Robotická auta dělá už i Renault

Na módní vlnu robotických aut musí naskakovat dokonce už i aliance Renault-Nissan. Nissan slibuje robotická auta do roku 2020. A pochopitelně nebude problém stejnou technologii zabudovat i do Renaultů. Ten novému konceptu svých autonomních vozidel říká „Next Two“.

Robotická auta by tu mohla být už do roku 2020
foto: Renault

Renault ukázal své robotické auto v podobě elektromobilu Renault Zoe jehož prodej se už nějaký ten čas úspěšně rozjíždí v Evropě. První video není příliš názorné a navíc kompletně ve francouzštině.

Ve druhém už vystupuje šéf aliance Renault-Nissan, Carlos Ghosn. Carlos Ghosn je ve světě japonských byznysových médií údajně přezdíván jako pan „Seven Eleven“. Má to odkazovat k jeho proslulé pracovitosti, kdy je schopen tvrdě pracovat od brzkého rána do pozdního večera.

Tak či onak, video s Ghosnem je mnohem výmluvnější a názornější. Ghosn jasně vysvětluje, že hlavním důvodem pro robotická auta je jednak zvýšení bezpečnosti a za druhé i „vrácení času“ zpět řidičům, resp. teď už jen pasažérům.

Řidiči tráví denně v autě až dvě hodiny, které s robotickým autem mohou využít výrazně produktivněji. Díky moderním komunikačním sítím totiž není problém přímo z auta realizovat např. videokonferenci, nebo pracovat online na to samém, co byste jinak vyřizovali z kanceláře nebo kavárny.

Napsat komentář