Autosalon Ženeva 2014: Hyundai představuje Intrado, auto na vodík

Jihokorejská automobilka Hyundai se zatím v oblasti alternativ prosadit nestačila. Už brzy by se to ale mohlo změnit. Ještě během letošního roku chce totiž na trh uvést první auta na vodík. A jedno takové předvedla aktuálně i na autosalonu v Ženevě: Hyundai Intrado.

Hyundai Intrado, koncept luxusního SUV s pohonem na vodíkové palivové články
foto: Hyundai

Koncept Hyundai Intrago představený aktuálně na autosalonu Ženeva 2014 ukazuje „optimistickou vizi budoucnosti kde je mobilita relevantnější a zábavnější“. Tak alespoň praví oficiální tisková zpráva.

My v Intradu vidíme především zajímavou ukázku toho, jak se asi budou vyrábět auta v nejbližší budoucnosti. Koncept Hyundai Intrado je výrazně odlehčené SUV využívající „radikálních konstrukčních metod“. Především je ale poháněno vodíkovým pohonem.

Konstrukce vozu je postavena kolem centrálního karbonového rámu a karoserie z pokročilé superlehké oceli. Tyto komponenty mají demonstrovat odhodlání automobilky Hyundai konstruovat auta, která jsou lehčí, odolnější, lépe se řídí, ale zároveň se snáz opravují.

Opravdu zajímavý je pohonný systém: ten sestává z 36kWh (!) lithium-iontové baterie a vodíkového palivového článku. Celkový dojezd na jedno natakování vodíku má být 600 km. Podle dosavadních ohlasů (a i podle tiskovky) je Intrado mnohem víc než pouhá studie a má výrazně blíž k produkčnímu vozu.

Kromě tohoto konceptu se nicméně na letošním ženevském autosalonu představuje také nový Hyundai Genesis. Hyundai dává jasně najevo, že chce zejména v Evropě dál růst. Do roku 2020 chce zvýšit svůj tržní podíl až o pět procent.

Není bez zajímavosti, že 95 % aut, která Hyundai v Evropě prodává, jsou navržena a vyvíjena v evropském designovém, výzkumném a vývojovém centrum v Růsselheimu v Německu. Plných 90 % aut prodaných v Evropě je pak vyrobeno v továrnách Hyundai České republice a Turecku.

tisková zpráva

Napsat komentář