Lexus NX 300h – nový hybridní crossover?

V polovině minulého roku se objevily spekulace o tom, že Lexus (luxusní značka automobilky Toyota) chystá nový malý hybrid Lexus CX 300h. Podle magazínů Kaizen Factor/Greencarreports to ale vypadá, že finální označení malého CUV nakonec bude NX 300h.

Na 2012 převedl Lexus novou verzi svého nejoblíbenějšího modelu RX 450h
foto: Lexus

Magazín Greencarreports následně podrobně rozebírá co by tohle označení mohlo znamenat. Písmeno “h” pochopitelně značí, že půjde o hybrid. Číslovka 300 by pak měla udávat, že auto bude vybaveno stejným 2,5l motorem jako Lexus ES 300h (156 koní).

Celkový výkon hybridního pohonného systému hybridu by měl ale dosahovat 200 koní a spotřeba pod 5 l/100 km.

Koluje údajně šeptanda, že hybridní vůz by mohl být postavený na podvozku elektromobilu Toyota RAV4 EV, který Toyota vyvinula ve spolupráci s Tesla Motors (tato malá americká automobilka zajistila kompletní pohonný systém).

A odtud už je jen krůček k tomu, aby i samotná Toyota RAV4 byla nabízena také ve variantě hybrid. Tomu ostatně odpovídá i dlouhodobý záměr automobilky Toyota míát hybridní variantu od každého svého vozu.

Nový hybridní crossover Lexus NX 300h má být menší (levnější?) alternativou k velmi oblíbené modelové řadě RX, především modelu Lexus RX 450h. Ten tvoří velkou část prodejů vozů Lexus v i v Evropě.

Mezi ostatními automobilkami bude nový Lexus NX 300h hledat konkurenci primárně v ranku modelů BMW X3 a Audi . Pouze Audi však v současné době nabízí také hybridní verzi tohoto modelu.

Napsat komentář