Mercedes-Benz úspěšně testuje palivové články

Mercedes-Benz Třídy B s pohonem palivovými články úspěšně absolvoval svoje první zimní testování v severním Švédsku. Při dvouciferných teplotách pod nulou se jeho bezemisní pohon v obsáhlém testovacím programu osvědčil. Značná pozornost byla věnována studenému startu. Zatímco inženýři z vývoje Mercedesu již schopnosti startování palivových článků do teplot -25°C technicky vyřešili, do středu zájmu se dostala souhra různých komponentů v reálných zimních podmínkách. V programu zimních zkoušek byly také testy dynamiky jízdy. Patřilo k nim například přizpůsobení systému stability směru jízdy (ESP) speciálním požadavkům v automobilu poháněném palivovými články. Pozoruhodné bylo zjištění, že elektromotor má zcela jiné chování jak provozní tak v oblasti regulace než konvenční motory spalovací. Zpráva je zajímavá i z toho důvodu, že právě dnes se objevily na IHNed.cz informace o tom, že Mercedes-Benz by mohl uvažovat o vybudování továrny pro nové modely třídy A a B v ČR.

Dr.Thomas Weber, člen představenstva Daimler AG, zodpovědný za výzkum a vývoj Mercedes-Benz Cars vyvodil z provedených testů pozitivní závěr: „Výsledky zimních zkoušek jsou důkazem, že jsme s touto pokrokovou koncepcí pohonu na správné cestě a že jsem udělali další krok k její sériové zralosti. Analogicky k běžným testovacím programům u konvenčních automobilů podrobíme Třídu B F-CELL v příštích měsících dalším zkouškám.“

V létě 2010 přijde Mercedes-Benz na trh s prvním sériovým automobilem s lokálně bezemisním pohonem palivovými články. Výroba malé série modelu Třídy B F-CELL bude zahájena počátkem roku 2010. Tento inovační vůz bude vybaven novou generací pohonu palivovými články, který je podstatně kompaktnější a zároveň výkonnější a plně schopný běžného provozu.

Mercedes-Benz palivové články

Technický základ tvoří optimalizovaný systém palivových článků, který Mercedes-Benz představil v roce 2005 u výzkumného vozu F 600 HYGENIUS. Inovovaný, ještě kompaktnější palivový článek pracuje podstatně efektivněji než jeho minulá generace. Nově koncipovaný modul s palivovými články („stack“), je ve voze F600 asi o 40 procent menší, má ale o 30 procent větší výkon při 16 procentním snížením spotřeby v porovnání s modelem Třídy A F-CELL, představeném před několika lety. Kromě toho se tento systém vyznačuje schopností dobrého studeného startu. K tomu slouží inovace jakou je elektrické turbodmychadlo pro dodávku vzduchu a nový zvlhčovací a vysoušecí systém.

Mercedes-Benz palivové články

Ve voze F-CELL Třídy B je použit dále zdokonalený, ještě kompaktnější a zároveň výkonnější systém pohonu nežli byl u vozu F-CELL Třídy A. Například výkon elektromotoru je nyní 100 kW/136 k a jeho maximální točivý moment 320 Nm. F-CELL Třídy B tak splňuje vysoké nároky na jízdní dynamiku, které přesahují úroveň dvoulitrového benzínového motoru. Přesto spotřeba tohoto bezemisního pohonu palivovými články využitého u kompaktního rodinného vozu je v přepočtu pouhých 2,9 litrů paliva (naftový ekvivalent) na 100 kilometrů – a přitom s nulovými emisemi.

Daimler AG má k dispozici kolem stovky vozů s pohonem palivovými články, což představuje vozový park jaký nemá žádná jiná automobilka na světě. Jedná se o koncepční automobily, osobní vozy, transportéry a městské autobusy Citaro, které testují zákazníci v běžném provozu. Při ujetí asi 3,8 milionů kilometrů v bezemisním provozu získal Daimler AG údaje, know-how a zkušenosti odpovídající jeho mimořádné aktivitě v oblasti pohonu blízké budoucnosti.

zdroj: tisková zpráva

2 Comments on “Mercedes-Benz úspěšně testuje palivové články”

Napsat komentář