energetické plodiny. …Přinutily je k tomu problémy s výkupem obilí.“
                  http://www.rozhlas.cz/ostrava/aktualne/_zprava/pestovani-energetickych-plodin-zemedelcum-zisky-neprineslo–186737

                6. to je hlavně problém dementního státu a ještě
                  to je hlavně problém dementního státu a ještě dementnějších úředníků, je problém mít státní výkup obilí? státní mlýny?státní pekárny? státní prodejny? nojo neviditelná ruka trhu to vše vyřeší….pak 10 vajíček v čezku stojí 50Kč a je jich obrovský nedostatek a vedle v Německu v Aldi 10vajíček 1,09EUR a je jich obrovský dostatek, čezko má hlavně problém v tom že celý trh ovládají velcí hráči (megazloději typu Adropeft,Maketa,atd.)normální slušná konkurence tu prostě neexistuje

                7. Jo ahá, tak hlavně že nadáváš solární panely, ty
                  Jo ahá, tak hlavně že nadáváš solární panely, ty určitě můžou za všechno :)))))
                  Běž si fňukat jinam.

                8. Kuku dobrá tráva asi?
                  1. já právě nefňukám já si ty

                  Kuku dobrá tráva asi?
                  1. já právě nefňukám já si ty vajíčka kupuju v Aldi, ale mrzí mě že ti co nebydlí u hranic nemůžou
                  2. nechápu kde si vzal že zrovna já nadávám na FVE panely, já nenadávám ani na tu zlodějskou výkupní cenu z roku 2010 na kterou dosáhli hlavně šikovní kmotři a silné investiční fondy

                9. Tak to máš blbý, máš se podepisovat. Anonym jako
                  Tak to máš blbý, máš se podepisovat. Anonym jako anonym.
                  Kupuj si vejce třeba na Marsu, mě jsou ukradený.

                10. Ale ty problémy tu jsou právě protože tu do toho rýpal
                  Ale ty problémy tu jsou právě protože tu do toho rýpal přes 40 let stát plánovaným hospodářstvím, které dopadlo katastrofou, na takto zplanýrovaném trhu pak vyrostlo několik náletových monster která zadusí všechno ostatní.

                  Veškeré regulace, umělý nedostatek, to je jenom důsledek toho že není zdaleka dokončena transformace ekonomiky a myšlení lidí. Bude to trvat ještě hodně dlouho, pak se to zlepší. Nepotřebujete regulaci, naopak, potřebujete vytvořit prostředí ve kterém snadno půjde vytvořit konkurence.

                11. V Americe jsou normální farmáři taky podrcený gigantama a
                  V Americe jsou normální farmáři taky podrcený gigantama a taky jim stát dotuje palivo. Myslím že tam žádný plánovaný hospodářství neproběhlo 🙂

                12. Když on korporátní kapitalismus je v podstatě socialismus.
                  Když on korporátní kapitalismus je v podstatě socialismus. Jen místo strany a vlády ho řídí oligarchové a vláda. V Rusku brutálněji, v USA elegantněji. V Rusku Vás sejmou, v USA přeplatí.

                13. Nojo většina se těší, až se 25. února 2018 (tedy 70 let
                  Nojo většina se těší, až se 25. února 2018 (tedy 70 let poté) objeví Babiš v TV a řekne „právě jsem se vrátil z Hradu…..“

                14. ale toto nieje žiadna novinka, už za socíka som v
                  ale toto nieje žiadna novinka, už za socíka som v technickom magazíne čítal viacstránkový článok o tom, že „tuná“ je pestovanie obilia na zrno ekonomicky stratové, bola tam veta v zmysle – budú ma preklínať, ale zasiate obilie je ekonomickejšie pokosiť, zviazať do snopov/lisovať nevymlátené, pretože ako energetická surovina má vyššiu cenu ako zrnina. v inom čísle bol článok s nadpisom „chováme polokrávy?“ s výčtom, koľko nadoja inde.
                  a k tým naziskovým – veď aj tie energetické rastliny sú DOTOVANÉ. na osivo, na techniku, …

                15. lenže ako sa tadiaľ preženú tanky, aby nevyhynuli tie
                  lenže ako sa tadiaľ preženú tanky, aby nevyhynuli tie jedinečné motýle? bežne sa doporučuje pol metra na zošuchnutie snehu, tank, aj bez veže potrebuje viac ako tri metre …

                16. přiznám se že mám asi natvrdlé vedení a poprosím o
                  přiznám se že mám asi natvrdlé vedení a poprosím o vysvětlení, nechápu proč by tanky měli jezdit přes pole s trackery osazenými FVE aby nevyhynuli ti motýli? ty tři metry potřebuje ten tank na výšku nebo na šířku? a nebo jako že by ty tanky útočili na ty FVE(jako že to jsou nějací tranformers?) a tím by zachránily motýli?

                17. díky za vysvětlení, už to chápu:-)), ale vytvářet tanky
                  díky za vysvětlení, už to chápu:-)), ale vytvářet tanky tůně pro živočichy je ultrademence, ať si vezmou ti ekologové krumpáče a lopaty, pokud teda vůbec ví jak se to drží v ruce a co se s tím dělá, přírodu mám rád, chráním ji, ale na ekology jsem silně alergický, ti kreténi dělají ekologii od stolu z kanceláře a podle toho to vypadá

                18. oni sú už takí – človek je zodpovedný aj za vyhynutie
                  oni sú už takí – človek je zodpovedný aj za vyhynutie dinosaurov.

                19. A víte, co je nejhorší, že oni tomu opravdu věří. A
                  A víte, co je nejhorší, že oni tomu opravdu věří. A mají důkaz. Víte jaký? Že my žijeme a dinosauři ne. Tedy nezvratný……. 🙂

                20. No poslední věta je super námět na povídku. 🙂
                  No poslední věta je super námět na povídku. 🙂

                21. perfektně vyjádřeno,bravo.Jinak co se týče googlu, tak
                  perfektně vyjádřeno,bravo.Jinak co se týče googlu, tak možná přehánějí, ale alesponˇ něco. Kdyby každá velká společnost pokud vlastní např. haly, používala třeba je v létě solární panely, tak je to čistá nespotřebovaná energie, která nikde nechybí.

          1. Ale tak nízké odvody, jako má google by měly být pro
            Ale tak nízké odvody, jako má google by měly být pro všechny, ne je mořit a přerozdělovat. To je podivně zvrácený názor mnoha lidí že když někdo platí méně na daních, je to špatně a musí se mu to zatrhnout místo toho, aby se hledala cesta jak daně snížit i ostatním. Vím, že to povede k redukci přebujelého státního aparátu, ale v konečném důsledku to bude dobře.

                1. Co to prosim obhajujete? Dane maji platit vsichni stejne, ne
                  Co to prosim obhajujete? Dane maji platit vsichni stejne, ne ze privilegovani budou mit vyhody

                2. Nebo se na to můžete podívat tak že nízké daně by měli
                  Nebo se na to můžete podívat tak že nízké daně by měli platit všichni.

                  Každá rozumná společnost která může by měla co nejdříve z vydřidušských zemí zmizet, takové si nezaslouží aby u nich někdo dával lidem práci, protože se jim odvděčují jen a pouze nevděkem a vysokými daněmi a dalšími odvody.

                  Zkuste si opravdu někdy najít náklady na jednoho takového Frantu Vomáčku u lopaty. Vžijte se do situace firmy, která musí dát pomalu ještě jednou tolik státu co dává zaměstnanci.

                3. Daně má platit každý takové, jaké se mu je podaří
                  Daně má platit každý takové, jaké se mu je podaří optimalizovat. Je v podstatě povinností každého podnikatele optimalizovat daně tak, aby platil co nejméně.

                4. Tyhle megakorporace oplimalizují daňovou sazbu limitně k
                  Tyhle megakorporace oplimalizují daňovou sazbu limitně k nule (0.05%) a to už je přece jen příliš. Pak jsou čím dál větší a bohatší, až jsou silnější než běžný stát, takže jedině EU, USA nebo Čína je může klepnout přes prsty.

                5. U megakorporací záleží na tom, kdo je vede. Třeba zrovna
                  U megakorporací záleží na tom, kdo je vede. Třeba zrovna vedení Googlu ve mě budí důvěru a nemám problém. Stejně tak to mám u Amazonu, Facebooku apod.

                6. No zrovna u facebooku nevím, mají na svědomí pár
                  No zrovna u facebooku nevím, mají na svědomí pár takových podivných veletočů. a Zuckerberg na mne nepůsobí zrovna solidním dojmem, něco mi na něm nesedí.

                  Problém je v tom že tyto nové korporace jsou stále vnímány stejně jako velké staré průmyslové megafirmy, ale přitom lidé v nich mají už dost jiné paradigma než lidé řídící staré průmyslové kolosy kterým bylo totálně jedno cokoliv jiného než kolik zelených papírků u nich přistane na účtě.

                7. Běžný stát? To je něco jako běžný prací prostředek?
                  Běžný stát? To je něco jako běžný prací prostředek? Hodně firem, ne zrovna megakorporací má v pohodě větší rozpočet než mnoho zemí a i tak co může megakorporace udělat? Uplatit politiky? Jenže to zvládne každá firma, není to zase tak těžké. Nebo myslíte že kokové limonády a.s. zaplatí armádu a obsadí nějakou zemi? To by byl konec toho co bylo vytvořené Vestfálským mírem. Ano, ten do jisté míry světu pomohl, ale způsobil nám i nemalé problémy.

                  EU, USA, Čína… pokaždé klepnou přes prsty jenom korporace z jiného státu. V USA je VW dost dřený za dieselgate a přitom vláda jde na ruku místním automobilkám. V EU je to zase opačně a jde se po technologických firmách zatímco VW a emisní aféra se tiše toleruje. V Číně bychom zase našli něco takového… Každý si chrání ty své korporace. Bylo to tu vždy vždy se od průmyslové revoluce daněmi zatěžovaly běžní lidé, menší firmy…

                  Dřív ve středověku se to nějak zaonačilo a z bohatého se udělal nějaký šlechtic, vymyslelo se že jeho předek byl kdosi významný třeba Matyáš Korvín (zřejmě) nechal vymyslet legendu o příbuznosti se Zikmundem Lucemburským. To s korporací nejde tak se ty své tolerují. Díky odkupu Monsanta firmou Bayer zřejmě bude teď EU shovívavější, na druhou stranu možná je začnou dělat zle USA. Nic nového…

                  A víte mimochodem proč se podaří megakorporacím optimalizace na takové malé procento? Protože je někdo donutil k tomu začít optimalizovat, pokud by daně a všechny odvody byly <<<<20% tak s velkou pravděpodobností ani nezačnou optimalizovat. Bohužel když přejdete jistý bod tak nakonec dojdete k tomu že si zavaříte protože lidi začnou hledat jak to obejít, vyhnout se tomu a skončíte s menším výběrem než před zvýšením daní. Toto si státy zavinily samy. Zajímavé, captcha tvrdí že Masonic Pont, zednářský most, to je... zajímavé vzhledem k tématu...

                8. Protože jste překročil trigger point o kterém píši,
                  Protože jste překročil trigger point o kterém píši, pokud byste se k němu nedostal, tak ani k těm 0.05 % nespadne.

                9. To s tím trigger pointem je jen jedna z řady rádoby
                  To s tím trigger pointem je jen jedna z řady rádoby ekonomických pouček jejíž princip je obvykle vysvětlován naprosto zavádějícím způsobem.

                  Reálnou praxi uvedl Josef výše, tedy pokud je zde legální, nebo i šedá cesta jak optimalizovat daně tak, aby ve výsledku podnikatel/firma/korporace zaplatil na daních co nejméně tak se o to má pokusit, jinak je dle definice špatným podnikatelem, protože tím nemaximalizuje svůj zisk.

                  Výše toho trigger pointu je tak fakticky dána tím, jak účinně je státní správa schopna ty optimalizace regulovat a především kontrolovat. Pokud státní správa nebude schopna obojí efektivně vykonávat tak je ve skutečnosti úplně jedno jak je nastavena jeho hodnota, protože pro všechny subjekty je z principu podnikání cílem hodnota 0%.

                10. Jenže pak hraje i roli jestli se mu vyplatí risk při
                  Jenže pak hraje i roli jestli se mu vyplatí risk při takovém optimalizování a jestli náklady nebudou vyšší než zaplacení daně. Což zjevně v současnosti nejsou a nevíme jaké jsou. Pokud by byly daně menší než jsou, nevím kolik to je, tak k optimalizaci nebude docházet protože se mu to nevyplatí.

                  Také tu hraje roli X dalších faktorů, ne jen tento. Když dám vede sebe stát naprosto bez daní, který ale neplní ani základní funkce a potom stát s daní 5 %, který ale plní základní funkce a nad to ještě třeba udržuje splavnou řeku, tak firma raději zvolí stát s daní 5 %, protože to pro ni bude výhodnější než zajišťovat všechno ve vlastní režii.

                  Z pohledu firmy zálež na tom jak je daná oblast bezpečná a jak snadný je export/import a získání pracovní síly a náklady na ni. No a pokud tady ten poměr něco přeleze, únosnou mez, tak to prostě odpálí onu optimalizaci.

                  Z tohoto hlediska by pro ně bylo nejlepší něco jako Gunkanjima s minimálními daněmi.

                11. Málokdo z diskutujících chápe i druhou stranu věci. Pokud
                  Málokdo z diskutujících chápe i druhou stranu věci. Pokud jste šéf korporace a neoptimalizujete, pak se nechováte s péčí řádného hospodáře, jak Vám nařizuje zákon a ve výsledku si Vás šeredně podají akcionáři nebo jiní majitelé korporace. Protože jste jejich prachy nacpal státu do chřtánu zbytečně. A ti bývají horší, než státní úředník.

                12. Taková věc se strašně špatně dokazuje, že jsem
                  Taková věc se strašně špatně dokazuje, že jsem nedostatečně optimalizoval daně. Do těch čísel by se takový rýpal musel opravdu pořádně ponořit. A 2 právníci mají 3 různé názory, co ještě je nebo není legální.
                  Spíše má ten šéf prémie závislé na zisku, takže se snaží sám, bez hrozby akcionářů nebo majitelů.

                13. Naopak, stačí jeden rýpavý akcionář s daňovými poradci
                  Naopak, stačí jeden rýpavý akcionář s daňovými poradci a je po ptákách.
                  Prémie závislé na zisku jsou špatně, musí to být uděláno jinak, protože pak šéf jde přes mrtvoly a nic, co by sloužilo ke snižování zisku a tedy daní z něj nedělá. Není to nic jednoduchého mu nastavit kritéria.

              1. Firma se chová tak jako se chová každý organismus,
                Firma se chová tak jako se chová každý organismus, problém je v tom že daňové systémy,nejen ten tady, jsou prachobyčejná odírací zlodějny. Proto samozřejmě dochází k tomu že firmy optimalizují, to je ale jenom průvodním znakem systému kde stát si pro sebe ukusuje asi 1/4 HDP.

                Státy svou činností vysoce překračují to co by dělat měly a přitom svou základní funkci neplní. Na transferových platbách je vypáleno ročně asi 500mld korun, za tyto platby stát nic nezískává, přitom pokud by nechal peníze lidem a formám, stejné objemy které od nich vybírá na „sociálno“ tak by byli lépe zajištění než přes nejistý stát jehož důchodový systém se začíná hroutit, vykazuje vlastnosti letadla, v momentě kdy do něj přichází méně lidí se začne sypat, to se již děje.

                Navíc státy neplní své základní funkce, kterými je zajištění vnější a vnitřní bezpečnosti, kdy v případě zajištění vnitřní vytváří přebujelou legislativou podmínky pro finanční kriminalitu a bere obyvatelům možnost se účinně bránit před napadením.

                Krom zbytečných sociálních transferů tu máme ještě znárodněnou infrastrukturu, která rozhodně není provozována ani rozvíjena podle zásad ekonomiky, ekologie a selského rozumu. Dálnice/silnice odnikud nikam dotované lidmi co je v životě nepoužili, zákony o vyvlastňování pro „vyšší dobro“ a pod.

                Mimo jiné firmy optimalizují protože kdyby měly platit drakonické daně tak nebudou mít dostatek peněz pro rozvoj. Daňové systémy a státy záměrně vytvářejí podmínky aby se bez dotací nedalo podnikat.

                Já vím že lidi štve pohled na cizí bohatství a proto chtějí po státu aby přerozděloval co jde, ale to není cesta, to se zhroutí všechno nakonec do stejného marasmu pro všechno, dosáhnete ekonomického ekvivalentu termální smrti. Už to tu jednou bylo a ještě jsme se z toho nevzpamatovali.

                Možná až se podaří daně omezit, snížit a dostat na úroveň C.K. či ještě menší tak tu firmy budou danit a celkový rozvoj bude rychlejší, nebudeme potkávat v průměru 15 let stará auta apod. Čistě jenom protože lidé budou mít mnohem více prostředků pro svůj rozvoj.

      1. Ehm, kdyz si clovek otevre puvodni prispevek, tak tam je:
        Ehm, kdyz si clovek otevre puvodni prispevek, tak tam je:

        „…enough renewables to match 100% of the energy it takes to run…“

        Cili, ze produkuji mnozstvi „zelene“ energie odpovidajici jejich spotrebe. Ne, ze jedou 100% na zeleno, to je jen blabol redakce… 🙁

        1. 1*** konečně někdo kdo používá selský rozum a hned
          1*** konečně někdo kdo používá selský rozum a hned pozná blábol redakce(stejnej blábol jako že v Mexiku stojí 1kWh 40halířů), horší je kolik jedinců nepozná že je to blábol a píšou jaký je google lhář a podvodník…

          1. Aha takže roztočí turbínu, kdy na svorkách naměří xy
            Aha takže roztočí turbínu, kdy na svorkách naměří xy kWh a napíši „pravdivě“, že vyrobili stejně elektřiny kolik spotřebovali.

            Jooo, toto každej kdo v reálu musí řešit reálné aplikace ocení, že z nich zase nějakej kancelařskej manageren nedělá debila 😀

                1. kogeneracka na plyn? rozvedte to. jste zahadny jak hrad v
                  kogeneracka na plyn? rozvedte to. jste zahadny jak hrad v karpatech 😉

                2. Myslel jsem plynová kogeneračka.
                  To jste ale určitě

                  Myslel jsem plynová kogeneračka.
                  To jste ale určitě věděl, protože byla diskuse o elektřině ale jinak se chytáte slovíček.

                3. RS si jen hraje jen na analfabeta, neví co je plynová
                  RS si jen hraje jen na analfabeta, neví co je plynová kogeneračka, neví co je kapacita jaderné elektrárny atd. :-))
                  a to jsem mu vysvětloval že ta kapacita Temelína je v milifaradech

                4. kapacita jaderne elektrarny muze byt v milifaradech. tomu bych
                  kapacita jaderne elektrarny muze byt v milifaradech. tomu bych snad i uveril. ale… ale to je jina diskuse. a uz je po ni.

                5. tvrdil jse, ze z oze vyrobite vic nez spotrebujete. a ted tady
                  tvrdil jse, ze z oze vyrobite vic nez spotrebujete. a ted tady neco o plynove kogeneraci. tak jak?

                6. Vy jste mimoň.
                  Vám říct dvě věci, které spolu

                  Vy jste mimoň.
                  Vám říct dvě věci, které spolu nesouvisí a Vy si je spojíte a pak se ještě divíte!
                  Říct Vám třetí a další, tak z toho uděláte mezinárodní neřešitelný problém.
                  Buďte rád, že jste a neřešte co je pro Vám nedosažitelné!

                7. hmmm. sebevedomi vam rozhodne nechybi.
                  hmmm. sebevedomi vam rozhodne nechybi.

                8. Tady jste vedle. Za E-Luky jsou činy. A ne malé. Kdo umí,
                  Tady jste vedle. Za E-Luky jsou činy. A ne malé. Kdo umí, ten umí.

                9. a z toho vyplyva, ze nema sebevedomi?
                  a z toho vyplyva, ze nema sebevedomi?

                10. Určitě ne přehnané, odborností nepodložené, jak výše
                  Určitě ne přehnané, odborností nepodložené, jak výše naznačujete.

                11. ze je prehnane jsem nerekl ale ok, muze to byt brano jako
                  ze je prehnane jsem nerekl ale ok, muze to byt brano jako naznaceni. tak se tedy shodneme na tom, ze sebevedomi ma dost, co nerozporujete, akorat tvrdite, ze je podlozene odbornosti. toz tedy mi ten vas odbornik e-luky rekl, ze jsem mimon, a ze nemam resit, co mi je nedosazitelne. zbytek samozrejme take vyslovene odborne debaty se nesl podobnem duchu. no, jeste, ze jste mi rekl, ze je to odbornik. jinak bych si o nem myslel, ze je to magor. a to by byla skoda myslet si o takovem odbornikovi 😉

Napsat komentář