Americká armáda ušetřila miliardu díky obnovitelným zdrojům

Skutečně fungující armáda je pro řadu zemí světa draze placený luxus. Ozbrojené síly Spojených států amerických nejsou v tomto případě žádnou výjimkou. S ročním rozpočtem na provoz v souhrnné výši 583 miliard dolarů jsou naopak nejdražší armádou světa.

Voják americké armády u solární elektrárny, které využívá čím dál tím více amerických vojenských základen
foto: U.S. Army

Proto nejen Američany příjemně překvapila zpráva, že celý armádní kolos byl schopen díky chytrým a ekologickým inovacím i něco ušetřit. Dosažená miliarda úspor v horizontu posledních pěti let by představovala zásadní událost pro rozpočet řekněme Armády ČR, a nikoliv US Army žijící z 582-násobku dané částky.

I tak je ale tato událost signálem určité změny, potvrzující praktických význam obnovitelných zdrojů pro moderní vojenství. Ozelenění americké armády po stránce celkového provozu, především na úrovni údržby vojenských komplexů a jejich zásobování energiemi, je přesto velkou a povětšinou bohužel přehlíženou zásluhou administrativy stávajícího amerického prezidenta.

Prezident Barack Obama totiž už do roku 2011 tlačil na uzavření série klíčových kontraktů, které měly učinit provoz armádních komplexů (skladišť, letišť, kasáren, základen) po všech stránkách ekonomičtější. A ekologičtější.

Zapracované systémy energetické efektivity nebo připojení vojenských objektů na solární a větrné farmy však nebylo zadarmo. Vláda Spojených států amerických vynaložila na tyto projekty už přes čtyři miliardy dolarů. Zmíněná miliarda úspor v pětiletém horizontu má však charakter trvalé investice.

Ozbrojené síly Spojených států amerických zatím i nadále zůstávají největší jednorázovou zátěží státního rozpočtu a také největším souhrnným domácím znečišťovatelem životního prostředí.

Jak například uvádí The Energy Bulletin z roku 2007, americké ozbrojené složky jsou institucí s největší spotřebou ropy na světě. Oficiální údaje hovoří o spotřebě 320 000 barelů ropy denně.

Jen za rok 2006 spotřebovaly jednotlivé složky americké armády tolik nafty, jako za celou druhou světovou válku.

9 Comments on “Americká armáda ušetřila miliardu díky obnovitelným zdrojům”

  1. To, co se moc nezmiňuje, je
    To, co se moc nezmiňuje, je to, že hodnota benzínu/nafty je jiná než pro běžného smrtelníka. Její hodnota na bojišti může být klidně 10x vyšší než „na pumpě“. Proto třeba úspornější bojové prostředky nebo zásobování odlehlých postů elektřinou pomocí FV+baterie místo dieselagregátu má pro ně vysokou hodnotu.
    A to nemluvím o tom, kolik třeba US Army stálo v penězích, úsilí a lidech dopravovat ropná paliva do Afghánistánu přes Chajbarský průsmyk.
    Krásně to třeba rozebírá v knize Winning the Oil Endgame. Psal to pán, který pro ně reálně pracoval. Je tam krásně popsáno, jak snížili spotřebu B-52, tanku Abrams nebo raketových křižníků se systémem Aegis.

  2. Cituji:
    „Dosažená miliarda

    Cituji:

    „Dosažená miliarda úspor v horizontu posledních pěti let by představovala zásadní událost pro rozpočet řekněme Armády ČR, a nikoliv US Army žijící z 582-násobku dané částky“

    Když podělíme průměrnou roční mzdou v USA 50.000,- dolarů má možnost americká armáda „ušetřit“ na platech pro 20.000 vojáků, myslíte si, že co jste napsali vy je pravda nebo jenom blábol co má ponížit ČR nebo ukázat, že USA armáda na to má? Číst tento text američan, tak se nasera, stejně jako já, že zde naznačili, že ušetřit „stejné procento“ v ČR armádě vlastně nic neznamená.
    Autore, ty jsi ekolog, jako když někdo pálí plasty…

    1. Je rozdíl cca 24mld z 1,397
      Je rozdíl cca 24mld z 1,397 biliou korun a z nějakých 40-50mld korun, což je zhruba rozpočet AČR, navíc pokud je to v průběhu pěti let, tak u nás by to stále bylo zhruba 9,6% a v případě US Army je to asi 0,34‰ Taková hodnota by u nás znamenala roční úsporu asi 17 milionů (pokud jsem počítal doposud správně)

      Nesmíte ale zpomínat že mzdové náklady jsou jen malou částí armádního rozpočtu. (Při vší úctě, AČR je relativně zbytečná, proti velmocem nemá šanci a z „městské války“ mají strach všichni) Máte tam poměrně drahou techniku a pod. Takže ve skutečnosti z těch 20k vojáků snadno může být čtvrtina nebo méně.

      1. K USA:
        Takže to mám

        K USA:
        Takže to mám chápat tak, že 20.000 zaplacených vojáků (za průměrnou mzdu, které vojín v USA nedosahuje) je pro armádu USA zanedbatelné?
        Fakto tomuto věříte?

        Fakt chcete srovnávat ušetření 0,34 s miliardy vs 0,34 s milionu? Selský rozum mi řídá, že ekonomicky se hraje na to zda optimalizace vs náklady najejí zavedení včetně času atd. se vyplatí, nikdy jsem takto jako vy neviděl porovnání ušetření procenta s takto různých částek otrocky porovnané…

        Ale kromě nesmyslu porovnání co jste provedl, mám chápat, že ušetřit 17mega pro armádu čr na palivu je málo? Kolik žere tatrovka vs těch 17 mega co za to ujedou, teda mají řidiči praxi? Já nikdy nepochopil ekonomimy v našem podniku co nevytáhli zadek s kanceláře a nevěděli o čem je výroba a pak na poradách musí člověk poslouchat podobné řeči „0,34 procenta nic neznamená“… Vtipné je, že když starej ředitel nutil udělat si kolečko i po výrobě ekonomům, ti pak nikdy potobné porovnání jako vy nedělali, ale u nového ředitele, který to kolečko zrušil nově nastoupení ekonomové dělají podobná porovnání pravidelně a porady jsou teď 3xdelší, kdy musí výroba a konstrukce vysvětlovat co staré ekonomi nenapadlo rozporovat…

      2. Největší hodnotu pro ně
        Největší hodnotu pro ně nemají ani tak ušetřené prachy, jako třeba to, že úspornější technika může po bojišti jezdit/lítat/plavat déle a je méně náročná na tu činnost, kde mají US Army a US Navy největší ztráty – zásobování bojových jednotek.

Napsat komentář