Tesla v USA svolává 2700 elektromobilů Model X

Zdá se, že zásobárna štěstí Elona Muska se vyčerpala. Po úspěchu Tesla Model 3 a SpaceX přichází malý zádrhel. Tesla svolává 2700 elektromobilů Model X.

Nedávno zveřejněné evropské ceny elektromobilu Tesla Model X některé zákazníky zaskočily
foto: Tesla

Jen krátce poté, co Elon Musk oznámil, že Tesla všem kdo zaplatili rezervační poplatek otevře online konfigurátor Modelu X se objevila zpráva, která nadšení zchladila. Automobilka svolává v celkem 2700 elektromobilů Tesla Model X.

Jde o všechny vozy vyrobené před 26. březnem, tedy většina. Důvodem je pevnostní nedostatek ve třetí řadě sedadel. Podle Tesly existuje nebezpečí, že by se křeslo mohlo během nehody uvolnit. Svolání je dobrovolné.

Tesla zjistila nedostatek při interním testování síly sedadel. Jde o podobný problém, který měl už v roce 2013 elektromobil Tesla Model S. Tesla kvůli tomu musela tehdy svolat 1228 aut.

Během následujících pěti týdnů tedy mohou všichni postižení majitelé Tesla Model X nechat své auto zdarma opravit. Oprava spočívá ve výměně zadních sedadel.

Celkově lze toto považovat za minoritní problém. Svolání 2700 aut je v porovnání s jinými podobnými akcemi při kterých se svolávají statisíce či miliony vozů doslova prkotina.

Navíc, pokud Tesla aplikuje podobný vzorec doručování Modelu X jako u chystaného Modelu 3, měla by se první auta nacházet v blízkosti továrny ve Fremontu, takže bude jednoduché je tam dopravit.

Tesla

9 Comments on “Tesla v USA svolává 2700 elektromobilů Model X”

  1. Tak to zkusíme převést z
    Tak to zkusíme převést z bulváru do reálu:
    (cituj 11/2015) „Desítky tisíc majitelů vozu Tesla Model S dostaly e-mail s výzvou, aby se svými vozy navštívily servis.
    Akci spustil jeden případ, kdy se řidičce vozu v Evropě při jízadě odpojil bezpečností pás v momentě, kdy se otáčela směrem ke spolucestujícímu na zadním sedadle. „Daný vůz nebyl předmětem autonehody a nedošlo k žádným poraněním,“ uvedla automobilka v pátek. Dodala však, že v případě nehody by bezpečnostní pás v daném stavu řidičku plně neochránil.
    Tesla následně provedla inspekci u 3 000 vozů typu S, obdobný problém však nezaznamenala. Chyba byla s největší pravděpodobností zaviněna při výrobě, automobilka se přesto rozhodla překontrolovat všechny pásy u daného modelu vozu.“ (konec citace)
    Srovnejte prosím reakci Tesly s dieselgate VW.

    4/2016 (cituji) „Tesla se rozhodla stáhnout vozy ke kontrole poté, co sedadla neprošla zátěžovým testem v Evropské unii. Tesla předtím uskutečnila 15 testů ve Spojených státech, ve kterých sedadla prošla. Testy v EU jsou mnohem přísnější, upozornila automobilka.
    Oprava má trvat dvě hodiny. Celý proces opravy vozů má trvat zhruba pět týdnů, uvedl prezident prodeje Tesly Jon McNeil na tiskové konferenci a zdůraznil, že zatím nebyly hlášené v souvislosti s odhalenou závadou žádné problémy.
    Sedadla pro Teslu vyrábí firma Futuris, která na sebe vezme veškeré náklady spojené s výměnou, napsala agentura Reuters.“ (konec citace)
    Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/tesla-svolava-ke-kontrole-vsechny-sve-sedany-model-s-f9y-/test.aspx?c=A151122_190017_test_rts

    Takže jinými slovy chceme, aby se američtí imperialisti měli stejně dobře, jako evropští soudruzi. I když se dle testů mají 15x lépe.

Napsat komentář