Česká energetická skupina Solek buduje další solární elektrárny v Chile

Energetická skupina Solek českého podnikatele Zdeňka Sobotky zahájila v Chile výstavbu dalších dvou elektráren s celkovou kapacitou 10 MW.

Solární park El Conquistador o výkonu 2,99 MW, který se rozkládá na ploše 6,51 ha, je třetí z celkového počtu 6 plánovaných fotovoltaických projektů v regionu Ñuble severně od města Quirihue.
foto: Solek

„Chile je a nadále bude základním stavebním kamenem našeho portfolia solárních elektráren. V dynamickém růstu celkové instalované kapacity ve fotovoltaice zúročujeme zkušenosti a důvěru, které jsme za dobu 7 let našeho působení v Latinské Americe získali,“ uvedl Zdeněk Sobotka a dodal:

„Jsem rád, že se o naše výsledky dosažené na druhém konci světa můžeme podělit právě s českými investory, kteří se na příležitostech zajímavého zhodnocení kapitálu podílejí výnosem z našeho dluhopisového programu či prostřednictvím MW Investičního fondu SICAV, se kterým dlouhodobě spolupracujeme.“

Výstavba solárního parku Alcadesa ve stejné oblasti byla zahájen už v listopadu loňského roku. Elektrárna o výkonu 7 MW, která představuje investici ve výši 9 milionů dolarů, bude v provozu již za dva měsíce.

Pro zajímavost – pohledem úspor uhlíkových stop se odhaduje, že solární park Alcadesa pomůže zredukovat přibližně 10 000 tun CO2, což odpovídá vyřazení 817 automobilů z provozu.

Další solární parky Meco Chillán, San Bernardo, Itihue a Quilmo, které skupina SOLEK v oblasti Ñuble vlastní, jsou v různých fázích rozpracovanosti a dohromady představují další zdroje o výkonu 80-100 MW.

Solek Holding SE je energetická společnost podnikající v oboru obnovitelných zdrojů energie se zaměřením zejména na solární energetiku. Zabývá se projektováním, výstavbou a provozem solárních elektráren v Evropě a Latinské Americe.

Na trhu působí od roku 2010, své aktivity rozvíjí především v Chile a k dalším lokalitám úspěšně realizovaných fotovoltaických parků patří i Česká republika, Slovensko či Rumunsko.

tisková zpráva

6 Comments on “Česká energetická skupina Solek buduje další solární elektrárny v Chile”

Napsat komentář