Čína staví obří město pro výrobu elektromobilů

Mladá čínská automobilka GAC Motor (zal. 2008) začala stavět obří průmyslový park. Bude zaměřen na elektromobily a robotická auta.

Ty budovy ve tvaru diamantů jsou nám nějaké povědomé! Číňané tvrdí, že první fáze parku by měla být hotova do konce roku 2018. Kompletní dokončení se očekává až v roce 2025.
foto: GAC Motor

Když se v Číně řekně „průmyslový park“, znamená to vlastně docela velké město. GAC Motors chce do svého elektromobilního města investovat $6,5 mld., v přepočtu 162,5 mld. korun.

Nový park vyroste v Kantonu, jedné z čínských megalopolí se 14 miliony obyvatel, konkrétně v části Panyu. Bude mít rozlohu 5 km2. Součástí bude továrna na výrobu elektromobilů s roční výrobní kapacitou 200 000 aut v hodnotě $679 mil.

Společnost GAC Motor přitom své první elektromobily představila teprve letos na autosalonu v Detroitu. V následujících pěti letech pak chce firma vyrábět minimálně sedm modelů elektrických aut (elektromobilů, plug-in hybridů a hybridů).

Do roku 2020 chce prodávat 20 000 těchto aut ročně. Pro srovnání, za rok 2016 prodala automobilka 380 000 aut, což představovalo meziroční růst o 96 %.

Mezi dodavatele čínské společnosti patří přední světové firmy jako Aisin Seiki, Michelin, Continental. Čínská vláda nedávno nařídila, že elektromobily musí v roce 2018 tvořit minimálně 8 % celkových prodejů čínských automobilek. O rok později už 10 % a v roce 2020 už 12 %.

Čína je dnes neoddiskutovatelným lídrem v oblasti prodeje elektromobilů či aut na elektřinu obecně. Jen v březnu 2017 se tam prodalo 33 015 těchto aut.

13 Comments on “Čína staví obří město pro výrobu elektromobilů”

  1. Tak todle nemusím ani číst, stačí mi nadpis a vůbec se
    Tak todle nemusím ani číst, stačí mi nadpis a vůbec se nedivím snad jen proč stím nezačali ještě dřív :)))))))))))))) Kovů na baterky má ta 1na5 milijardová země jako srašek neboli HABAKŮK :)) tak na co kopírovat €jropský popelnice když si může vychrlit MEGA vlastních elektrických kár a ještě s nima na vývoz zasobovat €jropu a trapnou Konzervu dostat na kolena. Dyt oni by tu Konzervu už sami o svý vůli mohli sejmout ;)))
    PS: s 250.000sícovou armádou elektrobusů to byl jen tréning 😉
    PS2: Vižn bylo opravdu jen Vižn :)))DDDD

Napsat komentář