Šanghaj: hybridy nebo palivové články?

Čína dnes patří mezi největší světové znečišťovatele životního prostředí. Může za to nejen obrovský průmysl, ale také rozrůstající se flotila automobilů. Už dnes je trh s automobily v Číně druhý největší na světě. Do roku 2030 má předstihnout Spojené státy. Celkový počet aut na silnicích v té době dosáhne úctyhodných dvou miliard.
Právě probíhající autosalon v Šanghaji rozvířil debatu ohledně alternativních paliv a ekologie obecně. Vypadá to, že Čína to myslí s alternativou vážně a chce automobilový průmysl rychle přizpůsobit novým trendům. Jinými slovy zvolit tu nejlepší možnost z elektromobilů, palivových článků, hybridů nebo vodíkového pohonu, případně ethanolu.
Spekuluje se dokonce o tom, že Čína by díky svému úsilí a odhodlání mohla v tomto ohledu velmi rychle předběhnout Západ. Dokáže se totiž rychleji přizpůsobovat moderním technologiím. Dosud nejdál jsou v tomto ohledu japonské automobilky Toyota a Honda, které nabízejí mnoho alternativ (například nejprodávanějších hybridní automobil Toyota Prius).

zdroj: hybridcars

2 Comments on “Šanghaj: hybridy nebo palivové články?”

Napsat komentář