WasteShark: dron, který v oceánech požírá plasty

Alarmující stav zamoření světových oceánů plastovým odpadem se konečně snaží někdo řešit. Bohužel jsou to zatím často jednotlivci, jako Boyan Slat se svou obří plovoucí konstrukcí nebo Richard Hardiman se svým dronem WasteShark.

Konstruktér dronu WasteShark si představuje, že časem se podobné stroje budou prohánět v každém větším přístavu.
foto: Ranmarine Technology

Richard Hardiman, původem z Jihoafrické republiky, momentálně svůj mořský dron WasteShark zkouší v rotterdamském přístavu. Právě pro ně je primárně určen a v Rotterdamu se bude testovat až do příštího roku.

Konstruktér si autonomní stroj požírající plasty v mořích a oceánech představuje ve dvou velikostech, z nichž ta větší dokáže za den „vyžrat“ až půl tuny odpadu (menší až 200 kg). WateShark má být vlastně tako obdoba robotických vysavačů jako je Roomba.

„Idea je taková, že bude neustále čistit vodu, takže se odpad nikdy nenakupí. To znamená, že neklesne ke dnu a nebude vyplaven do oceánu,“ popisuje Hardiman svůj nápad.

WasteShark dokáže pracovat 24/7, nezávisle na počasí. Jeho operátor určí tzv. „geo-fence“, tedy virtuální plot, v jehož rámci se může robot pohybovat. Ten se pak díky vlastní naprogramované umělé inteligenci rychle naučí kde jsou nejproblémovější místa a tam se bude vyskytovat nejčastěji.

WasteShark drone

foto: Ranmarine Technology

4 Comments on “WasteShark: dron, který v oceánech požírá plasty”

Napsat komentář