Volvo zkouší robotický popelářský vůz

Robotická auta pomalu pronikají do všedního života. Už od roku 2014 je na trhu první robotické vozítko Navia. Volvo teď ve Švédsku zkouší částečně autonomní popeláře.

Volvo nepochybuje o tom, že v budoucnu nás budou obklopovat vozidla s různým stupněm autonomie
foto: Volvo

Už od roku 2016 provozuje Volvo robotická nákladní auta Volvo FMX v jednom ze švédských dolů společnosti Boliden. Teď zkouší částečně autonomní chování také u svých popelářských vozů.

V této oblasti navázalo Volvo spolupráci s domácí společností Renova, která se stará o odpadové hospodářství. V okamžiku, kdy se popeláři poprvé vydají s autonomním vozem do nové oblasti, nasnímá si ji celou s pomocí GPS a dalších senzorů, včetně kamer.

Kdykoliv se tam pak vrací, ví přesně kam jet a jak často zastavovat. Dokáže se případně vyhnout dynamicky se objevujícím překážkám, jako jsou v ulici zaparkovaná auta nebo hrající si děti.

Aby operátor (česky prostě „popelář“) nemusel neustále vystupovat a nastupovat do vozu, může dát vozu prostě povel „následuj mě k další popelnici“. A auto se za ním samostatně vydá, jak je vidět na videu.

Pilotní projekt automobilky Volvo Trucks zatím poběží do konce letošního roku. Jak to bude s robotickými popeláři dál se teprve uvidí. Jisté je, že robotické řízení je jednou z technologií, které Volvo využije při cestě za svým ultimátním cílem: zajistit, že do roku 2020 budou jejich auta zcela bez rizika smrtelných nehod.

Na vývoji robotických aut nyní Volvo spolupracuje například také s LG. Osobní robotická auta testuje doma ve Švédsku už od roku 2014 a na trhu je chce nabídnout v nejbližší době.

Volvo

10 Comments on “Volvo zkouší robotický popelářský vůz”

  1. Teď mě napadlo, že by vlastně nemusel být ani řidič,
    Teď mě napadlo, že by vlastně nemusel být ani řidič, ani „operátor nakládky odpadu“. Ke kontejnerům na odpad by se přidělal malý elektromotorek a měl by robotické řízení. Elektromotorek by byl napájen z malého akumulátoru a ten trvale pod nabíjením malým solárním panelem. K němu by se přiblížilo popelářské auto a on by už pak sám najel do toho zvedacího mechanismu a auto by si ho samo vysypalo.

  2. Chudáci popeláři.
    Takhle si ani nemají v práci s kým

    Chudáci popeláři.
    Takhle si ani nemají v práci s kým popovídat, a ještě hůř když se něco staně někde v opuštěné uličce, tak jim ani nemá kdo pomoc nebo zavolat záchranku.

    A to jen proto, aby mohlo být ještě víc humanistních blbců všude po EU umístěno na úřady a neziskovky do zbytečných až vysoce škodlivých administrativních pozic.

  3. V americe většinou na předměstí maj některý
    V americe většinou na předměstí maj některý popelářský auta vpravo místo pro řidiče na stojáka hned z boku protože pojíždí od domku k domku a občas musí i vyskočit a popadnout volné pytle s odpadky a hodit je na auto. Koukal jsem na to jako puk. Viděl jsem to tam už v 90 roce. Stačí na to sám, šetří se na lidech. V hustěji zastavěných centrech už je jich asi víc.
    https://www.youtube.com/watch?v=RP-LEtmhvtQ

      1. A nebudeto spíše „prostředím“? Tedy, že v USA jsou ulice
        A nebudeto spíše „prostředím“? Tedy, že v USA jsou ulice široké, kde projede všude velké popelářské auto a u nás díky stavbě měst i vtom středověku to nelze?
        Dělám ve velé mezinárodní firmě, a faktem je, že to co u nás dělá jeden člověk, tak právě „na západě“ to dělají 2-3…
        Už je pryč doba, kdy někdo nahoře řekl, „na západě je to tak“, dnes lidi vyjíždej a viděj…

Napsat komentář