Renault-Nissan a Mitsubishi budou sdílet technologie elektromobility

Překvapivý vývoj nabírá spolupráce mezi francouzskými a japonskými automobilkami. Zatímco v minulosti kupoval od Mitsubishi elektromobily koncern PSA Peugeot Citroen a dělal z nich Peugeot iOn a Citroen C-Zero, teď má na stejné technologie zálusk dominující elektromobilní aliance Renault-Nissan.

Malý nákladní elektromobil Mitsubishi MiniCAB MiEV, který Mitsubishi prodává v Japonsku
foto: Mitsubishi

Nissan a Mitsubishi spolupracují v oblasti malý aut („kei cars“ v Japonsku) už od roku 2011. Dohoda zahrnovala mimo jiné i vývoj malého elektrického auta, které bude prodáváno globálně. Nic takového se ale zatím nematerializovalo.

V aktuálně oznámené spolupráci jde ale o víc: společné projekty v oblasti sdílení technologií, produktů a dokonce i výrobních kapacit. Mitsubishi v současné době uvedl na japonský a evropský trh svůj Mitsubishi Outlander plug-in hybrid, který se i přes některé problémy prodává velmí dobře.

„Renault-Nissan Alliance a Mitsubishi Motors potvrzují snahu o sdílení technologií a produktů vztahujících se k elektrickým vozidlům a poslední generaci podvozků,“ píše se v oficiálním prohlášení. Není náhodou, že právě Mitsubishi, Nissan a Renault dnes patří mezi světové průkopníky v oblasti elektromobility.

Spolupráce má už i konkrétní rovinu: dva sedany z nabídky Renaultu budou integrovány do nabídky automobilky Mitsubishi. Vyrábět se budou v továrně Renault-Samsung v Busanu v Jižní Koreji. Renaultu by se tak mohlo podařit nepřímo proniknout na nové trhy.

Napsat komentář