PSA otevírá v Maroku výzkumné centrum mobility budoucnosti

Skupina PSA Peugeot Citroën posiluje v rámci strategie Open Innovation své vztahy s nejlepšími univerzitami a vysokými technickými školami. A zakládá na africkém kontinentu výzkumné centrum OpenLab.

Jedna z laboratoří OpenLab automobilky PSA Peugeot Citroën
foto: PSA Peugeot Citroën

TISKOVÁ ZPRÁVA

Skupina PSA Peugeot Citroën podepsala 25. ledna dohodu s pěti marockými univerzitami, dvěma americkými univerzitami působícími v Maroku, technickou vysokou školou se sídlem v Maroku a centrem pro přenos technologií na Mezinárodní univerzitě v Rabatu.

Podpis dohody proběhl za přítomnosti marockého ministra pro vysokoškolské vzdělávání a vědecký výzkum a francouzského velvyslance v Maroku.

Centrum OpenLab nazvané „Udržitelná mobilita pro Afriku“ se po čtyři roky bude věnovat výzkumnému programu věnovanému systémům udržitelné mobility se zaměřením na tři témata: elektromobil budoucnosti, obnovitelné energie a logistika budoucnosti.

Program bude využívat vědecké a odborné znalosti PSA Peugeot Citroën a odborné znalosti partnerských univerzit a bude se opírat o technologické platformy, které budou mít odborníci v Maroku k dispozici.

Skupina PSA Peugeot Citroën, která již založila centra StelLab (Science Technologies Exploratory Lean Laboratory) v Evropě, Asii a Latinské Americe, tak rozšiřuje jejich síť a hodlá pěstovat úzké vztahy s budoucími vědeckými středisky.

Partneři programu OpenLab „Udržitelná mobilita pro Afriku“ (Sustainable Mobility for Africa):

– Mezinárodní univerzita v Rabatu
– Univerzita Mohammeda V.
– Univerzita Ibna Tufajla (Kenitra)
– Univerzita Cadiho Ayyada (Marrakéš)
– Evropsko-středomořská univerzita ve Fesu (INSA EuroMéditerranée)
– Georgijský technický institut (Georgia Institute of Technology, tzv. GeorgiaTech)
– Mississippská státní univerzita (Mississippi State University)
– Technická vysoká škola École Centrale Casablanca
– Institut Lafayette

PSA Peugeot Citroën a Open Innovation

PSA Peugeot Citroën přijala strategii nazvanou Open Innovation, která zahrnuje budování a řízení vztahů s různými ekosystémy – od jednotlivců a podniků po akademickou obec a instituce.

V rámci „akademického“ ekosystému skupina vytvořila v roce 2010 StelLab, síť center OpenLabs a kateder vysokých škol. Cílem sítě StelLab je posilovat vědecké partnerství PSA s veřejně financovanými laboratořemi zapojenými do špičkového výzkumu.

Síť Openlab působí po celém světě, aby dokázala účinněji reagovat na společenské, ekologické a ekonomické výzvy spojené s „automobilem budoucnosti“.

Umožňuje tak spojovat výzkumné týmy a zdroje PSA Peugeot Citroën a jejích partnerské laboratoře.

tisková zpráva

5 Comments on “PSA otevírá v Maroku výzkumné centrum mobility budoucnosti”

  1. Ježíši, ale to se
    Ježíši, ale to se Frantíci nechali napálit! Vždyť tam nikdo, kdo by zkoumal, nezůstal. Přece arabští a afričtí inženýři, doktoři, docenti, profesoři a další inteligenti už jsou dávno v Evropě. Třeba v Kolíně nad Rýnem jich bylo plné náměstí, tam měl koncern PSA zalovit. Říkala to paní Merkel a všichni pohlaváři EU, a ti to přece musí vědět! :-))

    P.S. Ale možná se pletu, Aláh je veliký a určitě další inteligenty na zmíněné univerzity obratem dodal.

    P.P.S. Jsem to ale nepozora. Vždyť podle obrázku je to jasné. Výzkum budou dělat do Maroka dovezené Evropanky. Ach ty výměnné pobyty……

    1. Ale Radovane , sice to do
      Ale Radovane , sice to do Hybridu.cz nepatří. Ale možná máte pravdu v tom, že je to podobná situace jaká byla v Československu v období 1948-1968! To také z republiky utíkali běženci do svobodného světa a zůstávali zde pouze Klausové, Zemanové, Stehlíkové a Nečesaní. A Český stát zachranují Kočí a Ransdorfové a Schwarzenberkové. Je opravdu smutné,když Čeští a Moravští vzdělanci nemají možnost zastávat profesní pozice v Tesle, Mercedesu nebo VW, možná tyto firmy mají obavu aby se Čeští vzdělanci neprojevili tak jako v projektu Tunelu Blanka,viaduktu ve Studence nebo Ostravské dálnici. A profesní profesionalita se v posledních dnech projevila v nákupu Policejních Hyundajích ix35 z Nošovic. Ano máte pravdu, nic nevíme o schopnostech Afrického nebo Jihoamerického kontinentu být srovnatelnými s Asijskými tygry bez nichž si už Svět nedokáže technický rozvoj představit.

Napsat komentář