Kanada pracuje na neviditelném hybridním sněžném skútru

Podle americké televize CBC pracuje kanadská armáda „tajně“ na vývoji nového sněžného skútru. Má být „neviditelný“, tedy prakticky nehlučný. To znamená jediné: hybridní pohon. Nový drtič sněhu prozatím kanadské ministerstvo obrany přezdívá „Loki“ podle boha z norské mytologie.

Závody sněžných skútrů jsou v severských zemích oblíbenou kratochvílí
foto: Arthur Mouratidis, licence Creative Commons Attribution 2.0 Generic

První tendr na vývoj neviditelného sněžného skútru se podle CBC objevil už před dvěma lety. Stroj má být určen pro tajné mise kanadské armády v arktickém regionu. Kritickými parametry jsou rychlost, hlučnost, akcelerace a výdrž (dojezd).

Kanada je druhou nejrozlehlejší zemí na světě. Její plocha zabírá téměř 10 mil. km2. „Daleký sever“, jak se přezdívá velmi řídce osídlené severní části země, býval po staletí považován za největší oblast na světě kam dosud nepronikla civilizace.

To se však v posledních letech výrazně mění, zejména v souvislosti s těžbou nerostných surovin. například městečko Yellowknife se stalo centrem kanadské produkce diamantů. Výrazně se tak zvyšuje osídlení oblasti i příjmy místních obyvatel.

A s tím pochopitelně roste i její strategický význam. Není tedy divu, že i kanadská armáda se o daleký sever začíná čím dál tím víc zajímat. Aby tam mohla aktivně působit, potřebuje stroje, které jí v tom pomohou. Stealth sněžný skútr má být jedním z nich.

Detailů týkajících se tajného projektu je, jak se dá čekat, pomálu. Jisté je, že jde o hybrid. V okamžicích, kdy je třeba tichého chodu, dokáže přepnout na čistě elektrický pohon. V ostatních případech využívá klasického benzinového spalovacího motoru.

Předpokládané náklady na vývoj nového skútru se pohybují kolem $620 000.

Napsat komentář