5. ročník New Energies Rallye se pojede už koncem května

Pátý ročník New Energies Rallye Český Krumlov je letos zařazen do mistrovství světa FIA Alternative Energies Cup. Soutěž se uskuteční ve dnech 26. až 28. května 2016 a jejím centrem bude historické město zařazené na seznamu památek UNESCO.

Na startu 5. ročníku New Energies Rallye se objeví hybridy, auta na plyn i elektromobily
foto: Rallye Český Krumlov

Druhý podnik FIA Alternative Energies Cupu 2016 už klepe na dveře. Světový pohár pro vozidla s alternativními pohony bude po zahajovací soutěži ve Španělsku pokračovat ve dnech 26. až 28. května na území České republiky pátým ročníkem New Energies Rallye Český Krumlov.

Závod odstartuje hvězdicovou jízdou z měst Tábor (CZ), Freistadt (A) a Freyung (D) s cílem v Českém Krumlově a následovat budou dvě etapy v jižních Čechách v okolí Českých Budějovic a Lipna. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne pod zámkem v Českém Krumlově.

Soutěž je určena pro vozidla s alternativními pohony, přičemž elektromobily absolvují trať o délce maximálně 280 kilometrů, na ostatní vozidla (, hybrid, , ethanol,…) čeká 375 kilometrů dlouhá trasa.

Závod se pojede podle pravidel rallye pravidelnosti za běžného provozu s osmi regularity testy. O vítězi nebude rozhodovat rychlost, nýbrž co nejpřesnější dodržování předem stanoveného jízdního průměru. Akce se může zúčastnit každý, kdo vlastní řidičský průkaz a sériově vyráběné vozidlo s odpovídajícím pohonem.

Tým organizátorů z ČK motorsportu konečně může zájemcům o účast představit základní obrysy jimi pořádané ekologické rallye pravidelnosti.

auto 5. ročník New Energies Rallye

foto: Ondřej Kroutil

Mezinárodní automobilová federace totiž definitivně posvětila zvláštní ustanovení, ve kterých posádky naleznou jednak podrobný program soutěže, tak i pravidla Alternative Energies Cupu a další potřebné informace.

„Díky zařazení do mezinárodního kalendáře bude na posádky, které v naší soutěži startovaly v minulých letech, čekat hned několik novinek. Pojede se podle řádů FIA, takže například budou muset důsledně dbát režimu uzavřeného parkoviště, doplňovat palivo na místech určených pořadatelem pouze v povolené době, velké změny doznalo také měření zkoušek pravidelnosti,“ nastiňuje novinky Pavel Kacerovský, ředitel 5. New Energies Rallye Český Krumlov 2016.

Nikdo ale nemusí mít obavy do Českého Krumlova přijet bojovat o světové body. Závod je určen pro majitele řidičského průkazu a vozu s pohonem budoucnosti homologovaného pro běžný provoz.

Vše podstatné se jezdci a spolujezdci dočtou ve zvláštních ustanoveních, těsně před startem navíc pro ně organizátoři připravili v rámci slavnostního galavečera v pětihvězdičkovém Hotelu Růže briefing.

Seznam posádek se postupně začíná plnit. Silné zastoupení na startu bude mít značka SEAT, která vyšle do boje deset posádek, a to včetně obhájců triumfu z let 2014 a 2015. O zlatý hattrick přijede na jih Čech usilovat jihlavská dvojice Jan Sedlák – Jiří Máca s vozem SEAT Leon ST TGI.

Pozadu ale nebudou chtít zůstat ani další značky. Početnou flotilu plánuje na New Energies Rallye vyslat Volkswagen, chybět nebudou ani vozy Audi či Nissan.

Své ovoce přináší i spolupráce ČK motorsportu se společností Kreisel Electric z Freistadtu, díky které by se mělo na trati objevit až dvacet dalších elektromobilů.

tisková zpráva

Napsat komentář