Renault a Bolloré chystají společný elektromobil

Francouzská továrna Bolloré vyrábí tisíce elektromobilů Bluecar pro francouzský systém sdílení Autolib. Renault patří mezi přední světové výrobce elektromobilů. Teď oba průmyslové podniky v oblasti elektromobility spojují síly.

Koncept společnosti Pininfarina pro společnost Bolloré
foto: Bolloré

Bolloré a Renault chtějí spolupracovat primárně ve třech oblastech: sdílení elektromobilů ve městech, výroba elektromobilu Bluecar a vývoj třímístného elektromobilu s dojezdem přes 200 km.

Systém sdílení vozů Autolib dnes úspěšně funguje v okolí Paříže a chystá se rozšířit i do dalších francouzských metropolí: Lyon, Bordeaux a dokonce i amerického Indianapolis. Renault a Bolloré teď budou pracovat na vývoji společné služby sdílení malých elektrických aut, kterou by mohli nabídnou celosvětově. Podobně jako má Daimler své Car2Go.

Zvýšený zájem o službu Autolib s sebou nese také zvýšený zájem o elektromobily Bolloré Bluecar, jmenovitě současný čtyřmístný model i plánovaný kabriolet (venku bude příští rok v létě). To znamená, že Bolloré bude potřebovat nové výrobní kapacity. Ty by mohl dodat právě Renault.

A nakonec je tu samozřejmě možnost vývoje zcela nového elektromobilu. V současné době si obě francouzské automobilky představují třímístný elektrický vůz s 20kWh baterií od Bolloré a dojezdem alespoň 200 km. Není to špatný nápad, vzhledem k tomu, že nejvíce lidí jezdí po městě s autem obsazeným jedním, max. dvěma lidmi.

tisková zpráva

Napsat komentář