Volvo exportuje hybridní autobusy do všech koutů Evropy

Hybridní autobusy Volvo začínají sklízet úspěchy. Po nepříliš přesvědčivém prodejním výsledku z minulých let přišla obří zakázka hybridů pro Quebec. Nyní míří úsporné hybridy švédské automobilky v hojném počtu i do evropských států.

Volvo 8900 – hybridní autobus pro Francii
foto: Volvo

První destinací v Beneluxu, kam Volvo se svými hybridními autobusy proniklo, se nedávno stalo Lucembursko. V polovině března dorazilo do hlavního města Lucemburku pět vozů typu Volvo 7900. Vezmeme-li v úvahu předchozí dvě dodávky celkem 20 autobusů, tak nyní jezdí po Lucembursku již 25 hybridů pocházejících z divize Volvo Buses.

Jedná se třídveřovou variantu vybavenou klimatizací a standardními dvojitými okny. Nejmenší stát Beneluxu obdržel model nejnovější generace, který je o 500 kg lehčí než předchozí verze, kterou jsme mohli vidět například v České republice.

Hybridní autobus Volvo 7900 jezdí při rychlosti 15-20 km/h výhradně na elektřinu. Při vyšších rychlostech čerpá energii z 4válcového dieselového motoru na bionaftu. Energie vznikající při brzdění motorem je ukládána do baterií a je znova použita pro napájení elektrického motoru a pomocných systémů.

Další významnou zakázku obdrželo Volvo od britské Arrivy. Britský dopravce převzal v polovině března pro své provozy v Birkenheadu a Boltonu dvoupatrovou verzi Volvo B5LH. Dodávka obsahuje 44 vozů tohoto typu pořízených za podpory vládního fondu Green Bus.

“Fond Green Bus nám dal možnost inovovat náš vozový park a jsem si jistý, že naši cestující si nové autobusy zamilují. Již jsme započali školení řidičů a všechna vozidla budou v provozu do začátku dubna,“ řekl Phil Cummins, oblastní technický ředitel Arriva North West and Wales.

Inovativní pohonný systém autobusu Volvo B5LH kombinuje 4,8 l dieselový motor s elektrickým motorem, který může být použit samostatně nebo v kombinaci v jakémkoli poměru.

Ve výrobních závodech v polské Vratislavi a švédském Säffle bude rušno určitě i během několika dalších měsíců. Volvo totiž podepsalo svou první objednávku na hybridní autobusy i ve Francii, a to s termínem dodání v srpnu. Dopravce Faure, který působí v oblasti Rhône, si objednal dodávku třináctimetrového meziměstského autobusu Volvo 8900 RLE.

tisková zpráva

Napsat komentář