Toyota zapojí do výzkumu nových baterií umělou inteligenci

Toyota zatím stále, jako jediná z „velké trojky“ do které patří také Volkswagen a GM, usilovně ignoruje čisté elektromobily. Svádí to na nedostatečnou kapacitu baterií.

Baterie elektromobilu Mercedes-Benz třídy B ED
foto: Daimler

Dnes Toyota oznámila, že investuje $35 mil. do iniciativy využívající pro výzkum nových typů baterií umělou inteligenci, resp. pokročilé strojové učení. Cílem je vyvinout nové materiály s lepšími vlastnostmi pro využití v elektromobilitě.

Za projektem stojí americký Toyota Research Institute (TRI), který je zaměřen primárně na výzkum autonomního řízení, ale také materiálové vědy a umělou inteligenci jako takovou. Tamní vědátoři rychle zjistili, že umělá inteligence jim může pomoct i v dalších oblastech než jen robotických autech.

„Toyota uznává, že umělá inteligence je vitální základní technologií, která může být využita napříč celou řadou průmyslových odvětví, a my jsme hrdi, že ji můžeme využít k rozšíření hranic materiálové vědy,“ řekl k tomu Eric Krotkov, šéf laboratoře TRI.

Mezi partnerské subjekty nového výzkumu patří Stanfordská univerzita, , Michiganská univerzita a další. Kromě baterií budou ale cílem výzkumu i palivové články, ve které zatím Toyota věří víc, než v baterie (viz. Toyota Mirai).

6 Comments on “Toyota zapojí do výzkumu nových baterií umělou inteligenci”

  1. Jestli na konci pristiho stoleti bude na nasi planete cluster
    Jestli na konci pristiho stoleti bude na nasi planete cluster vseho co planeta ma v siti, ktery cosi jako UI utahne tak to bude zazrak hodny dodatku k Bybli. Vsechno co dnes mame s procesorem online dohromady z cele planety nesaha mozku batolete ani po nehet malicku u nohy. Hovorit dnes o umele inteligenci je tak smesne, jako kdyz v Baroku snili o rekreacich na mesici.

Napsat komentář