Northvolt podpoří i Evropská investiční banka, postaví demonstrační výrobní linku

Společnost Northvolt, kterou založili dva veteráni z Tesly, se chystá postavit demonstrační výrobní linku. Získala na to půjčku 52,5 mil. eur od Evropské investiční banky (EIB).

Výroba baterií na severu Evropy by v rámci projektu Northvolt mohla začít snad už v roce 2020.
foto: Northvolt

Není tomu ani měsíc, co jsme informovali, že do projektu Northvolt, který má ambice vybudovat ve Švédsku velkou továrnu na výrobu baterií srovnatelnou s gigatovárnou Tesla, investoval Volkswagen skrze svou značku Scania. Teď udělali baterkáři další velký krok kupředu.

Díky půjčce 52,5 mil. eur od EIB (jištěno skrze InnovFin) chtějí už v následujících měsících postavit ukázkovou výrobní linku. Oba zakladatelé Northvoltu, Peter Carlsson i Paolo Cerruti, pracovali na vysokých pozicích právě v Tesla Gigafactory 1.

Mají tedy nejlepší předpoklady výrobu baterií v Evropě ve velkém skutečně rozjet. Aktuální půjčka od EIB je pro začínající firmu klíčovým krokem kupředu. Vzhledem k počínajícímu masivnímu tlaku na elektrifikaci osobní dopravy v Evropě je to bezesporu krok správným směrem.

6 Comments on “Northvolt podpoří i Evropská investiční banka, postaví demonstrační výrobní linku”

  1. DďTak to je báječný a kde maj tu úžasnou baterii s
    DďTak to je báječný a kde maj tu úžasnou baterii s kterou chtějí konkurovat do budoucna. Jakou maj chemii, pokrokový patenty, jak vysokou energetickou densitu apod. špičkový know how? Nebo dostávaj prachy jenom proto, že jim banky a EU věřej protože dělat baterkárny je teď v módě a že hoši chvilku makali v Tesle, źe se zkusej najmout oár odborníků a vono se to nějak vyvrbí? Té nějak málo ne?
    Sice se do toho zapojil VW apod. ale sami dali na rozjezd jen 10 milionů. Plať Evropo plať.

  2. áááá, rodí se nám zde další Čapí hnízdo. Folcvágn
    áááá, rodí se nám zde další Čapí hnízdo. Folcvágn investuje, ale zajištění mu musí dělat EU skrze InnovFin. No až toto se provalí jak jsou dány v plen veřejné peníze EU, tak nevím, nevím Folcvágne. Už si ani neškrtneš 😉

Napsat komentář