Němci letos platí nejdražší elektřinu ve své historii

Německé domácnosti mají velký důvod k nespokojenosti. Cena, kterou platí za elektřinu, se vyšplhala do rekordních výšin.

Cenu elektřiny v Německu výrazně ovlivňuje příspěvek na obnovitelné zdroje energie
foto: manfredrichter, licence CC0 Creative Commons

Jedna kilowatthodina letos přijde čtyřčlennou rodinu na průměrných 29,23 centu (v přepočtu asi 7,50 koruny), uvádí Spolkový svaz pro energetiku a vodní hospodářství (BDEW). Zhruba čtvrtinu uvedené sumy představuje platba na podporu obnovitelných zdrojů.

Německá média v této souvislosti píší o „cenové explozi“. Náklady, které svojí energetickou politikou určuje stát, představují 55 % ceny elektřiny pro konečného zákazníka, upozorňuje v listu Handelsblatt Klaus Müller, šéf centrály Spolkového spotřebitelského svazu (VZBV).

„Elektřina je pro spotřebitele opravdu drahá. Finanční zátěž související s přeměnou energetiky směrem k obnovitelným zdrojům byla rozdělena nespravedlivě,“ vytýká vládě Müller.

Na tom nic nemění skutečnost, že platba na podporu OZ se v příštím roce sníží o 1,3 procenta na 6,792 eurocentu za jednu kilowatthodinu. Domácnost spotřebovávající 4000 kilowatthodin ročně tak ušetří pouhá čtyři eura a její roční účet za elektřinu dosáhne 1127 eur, uvádí portál Verivox.

Společnost TSO provozující v Německu přenosové soustavy uvádí, že ve fondu na podporu obnovitelných zdrojů už je 23,8 miliardy eur, a proto je možné platbu mírně snížit.

Zástupci spotřebitelských svazů tvrdí, že domácnostem by se mělo ulevit výrazněji. Určitý finanční výpadek, který by fond na podporu OZ pocítil, by bylo možné kompenzovat od velkoodběratelů, tedy firem.

Mnohé z nich jsou od platby na podporu OZ osvobozeny zcela, nebo částečně. Jde například o podniky, které si samy vyrábějí elektřinu na vlastním zařízení a přitom spalují třeba uhlí. Kromě toho, četné společnosti – na rozdíl od domácností – nepřispívají na provoz přenosových sítí.

Domácnosti se podílejí na celkové spotřebě elektřiny ve Spolkové republice zhruba čtvrtinou, ale připadá na ně 36 % všech plateb na podporu ekologické elektřiny.

Na drahou elektřinu si v Německu stěžují i firmy. Tvrdí, že se ve srovnání se zahraniční konkurencí ocitly v nevýhodě. „Spolkové vládě se během jejího funkčního období nepodařilo zastavit zdražování elektrické energie a její ceny stabilizovat,“ poznamenává Eric Schwitzer, předseda Německého sněmu průmyslových a obchodních komor (DIHK).

Platby na podporu OZ v Německu (eurocentů za jednu kWh)

2010: 2,047
2011: 3,530
2012: 3,592
2013: 5,277
2014: 6,240
2015: 6,170
2016: 6,354
2017: 6,880
2018: 6,792

Zdroj: https://www.netztransparenz.de/EEG/EEG-Umlage

Průměrná cena elektřiny pro středně velkou domácnost
(vybrané země EU, eur za jednu megawatthodinu)*

Země 2010 2015 2016
Dánsko 267 307 309
Německo 238 295 297
Belgie 196 213 254
Itálie 196 245 241
Irsko 180 243 232
Průměr EU 168 209 205
Rakousko 197 202 203
Británie 139 212 195
Švédsko 184 185 189
Řecko 118 177 172
Francie 128 168 168
Slovensko 152 151 142
Česko 150 138 142
Polsko 147 144 133
Maďarsko 170 113 111

* Domácnosti s roční spotřebou 2500 – 5000 kilowatthodin. Země jsou řazeny sestupně podle ceny v roce 2016.
Zdroj: Eurostat

tisková zpráva

50 Comments on “Němci letos platí nejdražší elektřinu ve své historii”

  1. Revoluce začne až distibuční společnosti budou měnit
    Revoluce začne až distibuční společnosti budou měnit plynule cenu podle spotřeby. Pak se inteligentní spotřebiče podle toho zařídí a nebudou špičky ani mínusová cena elektřiny a zbyrečné záložní elektrárny můžou jít do šrotu.

  2. A to asi není ještě konec. Pokud se mají ještě více
    A to asi není ještě konec. Pokud se mají ještě více nasazovat OZE a omezovat fosilní paliva, cena silové elektřiny poroste, minimálně o 20-30€/MWh. Pokud se pak bude prosazovat, podobně jako nyní OZE, akumulace, místo PPE, pak bude cena EE poměrně pravidelně stoupat nad 100€/MWh, s všemi důsledky.

    Dostatečně kapacitní a levná akumulace je stále ještě daleko na to aby se mohla nějak promítnout. Teď je tedy otázka jak moc vážně se to se záchranou světa myslí, kolik to má stát, kolik je kdo ochotný zaplatit a jestli pokud by se rozhodli jít na nulové emise z elektroenergetiky, nebudou muset buď uvalit neskutečné sumy za akumulaci, nebo vzít na milost JE, které by i v nejdražších případech byly levnější než energie akumulovaná. Také je možné že to zkusí šalamounsky a JE si vyexportují za hranice.

  3. Nemci si energiewende vyvzdorovali a vyprostestovali a ted ho
    Nemci si energiewende vyvzdorovali a vyprostestovali a ted ho maji a musi ho nejak platit. Osobne si myslim, ze zavirani jadernych elektraren ve prospech uhelnych je nestastny nesmysl. Zvolili si, ze budou radeji palit vlaky uhli denne a vypoustet to do atmosfery.
    Na oslu kdysi vysel clanek, ktery vycislil kolik uranu se do atmosfery dostane spalovanim s uhlim (uhli stopove mnozstvi uranu prirozene obsahuje). Pocitali to pro rakouskou atomovou elektrarnu Zwettendorf, ktera byla tesne pred spustenim zrusena referendem (vykon 700 MW). Nahradili to uhelnou technologii 780 MW. Vyslo jim to na 2-4 Kg uranu za hodinu nonstop, za 20 let emise neco mezi 175-300 tunami. Pro srovnani Temelin, ktery ma temer 3x vyssi vykon (2110 MW) za 5 lety cyklus spotrebuje 92 tun paliva. Pokud by Temelin mel stejny vykon, jako uhelny Zwettendorf (780 MW), spotreboval by za 20 let v palivu 136 tun. Zwettendorf vypusti za stejnou dobu kominem 175-300 tun, podle obsahu uranu v uhli.
    http://www.osel.cz/3428-rakousko-zatezuje-zivotni-prostredi-kazdou-hodinu-2-4-kg-uranu.html

    1. Ta náhrada za Zwentendorf se jmenuje Dürnrohr.
      Problém

      Ta náhrada za Zwentendorf se jmenuje Dürnrohr.
      Problém těch přepočtů bych viděl v tom že uran je aktivní asi z 1 %, alfa zářič a má dlouhý poločas rozpadu. Produkty z reaktoru jsou vysoce aktivní s divokými rozpadovými řadami a pronikavým zářením. Kdybyste posvačil 1g přírodního, nebo i obohaceného uranu, asi se vám nic moc nestane, pokud posvačíte stejné množství polonia 210 tak vás nikdo nezachrání.

  4. Mít plat 75000 a platit 7,50/Kwh nebo mít plat 26500 a
    Mít plat 75000 a platit 7,50/Kwh nebo mít plat 26500 a platit 4.80/kWh. Co je na tom v Německu drahého?
    Jenže Měmci mají technologie, které nelze zničit jednou raketou v případě konfliktu ani nebudou řešit uskladnění vyhořelého paliva a rekltivaci dolů. A už vůbec jim tam nic nezamoří okruh 30cm radioaktivitou na 30 let v případě nehody. Já vím, my máme bezpečné elektrárny, mnohem bezpečnější nežli Japonsko…

    1. nemá každý taký plat, ale cena je stále rovnaká;
      nemám

      nemá každý taký plat, ale cena je stále rovnaká;
      nemám potuchy o tom, aká katastrofa nasleduje po zásahu raketou;
      vyhoreté palivo musia skladovať už dávno, pridáva sa k tomu aj okamžitá fyzická likvidácia zrušených elektrární.

        1. je zbytočné písať o platoch, veď aj migrant má dávku v
          je zbytočné písať o platoch, veď aj migrant má dávku v číslach, ktoré radšej nespomínam.
          na ceny v jednotlivých krajinách sa treba pozerať v spojitosti s ideou jedného ministerstva financií, jednotných cenách, …
          a potom je všetko inak, ako vravel starý jevrej na smrteľnej posteli.

      1. Myslím že to měl být příklad. Zřejmě ne zcela
        Myslím že to měl být příklad. Zřejmě ne zcela zdařilý 🙂
        Zkuste zemětřesení, sice nejsme v Koulifornii ale mohla by se propadnout Blanka nebo tak něco 🙂
        Nebo terorismus… příčina ale není důležitá.

        Pokud bychom vše řešili podle finální fatality, pak by na ničem nezáleželo neb cípneme šici.

          1. A to je právě špatně. Pěkně to mělo zůstat na MWh a
            A to je právě špatně. Pěkně to mělo zůstat na MWh a jasně by to vedlo ke snaze šetřit. Takto zaměstnanci dotují zaměstnavatele (Světlíky, Mitaly ……. a jim podobnou verbež netáhel) z daní které nejdou „optimalizovat“. Stejně jako se to děje v DE kde velké podniky jsou od platby OZE osvobozeny a celou tíhu nese ovčan. Tímto legalizovaná degresivní daň z příjmu je zločin. Už aby zde byl zákon o obecném referendu s parametry shodnými s volbami (žádný limit minimální účasti)Souhlasím se zde diskutujícími, že rozdíl v příjmech DE oproti ČR však jakékoli stesky o cenových rekordech osvětlují manipulativní článek ve světle směšnosti.

            1. Rozdíly v příjmech mi nepřijdou podstatné. Cena
              Rozdíly v příjmech mi nepřijdou podstatné. Cena elektřiny se neodvíjí od toho, jaké máme příjmy. Naopak, výše příjmů by měla být bonusem, který nám má zvyšovat životní úroveň a ne že cena všeho poroste s výší příjmů.

          2. Schválení podpory tak, jak byla schválena byl dost
            Schválení podpory tak, jak byla schválena byl dost kontroverzní počin našich zákonodárců. Asi to šlo udělat lépe. Ale trochu mi vadí, že se tady kalkuluje s elektřinou z JE, ve které nejsou ani náhodou obsažené veškeré náklady na ní. Pochybuji, že částka, která se ukládá stranou na vybudování úložiště pokryje celou investici. Vzhledem k tomu, že to nikde ve světě ještě nestojí, tak bych si tipnul, že budeme někde na 30% skutečných nákladů na vybudování. A také předpokládám, že provoz úložiště časem vyjde na stejné peníze jako vybudování. O tom, že přenášíme na několik dalších generací dost problematickou zátěž ani nemluvím. Fotovoltaické pole za 30 let rozeberete a budete mít odpočatou půdu. Samozřejmě bych byl ale raději, kdyby byla fotovoltaika na střechách, než na úrodné půdě. Němci se rozhodli z mého pohledu odpovědně, odvážně a rozumně, přestože na tom krátkodobě prodělávají. Jaderná energetika coby vedlejší produkt výroby atomové bomby je slepá cesta. Čím dřív si to lidi uvědomí, tím lépe.

            1. Jenže ono dlouhodobé úložiště v případě rozvoje
              Jenže ono dlouhodobé úložiště v případě rozvoje jaderné energetiky nebude potřeba. Množivé reaktory nám ten odpad spálí. A navíc, dlouhodobé úložiště bude potřeba tak jako tak. Ono totiž nejde pouze o odpad z jaderné energetiky. Spousta radioaktivních materiálů pochází i z lékařství apod. A co se týče nákladů na provoz, já bych řekl, že tam obsaženy jsou skoro všechny. Obrovskou výhodou jaderných elektráren je, že mají obrovsky dlouhou životnost, jelikož jsou všechny komponenty mnohonásobně naddimenzované. V USA mají některé elektrárny již licenci na 60 let od své výstavby a vypadá to, že pokud to bude rentabilní (což u těch modernějších konstrukcí bude), nebude problém to dále prodlužovat třeba i na 100 let. A za sto let se vám i ty obří a masivní náklady na výstavbu docela dobře amortizují…

              1. pepíku opravdu už nešiř tady na hybridu tu svojí osvětu
                pepíku opravdu už nešiř tady na hybridu tu svojí osvětu z oblasti JE, pěstuj si dál zeleninu na zahrádce v Pripjati s ostatními podobně uvažujícími pepíkami, naštěstí většině rozumných lidí na Zemi už došlo jak dokáže být JE velmi nebezpečná a pár pepíků jako ty tento vývoj ani omylem už nezvrátí

                1. já nerozumět jazyku tvého kmene
                  já nerozumět jazyku tvého kmene

                2. :-)) já to věděla že ty budeš dobře rosumět jazyku
                  :-)) já to věděla že ty budeš dobře rosumět jazyku mého kmene

              2. Já jsem měl dojem, že množivé reaktory udělají z
                Já jsem měl dojem, že množivé reaktory udělají z odpadu, který je třeba skladovat několik 1000 let na odpad, který je třeba skladovat třeba „jenom“ 200 let. I kdyby se to někomu povedlo, nerozumím tomu, tak jsem skoro přesvědčený, že odpad z množivých reaktorů nebudou vyvážet na komunální skládku… Množství jaderného odpadu vzniklého mimo JE bude asi zlomek z celkového produkovaného radioaktivního odpadu a nejspíš to bude trochu jiná liga, než vysoceaktivní vyhořelé palivo. Na úložiště se ukládá 50 Kč z vyrobené MWh – od počátku roku do dnešního dne je to cca 1 mld, opravdu máte pocit, že se povede naspořit dostatečná částka, která pokryje všechny náklady na vybudování a provoz úložiště v horizontu stovek let? Co se týče obrovsky dlouhé životnosti reaktorů, tak bych byl také opatrný. Nevím, jestli jste to zaregistroval, ale teď po dlouhé době měly jít až do začátku prosince všechny bloky našich JE. Trvalo to ale jen pár dní a museli zastavit jeden blok na Dukovanech kvůli netěsnostem. Věřit ve 100 let životnosti reaktorů chce opravdu vysokou dávku optimismu a víry… Já osobně bych nechtěl bydlet u 100 letého reaktoru, stejně tak bych nechtěl mít úložiště za humny, vy ano? Každý chce „levnou“ elektřinu z JE, ale nikdo nechce úložiště za barákem, to je přístup, který se mi moc nelíbí.

                1. Já s tím nemám problém. V Dukovanech došlo k netěsnosti
                  Já s tím nemám problém. V Dukovanech došlo k netěsnosti na nejaderné části. To je normální a stává se to běžně, protože nejaderné části mají jen mírně vyšší bezpečnost než třeba u uhelných elektráren. Nejsou totiž kritické.

                2. Přesně tak, kdyby to nebyla JE, tak by to úplně v klidu
                  Přesně tak, kdyby to nebyla JE, tak by to úplně v klidu nechali kapat dalšího půl roku.

    1. Nikomu nic špatného nepřeji, ale o úchylech mluv až po
      Nikomu nic špatného nepřeji, ale o úchylech mluv až po tom co ve své rodině zaznamenáš úmrtí na rakovinu a zjistíš si statisticky jaký vliv měla nepřízeň životního prostředí na dožitý věk nebožtíka. Tož tak popírači a technoúchyle.

    1. To asi špatně počítáš, mě stojí 1MWh vysoká sazba se
      To asi špatně počítáš, mě stojí 1MWh vysoká sazba se vším všudy 173 EUR a nízká sazba 96 EUR. Pokud bych měl cenu 300 EUR za 1MWh tak bych snad ani nesvítil….

      Přepočet průměrné mzdy nebude jen prosté násobení např. krát 3.

        1. Jenže ten přepočet takhle jednoduše nefunguje. Když se
          Jenže ten přepočet takhle jednoduše nefunguje. Když se podíváš na tabulku z 2016, tak život v Německu je v průměru dražší než u nás a vyšší zdanění

          Zdroj porovnání příjmů

          Zdroj zdanění

          Kamarád žil 2 roky s rodinou v Curychu, vydělával cca 170 tis. měsíčně a nechodili až na vyjímky ani do restaurace, protože si to nemohl dovolit, aby něco ušetřil. Tady je s polovičním platem na tom lépe.

            1. Taky se ale ve Švýcarsku vydělá mnohem více peněz,
              Taky se ale ve Švýcarsku vydělá mnohem více peněz, poměr je úplně stejný. Kamarád bydlí 27 let 100km za Mnichovem v malém městě. Má mzdu kolem 2 tis. EUR, žije v domku na hypotéku poměrně skromně, na přivýdělek pronajímal jeden pokoj v přízemí, jezdí Fordem 10 let starým a teď si díky vládní dotaci za výměnu dieslu 5 tis. EUR koupí nového Golfa. Nadává jak je všechno drahý a když je tady kouká na každou korunu.

              1. Tak v německu je průměrný plat skoro 4.000 eur za měsíc.
                Tak v německu je průměrný plat skoro 4.000 eur za měsíc. To je jako kdyby u nás bral nějakých 15.000 – taky by počítal každou korunu (a určitě by si nekoupil nového golfa 🙂

                On ten průměr je vždycky ošemetný, ale na druhou stranu nemůžete dávat příklad jedním kamarádem, který v dané zemi (ať už ten ve Švýcarsku nebo ten v Německu) vydělává silně pod průměrem.

                1. Já jsem mluvil o mzdě, tedy ne o hrubém příjmu a v
                  Já jsem mluvil o mzdě, tedy ne o hrubém příjmu a v Německu je zdanění cca 40% takže při 4 tis. eur mnoho nezůstane. Je to tam podobné jako u nás, sežeňte si tam práci za průměrnou mzdu, spousta lidí na ni ani nedosáhne.

                2. Asi se shodneme, že v Německu je životní úroveň vyšší
                  Asi se shodneme, že v Německu je životní úroveň vyšší než u nás. Stejně jako u nás na tu úroveň spoustu lidí nedosáhne. A v porovnání s platem (příjmy, mzdou, nazývejte dle libosti) je tam elektřina dokonce o něco levnější než u nás.
                  Tím si téma dovolím považovat za vyčerpané.

  5. Pred lety, kdyz o FVE nebyla ani rec, tak si Nemci stezovali
    Pred lety, kdyz o FVE nebyla ani rec, tak si Nemci stezovali na nejdrazsi elektrinu v Evrope. Dnes je to podobne. To si muzou stezovat take na nejvyssi ceny za praci remeslniku. Hodinova sazba tam klidne je pres 100 EUR/h. Na spickove platy si doufam nikdo nestezuje. Ne vse se tedy da porovnavat se sousedy. Spis by se melo srovnat jak dlouho musi Nemec, Cech nebo jiny Evropan pracovat na 1MWh. To by byly asi jine vysledky a to by se nekomu zase nehodilo do kramu. Takze takove porovnani je zavadejici.

    1. Jasne ze to s Obnovitelnymi zdroji nema zadnou souvyslost…
      Jasne ze to s Obnovitelnymi zdroji nema zadnou souvyslost… sice plati 68 euro z kazde 1MWh na obnovitelne zdroje, tedy 22% jejich ceny elektriny a ~47% ceny elektriny v cechach, ale zadna souvyslost tu neni.

      Jinak samozrejme ze by i beztak meli drazsi energii nez v Cechach… ale uz ne o 100% ale o 50%.

      1. Pred zrozenim FVE byla cena silove energie v prepoctu na
        Pred zrozenim FVE byla cena silove energie v prepoctu na tehdejsi cenovou hladinu vyssi, nez dnes. OZE prispely ke snizeni ceny silove enrgie. Takze bez FVE by byl monopol energetickych gigantu tak silny, ze by ceny byly dnes i absolutne vyssi. FVE prolomily jejich monopol a proto utoci na OZE. A nekdo jim pomaha…

        1. Tomu rozumím, má to svou logiku. Proč to ale na Slovensku,
          Tomu rozumím, má to svou logiku. Proč to ale na Slovensku, v Čechách, v Polsku, kde se o zelené el. až tak moc nemluví kleslo? A co teprve Maďarsko. Ty země mi nepřipadají jako lídři zelené elektřiny, která by tlačila na snižování cen.

            1. Takže přesto, že platíme příspěvek na to co nám
              Takže přesto, že platíme příspěvek na to co nám snižuje cenu energie pod cenu před 10-ti lety tak si budeme stěžovat, že musíme přispívat. Tato úchylnost je až dechberoucí 😉 Heslo „já chci mít možnost platit vyšší cenu, ale ať se mi na faktuře neobjevuje položka za OZE, protože mne to dráždí“ nechápu.

              1. Cenu ovšem nestlačily pouze OZE, ale hlavně ropná a
                Cenu ovšem nestlačily pouze OZE, ale hlavně ropná a energetická krize nadvýroby, kdy konvenční zdroje špatně odhadly situaci a prostě jich bylo moc a museli prodávat pod cenou. K tomu už teď docházet nebude a obávám se, že cena naopak vyletí masivně vzhůru.

                1. Jenže konvenční zdroje si vysokou cenu nemohou dovolit. V
                  Jenže konvenční zdroje si vysokou cenu nemohou dovolit. V době, kdy už se nové větrné elektrárny staví bez dotací s cenou v 20-ti letém PPA kontraktu za 40-45 EUR/MWh (a FVE za ~55 EUR/MWh si prostě nemohou provozovatelé tepelných elektráren dovolit vyšroubovat cenu na 80 EUR/MWh jako v letech 2007-2008. To by za krátkodobý „klondajk“ zaplatili trvalou ztrátou velkého kusu podílu na trhu, protože panely a vrtule se dají instalovat sakra rychle.

                2. Ale mohou. Prostě budou vyhrožovat provozovateli sítí, že
                  Ale mohou. Prostě budou vyhrožovat provozovateli sítí, že jestli jim tu cenu nedá, tak mu nebudou ochotny dělat horké zálohy. Když se takhle domluví dost provozovatelů plynovek a uhelek, bude provozovatel v řiti.

                3. To se ovšem bavíme o síťových službách, to je něco
                  To se ovšem bavíme o síťových službách, to je něco jiného. Tam je taky zdravé „být hodný“. Jako případ lze uvést Jižní Austrálii, kde si s regulace sítě a dodávek pro špičky odběru udělali místní plynové elektrárny zlatý důl. No, a reakcí je tak velká výstavba baterek, že během roku mají plynaři po kšeftu úplně.
                  Jinak to, co popisujete je kartel, což je nelegální a správná reakce ze strany státu jako zástupce spotřebitelů je maximální otevření trhu novým technologiím a novým hráčům. Dravci je pak sežerou.

                4. Uvidíme. Někdo tomu říká kartel, někdo ochrana obchodu.
                  Uvidíme. Někdo tomu říká kartel, někdo ochrana obchodu. Lobby stojí stále na straně uhlí, plynu a ropy. Mají hluboké kapsy. A na jejich straně stojí i veřejné mínění. A tohle všechno je v podstatě politické rozhodnutí…

  6. S tou cenou elektřiny je to asi tak, že většině Němců
    S tou cenou elektřiny je to asi tak, že většině Němců ani nestojí za to dívat se po levnějším dodavateli. Němcům se totiž ekonomicky daří jako naposled v 80. letech a platy jdou hodně nahoru.
    Každopádně je v článku jedna důležitá pravda. Velká část poplatku za OZE, kterou platí domácnosti, je ve skutečnosti dotace německému průmyslu. A za pár let už vyprší FiT pro první , nejdražší zdroje a pak to bude sešup, jen zastropovaná cena silové elektřiny na polovině ceny z roku 2008 zůstane.

    1. Velmi vtipné.
      Cena silové elektřiny jim tam začala růst

      Velmi vtipné.
      Cena silové elektřiny jim tam začala růst už letos, a další roky s rychlým globálním zvyšováním cen plynu a uhlí bude růst dále ještě pěkně dlouho.
      Nehledě na to, že už i zeleňáci přiznali, že po vypršení dotací rozhodně nebudou první větrné eklektrárny vyrábět dál „zadarmo“, ale že jich drtivá většina půjde rychle do demolice.

Napsat komentář