Elon Musk staví ultimátní vesmírnou raketu, chce kolonizovat Mars

Elon Musk chce své rakety s prozatimním označením BFR využít nejen pro cestování kamkoliv na zemi do hodiny, ale především pro rozšíření lidstva do zbytku sluneční soustavy.

Elon Musk chce vybudovat město na Marsu. A my s ním.
foto: SpaceX

Elon Musk aktuálně vystoupil na Mezinárodním astronautickém kongresu v australském Adelaide. Řekl tam, že jeho hlavním motivem pro rozvoj vesmírné dopravy je učinit z lidstva multiplanetární rasu.

Chce k tomu využít nový typ vesmírné rakety, kterou zatím nazývá BFR („Big Falcon Rocket“ anebo také „Big F$@king Rocket“). Bude vysoká 106 metrůa unese až 150 tun nákladu. Průměr je devět metrů.

Do vesmíru tuto raketu vynese 31 motorů typu Raptor. Na oběžné dráze se pak oddělí samotná loď dlouhá 48 metrů a vážící bez paliva 85 tun, s palivem 1100 tun. První stupeň se vrátí na zemi (nebo jinam).

Právě díky možnosti opětovného využití prvních stupňů by měly být náklady na každý start výrazně nižší, než jsou dokonce u aktuálního Falcon 9. Vlastně nejnižší ze všech vesmírných raket, co kdy byly postaveny.

Vesmírná raketa BFR, kterou už příští rok začne stavět SpaceX. Je větší a silnější než Saturn V, který vynesl do vesmíru lodě Apollo přistávající na Měsíci.

Vesmírná raketa BFR, kterou už příští rok začne stavět SpaceX. Je větší a silnější než Saturn V, který vynesl do vesmíru lodě Apollo přistávající na Měsíci.
foto: SpaceX

SpaceX se podařilo už 16 úspěšných přistání prvních stupňů raket Falcon 9. V letošním roce chce SpaceX zvládnout celkem 20 startů (13 má za sebou) a v příštím roce 30 startů.

BFR se začne stavět během šesti až devíti měsíců. Buduje se také potřebná infrastruktura, řekl Musk. První rakety mají odstartovat v roce 2022 na Mars a dovézt tam náklad pro budoucí osadníky.

V roce 2024 už mají na Mars zařídit první BFR lodě s astronauty. Postupně chce Musk vybudovat na Marsu rozsáhlou kolonii/město. Kromě toho by ale rád viděl i základnu na Měsíci. Dokonce se na pódiu udiveně dotázal „Je rok 2017, proč sakra ještě nemáme základnu na Měsíci?“.

YouTube

95 Comments on “Elon Musk staví ultimátní vesmírnou raketu, chce kolonizovat Mars”

  1. V článku je uvedena chybná informace:
    „Na oběžné dráze

    V článku je uvedena chybná informace:
    „Na oběžné dráze se pak oddělí samotná loď dlouhá 48 metrů a vážící bez paliva 85 tun, s palivem 1100 tun.“

    Správně má být:
    Suchá hmotnost lodi BFR je 85 tun, uveze maximálně 1100 tun pohonných látek a náklad na LEO je max 150 tun. Maximální vzletová hmotnost celkem = 1335 tun.
    Celá sestava BFR nosič + loď má maximální vzletovou hmotnost 4400 tun.

  2. No plany ma pekne ale realita bude takova ze za sveho zivota
    No plany ma pekne ale realita bude takova ze za sveho zivota tam lide nejspis nedoleti zadna agentura na svete nema tolik penez na vyvoj a dopravu lidi na mars.Je dost zasadnich problemu ktere se musi vyresit nez se tam poleti s clovekem.

    1. Ano, problémů je dost. Nicméně SpaceX úspěšně řeší
      Ano, problémů je dost. Nicméně SpaceX úspěšně řeší masivní snížení nákladů na start do vesmíru, Bigelow úspěšně řeší způsob, jak v tom vesmíru existovat, Blue Origin určitě taky s něčím zajímavým přijde a NASA se zcela jistě v jisté fázi taky zapojí, protože pracovat na zastaralém projektu je pro ni zbytečné. A mimochodem, SpaceX je dle odhadů jistých lidí už teď jedna z nejhodnotnějších soukromých společností na světě.

      1. Ano stoupaji jenze jsou zasadni problemy ktere jeste nikdo
        Ano stoupaji jenze jsou zasadni problemy ktere jeste nikdo nevyresil radiace delka cesty ridnuti kosti proudy neutrin na povrchu marsu z toho rakovina atd.. to jsou problemy ne postavit raketu a technicke zazemi o tom mluvim.. Najdi si jak uz na mesici vnimali kosmonauti pri spanku narazi castic ve sklivci oka.. atd.. technika je jedna vec ale je dalsich XX problemu.. Mars nema silne gravitacni pole jako zeme atd..

        1. Záření a částice lze odstínit a to poměrně jednoduše.
          Záření a částice lze odstínit a to poměrně jednoduše. Buď pomocí vlastního magnetického pole nebo pomocí stínění. Řídnutí kostí řeší umělá gravitace, tedy rotace. Proudy neutrin jsou fyzikální nesmysl, který jste si teď vymyslel. Neutrina námi prolétají neustále i na Zemi, každou sekundu stovky. A? Nic. Na Marsu je gravitace asi 0,37 G. Nic hrozného, na zabránění řídnutí kostí to stačí. Všichni se hrozně bojí radiace apod. a přitom člověk vydrží radiace více než dost.

          1. A radiace na povrchu jak odstinis? Na povrchu marsu? 🙂 panove
            A radiace na povrchu jak odstinis? Na povrchu marsu? 🙂 panove ja chapu ze nemate znalosti.Navic to neni jediny problem atd.. psychologie a ridnuti kosti na marsu bude take atd..
            Mars na rozdíl od Země o magnetické pole přišel. Což je například z hlediska potenciální kolonizace docela velký problém. Absence magnetického pole znamená, že na povrch dopadá velké množství kosmického záření způsobujícího rakovinu. Také dochází ke štěpení molekul v atmosféře, takže o ni planeta velmi rychle přichází. To se děje i na Zemi, ale právě díky magnetickému poli v mnohem menší míře.
            Curiosity meril radiaci a je ji vice nez 10 vice nez je pripustna mez na zemi pro vedecke pracovniky v jadernem prumylu..

            1. Tak zo začiatku budu pod zemou (hmm, pod marsom?… pod
              Tak zo začiatku budu pod zemou (hmm, pod marsom?… pod povrchom) na to uz Elon zalozil The Boring company 🙂 hoci dotrepat tam nieco ako Godota je hodne velky challenge.
              A mozno pod ‚Terraforming‘ myslia aj znovu naštartovať magnetické pole planety… hovori vam nieco film Jádro/The core? :)))

              Ale suhlasim, radiacia je problem, ono Mars nie je az tak ideálny, mesiace Jupitera a Saturnu by asi slo prerobit skor a jednoduchšie…

              1. Mars nikdy nebude mit velke magneticke pole protoze nema
                Mars nikdy nebude mit velke magneticke pole protoze nema tekute pohyblive zelezne jadro. A scifi do reality nepletu. 😀 to mozna ty 😀 Panove trochu studovat kdyz se zajimate o nejake tema, a dal uz tady nebudu s vami diskutovat protoze to nema cenu kdyz vite kulovy.

              1. Hele blbecku nemas ani tuseni s kym se ja stykam a jake mam
                Hele blbecku nemas ani tuseni s kym se ja stykam a jake mam kolegy astronomy.Ale jelikoz jsi opravdu vidlak tak ti prozradim ze muj kamarad pracuje pro pana Grygara v argentine foti robotickym dalekohledem na observatori ktera zachycuje zablesky gama zareni. A s panem Grygarem se take obcas vidim. Takze az nekoho zacenes poucovat tak si uvedom ze o tom muze vedet daleko vic nez ty.Tady si o tom neco precti a priste neurazej.
                https://technet.idnes.cz/obri-past-na-kosmicke-zareni-ma-zrcadla-i-z-ceska-grygar-exkluzivne-pro-technet-cz-gga-/tec_vesmir.aspx?c=A070103_000416_tec_vesmir_vse

                1. Vondrak ale určitě není vidlák, má zaplacenou zálohu na
                  Vondrak ale určitě není vidlák, má zaplacenou zálohu na TM3, má i vlastní firmu a ví jak dobře investovat, mě obyčejnému vidlákovi už dal i nějaké rady, např. že si mám zastrkávat tu slámu do ponožek aby mi nečouhala z bot

                2. Alien5:
                  Hele, už se ukázalo, jak umíš lhát, fabulovat a

                  Alien5:
                  Hele, už se ukázalo, jak umíš lhát, fabulovat a blábolit, takže si pohádky o kamarádu-vědci zasuň někam.
                  Např. to tvoje „dobíjecí místo za pár tisíc“…

                3. OK Martin Masek clen ceske astronomicke spolecnosti foti
                  OK Martin Masek clen ceske astronomicke spolecnosti foti robotickym dalekohledem FRAM v argetine pres internet a vysledky zpracovava a posila panu grygarovi, ovsem jsi pako tak ikdyz ti napisu kdo kde stejne to nepochopis 😀 a budem mlit dal stejne jako ostatni tady zde takze uz se nebudu namahat.
                  Jaky dobijeci misto za par tisic co to meles za blbosti ? Ja mluvil o tom ze psali ze novy parkovaci dum bude mit nabijecky pro EV v Bolce. Takze zase placas blbosti.

                4. Fakt se tu dobře bavím, tak dlouho jsem se nezasmál jako
                  Fakt se tu dobře bavím, tak dlouho jsem se nezasmál jako při čtení této diskuse… 😀 Fakt díky! 😉

                  K tomu Grygarovi jen tolik, že on všeobecně nemá rád pilotovanou kosmonautiku jako celek. Americkou, českou, ruskou, privátní, státní, to je šumafuk. Grygar je prostě astronom a astrofyzik a lidský element ve vesmíru mu přijde zbytečný, na obtíž, astronomii a bezpilotní kosmonautice jenom odčerpávající peníze.
                  Takže v jeho případě o výtky ohledně nebezpečné radiace vůbec nejde, i kdyby to všechno byla pohoda-jazz, tak on by to nepodpořil a neschválil na pilotované lety ani kačku.

                5. No nejde o Grygara ale to co namerily sondy a vozitko
                  No nejde o Grygara ale to co namerily sondy a vozitko curiozity na povrchu marsu.Protoze proto tyto sondy mame aby zjistovali podminky na techto telesech.Takze kosmicke zareni celkove je jeden z velkych problemu.Tecka. Grygar pouze tlumocil zavery.
                  Jo jinak je tu prdel souhlas :D.
                  Jinak Grygara obcas vozim na vlak cestuje zasadne vlakem aby mohl pracovat pri cestovani :D. Na jare jsme ho meli u nas v Bolce.Ja byl zrovna na astroworkshopu na jicinske hvezdarne.
                  Jinak kastelan z jicinske hvezdarny byl trosku sklamanej Grygar prej rekl ze mimozemstani nejsou :D.

                6. Pokud se tu na Hybridu máme bavit o měření radiace
                  Pokud se tu na Hybridu máme bavit o měření radiace přístrojem RAD na MSL CUriosity, tak výsledky nejsou zase tak hrozivé, jak jsi naznačoval.
                  Průměrná denní dávka záření širokého spektra částic s různými energiemi, naměřená během přeletu Země – Mars, byla 1,8 mSv.
                  Celková kumulativní dávka při obousměrném několikaměsíčním letu, kterou by astronauté v lodi dostali by se pohybovala kolem 0,66 Sv.
                  Přičemž celková dávka do 1 Sv se stále považuje za OK, tj. nezvyšující významně pravděpodobnost onkologického onemocnění.
                  Na povrchu Marsu budou astronauté stíněni ještě lépe a to protože:
                  1) 50% kosmického záření odstíní samotný Mars – zespodu na ně nic zářit nebude
                  2) nějakou menší část záření odstíní řídká atmosféra a slaboučké lokální magnetické pole
                  3) Marsovské habitaty pro dlouhodobý pobyt budou buďto pod povrchem, nebo na povrchu zakryté vrstvou regolitu (volně odkryté budou jen skleníky)
                  4) odolnost lidského organismu vůči jistým typům záření se dá částečně zvýšitvhodnou medikací – momentálně se testuje na ISS a v budoucnu na DSG na cislunární dráze.

                7. Ja si vybavuji hodnoty ted nevim presne ktere ale bylo to ze
                  Ja si vybavuji hodnoty ted nevim presne ktere ale bylo to ze clovek by dostal 500 denne jednotek a nejvyssi povolena na zemi je u vedeckych pracovniku 50. A pri te hodnote 500 uz je pry 50 procentni sance zhruba na nemoc z ozareni. Takhle to bylo ve prednasce.
                  Ja to videl pred mesicem uz si podrobnosti nevybavuji.Samozrejme vse se da zmirnit ale je to prave otazka technologie. A jeste nikdo realne nebyl delsi dobu za gravitacnima pasama zeme ve otevrenem vesmiru vijma apolla na kratkou dobu.
                  Dalsi vec je slunecni pocasi predpoved atd.

                8. Jj mrknu.Prave od toho je zen obevu nemusi clovek hledat :D.
                  Jj mrknu.Prave od toho je zen obevu nemusi clovek hledat :D. On prave na zaklade toho rikal ze zatim neni mozne tam ve zdravi poslat lidi a jmenoval nasa esa a i muska proto jsem si to zapamatoval.

                9. No a já ti říkám, že Grygar, při vší úctě, není v
                  No a já ti říkám, že Grygar, při vší úctě, není v tomto ohledu nejspolehlivější zdroj, když se má jednat o cokoli spojené s pilotovanou kosmonautikou. Lepší je brát informace od originálního zdroje, kde je jisté, že info není filtrované/pozměněné.

                  Nejlepším zdrojem jsou pak vědecké „white papers“, které většinou shrnují vše podstatné na 2-5 stránkách, třeba tento:
                  http://elib.dlr.de/106073/1/ME-SBA-2015-Guo-Reitz-MSL-RAD.pdf

                10. Jj fain mrknu.Jinak Grygar i chvalil kosmonauty ze je lepsi
                  Jj fain mrknu.Jinak Grygar i chvalil kosmonauty ze je lepsi clovek geolog na mesici nez stroj ktery zbira vzorky zase tak cerne bych to nevidel.Spis mi vadi ze Drahosovi pomaha na prezidenta a celkove se zapojuje do politiky vzdy byl mimo.
                  Jinak jsem jeste cmuchal a je pravda ze by to lidi asi dali na ten mars 😀 tak uvidime snad se toho dozijem 😀

                11. Tak ted vsude pisi o te studii na mysich vuci radiaci z kosmu
                  Tak ted vsude pisi o te studii na mysich vuci radiaci z kosmu ale asi to neprislo recenznim rizenim..takze jeste uvidime :D.

                12. Tak jsem to nasel bylo to jak jsem rikal
                  7 minuta :

                  Tak jsem to nasel bylo to jak jsem rikal
                  7 minuta : https://www.youtube.com/watch?v=Bjd3eT5lJ9E
                  244 jednotek za rok a povolena davka je 50 mx a pri 500 uz je realna nemoc u ozareni a to se bavime o povrchu marsu ne uz o letu.. Rekl bych ze ty hodnoty jsou spravne i podle tveho odkazu je to dobre.

                13. Jako prvního odešlem tebe a tvoje žena pak potvrdí esli
                  Jako prvního odešlem tebe a tvoje žena pak potvrdí esli jseš to po složení zase ty. Jenom se modli ať se s tebou neteleportuje i moucha :))))

                14. Píše to Curiosity ty kuriozito!
                  Píše to Curiosity ty kuriozito!

                15. At ti nepraskne zilka, jelitko 🙂 Ptaka si pomeruj s nekym
                  At ti nepraskne zilka, jelitko 🙂 Ptaka si pomeruj s nekym jinym, protoze ja mam zase kamarada , ktery obcas chodi na pivo s kamaradem ktery ma kamarada ktery je kamarad Muska! HA! Co reknes ted? 😀
                  Dokud nepracujes v Space X na danem projektu, tak muzes si prndat co chces a budes jen jelitko, promin 🙂

                16. Klidne si pindejte me je to jedno.
                  Klidne si pindejte me je to jedno.

                17. Alien má největšího ptáka v okrese to je jasný, jednou
                  Alien má největšího ptáka v okrese to je jasný, jednou prošel kolem Grygara a už se cejtí na věky pomazán vesmírným prachem :)))) Všichni v obci se z toho posadili na prdel a až zestárne tak to bude vyprávět vnoučatům. :))) Určitě nosí tričko „Pohladil mě Grygar“ :)))
                  Možná taky jednou začnu dávat k dobru jak jsem s Havlem chcal na jednom hajzlu, jak po mě Sinead chtěla hulení, nebo jak sem na Hawaji potkal japonskou princeznou :))))

                18. Kdyby jsi aspon umel cist. Ale musim uznat ze ty etikety na
                  Kdyby jsi aspon umel cist. Ale musim uznat ze ty etikety na jogurty holandia se ti povedly tak hup bez delat dasli 😀 uz se tesim na dalsi duchapny komentar 🙂

                19. Alien: jak tady vůbec můžeš polemizovat s někým kdo má
                  Alien: jak tady vůbec můžeš polemizovat s někým kdo má zaplacenou zálohu na TM3 ??

                20. 😀 pravda:D kdyz ja mam hlinu z toho jak jsou chytry a vedi
                  😀 pravda:D kdyz ja mam hlinu z toho jak jsou chytry a vedi kulovy.Ovsem musim mit cas. Coz ted moc nemam.

                21. Zkrátka si na radiaci zvyknou. Tak jako si člověk zvykl na
                  Zkrátka si na radiaci zvyknou. Tak jako si člověk zvykl na radiaci na Zemi. Lidské tělo není tak neschopné, jak se ho zde snažíte vyobrazit.

                22. Jasne na smrtelnou davku radiace si zvykne OMG 😀
                  Jasne na smrtelnou davku radiace si zvykne OMG 😀

                23. Čéče to Savo už ti úplně rozleptalo mozek, nikdy jsem
                  Čéče to Savo už ti úplně rozleptalo mozek, nikdy jsem žádný etikety na jogurty nedělal. Ale asi bych měl udělat etikety na Savo, aby sis ho už neplet s Dobrou vodou :))))

                24. já zase v lese potkal veverku a zrzavou takže jsem
                  já zase v lese potkal veverku a zrzavou takže jsem nejlepší, a nebo ode mně opisoval ve škole nynější děkan čvut, jmenovat raději nebudu kterej, ale byl hodně blbej no ale teď je děkan čvut a já jsem obyčejný vidlák , ale spokojenej vidlák a to je hlavní

            2. radiaci na povrchu Marsu odstinite jeste snadneji nez ve
              radiaci na povrchu Marsu odstinite jeste snadneji nez ve vesmirne lodi. Lod musi byt lehka a nemuze si vezt velke tezke stineni. Na popvrchu Marsu ale budovy muzete zakryt metrem zeminy uplne s klidem. A dike nizsi gravitaci ta zemina bude vazit jen 38% toho co by vazila na Zemi.
              Mars ma taky atmosferu, ikdyz ridkou, ale i to je stineni na rozdil od vesmirne lode.

              Budte realista a hledejte reseni misto vymluv…

        2. radiaci resi i Elon, mrknete na celou prednasku prosim… Ne
          radiaci resi i Elon, mrknete na celou prednasku prosim… Ne ze by to tam nejak zduraznoval, ale zminuje to tam…

          Jinak souhlasim s Josefem, ridnuti kosti je problem ve stavu bez tize, nikoli na Marsu. Ackoli vedet to budeme urcite az tam nekoho posleme. Coz s vasim pristupem se nikdy nestane…

          A neutrina? wtf man?

            1. vsak Musk je taky realista. Pred 10 lety jeste nemel ani
              vsak Musk je taky realista. Pred 10 lety jeste nemel ani jednoduchou raketu. Ted je SpaceX jedina na svete co umi s raketou i spolehlive pristat (jiz 16x). Pristi rok zacne vozit lidskou posadku a za dalsich 10 let muze byt na Marsu.
              Pokud si nekdo mysli, ze Musk neni realista tak ma asi kratkou pamet…

              1. Jenze udelat raketu a vynest ji na obeznou drahu popripade na
                Jenze udelat raketu a vynest ji na obeznou drahu popripade na mesic je 5x levnejsi a snazsi nez dostat lidi na mars. Uz jen sondy ktere leteli na mars meli malou uspesnost ve zdarnem pristani, let na mars je uplne jinej level nez obezna draha.3 Mocnosti dokazali dopavit uspesne sondy na mars jinak nikdo a jeste s malou statistickou pravdepodobnosti. Bud lidska chyba nebo selhani techniky atd.. Az pri snimkovani Mars expressem se treba zjitilo kam jim to bouchlo proc a v jakem stavu jsou sondy atd..
                Apollo melo 4.5 procenta HDP ted ma cela nasa okolo 2.5 + inflace a reketoplany to vycucli nehorazne. Jinak Hubblu tam je 9 ne jen ten jeden co cuci ven ale 9 ktery koukaji dolu hadej proc 🙂

                1. Pristat s raketou a znovu ji pouzit a znovu pristat se krome
                  Pristat s raketou a znovu ji pouzit a znovu pristat se krome SpaceX jeste nikomu nepovedlo. Ani NASA s jejich 4,5 resp. 2,5 procentama. To je totiz (presne jak rikate) uplne jiny level.

                  A jak souvisi rozpocet NASA a Hubbly se SpaceX? SpaceX je soukroma firma a jeji aktivity musi byt komercne uspesne. NASA a Hubble ne.

                2. Ja nepopiram uspechy a ambice spaceX.
                  Nasa a spaceX no

                  Ja nepopiram uspechy a ambice spaceX.
                  Nasa a spaceX no jednoduse penize na vyvoj VSEHO pro let na mars nemuze zvladnout Musk sam. To by musel mit 500 miliard a ne 30 +-. Nejde jen o penize ale reseni technickych biologickych psychologickych atd,,, aspektu letu na mars a pobyt lidi na nem.
                  Raketoplany nahradil musk rusaci ESO japonc. Vidis to 5 organizaci nahradilo vozeni lidi a matrose jen na obeznou drahu.
                  Ja verim ze zvladne vozit lidi i k mesici do vesmiru atd.. ale urcite ne a sam k marsu. Pust si treba nejaky porad napr: Zen obevu 2014 a 2015 kde Grygar mluvi o tomto projektu.
                  Jako diky za nej hejbe svetem ale let na mars to je o X levelu nez letet na mesic..

                3. Proc by mel mit 500 miliard? To by potreboval kdyby mel
                  Proc by mel mit 500 miliard? To by potreboval kdyby mel pristup jako NASA bez znovupozitelnych raket, bez tankovani na orbite, bez viceucelovych vesmirnych lodi, bez levneho paliva a bez produkce paliva na Marsu. To jsou vsechno dulezite veci, ktere snizuji cenu exponencialne.
                  Na rozdil od NASA, SpaceX jde po cene… A kdo tady tvrdi ze to k Marsu potahne sam? NASA, Lockeeh Martin a dalsi se taky chystaji. Jen si myslim ze Muskova SpaceX bude prvni s velkym naskokem.

                  Zatim jsi nerekl jediny padny duvod proc by to nemeli zvladnout. Vse na co jsi poukazal SpaceX uz aktivne resi.

                  EDIT: zde se muzes podivat kolik delta V je potreba pro pristani na Marsu a kolik na Mesici.

                4. takovych skeptiku uz bylo a jeste bude…
                  Moc dobre si

                  takovych skeptiku uz bylo a jeste bude…

                  Moc dobre si pamatuju jak odbornici prohlasovali, ze s raketou nejde pristat, anebo i kdyby se to nekomu povedlo, tak bude po tak namahave misi natolik opotrebovana, ze uz nepujde pouzit znovu.

                  Fast-forward 5 let do budoucnosti, a ejhle, uz jde oboji – jak pristat, tak i znovu pouzit.

                5. Mise na Mars s lidskou posádkou nebude záležitost jen
                  Mise na Mars s lidskou posádkou nebude záležitost jen jedné firmy. SpaceX řeší hlavně dopravu, kterou zatím nikdo neumí. Ale už dříve se zmínili, že jim NASA přislíbila pomoc třeba s vesmírnou navigací a komunikací, jestli tam opravdu poletí. Dále jsou týmy a projekty zabývající se udržením života na marsu, výrobou metanu, vody a kyslíku v prostředí marsu.
                  Těžko veškerý výzkum zastane jedna soukromá firma a Elon to moc dobře ví

                6. No a proc mi to pises ja to vim a porad to tu opakuji 🙂
                  No a proc mi to pises ja to vim a porad to tu opakuji 🙂

  3. Toto je ale super dobrá zpráva, ne tedy to že se musíme
    Toto je ale super dobrá zpráva, ne tedy to že se musíme pro naši povahu pouštět do vesmírné kolonizace, ale je to i tak super že se daří náklady výrazně snižovat. Pokud budou schopní na nízké dráze ze segmentů vynesených touto raketou sestavit loď, vyřešit zásobování, bude to velmi výhodné pro let na Mars. Pokud to bude dostatečně levné, pak ani vynést dostatek paliva nebude problém a dostatek paliva ve vesmíru znamená že lze volit nejrychlejší cestu a navíc se spolehnout i na motory, ve vesmíru není moc brzdných sil, mít k dispozici 150t vodíko-kyslíkové směsi může být gamechanger.

    Při 150t se dá snad dopravit i jaderný reaktor který bude možná potřebný jako zdroj tepla, dostatek materiálu pro stavbu (byť bych to spíš viděl na nějaké skla dělané z marsovských hornin)… Tak teď se to může rozjet, ale nevím kdo tam půjde a kdo zůstane tady. Jedna věc je přeci jenom přesídlit do jiného státu a jiná na úplně cizí planetu.

    Pokud zabrání infekci společnosti fanatismem jakéhokoliv ražení a bude zachována maximální svoboda (tedy to nedopadne jako mnoho sektářských komun), tak mu to i bude fungovat. Jenom nevím kde ty normální lidi sežene. Připadá mi že to už na západě skoro nelze najít.

      1. Stavba ještě větší lodi na oběžné dráze je velmi
        Stavba ještě větší lodi na oběžné dráze je velmi výhodná. Musk sice zatím počítá pouze se stávajícími technologiemi, ale budoucnost nebude v raketových motorech, ale spíše v technologiích typu VASIMR a podobných. Pak už bude možné začít pomýšlet na mezihvězdnou výpravu… Ale toho se bohužel asi nedožiji.

        1. tak jiste, velka lod by mela svoje vyhody a specialni pohony
          tak jiste, velka lod by mela svoje vyhody a specialni pohony urcene pouze pro vakuum pohanene jadernym reaktorem by byly fajn, ale to si opravdu jeste pockame.

          Kazdopadne, mezihvezdnou vypravu bez nejakeho umeleho spanku si neumim moc predstavit… i kdyby se podarilo zrychlit na neuveritelnych 10% rychlosti svetla (prumerna rychlost tedy 5% protoze pulku cesty zrychlujete a pulku brzdite) tak to je porad 90 let k nejblizsi hvezde 🙂

          EDIT: rychlost BFR (ITS) mezi Zemi a Marsem ma byt cca 101.000 km/h. Pro srovnani rychlost svetla je cca 1.080.000.000 km/h 🙂

    1. To není až tak chyba řepky, to je důsledek naprosto
      To není až tak chyba řepky, to je důsledek naprosto prasáckého a zvrhlého způsobu jak se dnes provozuje průmyslové zemědělství v Česku. Je úplně jedno, co se dnes pěstuje ve velkém, důsledky jsou vždy stejné – nadužívání průmyslových hnojiv a pesticidů a ničení půdy.
      Nedávno jsem u jednoho článku dobře vypěnil. Průmysloví producenti surovin pro potravinářský průmysl (nezaslouží se nazývat zemědělci) už tak zparchantěli, že ani neumí bez jedovatých postřiků ani pěstovat plodinu, která je jedovatá sama od sebe.

      1. Asi tak.
        A na mě se všichni dívají jak na magora když

        Asi tak.
        A na mě se všichni dívají jak na magora když říkám že raději hydroponii než současné zemědělství. Jenom čekám až si naše místní chemička zřídí zeleninovou prodejnu. Dělají mimochodem i pro potravinářství, mají odpadní teplo, vlastní generátory tak se dali i na hydroponický salát. Nebo když říkám že fotovoltaika je pro půdu tisíckrát lepší než pole.

        Také nechápu jistou podivnou, doufám že jen duševní, masturbaci mnohých nad zbytečnou produkcí prodělečných plodin. To lidé neznají nejelementárnější zákon trhu? Nebo nechtěj vidět kolik je ten jejich chleba stojí ve skutečnosti?

        1. Spousta lidí to nechápe. V EU jsou zásadním problémem
          Spousta lidí to nechápe. V EU jsou zásadním problémem obří dotace do zemědělství. Kdyby konečně někdo všechny tyhle dotace zrušil, tak ono by se ukázalo, kolik opravdu stojí vyrobit kilo kvalitní hovězí svíčkové… Nebo i jiného typu masa. Kuře by nestálo 80 Kč, vepřová kýta by nebyla za stovku kilo, a hovězí zadní by nebylo za 200 Kč kilo. Spíše by to všechno bylo za trojnásobek, ale lidi by se možná konečně přestali přežírat.

          1. A Vy chcete umrit?
            To jak co stoji urcite neni dotacema v

            A Vy chcete umrit?
            To jak co stoji urcite neni dotacema v zemedelstvi, uvedomte si kde se ty potraviny skladuji a za jakym ucelem.
            Zapominate na to, kdo ma jaky prijem… pri vasem uvazovani navyseni cen by vymrela pulka naroda.
            Prezrani se na zlevnenych nekvalitnich produktech neni zadna vyhra a ani zast, je to ostuda jakym spusobem se nechavame obelhat vlastnim statem a este pomoci EU

            1. Když vlak pojede více než 24 mil za hodinu tak se z vagonu
              Když vlak pojede více než 24 mil za hodinu tak se z vagonu vycucne vzduch a cestující se udusí?

              Prosím vás, nebuďte s nějakým vymíráním půlky národa směšný, dotace do zemědělství jsou sakra velká suma, ale na základních potravinách (maso už je spíš luxus, nebo by mělo být), by se zdražení projevilo v řádu korun. U masa a dále zpracovaných potravin to bude samozřejmě více a více protože se tam ty koruny na vstupu sečtou.

              Nikdo nikomu nekáže jak a co mají jíst v jakých objemech, takže nikdo lidem s nízkým příjmem nenařizuje se cpát prefabrikovaným jídle a zapíjet to slazenými limonádami a podobně. Dokonce jim nikdo ani nenařizuje že mají jíst třeba bílé pečivo, sladit, jíst uzeniny… Dokonce je nikdo nenutí k tomu aby jedli v takových velkých objemech.

              Svobodně si mohou vybrat jestli si koupí na týden deset deka kvalitního sušeného masa, nebo jestli si koupí za stejnou cenu kilo salámu z kde čeho, jestli budou pít vodu z vodovodu, nebo denně litry slazené vody v plastu… Jestli si koupí kilo jablek, nebo tři sladké tyčinky á 50g…

              Nikdo jim taky nenařizuje kouřit, pít alkohol…, po stránce stravy mají sebe a svůj osud/zdraví plně ve svých rukou.

              A když už jsme u toho, situace musí být už jó sakra špatná aby nastal hladomor.

            2. kdyz byste zrusil dotace a o tolik taky snizil dane, tak na
              kdyz byste zrusil dotace a o tolik taky snizil dane, tak na tom usetri vsichni (ztrati praci jen ti urednici, kteri o tom rozhoduji). Lidi by si aspon mohli sami rozhodnot do ceho svoje penize vlozi. Zda do drazsiho jidla anebo do lepsiho obleceni nebo bydleni. Takhle si vybrat nemuzeme 🙁

              zde se muzete podivat na to kdo a kolik bere (zda je to uplny seznam netusim, ale je to aspon cast). Muzete secist vsechny castky, podelit je mnozstvim poctive pracujici obcanu a dostanete o kolik penez by se vam zvedla vyplata diky snizeni dani.

Napsat komentář