Toyota vytvořila svítící tkaninu pro luxusní interiéry

Toyota Boshoku Corp. vytvořila svítící tkaninu určenou do automobilových interiérů. Látka je utkaná z optického vlákna, které emituje světlo libovolné zvolené barvy.

Svítící tkanina společnosti Toyota Boshoku
foto: Toyota

Zdrojem světla v nově vytvořené textilii jsou maličké LED diody základních barev – červené, zelené a modré (RGB). Díky tomu lze barvu světla měnit, jak se pasažérům zlíbí. Toto řešení může mít i praktické využití, kupříkladu červená barva podhledu může signalizovat nebezpečí nebo havarijní situace.

Materiál lze využít jako povrchovou vrstvu na vnitřní straně dveří nebo stropu. Toyota Boshoku se domnívá, že se dokonale hodí pro automobily prémiové třídy – vozy Lexusu a nejvyšší evropské modely Toyoty. Firma plánuje začít s masovou výrobou nového řešení v roce 2020.

Jak technologie funguje

Optické vlákno posílá světlo trubičkou ze skla nebo plastu tenkou jako vlákno. Světlo je emitováno díky odrazu. Příliš velká zakřivení by ztížila šíření světla a záření by bylo nestabilní. “Použili jsme vlastní inovativní technologii tkaní na osnově z optických vláken tak, abychom předešli jejich nadměrnému ohýbání,” shrnuje Toyota Boshoku.

Toyota Boshoku vypracovala speciální tkalcovský stav určený k výrobě LED tkaniny, který natahuje optická vlákna a splétá je s nitěmi takovým způsobem, aby se vlákna co nejméně ohýbala. Nyní firma usiluje o snížení nákladů na výrobu zvýšením efektivity inovativních tkalcovských stavů.

Návrat ke kořenům firmy Toyota

Vynález Toyota Boshoku navazuje na činnost Toyoty, která stála u jejího zrodu před téměř sto lety. Roku 1924 Sakichi Toyoda vynalezl automatický stav Toyoda Model G, díky němuž si mohl založit vlastní podnik.

Stroj se automaticky zastavoval, jakmile vyvstal jakýkoli problém – tato myšlenka se stala jedním ze základů Výrobního systému Toyota, jemuž japonská značka vděčí za svůj úspěch. Prodej patentu na automatický tkalcovský stav britské firmě poskytl Toyodovi počáteční kapitál pro podnik vyrábějící automobily.

tisková zpráva

15 Comments on “Toyota vytvořila svítící tkaninu pro luxusní interiéry”

  1. Taky máte pocit, že se z aut vytrácí auta a stává se z
    Taky máte pocit, že se z aut vytrácí auta a stává se z nich kombinace play stationu a vánočního stromečku? Už jsem asi starý, ale tyhle blbosti mě neberou. Navíc když mi pak auto bude neustále hlásit chyby, protože někde přestala svítit nějaká dioda. Myslím, že mi postačí LED vánoční osvětlení, ale auto bych nechal autem a takové blbiny bych nevymýšlel.

    1. Ale fůj, myslet si to můžeš, nesmíš to tu ale takhle
      Ale fůj, myslet si to můžeš, nesmíš to tu ale takhle psát :-). By někteří zkratofili mohli chytit psotník…. Z pohledu zde juchající většiny nad každým dalším článečkem slibujícím ústy Páně Ílona plně autonomní provoz, létání nebo naopak ponoření se pod centra přeplněných měst je to prostě špatně. Ideál ve zdejším pojetí je mobilní rakev pro blce, který ještě než se v ní rozflákne o slona kráčejícího po silnici bude moci přímo od volantu vytěžit 0,0000000prd bitconu.

    1. Proc zas tolik nenavisti? Proto, ze je to od Toyoty a ne
      Proc zas tolik nenavisti? Proto, ze je to od Toyoty a ne Tesly?
      Jako luxus prece zacinala spousta dnes beznych veci (treba ledkove osvetleni, at zustaneme u tematu).
      Jestli to k necemu je (a jestli to zakaznici budou chtit) se ukaze. Ale umim si predstavit, ze rozptylene svetlo (misto bodovek, ktere se mi odrazi v celnim skle) muze byt fajn.

      EDIT: Kdyz jsme u toho, co „svet nutne potrebuje“, muzu se zeptat na nazor na Tesla surf v sousednim clanku? Dik

      1. Jenže ono ledkové osvětlení mělo nějakej význam – např
        Jenže ono ledkové osvětlení mělo nějakej význam – např u DLR světel má velký význam i dneska, ale tohle nahradí nebo spíš rozšíří „jen“ ambientní osvětlení aut – nicméně když už nic, tak snad to není hmotnost navíc. Nicméně nějak mi u aut začíná chybět základní věc pro řidiče a to požitek z jízdy…

Napsat komentář