Čína chce vybudovat globální energetickou síť založenou na obnovitelných zdrojích

Doprava zboží, lidí, informací nebo peněz je dnes možná do 24 hodin prakticky kamkoliv po celé planetě. S energií to ale tak snadné není a Čína to chce změnit. Plánuje globální energetickou síť založenou na obnovitelných zdrojích.

Nové HVDC propojení Francie a Španělska, které zdvojnásobuje přenosovou kapacitu mezi těmito dvěma zeměmi. Ať už se globální energetickou síť podaří vybudovat nebo ne, jisté je, že jednotlivé energetické trhy se budou čím dál víc propojovat. Vidíme to i v Evropské unii a jiných regionech.
foto: Siemens

Více než miliardová Čína nepřemýšlí v malém měřítku. Když investuje do železnic, investuje stovky miliard dolarů za rok. Už minulý rok v dubnu nastínil Liu Zhenya, šéf China State Grid Corporation (velmi vzdáleně obdoba českého ČEPS), obrovský plán na globální elektrickou rozvodnou síť v hodnotě více než 50 bilionů dolarů.

Je rozložen do několika desetiletí a hotov by mohl být kolem roku 2050. Počítá s tím, že v první fázi se Čína zaměří na dokonalé propojení svých vlastních zdrojů dálkovým vedením a rozvoj baterií a dalších technologií potřebných k rozvoji obnovitelných zdrojů.

V další fázi pak Čína začne svou elektrickou rozvodnou síť s pomocí technologií UHV/HVDC propojovat s nejbližšími i vzdálenějšími sousedy. Nejprve takovými jako je Mongolsko nebo Jižní Korea. Následovat by měla výstavba obřích větrných farem v arktických oblastech a solárních elektráren v oblasti rovníku a Sahary.

Liu Zhenya doufá, že se díky jeho plánu podaří zabránit globálním klimatickým změnám, dát práci milionům lidí a navíc i zajistit tolik potřebný mír. Nic menšího bychom si asi ani nemohli přát. Celé to ale pochopitelně zní jako úplně šílená myšlenka.

auto přenosová energetická síť dráty elektřina sloup

foto: Nikiko, licence public domain

Kdyby s ní příšel prakticky kdokoliv jiný než Čína, mohli bychom se jí jen smát. Jenže China State Grid Corporation, druhá největší společnost na světě, zaměstnává téměř dva miliony lidí, obsluhuje 1,1 MILIARDY zakázníků a za rok 2015 vydělala údajně $50 mld. Navíc celosvětově masivně investuje, mimo jiné v Brazílii, Itálii, Filipínách či Austrálii.

ZAJÍMAVOST: Dokonce i v Česku nedávno čínská exportní banka China Exim Bank s pomocí svého investičního fondu China-CEE koupila od americké společnosti ContourGlobal tři solární elektrárny o celkovém výkonu 6 MW.

Na váze dodává celému záměru nejen rostoucí ekonomická a politická síla Číny, ale i slova čínského prezidenta Xi Jinping, který záměr na vybudování globální energetické sítě veřejně posvětil. Už v roce se ostatně volání po „asijské supersíti“ ozvalo z Japonska. V Evropě jsme zas měli onen nepříliš slavný DESERTEC.

Čínská představa celosvětové energetické sítě se do značné míry podobá „energetickému internetu“. Neexistuje v ní žádná centrální distribuční autorita, tento koncept je už – zdá se – zcela překonán. Namísto toho celosvětová síť, ve které vítr nepřestává foukat a slunce svítit, dodává energii 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce právě tam, kde je potřeba.

Největším spotřebitelem elektřiny bude v budoucnosti právě Čína, která zároveň zápasí s extrémním znečištěním ovzduší. Liu odhadl, že funkční globální energetické propojení (Global Energy Interconnection) by mohlo znamenat i to, že 80 % spotřeby energie zajistí bezemisní zdroje. Víc než technickým problémem ale bude ale globální energetická síť problémem geopolitickým a ekonomickým.

K dalšímu čtení doporučujeme Let’s Build a Global Power Grid od Clarka W. Gellingse, který už v roce 1981 přišel s konceptem smart grids.

85 Comments on “Čína chce vybudovat globální energetickou síť založenou na obnovitelných zdrojích”

      1. Ale důležité je,že jim
        Ale důležité je,že jim to, po vyřešení problému s vysokou teplotou, funguje. Čehož si už všimla i CNN. Tento rok budou testovat a představovat prototyp. A pokud to nezabijí ropáci energetika se asi změní.
        Že se Země točí taky Galileimu nevěřili.

          1. Pokud to bude fungovat tak
            Pokud to bude fungovat tak se to ujme a budou to prodavat, pokud to nebude fungovat tak to prodavat nebudou. To plati jak pro ten suncell tak i E-cat a HE3DA… Konkurence a neviditelna ruka trhu se o to postaraji 🙂

            HE3DA zrejme do sveta moc diru neudela z duvodu bidnych parametru.
            E-cat s tim suncellem asi taky ne zase z duvodu, ze sance, ze by vytvorili funkcni vzorek pro verejne testovani je blizka nule.

            Ale pral bych uspech vsem 3.

        1. To, že o tom mluví CNN
          To, že o tom mluví CNN neznamená že to funguje. Problém bych viděl v tom že celé to s nižším stavem je to že kdyby existoval, tak se tam ten atom zaparkuje přirozeně.
          To neznamená že neexistují menší atomy vodíku, ty jsou, pokud je elektron nahrazen muonem, ale to se stává jen velmi řídce a muony nemají dlouhou životnost.
          Vůči tomu zařízení jsem poměrně skeptický, přijde mi to jako další z řady divných pokusů. Byla tu studená fúze, MEG, E-Cat a hromada dalších strojů, nikdy to pořádně nefungovalo.
          Až z toho něco bude, pak možná změním názor, případně jej změním až na vlastní oči uvidím běžící model, ale to zařízení má všechny znaky těch podvodných. Máte tam příšerně jednoduchou konstrukci, máte tam elektrický oblouk, skoro z ničeho to má generovat energii, máte kolem toho jakousi teorii, která se sama zdá fantastická.
          Je to podezřelé, takže až dají jedno běžící do vestibulu v Praze na hlavní nádraží, pak možná.

  1. Zajímavý projekt to je,
    Zajímavý projekt to je, jen bude problém v tom že i v současných systémech jsou vnitřní úzká hrdla, která se nedaří uspokojivě řešit a to se Evropsky ENTSO-E už dostává do Afriky a Asie, ale propojení s IPS/UPS je problém, přestože jsou to asi dva nevětší elektrizační svazy na světě, tak jejich propojení by po všech problémech přineslo možnost výměny jen 3GW mezi nimi, to je velmi málo.

    A bude to narážet na mnoho problémů, jestli to bude HVDC, nebo jestli to bude AC, pokud AC, pak jaká frekvence, protože 50Hz je pekelně vysoko na tento přenos, bude to 40? 30? 25? 16,7? V ysystému bude muset existovat něco jako směrování, nevím jak se to řeší na HVDC, na AC by to obstaraly PST, ale i tak bude msuet existovat nějaké centrálnější řízení systému, protože bude nutné vybavit cestu a tu rozpočítat a jednotlivé stanice.

    Pokud by to bylo HVDC, nabízí se že by oblasti s přebytkem na síť „vystavyly“ napětí a ty s nedostatkem by se je pokusily odebrat, ale kdoví jak by to fungovalo, jestli to jde snadno rozbočit a pod. Pokud vím, tak zatím jsou HVDC jen mezi dvěma body. Rozbočovací stanice, natož odbočky v poli jsem na HVDC neviděl.

    Pokud by se tot mělo realiovat, pak stejně jako v dopravě, máme k tomuto skoro ideální polohu a dokonce velmi šťasntě udělanou rozvodnu v Sokolnici, která by se mohla stát evropskou energetickým uzlem, který by byl sto zajistit napojení 3 zemí na tuto síť.

    Ovšem primární je pro to vůbec zvolit potřebné standardy a uzavřít dohody.

    Co se týče bezpečnosti, systém by musel plnit minimálně N-2 a výše, současné mají jen N-1, aby mohl snadno odoalt případnému útoku. A to mne přivádí k dalšímu důležitému bodu, je třeba stabilizovat neklidné oblasti aby nedocházelo k dalšímu zhoršování situace.

  2. však poslední dobou se
    však poslední dobou se víc nedá dýchat v Paříži a Madridu než Pekingu 😉 Dyt to máte furt v tívu: teď sudá a příští týden s lichou a jesi se to nezlepší tak všichni elektrickou hromadnou anebo na kole ato POVINNĚ :))) Jo čína, ta jede, ta se s tím nemaže. Co je s tou francouzkou vysloužilou atomovkou k likvidaci teda pardon, k TESLA RECYKLACI :)))))

        1. Jsem trochu na vážkách s
          Jsem trochu na vážkách s těmi konci zeměkoule. Páč v Ostravě Svinově v podchodu na nádraží visí reklama – netuším na co – a tam hezká blondýna s psíkem v náručí říká – Přece vím, že je země placatá….
          A když kolem toho člověk stále chodí…..

        1. Pokud jde o plyn a ropu, je
          Pokud jde o plyn a ropu, je to jeste horsi, protoze ani jedno si sami moc nevyrobime, zatimco elektrinu alespon trochu jo.

          Navic kdyz nekdo vypne vypinac v Cine a prestane dodavat elektrinu do Evropy, stale mame okolni staty se kterymi muzeme obchodovat v ramci Evropy.

          1. Zapomínáte na jednu věc,
            Zapomínáte na jednu věc, v příadě potřeby by bylo asi možné ropu dovážet vlakem, nebo trubkou z přístavu, ale pokud bude síť udělaná tak, aby jí tekla elektřina z FVE a VTE a tady nebudou zálohy, tak se to položí. To znamená že bude nutná akumulace. A s tou rozhodně nevydržíme moc dlouho.

              1. Za předpokladu že
                Za předpokladu že budou.

                Pokud už děláme takovouto síť, tak nejspíš se dostaneme tak daleko že parní elektrárny, ať už uhelné, nebo jiné, budou příliš drahé a nezajímavé. Pokud bude v podstatě 24h dostupná levná energie ze supersítě, pak při nejlepším budou ve studené záloze, jestli vůbec, to budou minimálně desítky hodin až dny, než najedou.

                Spíš myslím bude pravděpodobnější vytvoření velkých umělých jezer a k nim příslušných PVE, ale zase, bude problém ta jezera někam v Evropě umístit, ne že by se nenašla místa, ale bude proti tomu odpor.

                Nejrychlejší by byla ta na Lipnu a Dunaji, jenže tam by to sice bylo několik desítek GWh, ale výkon jen 2GW, to nic moc nevytrhne.

                1. Kým sa ten projekt
                  Kým sa ten projekt realizuje, akumulácia bude riešená snáď aj baterkami 🙂

                2. Myslím že v potřebných
                  Myslím že v potřebných měřítcích to ještě nebude, přece jenom je to v řádu stovek GWh bylo by to asi mnohem náladnější než v případě PVE.

                3. Je to otázne. Zálohovať
                  Je to otázne. Zálohovať na pár dní pasívny rodinný domek s podporou FV nie je problém pár kWh batériou.
                  V autách zostane energia na hodne km.

                  Ak by sa jednalo iba o krátkodobý výpadok, nerobil by som z toho drámu. Pravdaže sa odstaví priemysel a všetko nastúpi do úsporného režimu.

                  Nejaké zdroje by sme mali stále – minimálne jadro + OZE. Tzn. v úspornom režime by bolo možné vydržať pravdepodobne nepretržite.

                  Všetko by so zjednodušil príchod smart grid’s. Tie by mimochodom mali podla mňa obsahovať aj možnosť nastaviť cenové parametre zodpovedajúce aktuálnej burzovej cene. Je možné že sa s tým takto ráta, ale nikde som to nepostrehol.

                  Príklad:
                  – Serverovňa – cena nerozhoduje
                  – Chladnička – aj je teplota v chladničke:
                  – <6° C, cena musí byť <0.5 €/kWh
                  - <8° C, cena musí byť <0.8 €/kWh
                  - >8° C, cena nerozhoduje
                  – Práčka, umývačka <0.8€/kWh
                  - Ohrev TUV/kúrenie ak je:
                  - <17° C, cena nerozhoduje
                  - <18° C, cena musí byť <0.10 €/kWh
                  - <19° C, cena musí byť <0.9 €/kWh
                  - <20° C, cena musí byť <0.8 €/kWh
                  - <22° C, cena musí byť <0.5 €/kWh
                  - Elektromobil - ak je dojazd:
                  - <30 km, cena nerozhoduje
                  - <50 km, cena musí byť <0.12 €/kWh
                  - <100 km, cena musí byť <0.7 €/kWh
                  - <150 km, cena musí byť <0.6 €/kWh
                  - <200 km, cena musí byť <0.5 €/kWh
                  - Cirkulárka - <0.8 €/kWh 🙂

                  Distribúciou týchto nastavení smerom k DS by DS získala slušnú predikciu spotreby, resp. jej potenciál vzhľadom na cenu. V prípade odstavenia zdrojov (napr. odstrihnutie od globálnej HVDC siete) by automaticky stúpla cena za kWh a spotrebiče by sa tomu prispôsobili.
                  V prípade núdze by stačilo, aby DS garantovala vždy dostatok elektriny pre spotrebiče v stave "cena nerozhoduje".

                  ... ale to som už dosť odbočil od témy 🙂

                4. Problém je v tom že by se
                  Problém je v tom že by se muselo jít na poměrně malé výkony v takovém případě, ale i tak se bavíme o stovkách GW. Třeba jen letní minimální spotřeba je 4GW, to odpovídá, při záloze 10h až 40GWh. A už to by mohlo být problematické.

      1. nemyslim si ze behem
        nemyslim si ze behem pristich treba 50 let se nejak vyrazne zmeni NAD-vyroba elektriny v CR, tazke o to ze by mela CR malo elektriny bez Ciny bych se opravdu nebal

        navic do roku 2050 bude rekl bych i v bananystanu jako je CR dostatek ostrovnich siti na to, aby velka cast republiky jela dal i bez verejne rozvodne site, my ted ve firme pracujeme na projektu 8 podlazniho energeticky samostatneho domu, takovej pokus jak moc financne narocne by bylo dnesni obycejnej 40 let starej panelak o 40 bytovych jednotkach na malomeste predelat na energeticky samostatny dum, proste oddychovka pro architekty a statisty kdys nemaj zrovna do ceho „skrabnout“ a muj skromnej odhad je ze do 5 let neco takoveho zkusime zrealizovat v realu a ne jen s cislama v tabulkach a na arch navrzich

        1. Držím pěsti. Už 5 let
          Držím pěsti. Už 5 let tvrdím, že běžný Franta se bez elektrorozvodné sítě obejde. A situace co se akumulátorů a nízkopříkonových spotřebičů týká se stále zlepšuje. A jestli Světlíkovi nebudu jako malospotřebitel elektřiny doplácet na jeho velkoodběry mě tak akorát potěší. On byl jeden z prvních co tlačili heslo „sám za své“. Sousedovi rád pomůžu, ale oj.bávačům lidí rád ukazuji zadel.

        2. Ano, také jsem chtěl do
          Ano, také jsem chtěl do článku doplnit možnost, že rozvodné sítě nakonec ani nebudou díky technickému rozvoji v oblasti samovýroby a ukládání energie potřeba. Ale na druhou stranu, stále větší asijské metropole zřejmě nikdy nedokážou být zcela energeticky soběstačné, stejně jako velké průmyslové provozy, a nějaký způsob rozvodu elektřiny tak nejspíš stále pořeba bude.

          1. jj tak zcela zruseni
            jj tak zcela zruseni rozvodntych siti je nesmysl jeste na hodne dlouhou dobu, prumysl a velke mestske zastavby se bez nich neobejdou asi jeste sakra dlouho, ale da se to docela snizovat, takze nebudou treba potreba tak robustni rozvodne site o jakych se uvazuje dnes dobudoucna

            1. Otázka je o kolik se to
              Otázka je o kolik se to podaří snížit. Dost problém bude pak co se současnou sítí, majitelé EPS se jen tak k rušení vedení neodhodlají. Největší problém podle mne bude v zimě při špičkovém zatížení, to totiž bude muset ta síť zvládnout. Samozřejmě se dá udělat rozprostřená akumulace na úrovni rozvoden, buď bateriemi, nebo jiným systémem, například malou PVE, ale menší síť z toho jen tak nebude.

              Problém bych viděl v tom že se budou snažit udržovat vedení až do momentu, s nadějí na nějaký výrazný růst poptávky, než bude třeba provést celkovou rekonstrukci a to při životnosti vedení snad i přes 80 let bude trvat hodně dlouho.

              Mnohem zajímavější ale myslím bude situace v Asijských zemích, kde je obyvatelstvo natěsnané ve velkých městech. Přestože pomalu dochází k poklesu populace, tak spotřeba energie zde asi ještě poroste.

            1. No výpadek DNS serverů
              No výpadek DNS serverů google, které nemají s facebookem moc co společného, způsobil problémy všem stránkách, které používají nějakou z jeho služeb, například nefungovaly některé verze cahptchy a pod. Některé stránky zase neběžely, protože jsou asi špatně udělané a nebylo možné načíst reklamu, takže je prohlížeče nezobrazily.

              Ale to je problém prostě toho že se nikdo dneska nebude dělat s vlastním skriptem pro blokování spamu atd., ale spolehne se na třeba řádek, který je obálkou něčeho složitého a vrací jen boolovskou hodnotu.

              Přitom co dělá ten server google umí jakýkoliv jiný se správným skriptem.

            2. Ty sis nabral, ale dost
              Ty sis nabral, ale dost bizardní přátele na FB :O
              Stejně to máš ale pěkně pomotaný, todle nebyl výpadek FB, ale Gůglu. Nepleť si hrušky s japkama.
              Spousta lidí a firem zjistilo, že nemůže fungovat protože jejich osobní či firemní mejly jsou na Gůglu, stejně jako data, dokumenty a fotky na Gůgl Disku.

                1. Aha takže si na tom stejně
                  Aha takže si na tom stejně jak kritici EV co ním najeli pár km, ale maj na to jasnej názor.

                2. Je tolik alternativ……..
                  Je tolik alternativ……..

                3. Tohle opravdu není server
                  Tohle opravdu není server na plkání a zaplevelování diskuse o blbostech typu tlamokniha. Sorry. Končím.

                4. Je to ale vocas, ten Kuk. 😀
                  Je to ale vocas, ten Kuk. 😀

            3. No já si toho všiml,
              No já si toho všiml, bohužel na shánění informací přes jejich vyhledávač jsem opravdu závislý. A spousta lidí a firem jejich data používá online jako podklad pro data svoje. Fungovala třeba EV mapa? Nebo mapa nabíjecích stanic ČEZ? A zase další firmy používají ne přímo google ale zdroje na googlu závislé. Taková řetězová reakce.

                1. I prd, nefungoval cely
                  I prd, nefungoval cely google, ne jen google.cz, a taky nefungovaly DNS resolvery použivající nadřazenou obligátni IP 8.8.8.8
                  Polední dobu nějak placate nesmysly, Kuku, jako s tím Putinem.

                2. No vida, konečně jsme se
                  No vida, konečně jsme se od pana hysterky taky něco dozvěděli místo kopy žvástů. Ale dalo práci to z vás vydolovat.
                  btw Asi pan hysterka nevšimnul slůvka „myslím“

      2. Co by v tom mělo bej
        Co by v tom mělo bej nového, jako vždy jde o moc a o kontrolu zdrojú. Akorát to není startegicky moc výhodné, když vám nějakej Putin s rukou na kohoutku začne klást podmínky, diktovat cenu zatímco je třeba váš stát na pokraji rozkladu, strategické zásoby se blíží nule a vy nemáte ani na úroky. My by jsme s plynem ještě nějakou chvilku vydrželi, ale třeba Slovensko bylo na Rusku čistě závislé.

          1. Otázka kolik jich bude,
            Otázka kolik jich bude, odkud kam a kolik proudu budou sto dovést, Ono mít na celou republiku jednu linku á 5GW na Saharu také nebude moc výhra. Dost zajímavé bude také co budou dělat bludné proudu, přece jen při napětích a proudech co tam jsou by se mohly projevit.

            Ale takové trojité vedení -1MV – 0 – +1MV by bylo jistě zajímavé.

              1. Na AC se dělají vedení i
                Na AC se dělají vedení i s 1MV, proto jsem v mém, asi až příliš dlouhém komentáři výše, tuto možnost i s problémy kolem ní, nastínil.

                U DC se to asi zatím nepotřebuje, ale myslím že by taková situace mohla brzy nastat, tedy pokud se začnou rozvíjet páteřní soustavy, což by bylo myslím velmi vhodné.

      3. To by přece právě jít
        To by přece právě jít nemělo když to bude á la internet. Vždy to někudy půjde. Nehledě na to, že už bych měl mít doma 2 x 16 kWh v autech, fungujících jako mobilní baterie a 10 kWh ve stacionární baterii, na střeše 3 FVE a k tomu možná i větrnou turbínu…..

Napsat komentář