Uber koupí 24 000 plug-in hybridů Volvo XC90 a přestaví je na robotická auta!

Americká společnost Uber oznámila, že od švédsko-čínské automobilky Volvo nakoupí 24 000 plug-in hybridů XC90. Využije je jako robotická autonomní vozidla.

Uber už dnes testuje malou flotilu robotických vozů Volvo XC90 plug-in hybrid. V následujících letech ji rozšíří na celkem 24 000 vozidel!
foto: Uber

Dodávka 24 000 plug-in hybridů Volvo XC90 by měla proběhnout v letech 2019 až 2021. Půjde o vozy už v základu vybavené systémem autonomního řízení.

Uber si je ale i přesto následně doupraví vlastním hardwarem a softwarem tak, aby byla plně samořiditelná. Na vývoji technologie se podílejí Volvo i Uber.

Uber a automobilka Volvo už ostatně nějakou dobu spolupracují. V polovině roku nasadil Uber v Pittsburghu první testovací robotické vozy XC90, ještě s lidským dohledem. Tuto flotilu do konce roku rozšíří na 100 kusů.

Travis Kalanick, šéf Uberu, tvrdí, že brzy budou i dlouhé cesty v autonomních vozidlech levnější, než kdybyste jeli autem vlastním. Zástupci Volva se zase vyjádřili v tom smyslu, že rozhodně chtějí být u toho, když automobilový průmysl prochází zásadní revolucí.

Uber nedávno koupil společnost Otto, která se již několik let zabývá vývojem autonomního řízení. Jejím spoluzakladatelem je Anthony Levandowski, který zároveň stál u zrodu autonomních vozidel Google. Ta nyní také pomalu vstupují na trh pod značkou Waymo.

tisková zpráva

12 Comments on “Uber koupí 24 000 plug-in hybridů Volvo XC90 a přestaví je na robotická auta!”

  1. To se z toho bolševici myslí v řadách politiků a
    To se z toho bolševici myslí v řadách politiků a úředníků osypou. Takhle zbuzerovali človíčka jezdícího pro Uber, že neplní jejich buzerace (oni tomu říkají regulace), a teď jim američtí imperialisti místo človíčků s aplikací nasadí rovnou bojové roboty. 🙂 To se v ČR obratem preventivně zakáže, vsadíme se?

  2. Off
    Čína ve velkém zůrodňuje pouště. Nejdřív nasadí

    Off

    Čína ve velkém zůrodňuje pouště. Nejdřív nasadí rostliny, které zabrání dalšímu přesývaní dun, pomohou vytvořit na písku živnou půdu a pak zasadí a pěstuje vhodné plodiny jako slunečnice apod. Zaměstná tím tak lidi z chudých neůrodných oblastí a dá jim práci do budoucna. Navíc k tomu postaví i velké solární elektrárny a nová oáza je hotova. Tak doufejme, že i v reálu je to tak ideální jak to prezentujou.
    https://youtu.be/N8_Hnmty4vY

Napsat komentář