Tesla uvolní vylepšený Autopilot asi za dva týdny

Elon Musk si myslí, že hlavní překážkou robotických aut je software. Hardware už má a na softwaru intenzivně pracuje. Už za dva týdny by se měl objevit vylepšený Autopilot.

Robotické/autonomní řízení elektromobilu Tesla v praxi díky platformě Tesla Vision a technologii Autopilot
foto: Tesla

Kdo si dnes objedná elektromobil Tesla Model S/Tesla Model X a zaškrtne při objednávce, že chce vylepšenou technologii Tesla Autopilot („Enhanced Autopilot“, cena 4700 euro), paradoxně nebude mít autě ani možnosti, které nabízel původní Autopilot.

Alespoň zatím. Vylepšený Autopilot by se měl do aut dostat srze update firmwaru v8.1 během zhruba následujících dvou týdnů. Proč to tak trvá? Nový Autopilot bude postaven na zcela nové platformě Tesla Vision, kterou firma staví díky superpočítačům Nvidia.

Ani tento vylepšený Autopilot ovšem nezajistí v budoucnu plně autonomní/robotické řízení vozu. Za to je třeba si připlatit dalších 2800 eur. Tesla Motors slibuje, že updaty vylepšující pokročilý Autopilot a vedoucí k plně automnímu řízení pa bude vydávat inkrementálně s každou novou verzí firmwaru, zhruba co měsíc.

Verze 8.1 ještě bude relativně podobná jako původní verze Autopilota, resp. původní verze získá vylepšení dostupná v nové verzi. Se všemi následujícími už se ale budou rozdíly prohlubovat a novější verze budou vyspělejší, než původní Autopilot.

Například z funkce Autosteer se stane Autosteer+, z funkce Summon se stane Smart Summon. Všechny tyto autonomní vlastnosti nicméně stále procházejí také legislativním a normativním schvalováním.

Plně autonomní schopnosti svých vozidel očekává Tesla někdy koncem příštího roku. Tedy v době, kdy by se na trh měl začít dostávat elektromobil Tesla Model 3.

31 Comments on “Tesla uvolní vylepšený Autopilot asi za dva týdny”

    1. Tesla Tesla Tesla Tesla
      Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla Tesla
      😀

                1. Zrovna o tomhle se pak
                  Zrovna o tomhle se pak psalo, ze je to fake (a nejspis je to za danych podminek lidskou silou neuslapatelne). Ale kola (pokud jsme to jeste ochotni povazovat za kolo, rekneme spis dopravni prostredek hnany lidskou silou) jezdici pred 100 fakt existuji, treba https://www.youtube.com/watch?v=XRAHvFxvOyY a jsou i dalsi s o trochu vetsi rychlosti.

                2. Jo, já vím, jsou to spešl
                  Jo, já vím, jsou to spešl aerodynamická kola. Někde jsem viděl ty rekordy. Dělají i rekordy rychlosti na 10, 20 km apod.

                3. Na nekapotovane verzi (Azub
                  Na nekapotovane verzi (Azub 5 – predchozi verze toho, co je na te strance, ale moc se nelisi) jsem pred par lety byl, i jako vyzrany programator bez sportovnich ambici, schopen na rovine predjet cloveka makajiciho na silnicce – mel takove to „haha, co vubec jezdi? dame zavod?“ a pak docela koukal. Samozrejme bych to nevydrzel dlouho, na to nemam kondici, ale ten aurodynamicky profil je znat hodne.

Napsat komentář