Hybridy a elektromobily v Česku dotahují na auta na plyn

Poslední tři měsíce zaznamenaly na českém automobilovém trhu zajímavý vývoj. Počet prodaných hybridů a elektromobilů totiž dotáhl na počty prodaných aut na plyn.

Elektromobilů se v Česku prodávají stále jen desítky kusů měsíčně, vede mezi nimi BMW i3. Hybridy už ale dotahují na auta na plyn.
foto: BMW

V březnu 2017 se v Česku prodalo 237 aut na a 130 nových aut na . To představovalo 1,37% podíl. Souběžně se také prodalo 224 hybridů (0,84 %) a 45 elektromobilů (0,16 %).

V dubnu bylo nově prodaných CNG aut pouze 178 (0,78 %), LPG aut celkem 68 (0,30 %), hybridů celkem 222 (0,98 %) a elektromobilů 23 (0,09 %). V květnu jsme už na 268 pro CNG (0,99 %), 104 pro LPG (0,39 %), 270 hybridech (1,00 %) a 33 elektromobilech (0,12 %).

V období leden-květen 2017 jsme na tom v ČR následovně:

Auta na CNG: 1172 (0,99 %)
Auta na LPG: 490 (0,42 %)
Hybridy: 1112 (0,94 %)
Elektromobily: 168 (0,13 %)
Celkově alternativní pohony: 2942 (2,48 %)

SDA

63 Comments on “Hybridy a elektromobily v Česku dotahují na auta na plyn”

  1. Uroven diskuze na hybridu uz se zacina blizit zumpe na
    Uroven diskuze na hybridu uz se zacina blizit zumpe na novinkach, apod. Debilni honeni ega a radoby vtipny trolling kazdeho jen otravuji. Jedinci, kteri by k tematu mohli poskytnout konstruktivni informace se dozajista brzy unavi a znechuti zaplavou zbytecnych prispevku, coz uroven diskuze dostava do klesajici spiraly.

    1. do tehle urovne se nedostava jenom diskuse, ale i clanky
      do tehle urovne se nedostava jenom diskuse, ale i clanky samotne. se podivejte kam to smeruje: tesla je nejlepsi, nejhodnotnejsi, jedina schopna, vsechno ostatne je spatne. elektromobilita je jedina alternativa a na prudkem vzestupu. asi tolik k pointe a urovni nekterych clanku. tenhle, ke kteremu diskutujeme nevyjimaje.

  2. Dobrý den
    články zde na hybdryd.cz byly vždy pro mě

    Dobrý den

    články zde na hybdryd.cz byly vždy pro mě přínosem. Komentáře se však za poslední rok ale ubírají úplně jiným směrem. Většina lidí zde jen uráží a je to smutné a myslím že to redaktory moc netěší a mě také. Většina komentářů je nejspíš egoistického charakterů. Svět se mění a lidé jsou čím dál agresivnější a tyto komentáře zde tomu také … Zajímám se odborně o informace obecně o lidském pokroku. Nechcete většina z Vás nechat těch urážek?

      1. Josef:
        Právě lidé jako jenja a Vondrák jsou úplně

        Josef:
        Právě lidé jako jenja a Vondrák jsou úplně stejná kategorie jako ty – staví se zde do role velmi majetných a vysoce vzdělaných, jsou arogantní, donekonečna opakují prokazatelné nesmysly a lži. Dojde-li debata ke složitějšímu technickému problému, pak již kolem sebe jen kopete a prskáte.

        1. Dobrý den. Už jen že mi tykáte svědčí o Vašem
          Dobrý den. Už jen že mi tykáte svědčí o Vašem chování. le k Věci. Nevím proč bych se měl stydět za to, že se odborně věnuji tématice. jsem projektant se specializací na experimentální domy, které jsou zdravé pro život, více ekologické za použití moderních postupů, ale i těch tradičních,které jsou více či méně energeticky soběstačné. Čistčí mobilita je lidská činnost, která dokládá fakt, že jsme tvořiví tvorové. Je přeci naším cílem dělat věci tak, aby vše navazující bylo v souladu, tedy například nepoškozovat tolik životní prostředí. je pochopitelné že vývoj čas od času jde špatným směrem, ale to se zpravidla zjistí až v praxi (vlastní zkušenost). je nutné chápat vývoj kolem nové mobility jako přerod starého. Je dobré se poučit z historie a pochopit, že každé nové přinášelo a přináší jisté společenské problémy. Když začal automobilismus, lidé také protestovali. Díky rozvinu pásové výroby aut vlastně zanikl jeden obor kolem koňských povozů, aby vznikl nový. Nejspíše tomu tak je i v současné době kolem elektroaut

    1. Ono to bude spíše tím, že dříve toto byl „komunitní web
      Ono to bude spíše tím, že dříve toto byl „komunitní web pro nadšence“ něco jako Osel.cz, ale postupem času sem přicházeli lidé co normálně četli idnes a začali konunikovat jak byli „v domácím médiu“ zvyklí.

      Řeknu to jinak, děda co dělal u bati, když viděl, že se někdo chová špatně (ale obecně starší lidi jinak vychovaní) tak burana/dobytka seřvali a opakovaně, když ten viděl, že jeho chování není přijíámáno, tak se zařadil, když ale tlak okolí polevil buran/dobytek začíná své chování prosazovat s čím dál větší zarputilostí…
      Holt to chce se začít chovat zase tak jak se prý podle „nových soliologů“ nemá, tj. špatné chování nazvat pravým jménem a plísnit a plísnit…

      1. vondrak je v pohodě, minule mě vidlákovi z vesnice
        vondrak je v pohodě, minule mě vidlákovi z vesnice vysvětlil co je investování, je to prostě nadprůměrně inteligentní člověk co má i firmu a hodně vydělává, a umí vládnout slovem jako samurajským mečem, ale asi nemá rád přechytralé bílé límečky a tak s nima zametá co se dá, a oni mu na to vždy skočí a pak pak se diví že jim hned tyká a nemá k nim respekt

    2. a vy se divíte?? Vláda ČR, prdelolezci a přisluhovači
      a vy se divíte?? Vláda ČR, prdelolezci a přisluhovači včetně konzervího papaláštva lidem v roce 2017 bezostyšně lže o tom jak to eletronejde a nadále je permanentně dopuje rakovinou se sliby možná „lepších zítřků 2025“ za jejich standartu Malorka, Ibiza, Mauricius :)) takže … co se divíte že jsou lidi nasrrrr :))))))

  3. Jenom technická poznánka pro Petra, mladí (možná trochu
    Jenom technická poznánka pro Petra, mladí (možná trochu extrémní) lidé z Cibulky, Kliniky atd. žádný obsazený objekt nezdevastovali, ale opravili zatékající střechy a podobně. Provozováním sociální a komunitní práce v těchto STÁTNÍCH objektech upozorňují na jejich záměrné chátrání (počkáme, až statik sezná objekt neopravitelným, za státní peníz zbouráme a na lukrafivní pozemek již čeká zástup kamarádů developerů…). To jen pro úplnost, a když se zde otíráte i o neziskovky, je třeba pečlivě rozlišovat případ od případu. Na stáří nám možná některá bude dobrá, při dnešním směřování sociální politiky státu.

    1. Ač poměrně silně pravicově založen, musím s vámi
      Ač poměrně silně pravicově založen, musím s vámi souhlasit. Sociální politika státu je pekelná. Nejhorší je ta nejistota. Stát není ochoten se vyjádřit, jak to tedy vlastně bude. Co má dnes dělat 30letý člověk? Má se spoléhat na stát? Spořit si sám? A jak moc? Je to prostě šílené. Stát není schopen nastavit realistické podmínky a hlavně není schopen říct svým občanům, co vlastně mají čekat. A tím jich v budoucnu spoustu uvrhne do chudoby.

        1. Copak to co říkám si odporuje? Já po státu nechci nic
          Copak to co říkám si odporuje? Já po státu nechci nic jiného, než aby stanovil jasné podmínky a ty držel. To je úlohou jak toho minimalistického, tak i toho rozežraného. Úlohou státu je prostě nastavit pravidla hry. Jaká budou, to už je na politickou diskuzi. Náš stát ovšem poměrně selhává i v tom základním nastavení pravidel.

    1. Vážení,
      Léta jezdím s obojím pohonem. Tedy Elektro s

      Vážení,
      Léta jezdím s obojím pohonem. Tedy Elektro s Litiem a několik CNG. Tedy múj názor je zcela objektivní.Zůčastnil jsem se několik mezinárodních setkání i s Elektromobilem.
      Pro mne je CNG zcela jasně příjemnější a myslím i pro rodinu.
      Je to můj názor, nikomu nevnucuji. Ale mohu posoudit, že lidé kolem CNG jsou mnohem víc přátelští a nepodléhají tolik „militantním,nenávistným“ náladám, jako elektromobilisté…
      Hlavně si myslím, že se v E-vozech spíš vozí větší díl „ELEKTROHARPAGONÚ“
      Ahoj,hodně kilometrů a v teple.Teplo, co je od motoru v zimě mě to baví víc, nemám rád zimu…A to mám v elektromobilu topení na benzín i elektro….
      Petr

            1. Bože to je zpráva, no když v zimě dokázaly trolejbusy
              Bože to je zpráva, no když v zimě dokázaly trolejbusy pěkně probíjet ale to je trochu něco jiného a až nový typ trolejbusů je v pohodě,

              Taky kde je ta doba co si každý druhý dával na auto zemnící proužek co vysel za autem.

              1. A proč bych je sbíral ze stromů, já je tam nevěším jao
                A proč bych je sbíral ze stromů, já je tam nevěším jao ty… Hej kuk, co ti udělal uživatel co ma CNG? Má větší hezčí auto? Nebo natankoval rychlej jako ty nebo nedejbože má za 1lkm stejnou cenu jako ty z lektromobilem a pukáš závistí?

                Ty vole proč sem lezou takový maghoři jako kuk nebo cipís? Normální člověk pochopí, že ten co nemá na elektromobil a chce levněj jezdit si pořizuje LPG/CNG. Co Kukové a Cipísové používat mozek a když už chcete se chovat jako bolševici raděj nejdete na Idnes, kde vás podpoří podobný mentálně zaostalí lidé a dostanete fakt poplácaní po zádech, že jste fakt dobří, zde jste boužel jenom za idioty…

          1. No vidíš, a baterky dokud nehoří jako u Tesly…
            Ale víš

            No vidíš, a baterky dokud nehoří jako u Tesly…

            Ale víš co po podobném článku o tesle nebo CNG řekne člověk co má mozek? „Novinář je debil“…
            Ale pak se najde buran jako ty a začně blít místo toho, aby použil to co má mezi ušima…

                1. Jasně, máš to správně česky, takže chyba není v tom
                  Jasně, máš to správně česky, takže chyba není v tom jak jsi to napsal, chyba je v těch blbech co neuměj psát správně česky…
                  Fakt miluju, když někdo ukončí debatu ve i když jsem napsal blbost, tak jsem ji napsal spárvně česky tak drž hubu a neopovažuj se mě kritizovat…
                  Fakt tento svět se v prdel obrací…

                2. Nelituj se. Časem ti snad dojde, že život se s chudinkama
                  Nelituj se. Časem ti snad dojde, že život se s chudinkama moc nepáře. Nejdřív se nauč slušnému chování a nikoho zbytečně neurážej. Nemusel bys to ustát.

        1. Vážení, fakt roztomilé.
          Asi nejste Vy ti

          Vážení, fakt roztomilé.
          Asi nejste Vy ti militantní,uznávám.
          Jak se tedy nechá nazvat Váš názor, myslím něco cizímu člověku vzít, sešrotovat, zakázat? Není to náhodou zpravedlný soud národní lidové fronty?
          Tak já se Vám musím přiznat, že nenávidím Diesely,a i tak mi nenapadlo jim je brát a nebo jim je jinak poškozovat.
          Ale Vaše pojetí života je dnes docala moderní-myslím třeba někomu vlézt do jeho baráku a používat. (Levicový názor „viz Cibulka, Klinika).Ale já jsem z rodiny, co takový lidé jako se jevíte Vy, naší rodině vzali koně, traktor,pluh a pole.Toho traktoru si tito Vaši „také nemilitantní“ stejnouvažovači tak vážili, že ho brzo, hned v 50tých letech také dali do šrotu.
          Tak se budu modlit, aby zase nepřišla doba, kdy nám Mladí Aternativci z podvodných neziskovek boudou odebírat majetek a dávat do Šrotu.
          Přeji pěkný večer a mír ve Vašich duších. Napište prosím, kolik „nezbytečný“ kilometrů jste ujeli s Vašimi elektroauty,nebo nebezpečnými LPG, (který se stejně vyrábí z ropy,při bourašce se rozlete, vypařuje, těžší vzduchu leze po zemi a hoří)….
          Těmi nezbytečnými kilometry myslím kilometry fakt potřebné, a né ty tisíce jenom pro propagaci, jako třeba zbytečně jezdí pan Jaromír Vegr.(On si aspoň přiznává, že je militantní,elktrofanatik,Harpagon,Levičák…t.z.Přerozdělit-a mě stát dát nevíc,protože mám právo…
          Ahoj, Petr

          1. Ahoj Petře,
            dělal jsem si legraci. Pochopitelně. Je

            Ahoj Petře,
            dělal jsem si legraci. Pochopitelně. Je těžké něco napsat tak srozumitelně, aby vtip byl pochopen všemi.
            Velmi mě dráždí všechny extrémy. Ať už extrémní levice, extrémní zelení, tak i extrémní pravice. Nejvíc mě však dráždí extrémní lumpové a zločinci.
            A na spalovací auta se nezlobím. Dobře vím, že elektromobil si dnes nemůže dovolit každý. Snad jen ty filtry pevných částic bych zakázal vykuchávat a důsledně bych takové vozy na silnici nepouštěl. A vůbec ne kvůli sobě. Jedině kvůli dětem…
            Ahoj, Martin

      1. Tak to jste uderil hrabicek na hlavicku s temi militantnimi
        Tak to jste uderil hrabicek na hlavicku s temi militantnimi nazory! Jako ze EM ridici by melo byt spise zticha a doufat, ze se to moc nerozsiri, protoze ted se vezou jako cerni pasazeri. Az se to rozsiri, tak budou koukat, kolik je bude stat km.
        Taky jsem majitelem jednoho hybrida a jezdi se v tom bajecne, ale druhe auto je diesel. Kdyz srovnam naklady je to stejne a hlavne je to rodinne suto, CNG jsem neresil neni to nutne.

        1. Zdanění elektromobilů je dost nereálné. Respektive to je
          Zdanění elektromobilů je dost nereálné. Respektive to je technicky skoro neproveditelné. Elektřinu si může každý jouda vyrobit sám doma, zdaníte mu ji dost těžko. A zdaňovat najeté kilometry jde taky těžko, protože nikdo ten počet ve státě, kde je stáčení národním sportem, nepřizná. Jak byste to chtěl dělat? Paušálem z vlastnictví auta? Holt se bude muset stát smířit se snížením příjmů.

          1. No já bych takový optimista nebyl. Po té, co vyplodil tento
            No já bych takový optimista nebyl. Po té, co vyplodil tento týden pan Štěch jak skřípnout OSVČ, včera zase Zaorálek jak zdanit dary a dědictví 15% daní. Jedině zabedněnec za tím nevidí plíživé znárodňování.
            Podle mého nejdřív se na zděděný majetek uvalí daň 15%, což včera už řekli nahlas, po čase zavedou daň 50% jako ve Francii a nakonec se majetek nad 100 mega bude zabavovat rovnou, pěkně bez náhrady. A nedělejme překvapené. Tak to prostě bude, protože jsme národ neponaučitelných debilů.
            Rád bych se pletl, ale výsledek voleb nám to sám ukáže.

          2. Tak to jste fakt ještě nečetl e-mail, který mi nedávno
            Tak to jste fakt ještě nečetl e-mail, který mi nedávno přistál ve schránce, co se nejspíš připravuje i díky konektivitě, která je teď v kurzu. Dokonce ani doma si auto nenabiju, pokud nebude zaplacená daň. Auto se prostě nesepne a pokud ano, může to být třeba i trestný čin krácení daně. Také jsem hleděl a uvědomil si, že to reálné prostě je!

        1. … ale povím ti pohádku. Vonehdá sem potkal na jedný akci
          … ale povím ti pohádku. Vonehdá sem potkal na jedný akci automobilovýho učiliště rádobyvýučáků v Ústí nad Orlicí 2014 hnedka u brány jednoho dost agresivně voprásklýho agenta Šáde kerej ani nepustil ke slovu, lepil se na mě jak teplouš a celou dobu do mě hustil jak je jejich Šáde Vochcávka SíEnDží co tam měl na předváděčku fajn. Sem řekl že do Hradcevole to jezdit tankovat nebudu a to ještě nebyla na světě ani aférka s konzerví zrezlíma explodujícíma CNG 200 bar nádržema pod zadníma sedačkama kam se většinou dávají dětský autosedačky jo 🙂 tak to jen tak ve zkratce o tý agresivitě nazdar 🙂

          1. Ty krávo, fakt jsou ti CNG tak nadrzlí? Oni zde napsali
            Ty krávo, fakt jsou ti CNG tak nadrzlí? Oni zde napsali takovej agresivní paskvil, kdy požili samé urážlivé nadávky, napsali celej panflet radoby pouliční češinou, aby ukázali jaký jsou ti lektromoblisti agresivní, ja se s teho poseru, fakt vozej rezaví nádrže a ti co dělají co 2 roky revize to ještě krijou a to pak bouchá? No ty vole, takových teroristů na silnici, že je stát všechny nepozavírá, když ten elekromobil a hloavně cipísek tak slušně neagresivně prosasuje elektromibilitu a halvně neagresivně odepisuje, bez toho aby nenadával nezesměšnoval, na ty buransky CNG majitele…
            Jsou to šmejdi co cipisku ty agresivni burani od CNG…

Napsat komentář