Feedz: Elektrický skútr pro české kutily

Dnešní článek může zaujmout všechny české chalupáře a kutily. Německá firma Emo-Bike představila na autosalóně v Ženevě „kutilský“ elektroskútr Feedz. Potřebujete převést hromadu polen? Žádný problém!

Feedz
foto: Emo-Bike

Na trhu existuje mnoho malých nákladních elektrických vozítek. Většinou mají však na přední nebo zadní nápravě dvě kola. Nedá se tak říct, že by vynikaly kompaktnosti a lehkostí.

Německá firma Emo-Bike se rozhodla zaplnit mezeru na trhu. Její elektroskútr Feddz má obratnost elektrického kola, ale je schopen také dopravovat nejrůznější náklad. Od náhradní baterie, přes různá zavazadla, sportovní náčiní nebo dokonce hromadu polen.

Uprostřed rámu je místo pro náklad o objemu až 23 litrů. Podle propagačních materiálů Emo-Bike je zde dostatek prostoru pro motocyklovou helmu, nebo „fotbalový míč, dres, kopačky a láhev s vodou.“

Feedz

Baterii lze lehce vyndat.
foto: Emo-Bike

Přímo pod úložným prostorem se nachází 48V baterie. Baterii lze snadno vyjmout a pomocí rozkládací rukojeti přenášet.

Emo-Bike nabízí dvojici baterií. S menší 1600Wh baterii ECO se můžete těšit až na 70 kilometrů dlouhou jízdu. Baterie Premium o kapacitě 2100 Wh pak umožní výlety až 110 kilometrů dlouhé. Obě baterie mají shodnou hmotnost 11,5 kg.

Slabší baterie se nabíjí 5,5 hodiny, silnější 7 hodin. Mínusem je však životnost baterie. Výrobce udává pouze 500 cyklů nabíjení.

Feedz

Feedz je přeci jen větší než klasické kolo.
foto: Emo-Bike

Díky klasickému trojúhelníkovému rámu a celo-odpružené konstrukci si lze splést Feddz z přerostlejším horským kolem. Feddz však postrádá pedály a hnací ústrojí, takže je klasifikován jako elektrický skútr.

O pohon se stará elektromotor umístěný v zadním náboji o nominálním výkonu 2 kW a špičkovém 4 kW. Maximální rychlost je 25 nebo 45 km/h podle modelu. Rychlost je omezená tak, aby mohli pomalejší verzi používat i lidé bez řidičského oprávnění.

Rám skútru je z hliníkové slitiny, přední vidlice je převzatá z horského kola (zdvih 80 mm). Feddz sedí na 26“ kolech a o brzdění se starají cyklistické hydraulické brzdy.

Elegantní je elektrická výzbroj. Na řidítkách je kruhový displej zobrazující jízdní údaje. Skútr má integrované přední a zadní světlo a k dispozici je také USB port pro dobíjení chytrých telefonů nebo tabletů.

Za vše se však platí a za elektrické dopravní prostředky dvojnásobnost. Verze s ECO baterii přijde na 5990 euro a s „premiérovou“ baterii 6990 euro.

2 Comments on “Feedz: Elektrický skútr pro české kutily”

Napsat komentář