Japonská hybridní auta čekají rekordní prodeje

V roce 2016 prodala Toyota celkem 1,4 milionů hybridů a letos to bude pravděpodobně ještě o 100 tisíc kusů více.

Nová Toyota Prius Plug-in Hybrid je zajímavé auto, které se po celém světě velmi slušně prodává
foto: Toyota

Japonští výrobci, zejména právě Toyota a Honda, dodají v tomto roce zákazníkům celkem 1,8 milionů hybridů, což je nárůst oproti loňskému roku o 200 tisíc. Celosvětový prodej hybridů Toyoty se v první polovině roku 2017 meziročně zvýšil o 8,4 % na 768 tisíc automobilů.

Tento mezivýsledek prodeje hybridů Toyoty, a zároveň všech japonských hybridních a elektrických vozů, směřuje k dalšímu rekordu. Na druhém místě za Toyotou je Honda, která dodala zákazníkům během prvních šesti měsíců 125 132 hybridů, meziročně o 18 % více.

V první polovině roku 2017 byla nejoblíbenějším hybridním automobilem na světě znovu Toyota Prius s výsledkem 116 695 kusů. Hned za ní byl nový crossover Toyota C-HR Hybrid. Nejžádanějším hybridním modelem značky Lexus byl NX 300h.

V první polovině roku bylo na celém světě zakoupeno 40 299 hybridů plug-in japonských značek nabíjených ze zásuvky, vyrobených především Toyotou a Mitsubishi. Na vrcholu žebříčku byl Prius Plug-in Hybrid známý též jako Prius Prime s výsledkem 27 106 vozidel, který předstihl Mitsubishi Outlander PHEV s 13 193 vozy.

Pokud jde o elektromobily, nejlepší výsledek mezi japonskými výrobci zaznamenal Nissan s výsledkem 35 tisíc aut, včetně 7 170 vozů v Japonsku. Většinou se jednalo o elektromobily Nissan Leaf. Mitsubishi prodalo 568 městských vozů i-MiEV. Celkový prodej elektromobilů japonských značek se zastavil na čísle 35 500 vozů.

Vodíkové auto Toyota Mirai, sedan s elektrickým pohonem napájeným palivovými články, dosáhla celosvětového prodeje 1 157 vozů. Tento vůz měl svůj debut v Japonsku v prosinci 2014 a od roku 2015 je postupně uváděn na další trhy v Evropě a v USA.

Toyota v ČR už prodala téměř 4 000 hybridů

Podíl hybridních aut a elektromobilů na celkovém trhu v ČR letos v pololetí přesáhl jedno procento, loni to bylo méně než 0,6 %. Celkem se letos za šest měsíců prodej aut na elektrický pohon zdvojnásobil na 1492 elektromobilů a hybridů.

Nejúspěšnějším prodejcem a dlouhodobým průkopníkem kombinace konvenčního spalovacího motoru a elektromotoru je Toyota. Každý pátý prodaný model Toyoty v České republice už má hybridní pohon.

U značky Lexus je podíl hybridních modelů dokonce přes 80 %. Dosavadní letošní výsledky míří již ke 2 000 prodaným hybridní vozům od začátku roku. Celkem Toyota v ČR prodala už přes 4 000 hybridních aut.

tisková zpráva

12 Comments on “Japonská hybridní auta čekají rekordní prodeje”

  1. Nezbývá než pogratulovat. Přispěl jsem k výsledku
    Nezbývá než pogratulovat. Přispěl jsem k výsledku prodejů Priusů PHV jedním kouskem – je to bezva svezení, v městě nadprůměrné zrychlení. Potvrdilo to mou domněnku, že Prius PHV nemá ve své třídě konkurenta. Za ty peníze nelze koupit hodnotnější auto.
    Pro Č.R. i Evropu se nabízí otázka, zda je vhodné přidávat do benzínu 6 či 8% čehosi z dotované řepky, nebo s hybridem spotřebovat o 25% benzínu méně a zrušit dotace a z nich živené Hrabiše.

  2. …. Len take varovanie pre súčasných a budúcich
    …. Len take varovanie pre súčasných a budúcich majiteľov hybridov: dajte si domontovať extra zabezpečovacie zariadenie do svojich hybridov, mne už jeden Prius plus ukradli a našiel sa až v Lotyšsku ako prihlásené auto . Záujem o tieto autá je veľký aj hlavne v taxi komunite.

  3. Další přivandrovalá Cigánská Verbež dělá podvody a
    Další přivandrovalá Cigánská Verbež dělá podvody a ostudu Český zemi a díře smradlavý Práglů!!

    Dělejte s tím už něco !!

    novinky.cz/zahranicni/amerika/449880-policista-v-usa-zastrelil-hlucheho-muze-ktery-nereagoval-na-jeho-vyzvy.html

  4. Píšete-li celou dobu o výsledcích za první pololetí
    Píšete-li celou dobu o výsledcích za první pololetí tohoto roku, znamená to, že nejprodávanějsím elektromobilem planety již Leaf není? Tesla má tuším prodeje kolem 50000 jednotek,(z nichž každá navíc představuje zcela jiný průměrný finanční objem, než u Nissanu)..

Napsat komentář