TEST: Volkswagen Golf GTE plug-in hybrid

Volkswagen se vehementně tlačí do elektromobility. Je ale plug-in hybrid Volkswagen Golf GTE dostatečně schopná konkurence? Podívali jsme se mu pod kapotu.

Malá hbitá auta máme rádi. Od Volkswagenu Golf GTE jsme ale čekali víc.
foto: Hybrid.cz

Když jsme Volkswagen Golf GTE spatřili poprvé, vyskočila nám v mysli šest let stará vzpomínka na vůz Honda CR-Z. Malý dvoumístný sportovní mild-hybrid byl mezi prvními auty, která stavěla na výkonnostních možnostech hybridního pohonu spíš než na úspoře.

auto TEST: Volkswagen Golf GTE plug-in hybrid

foto: Hybrid.cz

Stejnou cestou se u Golfu GTE překvapivě vydal i Volkswagen. Zaskočilo nás to, protože Volkswagen Passat GTE je vyloženě pohodové svezení a prakticky v něm není patrný důraz na sportovní jízdu, vyjma módu GTE.

Cena Volkswagen Golf GTE: od 1 009 900 Kč

Dojezd: 940 km (50 km na elektřinu)

Pozn.: dle NEDC

Specifikace

Typ pohonu: plug-in hybrid
Převodovka: automatická 6st. DSG, tři spojky
Motory: 1,4l TSI (110 kW, 250 Nm), elektromotor 75 kW
Celkový výkon: 150 kW/204 koní, 350 Nm
Zrychlení (0-100 km/h): 7,6 vteřiny
Rozměry (d,š,v): 4270 mm, 1799 mm, 1457 mm
Rozvor: 2631 mm
Hmotnost (pohotovostní): 1599 kg
Baterie: lithium-iontová 8,7 kWh (96 článků, 120 kg)
Spotřeba (l/100 km): 1,7
Max. rychlost: 222 km/h
Aerodynamický koeficient: ?
Počet míst: 5
Objem zavazadelníku (l): 272 – 1162
Objem palivové nádrže (l): 40
Palubní nabíjení: 3,7 kW
Rychlonabíjení: ne

Golf GTE je do sportovna stylizován od počátku. Rychle se ale ukázalo, že to možná nebyla ta nejlepší volba. Ačkoliv auto nabízí slušné zrychlení i výkon, měli jsme sportovnější pocit i ze Seat Leon TGI!

Především je na vině převodovka, která až nezdravě často zacuká navzdory tomu, že jde o tříspojkový šestistupňový DSG automat. Nebo možná právě proto. Citelný je navíc i úbytek výkonu při změně převodů, což zaskočí především ve vyšších rychlostech.

Vadilo by nám to, i kdyby se Golf GTE nesnažil tvářit jako malý diblík. Tady se jasně ukazují výhody převodovky e-CVT využívané u hybridů jako Toyota Prius a dalších značky Toyota.

Na prvních 100 km slibuje Golf GTE extrémně nízkou spotřebu 1,7 l/100 km. Vyzkoušeli jsme, že při ostřejší jízdě vydrží baterie asi na 30 km jízdy. Když zvolníte, v pohodě zvládne 40-45 km. Po zapojení do zásuvky si vezme zhruba 8,2 kWh příkonem 2,2 kW. Nabíjení tedy trvá necelé čtyři hodiny.

auto TEST: Volkswagen Golf GTE plug-in hybrid

foto: Hybrid.cz

Jakmile se hlavní část kapacity baterie vyplýtvá, jezdí Golf GTE se spotřebou oscilující běžně mezi 6 a 7 l/100 km. Zkušení elektromobilisté nebudou mít problém dostat se i pod 6 l/100 km, což nás příjemně překvapilo. Pochopitelně platí, že čím častěji budou nabíjet, tím níž půjde dlouhodobá průměrná spotřeba benzínu.

My jsme testovali auto s celkově najetými 1650 km a dlouhodobou průměrnou spotřebou 5,8 l/100 km (+ 2,5 kW/100 km). To znamená, že auto nebylo příliš často nabíjeno. Během testování jsme najeli 690 km s průměrnou spotřebou 4,8 l/100 km (+4,0 kWh/100 km) a přičemž jsme auto do plna nabíjeli pouze třikrát (spotřebovali jsme tedy asi 27 kWh).

auto TEST: Volkswagen Golf GTE plug-in hybrid

foto: Hybrid.cz

Opět se ale projevila ona malá nepříjemnost plug-in hybridů s dojezdem nižším než 50 km/dobití. Pokud nemáte nabíječku připravenou v garáži pro snadnou manipulaci a rychlé zapojení, za čas prostě začnete vynechávat a třeba i jen několik desítek sekund manipulace s kabelem navíc začne být obtěžujících.

U elektromobilu Volkswagen e-Golf nebo jiných „plnohodnotných“ elektromobilů je to samozřejmě něco úplně jiného. Tam je každé připojení k zásuvce doslova radost.

auto TEST: Volkswagen Golf GTE plug-in hybrid

foto: Hybrid.cz

Když už zmiňujeme e-Golf, měli bychom také doplnit, že jeho cena začíná téměř o 100 000 Kč níž než u Golf GTE při dojezdu 170 km až 190 km na jedno nabití. A jízdní vlastnosti jsou lepší, než než u plug-in hybridu, zejména s ohledem na plynulejší přenos výkonu na kola.

Interiéru a ergonomii vozu Volkswagen Golt GTE nemáme co vytknout. V autě je vše hned po ruce, snadno ovladatelné a pochopitelné. Je to ale malé auto, které zavazadlovým prostorem neohromí a vyšší postavy se vzadu také budou muset uskromnit.

Plug-in hybrid Volkswagen Golf GTE jsme odevzdávali s rozpačitými pocity. Zatímci vozy e-Golf i Passat GTE nás nadchly, Golf GTE na nás působí nedotaženě. Volkswagen se místo šetrné jízdy zaměřil na zdůraznění sportovních ambicí, které však nedokázal dotáhnout k dokonalosti.

vlastní

67 Comments on “TEST: Volkswagen Golf GTE plug-in hybrid”

      1. …jsou hlasy, které
        …jsou hlasy, které tvrdí, že za rozdíl o třídu mezi Teslou a zbylými automobilkami v dojezdech vozidel jsou různé přístupy k zacházení s baterkou. Konkrétně na jedné nedávné celoevropské konferenci ohledně baterií padl z jedněch velmi „informovaných“ úst soud, že vše je to jen o obchodní strategii: články s chemií NCA ve vozech Tesla vydrží při běžném používání do tisíce cyklů a pak bude pád její kapacity razantní, zatímco méně výkonné NMC od Samsungu, používané německými automobilkami, mají cyklů při stejné hloubce vybití násobně více. Doslova tam padlo, že zatímco koupi první generace vozidel Tesla s vyskoým nájezdem by dnes už nikomu nedoporučil z obavy o zdraví baterky, u BMW i3 s chemií NMC je „pravděpodobné“, že i po 10 letech bude mít dojezd okolo 90 % původní kapacity…

        Pravdou je, že nízký počet cyklů chemie NCA je znám jakožto daň za výkonnost, další argument přidává sama Tesla, která motivuje majitele svých vozů, aby za účelem prodloužení (zřejmě nižší než běžné) životnosti baterie ve voze vybíjeli do nižších hloubek…
        Na druhou stranu zde samozřejmě vstupují další faktory jako vyšší energetická hustota 18650 jako takových, lepší využití prostoru Teslou, cílení Tesly na majetné zákazníky a tím pádem co nejmodernější přístup v použití technologických fines…Jaký je váš názor?

        1. Upřímně, o tomhle moc
          Upřímně, o tomhle moc nevím. Je to možné, ale spíše bych to viděl tak, že důležité je správné chlazení a naopak ohřívání článků a pak také možná zapojení ve smyslu výše odebíraných proudů. Jednotlivé chemie určitě budou mít různou kvalitu a odolnost, ale jak bylo vidět třeba na bateriích Leafů ze zemí s vysokými teplotami, tak tam trpí docela dost a to jsou myslím nmc články. Hodně bude záležet na individuálním stylu používání vozidla. Pokud majitel hodně používal rychlonabíjení, vyhnul bych se mu obloukem.

  1. … krásné auto pro oko
    … krásné auto pro oko jako všechna v koncernu, ale technika složitá. Všude ušetřený každý gram a díly od nejlevnějšího dodavatele. Může to třeba komunikovat s ledničkou, ale to já nepotřebuji. Chci aby to nerezlo a bezproblémově fungovalo. Chyci mít radost z výkonu a bezstarostnosti. Robustní trvanlivý stroj. Prodávat servisní hodiny je jistě dobrý kšeft, ale snad je tu i konkurence s jinou filozofii. Má někdo zkušenosti s Toyotou?

  2. Moje prani na koncern je
    Moje prani na koncern je plne elektricka Fabie s realnym dojezdem 200 km. Bral bych vsema deseti.
    Golf je pidiauticko za cenu vyrostle Octavie. Nechapu lidi, kteri si toho Golfa koupi noveho. Obracene je mirne jety Golf asi dobra volba, protoze je podstatne levnejsi nez jeta Octavia.

      1. proc by mela ta baterka bejt
        proc by mela ta baterka bejt tak draha? na takovej dojezd bude vpohode stacit baterka okolo 30-35kWh, 30kWh baterka Leafu se prodava coby dil za 166 tisic, ktera fabie se se spalovakem jako nova prodava za 165 tisic?

        jinak 35-36kWh baterka se spekuluje pro e-Golfa pro rok 2017

        automobilky samozrejme cenu samotnych baterii taji, je to jejich trumf jak si zajistit aby to mohli prodavat „draho“ 🙂

        1. Z nekolika zdroju se da
          Z nekolika zdroju se da zjistit ze vyrobni cena 1kWh automobilove baterie je kolem 200 dolaru (tesla doufa ve snizeni na 150 do nekolika let).

          Na realny dojezd 200km to chce baterku rekneme 35 kWh, coz nam v teto cene dava 175 000 vyrobni cena baterky (predpokladejme ze automobilka je schopna tu baterku koupit za vyrobni naklady s minimalni marzi).

          Prodejni cena nahradni baterky do leafu neni uplne udaj relevnantni pro vyrobni naklady (osobne o beru spise jako dotovanou promoakci, aby se lidi nebali toho, ze pripadna vymena baterky bude ultradraha zalezitost – realne si tu novou baterku stejne temer nikdo nekoupi).

          Vyrobni cena fabky bude zacinat nekde na 100 – 125 tisic korun coz je vyrazne mene nez je jen vyrobni cena te baterky, resp odpovida mozna +- cene baterky se kterou do relativne blizke budoucnosti kalkuluje tesla (ve svych promomaterialech pro investory)…

          1. tech $200 je cifra co nekde
            tech $200 je cifra co nekde vyslovil Musk a veskere dalsi zdroje to jen papouskujou, oficialne ti nikdo cenu nezdeli a musis si ji maximalne spocitat sam z ceny baterie coby nahradniho dilu, tam ale vpodstate zjistis jen ceny za komplet, tedy zase ne jen za samotne baterky

            a vyrobni cena Fabky me nezajima, nebo ty snad mas moznost koupit Fabku za vyrobni naklady? nas tady v diskuzi bude vzdy zajimat jen cena za kterou se to da koupit v oficialni distribuci 😉

            1. Tak o 200$ se mluviloi v
              Tak o 200$ se mluviloi v souvislosti s najezdem vyrobu u Boltu…
              Jak sjem uz psal, dohadovat se o vyrobnich nakladech na zaklade ceny ND je dost mimo….
              Vyrobni cena fabky te zajimat nemusi, ale dava nejakou indikaci, kolik by to EV pak realne mohlo stat (kdyz jen baterka vyjde draz nez cely spalovak, tak ta cena bude pri nejmensim dvojnasobna (a soucasne EV jsou spisce vice nez 2x tak drahe nez spalovaci model ze ktereho vychazi).

                1. Z letoska? o 150 mluvi zatim
                  Z letoska? o 150 mluvi zatim tak musk v horizontu „za nekolik let“

            1. No za tyhle prachy koupite
              No za tyhle prachy koupite velkoobchodne „zarucene pravy panasonic“ na alibabe…..

              Jinak predstava ze pro odbery 100 a vice kusu u elektroniky maji obchodnici marzy 50 – 70% je trochu prestrelena….

              A hlavne baterka v aute neni pytel clanku, ty tvori tak polovinu ceny…

  3. Cituji: „Opět se ale
    Cituji: „Opět se ale projevila ona malá nepříjemnost plug-in hybridů s dojezdem nižším než 50 km/dobití. Pokud nemáte nabíječku připravenou v garáži pro snadnou manipulaci a rychlé zapojení, za čas prostě začnete vynechávat a třeba i jen několik desítek sekund manipulace s kabelem navíc začne být obtěžujících.

    U elektromobilu Volkswagen e-Golf nebo jiných „plnohodnotných“ elektromobilů je to samozřejmě něco úplně jiného. Tam je každé připojení k zásuvce samozřejmě radost!“

    Tohle vážně nechápu. Ve skutečnosti to není radost nikde, pokud nejste nadšenec. Ale u elektromobilu holt bez nabití nikam nepojedete.

    1. Tak to já zase chápu. U
      Tak to já zase chápu. U nové Tesly by ‚zasunutí‘ jednou za měsíc byl opravdu svátek a důvod ‚hodit něco na rošt‘. U tohohle je to otrava a to, že je v nádrži benzín, dvakrát nemotivuje připojit auto k nabíjedlu. Zejména pokud kolem toho mají nějaké další tanečky typu: běž ven, otevři dvířka, zasuň zástrčku, vlez dovnitř, zasuň klíček do polohy jedna, ovladačem hlasitosti navol odebíraný proud, delším stiskem potvrď a přejdi do volby délky nabíjení. Jsi-li si jist, škubnutím volantem spusť nabíjení. Pak už můžeš vytáhnou klíček ze zapalování. Pokud chceš nabíjet zamknutý vůz, napřed jej oběhni dvakrát dokola a dej tři dřepy.

        1. tohle mě taky napadlo u
          tohle mě taky napadlo u starého EV, ale vzhledem k požadované tl. kabelů a aby se to moc nelámalo, tak by ta špulka, na kterou by se navíjelo, byla asi docela velká. Ale určitě by to vymyslet šlo, v motorovém prostoru EV místo má, ale nevím jestli by výsledný efekt stál za to. Navíc by tam musel být už kabel, který bude odpovídat max. velikosti palubní nabíječky…

    2. asi souhlas. Jen bych to
      asi souhlas. Jen bych to podpořil ještě tím, že E-Golf jsem měl půjčený pro vyzkoušení a manipulace s tím koncernových e-kabelem byla opravdu děs – radost tedy v žádném případě. Myslím, že díky VW elektronice „vkusně“ umístěné v krabici uprostřed kabelu ani nebude možné pořídit alternativní neoriginální nabíjecí kabel tzn řidič má možnost volby buď nabíjet cca 2kW cca 10-12h a kabel stále tahat a rozmotávat z kufru a nebo nic.

          1. Neorigo kabely s konektorem
            Neorigo kabely s konektorem Mennekes, tedy i na VW, samozřejmě existují. Některé dokonce s možností omezení nabíjecího proudu v rozmezí 6-16A. Nejen že tam není „krabička“, ale kabely místo omezení 10A/2,3kW umožňují nabíjet až 16A/3,6kW čili rychleji. Některé dokonce mají paměť – pamatují si poslední nastavenou hodnotu nabíjecího proudu. Ta paměť je dost důležitá – když např. nabíjím ze sítě 10A, omezím si samozřejmě nabíjecí proud na 10A a pokud dojde k výpadku napájení a jeho opětovnému obnovení, tak kabel bez paměti se při výpadku napájení přestaví na defaultní hodnotu 16A, což vede k tomu, že po obnovení napájení dřív nebo později vypadnou pojistky nebo jistič, o čemž se nemusím dovědět… a po návratu k EV bych se divil, že není nabito. Je fakt, že takový kabel je další investice navíc k ceně už tak drahého EV, ale od začátku, co ten kabel mám, tak nelituju ani jediné koruny.

                1. Cena je takova, kolik jsou
                  Cena je takova, kolik jsou za to zakaznici ochotni dat…
                  Nicmene pro sikovne ruce to pujde koupit tak za 3k v soucastkach 🙂

                2. zkuste se tam obrátit
                  zkuste se tam obrátit přímo na pana Richtra nebo zkuste ve Vyškově f. Rami na pana Mináře, určitě se domluvíte

  4. S celým VW mohou jít
    S celým VW mohou jít do…. Mám Golfa Varianta 5.Generaci a auto bude mít teď 8 let. Vše se sere a vše odchází. Jestli si někdo myslí že bych od nich koupil hybrida kde se šetří každej gram váhy navíc, tak to ať zapomenou. Valná většina problémů a poruch vzniká právě tím šetřením váhy na namáhaných dílech. U mne asi nejzásadnější byla prasklá ojnice v 4. roku stáří auta. Stejně tak nepotěší prasklá pružina (5 rok). To že mi teď zařval i tlumič pátých dveří to je už jen takovej bonbónek, kterej se přidává k ještě dalším záležitostem. Horší bude turbo které na sebe už také začíná upozorňovat. Dva roky ještě vydržím a pak jdu do úplně jiné značky a VW a jejich celý koncern už nikdy více.

    1. To čo píšete znie logicky
      To čo píšete znie logicky no zabúdate na pár detailov.
      EGolf je o niečo ľahší čiže menšia spotreba.
      EGolf má reálne využiteľných 24,5 kWh pričom akumulátor má 26,5 kWh
      Golf GTE má reálne využiteľných počítam max 7,5 kWh pri čom má niečo cez 8 kWh
      A veľmi dôležitý detail čím väčší akumulátor máte tým viac kW s neho dostanete pretože nieje tak namáhaný a toto všetko sa podpíše na výrazne lepšom dojazde.
      Aby ste EGolf vybili na 90 km museli by ste ísť rýchlosťou asi 130 a viac km/h

        1. Pravdu díte. Je to o
          Pravdu díte. Je to o řidiči a spoustě dalších věcí – kde auto jezdí, jak rychle, jak moc rekuperuje atd. atd.. Nedávno jsem na svém prvním Peugeotu Ion dle zbývajícího dojezdu pár km měl ujet na 1 pomalé nabíjení skoro z želvy 160 km. Blikal i poslední dílek baterky z 16 (kWh). V papírech mám dojezd jen 150 km. Zkušení elektromobilisté z Fakulty elektro VŠB-TUO, kterým jsem ho na 14 dní z vědeckých důvodů zapůjčil, mi ho vraceli po pomalém nabíjení s plnou baterkou a palubní počítač ukazoval dojezd 142 km. Přitom já běžně dělám v kombinaci město meziměsto bez klimy a topení (ty ubírají vývojově 10 let starému vozu až 1/3 dojezdu) 136 km z papírových 150 km dojezdu.

      1. jednou jsem ujel s Leafem
        jednou jsem ujel s Leafem 24kWh 211km !! Ovšem byl to děs, měl jsem propocený triko, nejel jsem víc jak cca 65km/h, vypil jsem u toho snad 10L vody a na plynový pedál jsem spíš dýchal než šlapal, málem mě u toho kleplo a to jen pro to, abychom to vyzkoušeli. Potom jsme půl dne relaxovali u bazénu, kde jsem vypil dalších 10L.
        Výsledek – Ano – auto to umí, ale nikdy bych to nikomu vážně netvrdil, protože takhle se samozřejmě normálně jezdit nedá.

  5. Je zajímavé si číst
    Je zajímavé si číst článek o pohonu, který s vysokou pravděpodobností bude 1:1 přenesen do řady vozidel Š-A. A jak čtu, tak je ještě co ladit.

    Pro mě osobně je větší (de)motivací lítání s kabelem u PHEV, které navzdory nabité baterii při větším sešlápnutí připojují spalovák – předchozí generace Outlanderu PHEV a první generace PRIUS PHEV. Alespoň, že tady je možný plný výkon i pouze na baterku.

    Jinak Ampery, které lze dnes na mobile.de sehnat okolo 300 000 Kč, udělají podobnou práci jako tento Golf, byť jsou jen 4-místné. Po plném nabití ukazují teď v létě okolo 55-62 km dojezdu (je v nich o 2 kWh více kapacity), v letošní mírné zimě ukazovala před výjezdem 39 km.

  6. Když už zmiňujeme e-Golf,
    Když už zmiňujeme e-Golf, měli bychom také doplnit, že jeho cena začíná téměř o 100 000 Kč níž než u Golf GTE.
    Aneb za uvedený rozdíl dostanete poruchovější a složitější auto s větším dojezdem a větší spotřebou a auto které dělá hluk.
    Vyšší výkon a větší zrychlení využijete asi jen málokdy.

    Na kolik asi přijde v servisu oprava tříspojkového šestistupňový DSG automatu?

            1. 132000mil měla Tesla S
              132000mil měla Tesla S před rokem:
              insideevs.com/worlds-highest-mileage-tesla-model-s-120000-miles-counting/

              Jinak zmiňují nějakého Volta a další s 230000 milema.

              Každopádně je otázka co po 160 000km když se to posere. Platit po v mém případě cca 5 letech dalších 8-10tis dolarů za novou baterku u pětiletého modelu 3 protiúčtem za starou baterku je otázka…. . Počítejme 160 000km je jakás takás záruka a to je relativně málo. Pokud by si ale vzali za výměnu baterky do 100000Kč tak se to snad vyplatí u větších nájezdů a auta do 6let – jednou až to ztratí kapacitu pod 65-75procent to vyměnit a nechat to dojet/prodat.

                1. Přesně tak. Kdyby platilo
                  Přesně tak. Kdyby platilo životnost = záruka, tak by automobilky prodělaly kalhoty, protože víc než prodeje nových aut by řešily záruční opravy jdoucí na vrub automobilky.

                2. Jo, jo. To mi připomíná
                  Jo, jo. To mi připomíná můj letitý problém s láhvovým pivem. Vypiju ho a koukám na etiketu, že pivo má minimální trvanlivost skoro rok. Ale láhev je prázdná a pivo nikde. Tak nevím, kde děláme pivovar nebo já chybu 🙂

Napsat komentář