Elektrokola smart ebike pro Pražskou záchranku

Během nedávné akce Město na kole na Rašínově nábřeží v Praze převzala Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy do bezplatného pronájmu dvě elektrokola smart ebike od firmy Mercedes-Benz Česká republika. Sezónní záchranářské cyklohlídky budou od 1. května ve 12ti hodinových směnách monitorovat centrum metropole a definované trasy cyklostezek.

Elektrokola Smart ebike určená pro Pražskou záchranku
foto: Mercedes-Benz

TISKOVÁ ZPRÁVA

Ve výbavě kol je vše potřebné k poskytnutí odborné první pomoci, včetně automatického externího defibrilátoru. Pražská záchranka již několik let v centru města využívá dva elektromobily smart fortwo electric drive, které se osvědčily svými kompaktními rozměry, bezemisním a ekonomickým provozem.

Se vzrůstající oblibou cyklistiky stoupá i počet zranění spojených s touto činností. Zatímco v roce 2012 ošetřili pražští záchranáři přes 270 cyklistů, v loňském roce tento počet vzrostl na více než tři sta zraněných. Z toho 11 z nich bylo předáno do zdravotnických zařízení ve stavu ohrožení života a 2 cyklisté zemřeli na následky vážných zranění na místě.

Pilotní projekt záchranářské cyklohlídky zahájila Pražská záchranky již v sezoně 2012. Od poloviny dubna do konce září ošetřili záchranáři na elektrokole 35 cyklistů, z toho 3 pacienti byli předáni výjezdové skupině k převozu do zdravotnického zařízení.

Nyní budou mít záchranáři k dispozici dvě nová elektrokola smart ebike. Ta jsou vybavena elektromotorem BionX o výkonu 250 W, který je umístěn v náboji zadního kola. Součástí rámu kola je vyjímatelná baterie lithium-ion s kapacitou 423 Wh o hmotnosti 3,3 kg.

Při zpomalování kola lze využít funkci rekuperace energie. Kolo je dále m. j. vybaveno LED osvětlením, hydraulickými kotoučovými brzdami, „palubním“ displeyem s USB konektorem či vzduchem odpruženou přední vidlicí.

tisková zpráva

Napsat komentář