E.ON vyrábí zemní plyn s pomocí obnovitelných zdrojů

Čeští řidiči mohou od června tankovat na plnicích stanicích společnosti E.ON vylepšenou verzi stlačeného zemního plynu . Díky využití unikátní technologie WindGas je zemní plyn nově obohacován o další složku vyráběnou výhradně za využití obnovitelných zdrojů.

Škoda Citigo G-TEC s pohonem na CNG byla první autem značky Škoda s pohonem na zemní plyn na českém trhu
foto: Hybrid.cz

Společnost E.ON je prvním dodavatelem zemního plynu v České republice, který technologii WindGas využívá také pro český trh. Jejím cílem je dále podpořit ekologické vlastnosti již tak šetrného paliva, jakým stlačený zemní plyn CNG je.

„V případě našeho CNG paliva je do stlačeného zemního plynu, což je zdroj ekologický, avšak neobnovitelný, přidávána složka obnovitelná,“ vysvětluje Jiří Lachout, odborník na alternativní dopravní pohony ze společnosti E.ON Energie a.s.

Technologie WindGas funguje na principu elektrolýzy destilované H2O. Za použití přebytků elektrické energie, která je brána z obnovitelného zdroje v podobě , vzniká štěpením vody vodík a kyslík.

V následujícím kroku zvaném metanizace může vodík reagovat s CO2, čímž vzniká výsledný produkt – metan. Ten tvoří základní složku zemního plynu.

CNG na plnicích stanicích provozovaných společností E.ON aktuálně obsahuje 20 % příměsi WindGas. Zachovává si přitom veškeré vlastnosti běžného CNG.

„Nové palivo má stejné vlastnosti jako běžný stlačený zemní plyn CNG, díky využití obnovitelných zdrojů je však ještě šetrnější k životnímu prostředí,“ vysvětluje Lachout.

Stlačený zemní plyn CNG díky svým vlastnostem produkuje významně méně emisí než dnes běžně používaná paliva jako benzín a nafta, a to v některých případech až o 90 %.

tisková zpráva

16 Comments on “E.ON vyrábí zemní plyn s pomocí obnovitelných zdrojů”

  1. Ako plyn do áut nezmysel.
    Ako plyn do áut nezmysel. Ale ako plyn pre tepelné a plynové hospodárstvo áno. Veď vlastne začala éra výroby plynu online zo slnka a v okamihu sa stávame plynovou veľmocou, ak ovšem presmerujeme všetky financie a sily na toto a dáme ako plynová veľmoc bývanie ľudom takmer zadara. Ovšem hajde stavať nové FVE na opustenej zanedbanej pôde (brown aera), ktoré budú výlučne poháňať výrobu plynu pre sebestačnú krajinu. Teraz sa sociálni demokrati ukážte. Veď to je akoby nám vytryskol nekonečný prameň ropy – ukáže sa , akí sme sami na seba. Tipujem, že vzniknú nové politické strany, ktoré to dajú na 1. miesto spolu s potravinovou sebestačnosťou. Nie je čo riešiť – je to ovšem len prechodná, ale istá fáza, lebo predsa len vyrábame fosílne palivo. Ide o to, aby prechod(ku čistému elektromobilizmu) nebol bolestivý . A v zime sa dá pomocou plynovej sústavy s natlačeným plynom z leta vrábať pomocou KVET elektrina a teplo spolu s účinnosťou cez 90%. Tento model oznámili nemci už v roku 2012 a je to tu. Sme fosílna veľmoc, ak ccheme, len sa to politici musia dozvedieť.

          1. moje splodene deti, zautocte
            moje splodene deti, zautocte na neho. v mene otca i syna i ducha säteho, umri alebo mi daj daňové priznanie.

            v podstate ide o baladu o konflikte medzi štátnym úradníkom a nespokojným občanom (občan: volí vo voľbách ktoré vždy vyhrá opačná než volená strana a musí sa podvoliť zákonom za ktoré by nikdy nehlasoval, štát: zastúpenie ľudmi, ktorí nevedia nič robiť ale mali dobré známky v škole a majú súmernu tvár, preto z ních sú politici, etc. poslanci národnej [z]rady )

            kto neberie zivot s humorom, zhebne nestastny.

  2. Tohle je snad první
    Tohle je snad první průlomová zpráva o smysluplném využití OZE u nás, kterou jsem za posledních nevím kolik let četl. Pokud se povede dlouhodobě tuto technologii uplatnit a rozšířit, tak máme konečně něco, co opravdu dává smysl.
    Ještě by to chtělo rozvést, jakou to má účinnost, jaká je cena a velikost (výkon), jak se to dá škálovat a k jakým OZE se to primárně hodí. Předpokládám FVE, VE.

  3. Další krok k využítí
    Další krok k využítí OZE. V případě převisu nabídky, když zrovna svítí či fouká, se bude vyrábět CNG pro auta. Co k tomu dodat. Prostě paráda. Větrníky si najednou najdou odbyt i o půlnoci a o svátcích. Metanu je jedno, kdy ho vyrobí. Tak jako tak bude čekat v cisterně. Takže zase o důvod míň proč stavět další bloky JE. Tleskám k dotažení nápadu do praxe…

    1. Stavět za současného
      Stavět za současného celosvětového boomu OZE další bloky JE je nesmysl. Řekl bych, že to ví už i ti, kteří to prosazují. Ale je to výnosný byznys, který zaplatí hlavně poplatník, tak proč do toho nejít i s ohledem na na veřejné mínění, které je (zatím) většinově pro. Dokud se korouhvička neotočí. Pak to bude problém.

Napsat komentář