Volvo prodalo dalších 13 hybridních autobusů do Švýcarska

Dopravce AAR bus + bahn ze švýcarského městečka Aarau si pořídil hned 13 hybridních autobusů Volvo 7900. Rozhodl se tak po dvouletém zkušebním provozu jediného vozidla Volvo Hybrid, kdy se testovala spotřeba paliva, schopnost provozu v souladu jízdními řády, pohodlí cestujících a hluková a emisní zátěž.

Hybridní autobus Volvo 7900 ve švýcarském Aarau
foto: Volvo

Mathias Grünenfelder, prezident AAR bus + bahn, se domnívá, že investice do autobusů s hybridním pohonem se vyplatí, protože autobusy ušetří naftu a levnější je i jejich celkový provoz. Tento nákup je dle něj navíc prospěšný jak pro občany, tak pro životní prostředí v Aarau. „S těmito vozidly ušetříme asi 100 tisíc litrů nafty ročně,“ uvedl Grünenfelder.

Aarau se tak díky tomuto velkému nákupu stalo prvním švýcarským městem s takto výrazným zastoupením hybridních autobusů ve vozovém parku, což je příkladem ekologického pokroku v odvětví dopravy. Dopravce v hlavním městě švýcarského kantonu Aargau uváděl vozy do oběhu v období mezi lednem a květnem.

Po Švýcarsku se pohybuje již téměř 60 hybridních autobusů Volvo a Jean-Pierre Roemer z pobočky Volvo Trucks Švýcarsko potvrdil, že zájem o tuto technologii ve Švýcarsku rapidně roste.

Volvo 7900 pohání při rozjezdu z klidového stavu až do rychlosti 15-20 km/ho výhradně elektromotor, a to tiše a bez emisí. Při vyšších rychlostech autobus dostane dodatečnou energii z čtyřválcového dieselového motoru na bionaftu.

Energie vznikající při brzdění motorem je uložena v bateriích a používá se pro napájení elektrického motoru a pomocných systémů. Dnešní Volvo 7900 Hybrid má o 39% nižší spotřebu paliva a emise oxidu uhličitého než odpovídající dieselový autobus.

Zavedení nového motoru splňující emisní normu Euro 6 umožňuje spotřebu paliva snížit až o 45 %, přičemž emise oxidů dusíku a pevných částic bude snížena o 87%, respektive 50 % ve srovnání s Euro 5.

První hybridní autobus Volvo byl prodán před čtyřmi lety a divize Vovlo Buses k dnešnímu dni prodala již více než 1000 hybridních autobusů do 21 zemí světa. Volvo Buses si tak v krátké době zajistil vedení na evropském i celosvětovém trhu hybridních autobusů.

tisková zpráva

Napsat komentář