ZÁŘÍ 2016: rekordní prodeje elektrických aut v USA

Za září 2016 se v prodalo celkem 16 974 aut do zásuvky (elektromobilů a plug-in hybridů). To je historicky nejvyšší číslo, o 67 % vyšší proti minulému roku.

Nově se na americký trh konečně dostává také 2. generace Toyota Prius plug-in hybrid s dovětkem „Prime“. Cena začíná na $27 100 před dotacemi, a tak mnozí očekávají, že v následujících měsících s prodejnými počty trochu zamíchá.
foto: Toyota

Díky celkově nižším prodejům nových aut za září 2016 v USA (1 435 689) se auta do zásuvky dostala na podíl 1,2 %. Celkově už je ve Spojených státech za letošní rok prodáno 110 171 aut do zásuvky.

Zároveň už po tamních silnicích jezdí přes půl milionu těchto vozů. Zdaleka nejlepší měsíc v září zažil elektromobil Tesla Model S s přibližně 4350 dodanými kusy.

Hned v závěsu pak byl Tesla Model X s 3200 kusy. Značka Tesla se celkově podílela na zářijovém rekordu téměř polovinou aut – 7550 kusy!

Třetí nejlepší výsledek si připsal nový Chevrolet Volt (2031), následně Ford Fusion Energi (1653) a Nissan Leaf (1316), za letošek taktéž rekordní. Letošní rekord si připsal i Volkswagen e-Golf s 529 kusy.

Výrazně naopak klesl prodej BMW i3, a to z 1013 v srpnu na 391 v září. Důvodem je podcenění zájmu ze strany BMW a nedostatečné naskladování vozů.

6 Comments on “ZÁŘÍ 2016: rekordní prodeje elektrických aut v USA”

  1. spekulacia:
    ak je 45

    spekulacia:
    ak je 45 stupnovy rast za 4 roky, je to tzv. generacny rast. cize nakup realizovany nastupujucimi generaciami, to iste mali napriklad aj osobne pocitace, s tym ze tam bol plus „hrbol“ koli neexistujucej povodnej alternative.

    generacny rast sa zastavuje iba z dovodu zmeny/obratu v priemysle alebo nasyteniu, cize vsetci v generacii to uz maju.

    mudry clovek teraz pre svoje deti zainvestuje akcie (az deti si uziju zisk).

    1. Akcie do ceho konkretne? Do
      Akcie do ceho konkretne? Do tesly, jejiz cena odpovida tomu, ze se ceka ze v budoucnu bude vyrabet radove vice aut nez ted, nebo do klasickych automobilek, ktere jen ziskem z EV nahradi zisky ze spalovaku? Daji se zvazit baterkove firmy, ale problem je trochu v tom, ze cely automotive je byznys s velmi malymi marzemi…

Napsat komentář