Lexus chystá malý hybrid na podvozku Toyota Prius c

A Lexus dnes ještě jednou a ještě zajímavěji. Zdá se, že luxusní značka automobilky Toyota připravuje ještě menší auto, než byl úspěšný Lexus CT 200h. Novinka má konkurovat vozům jako Audi , Citroen DS3, Mini Cooper či . Bude postavena na platformě Toyota Prius c.

Toyota Prius c, nejmenší a nejlevnější hybridní auto na současném světovém trhu (spolu s Yaris Hybrid)
foto: Toyota

Značce Lexus se daří, stejně jako celé automobilce Toyota, která značku Lexus vlastní. Zároveň ale vnímá, že v kurzu jsou dnes především malá auta, nikoliv velká SUV a sedany, které z Lexusu udělaly to čím dnes je.

Už před dvěma lety proto Lexus přivedl na svět prémiový kompakt Lexus CT 200h (viz. náš test). Vynikající vůz se setkal s všeobecně kladným přijetím – a není divu. Teď malajský (!) magazín Paultan spekuluje o tom, že Lexus chystá ještě menší auto, postavené na podvozku Prius c.

Malý Prius c má obrovský úspěch především doma v Japonsku. Prodává se už také v , Evropa má místo něj model Yaris Hybrid. Pro nový malý Lexus se uvažuje údajně o dvou verzích: jedné se stejným 1,5l motorem připojeným k hybridnímu pohonu Hybrid Synergy Drive jako v Prius c.

Druhá verze by mohla být vybavena 1,2l turbomotorem s přímým vstřikováním, ta by pak nesla nejspíš označení F SPORT. Ať už jde o pouhé spekulace, nebo je na nich špatka pravdy, malý Lexus by dával smysl a jistě by se pro něj našel dostatek koupěchtivých zákazníků.

Napsat komentář