Továrna BMW v Lipsku vyrobila už sto tisíc elektromobilů i3

Bavorská automobilka BMW aktuálně oslavila stotisící vyrobený elektromobil BMW i3 (33 kWh). Denně se jich v lipské továrně vyrobí přes 120.

BMW slaví výrobu 100 000 kusů elektromobilu BMW i3 a při té příležitosti u továrny otevřelo i obří bateriové úložiště
foto: BMW

Harald Krüger, předseda správní rady BMW, k dosažení výroby 100 000 elektromobilů BMW i3 v lipské továrně řekl, že je s takovým výsledkem velmi spokojen a těší se na nejnovější přírůstek rodiny i, tedy BMW i8 Roadster.

Ve stejné továrně se začně vyrábět také plně elektrické MINI E v roce 2019 a později také ohlášené vozy BMW I Vision Dynamics a robotický elektromobil BMW iNext.

Krüger potvrdil, že v roce 2025 bude BMW nabízet svým zákazníkům už 25 elektrifikovaných vozů, z toho 12 elektromobilů. Jen za rok 2016 se v továrně v Lipsku vyrobilo 26 631 elektrombilů BMW i3 a 2783 plug-in hybridů BMW i8.

Souběžně s oslavou výroby stotisícího elektromobilu i3 bylo u lipské továrny otevřeno nové velké bateriové úložiště sestavené právě z nových i vysloužilých baterií elektromobilů i3.

Jmenuje se „BMW Battery Storage Farm Leipzig“. Zatím obsahuje 500 baterií, ale v budoucnu může být rozšířeno až na 700.

tisková zpráva

46 Comments on “Továrna BMW v Lipsku vyrobila už sto tisíc elektromobilů i3”

    1. To je zase debilní příspěvek.
      Ona totiž ta spalovací

      To je zase debilní příspěvek.
      Ona totiž ta spalovací popelnice je o hodně víc zelenější a bez emisní, že?
      A hlavně se vyrábí z kosmického vzduchoprázdna a ne z nerostných surovin naší planety!
      A vůbec se neřeší kam dáváte ty milióny vyjetého oleje, kam jdou ty milióny tun olova, a samozřejmě kobaltu, lithia.
      Protože ty samé materiály potřebujete i při ty spalovací popelnice. Protože dnes je v nich tolik elektroniky a elektrických motorů, že nějakých pár tisíc elektromobilů co se dneska vyrábí je proti tomu nic.

      Ale dnes je v módě všechno svádět na elektromobily tak proč si do nich nekopnout že…

  1. Pozitivní zpráva a hezký příklad dobré
    Pozitivní zpráva a hezký příklad dobré praxe.
    Nevěřící Tomáši mohou vidět posun z 22 na 33 a 43 kW u stejného vozu, čili řešení dojezdu. Další Tomáši si mohou šáhnout na továrnu napájenou přednostně z OZE. Třetí řada Tomášů najde i svou mantru problémů s recyklací té spousty baterek. Čtvrtá řada vyřešení problémů den/noc a nesvítí/nefouká. A to všechno v Lipsku, kousek za hranicemi automobilně spalovací výrobní velmoci ČR. Jen tak dál. Jen houšť a větší kapky. Nezastavujem, máme zpoždění 🙂
    Teď ještě veřejná rychlonabíječka (alespoň 22 kW prosím) u každé prodejny BMW v Evropě v režimu 24/7 a platba kartou či telefonem a máme Tomáše vyřešeny. Vlastně ne, ještě je tu milionová cena a kde budou nabíjet na sídlišti. Tihle Tomáši si ale milionové auto určitě nekoupí a na sídliště nedovezou, takže bych to bral jako vyřešené. Dnes mají spalovací popelnice BMW staré 20+, aby se finančně daly zvládnout, což ojetiny i3 zatím nejsou a ještě dlouho nebudou.

        1. Ja zase furt nechápu jak mohli zvětšit kapacitu baterky na
          Ja zase furt nechápu jak mohli zvětšit kapacitu baterky na víc než dvojnásobek a pořád mít stejně velkou baterku a celý ty léta se tvářit, že není poloprázdná i když po otevření vypadá zcela vyplněná nějakejma krabičkama? :)))) Mi neřikejte, že se za těch pár let zvětšila kapacita baterek na dvojnásobek a nikde se vo tom nepsalo ani ň. :)))))

          Když sem se tehdá vysmíval zkryplený pidi 22 kWh baterce, tak mi snad i někteří jedinci vysvětlovali, že se tam prostě víc nevejde :)))))

          1. Nu, tenkrát se tam více nevešlo. Uvědom si, že pokud to
            Nu, tenkrát se tam více nevešlo. Uvědom si, že pokud to auto vylezlo na trh v 2013, tak vývoj baterií musel být zafixován aspoň 18 měsíců předtím. Samsung SDI neusnulo na vavřínech, holt se vyvíjí dál a do stejné velikosti 60Ah dokázali dostat 94Ah. A snad se jim podaří dostat i 120Ah do stejného rozměru.
            Více zde: http://j.mp/2zYPoc3
            Ostatně, můžeš si koupit jak 60Ah, tak i 94Ah modul a ty pak rozkuchat, zda v 60Ah modulu je to vyplněný vzduchem. 🙂

        1. Pane cipísku, nikdo vám osobně nic necpe, to pouze vy cpete
          Pane cipísku, nikdo vám osobně nic necpe, to pouze vy cpete neustále své kokotské komentáře sem.
          Uvědomujete si vůbec, že neodpovídáte „jim“, ale otravujete nás, ostatní diskutující.
          Vím, že je to zbytečný boj a že jako každý správný nablblý troll se jen třesete na každou možnost se s někým dohadovat.
          Raději ani neodpovídejte.

          1. :)) hochu todle není žádný soukromí diskuzní kroužek,
            :)) hochu todle není žádný soukromí diskuzní kroužek, todle čte celá republika včetně konkurence ropáků šmíráků všichni a hlavně budoucí generace klidně až příští rok. A proto je počeba komerční balast opravovat 😉

            1. No tak určitě „všichni“. Jsi docela megaloman. Dělat z
              No tak určitě „všichni“. Jsi docela megaloman. Dělat z mravence „hybrida“ důležitost slona… 🙂
              A když už je „počeba“ opravovat komerční balast, tak opravuji i tebe. Chlupatý svetr se v i3 již delší dobu nekoná, byl upraven výrobní postup. Doporučuji se u nejbližšího dealera do něj posadit a nevycházet z jediné věty z jedné staré recenze.

    1. Aby ten vodík nebyl zavržen jak auta na baterie před sto
      Aby ten vodík nebyl zavržen jak auta na baterie před sto lety, když se zjistilo, že je všude plno ropy.. Třeba je Toyota o krok napřed před Muskem, sám jsem byl už několikrát překvapen jak mají mizernou rozvodnou síť i v západních zemích.. Že tam lehce elektromobil nenabijete.. A výhoda, že vodík můžou vytěžit někde v zemích s přebytkem slunce a dovézt do jiných koutů země je obrovská.. Z čeho by ti teroristi jinak žili.. 🙂

      1. Pavel:
        1.
        Vodík je jako palivo pro motorová vozidla velmi

        Pavel:
        1.
        Vodík je jako palivo pro motorová vozidla velmi obtížně použitelný, navíc je jeho výroba a další operace s ním velmi nákladná.

        2.
        Auta na baterie před sto lety nemohla konkurovat autům se spalovacími motory a ani v současné době nemají spalovací motory konkurenci např. v letectví.

        3.
        Vozit někam vodík?
        Asi nevíš, jaké má vlastnosti, že…?

    1. Já se na tuhle možnost ptal u prodejce, a mechanik co už tu
      Já se na tuhle možnost ptal u prodejce, a mechanik co už tu baterku na autě měnil řekl,že svoje auto by si takhle rozkuchat nenechal,vlastně na dvě poloviny. Už to prý nikdy nebude smontované jako z fabriky. Ale osobní zkušenost nemám.

      1. Co na tom chcete kuchat? Baterka je pod autem a nic dalšího
        Co na tom chcete kuchat? Baterka je pod autem a nic dalšího se nemění, jenom software… Jeden člověk ten proces na BMW i3 fóru měl nafocenej, nebylo to vůbec nic složitýho, nic se nekuchalo, jedna baterka se spustila dolů a druhá se zase zvedla nahoru. Hotovo. Hovoříme samozřejmě o BEVku, ne REXu.

        Viz třeba tady: https://www.youtube.com/watch?v=L6DVQnHQHPM

              1. i3 vlastním, tak proto 🙂 U REXe je s výměnou baterie
                i3 vlastním, tak proto 🙂 U REXe je s výměnou baterie problém, protože s přechodem na novou verzi se toho měnilo více než jen baterie samotná. Je tam i nový o něco málo výkonnější REX a podle toho co jsem slyšel, tak to prostě z jakéhosi důvodu není kompatibilní.

              1. U upgradu 22->33 se bohužel nabíječka nemění, takže
                U upgradu 22->33 se bohužel nabíječka nemění, takže zůstává 1 fázová 32A. U 33 kWh je 3 fázová 3x16A, kdyby mi nabídli upgrade na 44kWh i s upgradem na 3x32A, tak do toho jdu. Nabíjet s palubní nabíječkou 22 kW by byla paráda.

                1. Bohužel spalovací myšlení zde vítězí. To by tak hrálo,
                  Bohužel spalovací myšlení zde vítězí. To by tak hrálo, abyste si nabil z každého červeného pětikolíku nebo Mennekesu po cestě. A ještě rychle.
                  Kdepak, nic nebude. Pěkně hybaj na čerpací stanici pro elektromobily, rychlonabíjecí stojany ComboCCS. Stejně jako spalováky musí pro palivo na čerpačku.
                  My dinosauři vyděláme a ještě můžeme čerpat dotace na stavby sítě těch rychlonabíječek. No není to nádherná zelená budoucnost?
                  Ach, jo.

                2. IMHO moc věříte „konspiracím“. Vzhledem k situaci k
                  IMHO moc věříte „konspiracím“. Vzhledem k situaci k Německu se spíše domnívám, že BMW počítá při nabíjení na cestách s CCS a na noční domácí nabíjení (nebo u kanclu v práci) je 11 kW dostačující. Jaksi se nepodívali na mapu ČR, kde používáme „domácí nabíjení“ i na cestách, protože rychlonabíječky se tu výrazně pomaleji zabydlují než na Západě a na cestách více narazíme na AC stojany než DC…

                3. To by bylo fajn, kdyby šlo jen o konspirace. Jenže on je to
                  To by bylo fajn, kdyby šlo jen o konspirace. Jenže on je to tvrdej reál. Zajímavé to bylo ve Vídni 8/2014, kde byly Mennekesů mraky na všech podzemních parkovištích a rychlonabíječky jen 2 (síť Wien energies). Přitom reálně tam jezdili jen různí Japonci s 3,6 kW palubní nabíječkou, co jsou pro ně Mennekes naprosto zbytečně předimenzované a vyhazování peněz a pak už mají jen to rychlonabíjecí CHAdeMO.

                4. No, jo, ale máme 11/2017. Mrkněte na mapu Německa a ČR a
                  No, jo, ale máme 11/2017. Mrkněte na mapu Německa a ČR a porovnejte počty a rozmístění CCS2. V Německu na cestách si už dneska vystačíte s DC nabíjením… Na AC nabíjení narazíte především tam, kde se parkuje…

                5. Ano, já to beru, ale pořád si budu raději vozit na palubě
                  Ano, já to beru, ale pořád si budu raději vozit na palubě silnou palubní nabíječku 11 nebo 22 nebo 43 kW, se kterou nabiju na každém červeném pětikolíku nebo Mennekesu, které jsou opravdu všude, než být závislý na rychlonabíjecích stojanech. Ať už CHAdeMO nebo CCS. To jsem měl na mysli.

                6. Tak na tom se shodnem. Také bych uvítal v autě 22 kW, než
                  Tak na tom se shodnem. Také bych uvítal v autě 22 kW, než stávajících 11 kW (43 kW je mi nějak fuk, ještě jsem nepotkal AC stojan s více než 22 kW). Proto jsem i v diskuzi psal, že pokud by mi BMW nabídlo upgrade na novou baterku, včetně upgradu palubní nabíječky na 22 kW, tak do toho jdu hned. Ani ne tak kvůli větší baterce (na moje potřeby mi stávající dojezd stačí), ale kvůli komfortu silnější nabíječky.
                  Ale neobviňoval bych automobilky z nějaké konspirace. Německý výrobce vyrábí především pro západní trhy a když se koukneš na mapy CCS nabíječek, tak vidím logiku v rozhodnutí „CCS na cesty a na domácí nabíjení přes noc si vystačíme s max 11 kW výkonem“.
                  Ostatně i Tesla přešla u svých aut z 22 kW na 16,5 kW palubní nabíječky (i těch 16,5 kW ti na noční nabíjení stačí) a asi ji nebudeš obviňovat ze spiknutí s ostatními automobilkami…

                7. Ta 43kWh baterie už je celkem potvrzená, ale informaci o
                  Ta 43kWh baterie už je celkem potvrzená, ale informaci o chystané 22kW palubní nabíječce pro i3 jsem přehlédl?

                8. Nepřehlédl. Je to jen moje přání. Proto jsem psal, že
                  Nepřehlédl. Je to jen moje přání. Proto jsem psal, že kdyby mi to nabídli, tak bych do toho šel. IMHO tam bude stále 3x16A jako v 33 kWh verzi. Na noční dobíjení je to z jejich pohledu stále dostačující…

          1. Obdivuji váš přehled o anatomických zdrojích mých
            Obdivuji váš přehled o anatomických zdrojích mých komentářů. Nijak jsem dál tu informaci neověřoval, v tu dobu nebyl důvod, u prodejce jsem očekával relevantní informace (ano, vím že tam dneska pracuje kde kdo). Prostě tvrdili, že aby se to vyměnilo, musí se rozebrat spousta věcí. Toť vše.

            1. U jakého prodejce to bylo? Moje zkušenost s pražským
              U jakého prodejce to bylo? Moje zkušenost s pražským Inveltem (p. Cmíral) je velmi pozitivní a je to jeden z mála prodejců, který BMW i3/i8 umí nejen prodávat, ale i tomu rozumí po technické stránce a co náhodou nevěděl, tak mi dokázal zjistit.
              Naopak negativní zkušenost mám s ACR z Budějovic, odkud jsem utíkal co to šlo.

            2. No oni hlavne mechanici v autorizacích jsou často ti
              No oni hlavne mechanici v autorizacích jsou často ti nejhorsi chronicti stezovaci, je prakticky jedno jakou budete rozebirat znacku, ale u piva vam každý mechanik rekne, jaka jsou ty „jeho“ auta nahovno, ze to nic nevydrzi, ze je to cele sizene, a ze by si to nikdy nekoupil apod…

Napsat komentář