Kanada chce víc elektromobilů na silnicích, připravuje národní strategii

Tři nejlidnatější kanadské provincie Québec, Ontario a Britská Kolumbie už dnes nabízejí dotace na nákup elektromobilu. Teď se chce zapojit i federální vláda.

V Kanadě je o auta do zásuvky čím dál tím větší zájem
foto: josemiguels, licence public domain

Zatím není jasné, jakou podobu bude nová federální kanadská strategie pro podporu prodeje a nákupu elektromobilů přesnou podobu. Zda půjde např. o federální dotaci podobně jako v USA, nebo jiný způsob podpory.

Například provincie Ontario nabízí dotaci na nákup elektromobilu v hodnotě $6000 až $14 000. A to včetně vozů značky Tesla. V Québecu dostanete až $8000 a také se tam zatím prodává nejvíc aut do zásuvky. Jezdí jich tam celkem už přes 12 000.

Nová celostátní politika podpory aut s nulovými emisemi má být hotova do konce příštího roku. Marc Garneau, ministr dopravy, k tomu řekl, že půjde o agresivní strategii zaměřenou na odvrácení klimatické změny a zlepšení kvality ovzduší.

Kanadská vláda uznává, že doprava se na celkových emisích země podílí asi 24 %. Pokud chce dostát svým závazkům na celkové snížení emisí, bude muset konat.

Prodej elektromobilů a plug-in hybridů je přitom v Kanadě dlouhodobě na vzestupu. Velmi dobře se prodávají značky Nissan a Tesla s tím, že jen za 1. čtvrtletí 2017 stouply prodeje o 67 %.

Celkem už v Kanadě jezdí asi 30 000 aut do zásuvky. V Britské Kolumbii mají auta do zásuvky dokonce podíl 4 % na celkových prodejích aut a celkově směřuje tento poměr ve třech nejlidnatějších provinciích k 5 %.

Čísla ještě výrazně ovlivní začátek výroby a dodávek elektromobilů Tesla Model 3 a Chevrolet Bolt v Kanadě, ale to druhá největší země světa výrazně pocítí až příští rok.

14 Comments on “Kanada chce víc elektromobilů na silnicích, připravuje národní strategii”

    1. No jasně.
      U nás by jsme taky měli rychle začít rozdávat

      No jasně.
      U nás by jsme taky měli rychle začít rozdávat z peněz našich chudých daňových poplatníků 300.000 Kč každému milionáři, který si bude chtí dovézt americkou Teslu.

      Jinak Kanada by mnohonásobně víc pomohla životnímu prostředí, kdyby ty prachy dala raději do výstavby zateplených paneláků pro své důchodce a svobodné v dosahu hromadné dopravy.

        1. A nebo další příklad. Kdyby Bém nevykrad a nevytuneloval
          A nebo další příklad. Kdyby Bém nevykrad a nevytuneloval prahu se svojí plenka rybou, která stála 3/4 miliardy a použili místo toho systém jak udělala Krnacova který stál jen 30 milionů! Tak mohla mít Praha 40-50 krásných elektrobusů!

          Prostě korupce a zlodějiny nás okraji o neskutečně hodně peněz, které by se dalo použít na podobné věci.

          1. A kdyby nás zkorumpovaní Bursíkovi Zelení nedonutili
            A kdyby nás zkorumpovaní Bursíkovi Zelení nedonutili předčasně investovat 500 miliard do ještě superdrahých solárů, tak dnes mohli politici přijmou v pohodě úplatky od výrobců elektroaut a schválit dotace kolem těch 300.000Kč pro jedno na 1,5 milionu nejnovějších vozů a to co nejrychleji, ještě než stačí za deset let zlevnit jejich výroba o polovinu.

            1. Ano, počkáme až nám DE svými dotacemi srazí
              Ano, počkáme až nám DE svými dotacemi srazí celosvětovou cenu panelů na nulu. Do té doby raději budeme skrze ČEZ cpát prašule do státního rozpočtu kde je naši milí zastupiči rozkradou rychlostí blesku. Proč za stejné peníze podporovat soukromé osoby a ještě na tom ušetřit neboť cena elektřiny i distribuce díky OZE spadla? Panáčku Petře, nesouhlasím s Tebou všemi deseti. Mám radost když soused dá na dům byť jen jediný panel. A nevadí mi, že na to použije část mých peněz které by jinak byly nenávratně rozkradeny. Drzost asociálů – Petrů, kteří vždy využijí když jim někdo jiný zařídí snížení jimi placené ceny a ještě odmítá se na nákladech za toto snížení podílet je doslova donebevolající. A to do nebe (nebo raději pekla) myslím upřímně. Hov.da vychcánkovské.

          1. Buď ty stroje co se točí až někde nad Užhorodem zrušit
            Buď ty stroje co se točí až někde nad Užhorodem zrušit a nahradit podzvukovými, které máme, nebo je koupit. Celkem by byo zajímavé srovnat kolikrát se už za nájem zaplatily. Nadzvukové letecto má tak význam pokud bojujete se stejně velkým státem, proti velmocem a jejich rakétám jsou bezbranné na bojůvky na zemi stačí nějaký albatros.

            1. Přestaň si hrát na vojáčka, nejde jen o válku, ale i o
              Přestaň si hrát na vojáčka, nejde jen o válku, ale i o hlídání vzdušného prostoru. Pokud je někde nějaký éro co neodpovídá je důležité u něj být okamžitě a mít možnost zasáhnout než čekat až k němu nějakej podzvukáč doputuje a pak už jenom být svědkem případné zkázy.

              1. Jako bychom měli jenom jedno letiště se stíhačkami, že?
                Jako bychom měli jenom jedno letiště se stíhačkami, že? Všechno jde vyřešit, pokud chcete. I když by mne třeba zajímalo co tak zvládne udělat člověk ve stíhačce jiného než se podívat jestli tam pilot je nebo není.

                1. Může to letadlo sestřelit.
                  Může to letadlo sestřelit.

Napsat komentář