Nikola chce elektrický truck! Vodíkový Badger má trumfnout Teslu, Rivian i Hummer

Americká společnost Nikola Motors, která nás už několik let zásobuje především koncepty a rendery, přidává další k dobru. Tentokrát elektrického pick-up trucku Nikola Badger.

Na trh se v nejbližších dvou letech chystá celá řada elektrických pick-up trucků: od Tesla Cybertruck přes Ford F-150 a Rivian R1T až po nový Hummer. A Nikola si nechce nechat ujít příležitost.
foto: Nikola

Už od roku 2016 vydává společnost Nikola Motors zprávy o tom, jak vyvíjí tu obří hybridní náklaďák, tu elektrický truck, a jindy zase vodíkový tahač (a je dost možné, že všechny ty tři jsou vlastně jeden). Anebo třeba elektrickou buginu NZT.

Časem jsme na zprávy okolo Nikola Motors rezignovali, protože podle nás jde o klasický vaporware. Tedy produkt, který je ohlášen, ale vlastně nikdy nevznikne ani není zrušen.

Obrázky aut umí Nikola dělat věru pěkné. Podaří se jí ale také některá z nich dostat do výroby, ne-li snad k zákazníkům?

Obrázky aut umí Nikola dělat věru pěkné. Podaří se jí ale také některá z nich dostat do výroby, ne-li snad k zákazníkům?
foto: Nikola

Tentokrát ale uděláme, čistě ze zajímavosti, výjimku. Nikola aktuálně odhalili koncept plně elektrického pick-up trucku Badger. Má údajně dojezd až 940 km, ale je tady malý háček!

Ve skutečnosti je totiž Badger vodíkové auto. Čistě na elektřinu z baterie ujede max. 480 km, zbytek musí zajistit vodík. Z 0 na 100 km/h zrychlí údajně kolem 3 sekund.

Badger

Elektrický vodíkový truck Badger společnosti Nikola
foto: Nikola

Nikola tvrdí, že rezervace na svůj nový elektrický vodíkový truck otevře někdy na konci letošního roku po představení auta v září. Auto je vybaveno 160kWh li-ion baterií a 120kW palivovým článkem. A aby toho nebylo málo, tak navíc taky superkondezátorem, který palivový článek a li-ion baterii spojí.

Pětimístný elektrický truck Nikola Badger údajně dokáže utáhnout až 3,6 tuny a špičkový výkon je 675 kW. Navíc nabídne také 15kW zásuvku na autě. Rozměry budou 5900 mm délky x 1850 mm výšky x 2160 mm šířky.

Elektromobil auto na vodík Badger

Elektromobil/auto na vodík Badger
foto: Nikola

Aby uživatelé měli kde tankovat vodík, plánuje Nikola vybudovat také 700 vodíkových čerpacích stanic napříč celou Severní Amerikou.

tisková zpráva

19 Comments on “Nikola chce elektrický truck! Vodíkový Badger má trumfnout Teslu, Rivian i Hummer”

  1. Vodíková auta? „Za pět let budou baterie o poznání
    Vodíková auta? „Za pět let budou baterie o poznání lepší,“ říká šéf Volva https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/vodikova-auta-za-pet-let-budou-baterie-o-poznani-lepsi-rika/r~fc5b8cf84bf411ea926e0cc47ab5f122/ Vědci zkoumají stárnutí baterií pomocí výpočetní tomografie, své poznatky chtějí využít k jejich vylepšení https://oenergetice.cz/akumulace-energie/vedci-zkoumaji-starnuti-baterii-pomoci-vypocetni-tomografie-sve-poznatky-chteji-vyuzit-k-vylepseni

  2. Jaderná elektrárna Dukovany slaví 35 let. O pátý blok se
    Jaderná elektrárna Dukovany slaví 35 let. O pátý blok se rozroste až za další dekádu

    https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/jaderna-elektrarna-dukovany-slavi-35-let-o-paty-blok-se-rozroste-az-za-dalsi-dekadu-1366746

    http://atominfo.cz/2020/02/trebicsky-denik-nove-parkoviste-u-dukovanske-elektrarny-ma-mit-fotovoltaickou-strechu/

    Slovenske Elektrarne mírně pokročila v dokončení čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce
    http://atominfo.cz/2020/02/slovenske-elektrarne-mirne-pokrocila-v-dokonceni-ctvrteho-bloku-jaderne-elektrarny-mochovce/

    1. Aha tak tak startup pidižvík Canoo bude učit velkýho
      Aha tak tak startup pidižvík Canoo bude učit velkýho dinosaura Hjůndaje jak se dělá skateboardová platforma pro elektroauto. Hmm VW zase chodí do garážové školičky u Rimaca učit se jak se dělaj baterie a jak funguje elektrický auto protože se to ješte za těch 43 let nenaučili. Vypadá to že v dnešním automobilovém průmyslu je vše naruby :))))
      https://electrek.co/2020/02/11/hyundai-will-use-canoos-ev-skateboard-for-small-electric-cars/

  3. off
    Takhle se to dělá, všechno vytěžit, zničit a

    off
    Takhle se to dělá, všechno vytěžit, zničit a dokurvit

    Bolsonaro otevře chráněné indiánské území v Amazonii těžbě nerostů a stavbě elektráren a ještě plašit lidi udajvnou francouzskou invazí. prostě ksindl.
    https://archiv.ihned.cz/c1-66718330-bolsonaro-otevre-chranene-indianske-uzemi-v-amazonii-tezbe-nerostu-a-stavbe-elektraren

    Větrníky a teplo zlevňují elektrickou energii.

    Cena elektřiny od září spadla o pětinu a je nejníže za rok a půl. Důvodem je teplá zima a výstavba větrníků
    https://archiv.ihned.cz/c1-66719300-kvuli-teple-zime-padaji-v-cesku-ceny-energii-elektrina-od-zari-zlevnila-o-petinu

    1. Kuku tobě taky padla cena elektřiny od ČEZu?
      Mě poslali

      Kuku tobě taky padla cena elektřiny od ČEZu?
      Mě poslali dopis a prý, že mi cena padla o 20%….
      Ale asi mají v ČEZu jinou gravitaci, ta cena padla směrem nahoru..
      Ale třeba příští rok stoupne zase směrem dolů a budu za elektřinu platit méně…

  4. off
    Audi etron nutí majitele k výměně oleje. Náskok díky

    off
    Audi etron nutí majitele k výměně oleje. Náskok díky technice woe! Po překopaném Golfu to vyžaduje už i málem baterkáč etron. To uměj jen v Německu :))))))))))))))))

    Audi e-tron electric SUVs tell owners they need an oil change

  5. NJN kluci si dali na dizajnu záležet .. trh z pick-upy je v
    NJN kluci si dali na dizajnu záležet .. trh z pick-upy je v USA lukrativní. Ale i kdyby se jim to povedlo dotáhnout do výroby, tipuju, že vzhledem k faktu jak je to narvaný technologiemi bude cena šílená, tím pádem si to koupí kdo …? Elon může klidně spát.

Napsat komentář